Senaste nytt

2023.11.03

Ska försöka summer vad som hänt sedan augusti. Jag och min vän Ulrika drog till Holland, såg så mycket shetlandsponnyer så ögonen gick i kors, vi hann med flera stuteribesök - ibland 3/dag... En dag vigdes åt en utställning i Gendringen. Så roliga och intensiva dagar. Det finns verkligen så mycket att se där och jag har lärt känna så många trevliga människor där genom åren.

Utställningen i Rimbo blev utställning på Väddö. SSS styrelse har bett mig skriva ett yttrande om platsbytet och det kommer när jag kan sitta ner i lugn och ro utan barn och skriva, det blir alltså inte nu. Återkommer om det. Hur som helst så gick det helt sanslöst bra för våra hästar. På lördagen visade vi Mustang, Obsession och No Mercy för Torsten Jeppsson. Mustang blev klassvinnare och Champion unghingst med 42 poäng och BIS-6, Obsession klassvinnare och Champion ungsto samt Res-BIS med 43 poäng och No Mercy klassvinnare och BIS-4. På söndagen visade vi Obsession, Grlfrnd, No Mercy och Kungen för Maria Jansson och det gick om möjligt ännu bättre. Obsession klassvinnare med 42 poäng och Champion ungsto, BIS-4. Grlfrnd gick tvåa i samma klass bakom Obsession med 42 poäng. No Mercy var trött andra dagen men fick ändå 42 poäng och Kungen blev klassvinnare, Champion hingst och BEST IN SHOW med helt otroliga raden 10 10 8 9 9 =46 poäng, domaren grät, jag grät. Vilken häst han är!

Sen var det dags för avelsvärdering för Grlfrnd, hon hade varit i Skåne på betäckning samt Pim som jag tyckte behövde lite mer tid. Grlfrnd fick diplom med 42 poäng, Pim visades för RS och fick 44 poäng. Hingstpremieringen var sista aktiviteten för oss i år. Helbröderna Lancelot och Lancaster visades med 39 respektive 37 poäng och är nu valacker. Bägge är till salu om rätt hem dyker upp. Just nu går de hemma hos en granne som förlorade sin ena häst och behövde sällskap till sin 28-åriga islandshäst.

Vi har även blivit certiferade som Säker hästgård av Agria/Länsförsäkringar efter flera steg med utbildning, besiktningar med mera. Häromdagen flyttade två fina stallkatter hit, Mika och Misty. Vi var i behov av musjägare och dom levererade direkt. Tack Anna Manberger för att vi fick överta era fina katter.

Lova har fått SUCH. Kilskogens Lansons (exp. Danmark) äldsta avkommor är i år 3 år gamla. Tre stycken till antalet och vilka avkommor sen! Kilskogens Mustang RS 912, godkänd hingst, Champion, 42 poäng, Erikslunds Xenia diplom med 42 poäng, dubbla utmärkelser på 3-årstest, visades i fjol som 2-åring med 44 poäng och Best in Show samt Diminuendo af Nybyn guldbelönad i år.

En rejäl andraskörd fick vi in också, finns ett mindre antal balar kvar om någon behöver. Maja rider och tar hand om Ninja och tycker det är jättekul. Det var en snabb update, det är mycket annat som prioriteras även om jag inte vill lägga hemsidan på is heller.

 

2023.09.07

Nya bilder finns på Kingsman, Mustang, Grlfrnd, No Mercy, Obsession, Amaja och Pims egna sidor. Årets föl Gazette har fått en egen sida under ungston. Årets betäckningar finns under föl och till salu-sidan är uppdaterad.

Ett mer utförligt inlägg kommer när tid finnes.


 

2023.08.03

För ett par veckor sedan fick jag frågan av Josefin på Lönnshults stuteri om jag var intresserad av att ta över deras sto Tale of Shetlane. Vårt stoantal är egentligen mer än nog för tillfället men vissa ston kan man inte säga nej till. Tale är ett sådant sto. Ibland är det snabba ryck som gäller, jag fick frågan på fredag kväll och kunde få henne skjutsad till Stall Mjälkärr morgonen därpå, vilket innebar ungefär halva resvägen. Så på lördag eftermiddag hämtade jag henne. Ett otroligt vackert och klokt sto. Väldigt lugn och snäll med barnen. Alla våra ponnyer är snälla men sen vi förlorade Anja har jag inte haft någon som jag litar på på samma sätt som jag gjorde med henne, bortsett från Ninja förstås, vår mini. Tale är en sån man kan lita på, en klippa. Redan oerhört älskad här.

Tyvärr har det varit lite struligt att få henne dräktig så vi har tagit ett nytt baktprov och behandlat därefter. Vi håller tummarna stenhårt för att vi ska lyckas med Kungen och vår duktiga veterinär. Annars får vi ta nya tag tidigare nästa år. Tack Josefin med familj för förtroendet!


Tale of Shetlane
fotograf: Josefin Friberg

Vårt fina sto Guess är sålt men kommer att gå kvar här tills hennes dotter Gazette är redo att vänjas av. Vi har fått otroligt fina föl från henne, två döttrar som vi behåller och en hingst som ska visas nästa år så även om det känns tufft att släppa Guccis enda dotter så lever linjen kvar på stuteriet.

Vi kan också tänka oss att sälja Love Lasts och Mustang, OM rätt hem dyker upp - plats för dom finns här så det är verkligen ingen brådska. Läs mer på till salu-sidan.

 

2023.07.20

Årets enda föl har fötts - vi betäckte tre så det var lite dålig utdelning... Mynta blev aldrig dräktig i fjol och Lova var konstaterat dräktig med ultraljud men jag misstänkte att hon var tom och kollade henne i maj och mycket riktigt hade hon någon gång under vintern tappat sitt föl. Gissa fick en fantastiskt fint svartskäckat stoföl! Jag har döpt henne till Gazette efter mormorsmor, Almnäs Gazette som var vårt allra första sto och liksom starten till hela avelsdelen. Cirkeln sluten på nåt vis.

Unghingstarna har fått ett helt fantastiskt nytt bete i Rimbo. Flera hektar stort och massor med gräs, vilket vi är extra tacksamma för ett år som detta med torka och sönderbrända hagar.

Lite utställningar har vi varit på också, årspremiären blev i Norsholm på nationaldagsutställningen, lite av en tradition att nationaldagen tillbringas hos Pernilla, så även i år och bra väder är det alltid också, lite för bra ibland. 3-åriga Grlfrnd visades för allra första gången, dotter till Kungen och ovan nämnda Gissa. Hon vann sin klass samt Champion ungsto med kanonfina 99888=42 poäng, vilken debut! Lova är väldigt sparsamt visad, bara en gång tidigare och nu är det hög tid att försöka samla ihop till SUCH:et. 99778=40 poäng blev det, hon var nyverkad och var tyvärr väldigt ömfotad så poängen var helt rättvisa för dagen. Vår uppfödning Gabbana har visats med 88888=40 poäng i Bullersta.


Kilskogens Grlfrnd - Champion ungsto 42 poäng
fotograf: Cattis Öhman

Jag och Cattis drog söderut, närmare bestämt till Stuteri Stellagården utanför Kristianstad, tur och retur stannade trippmätaren på 125 mil. På Stellagården fick vi se alla deras ponnyer, alla av hög kvalitet och anledningen till resan - Kenwood van Gelre. Jag har "alltid" gillat honom, jag betäckte ju till exempel Anja med honom 2020 innan jag tog hem henne. Nu finns han i Sverige och när jag såg honom på Grevagården i våras på avelsvärderingen bestämde jag mig - honom ska jag betäcka Mynta med! Sagt och gjort, Mynta fick sällskap av Grlfrnd, man kan ju inte åka så långt med bara ett sto! Med oss hem hade vi Åkaregårdens Oksitril, en hingst ägd och uppfödd av min vän Rebecka som ska tillbringa de två nästkommande säsongerna hos Cattis. Tack för gästfriheten Annemette och Hans-Ola. Vilken kanonhelg vi fick!

Sen var det dags för en annan slags premiär - drive in utställing. Jag har visat häst sedan 2001 men aldrig ställt på en drive in. Gävle travbana var platsen, jag och Maja åkte med Lova och Mustang. På plats fick jag barnhjälpsvakt av Cattis, tack! Mustang blev bästa hingst med 88888=40 poäng och Lova bästa sto med 99788=41 poäng och slutligen Best in Show. Trevligt men föredrar nog "riktiga" utställningar.


Maja & Kilskogens Love Lasts Best in Show

I lördags var det dags för årliga Väddö-utställningen. Amaja som är 2 år fick 99888=42 poäng och rekommenderades till BIS-ringen där hon slutade 5:a. No Mercy visades på sin första utställning, hon är bara visad på 3-årspremeringen innan men klassvinst, BIS-3:a och samma fina poäng som Amaja, 99888=42.

Dagen efter var det premieringsdags, den första av två vi ska på i år. Obsession är 3 år i år och siktet och förhoppningen var diplomet, vilket hon fick med råge! 99898=43 poäng och diplom och G1. Ph är 4 år men vill kunna söka RS på henne, även hon fick 43 poäng men fördelat på 98899=43 poäng och G1. Kul med så rörliga ston! Ph betäcks med Kungen, Obsession får vänta tills nästa år.

Tre ston är hittills ultraljudade av våra egna ston, alla dräktiga. No Mercy med Kingsman. Mynta och Grlfrnd med Kenwood. Spännande! Ett nytt gäng ska kolla om nån vecka.

I övrigt rullar det på i maxfart, heltidsjobb, 2 små barn, gård och alla djur... Höskörden blev okej, mindre än vanligt men vi bör klara vintern i alla fall.

 

2023.04.24

Vid vårens avelsvärdering godkändes vår 8:e egenuppfödda hingst - Kilskogens Mustang. En hingst som är speciell på många vis, han är sin mor Myntas andra avkomma och dessutom hennes andra godkända son. Han kommer ur Lansons första årgång - och som han avlat hittills! Ingrids ungsto Erikslunds Xenia visades i fjol som tvååring med BIS-titel och 44 poäng! Descrecendo af Nybyn är visad som ettåring med guld och nu alltså Mustang som godkänd hingst. Jag kan ångra att jag sålde Lanson utomlands... Dessutom är ju både Lanson (far), Mynta (mor) och Lancôme (farmor) födda här, så tre generationer Kilskogen-ponnyer - det är stort!


Kilskogens Mustang
fotograf: Cattis Öhman

Vi visade också Lancelot, som jag (och många med mig) faktiskt trodde på mer men som snubblade på det berömda målsnöret med 39 poäng, nämden sa att de diskuterat honom länge och att han gärna fick komma tillbaka vid ett senare tillfälle "not today, maybe tomorrow". Planen var att sälja och kastrera men jag övertalades av mitt resesällskap (Cattis och Ulrika, tack för all hjälp!) att spara honom ett tag till.


Kilskogens Lancelot
fotograf: Annette Wadman

I december flyttade Åkaregårdens Ninja hit, en brun mini från min fina vän och barnens gudmor Rebecka. Ninja är visserligen visad med champion-titel och 42 poäng flera gånger men hennes största merit är att hon är en helt fenomenal barn- och ridponny. Hon har tidigare ridits av Rebeckas tjejer som nu vuxit ur henne och nu har Maja (och på sikt Elsa) fått ta över henne. Världens snällaste lilla ponny med mjölmule formad som ett hjärta.


Maja & Åkaregårdens Ninja

Vi behöll en tikvalp från Stellas kull, Greta. Döpt efter Greta Gris av Maja, vi kompromissade dock och döpte henne till Greta Garbo i stamtavlan :-) Greta är i alla falla supertrevlig, trygg och social och funkar väldigt bra med barnen, hästarna och gårdslivet redan.

Det dröjer tills årens föl föds, Gissa ska ha om ungefär en månad och Lova gick om en gång och ska föla i juni. I år planerar vi att betäcka 4-5 ston, alla ska betäckas med Kungen förstås, utom Mynta där jag står och väljer mellan två fina hingstar... Ena hingsten står långt bort, den andra står jättelångt bort.


Kilskogens Amaja

Nu önskar jag mer sol och värme varvat med regn så gräset tar fart i hagarna. Lite grönt finns det i hagarna att pilla med men betessläpp dröjer än några veckor.

Innan årsskiftet tog vi nya stallet i bruk, en helt obeskrivlig känsla - så himla bra det blev, mycket jobb och slit, det tog mycket längre tid än vi tänkt oss på grund av skador, graviditet och annat men nu är vi i mål. Nästa projekt på gården är en dyngplatta, i dagsläget mockas allt i en traktorvagn som får tömmas relativt ofta så det ska bli ett lyft när det är färdigt. Lite fler vinterhagar planerar jag för också och tusen andra projekt, vi får se vad vi hinner med i år.


Klicka här för att se tidigare år:

~ 2003 ~ 2004 ~ 2005 ~ 2006 ~ 2007 ~ 2008 ~
~
2009 ~
2010 ~ 2011 ~ 2012 ~ 2013 ~ 2014 ~
~ 2015 ~ 2016 ~ 2017 ~ 2018 ~ 2019 ~ 2020 ~
~ 2021 ~ 2022 ~ 2023 ~