Nyheter 2005


2005.12.29

Det här blir årets sista dagboksinlägg. Det snöar och ponnyerna ser ut att ha en vit, tjock filt på sig. Glamour älskar snö och jag har sett henne ligga och rulla sig i flera minuter och hon njuter verkligen!

Så till den årliga summeringen. Ett fantastiskt år på många sätt. Många fina utställningsresultat, föl och andra minnen.

I topp ligger BIS-vinsterna, tre till antalet och självklart, Gazettes vinst på Riks är störst. Epus fina bruksprovsresultat och betäckningssäsong som han skötte med bravur, Fixys 10:a på traven och preferent-titel, Gurra som föddes alldeles för tidigt och överlevde, den fantastiska Hollandsresan med hingstpremiering och stuteribesök och vårt stuterinamn registrerades.

Till det tråkiga hör Fixys kastning och Epus svåra ögonskada - som läkte tack och lov och bara lämnade ett litet ärr.

Såg att några uppfödare hade räknat ut årets poäng/utställningar. Satt och räknade lite på vårt år:
Vi visade sex av våra sju shetlandsponnyer, vilket blev 11 visningstillfällen (hingstpremieringen inräknad) med poäng mellan 38-44 med genomsnittspoängen 40,4, fyra klassvinster, tre BIR/championat och tre BIS.

Gott Nytt År! Vi ses på andra sidan.

 

2005.12.25

Lång tid sedan sist, mycket har hänt.

Fixy har kastat, ett svartskäckigt hingstföl. Varför har jag ingen aning om, Fixy mår jättebra och verkar helt oberörd. Känns så tråkigt, finns inte riktigt ord för det, jag har sett fram emot den här fölungen, det gör man ju i och för sig alltid men Fixy köptes in som framtida fru till Epus (han var ju inte godkänd när hon köptes in) och så typiskt att det skulle hända just nu, Epus första årgång... Men det är inget man rår över och det viktigaste är att Fixy mår bra och det gör hon i allra högsta grad. Jag behöver väl knappast skriva att hon kommer att betäckas om med honom i sommar... Ytterligare ett av Epus betäckningsston har kastat, även det ett svartskäckigt hingstföl, hon kastade ev. pga sjukdom i stallet, trist även det! Blir inte många föl efter honom i sommar. Han kommer att betäcka fler ston i sommar eftersom det gick så bra i somras.

 

2005.10.28

Gurra är med i senaste numret av Ridsport!

 

2005.10.21

I dag fick vi vårt stuterinamn godkänt - Kilskogen. Har också fått veta att jag klarat chipmärkningskursen och har redan fått hem scanner och chip. Bomull och sprit att tvätta med är inköpt, nu väntar jag bara på chiprapportblocken sen ska fölungarna och Iller märkas :o)

 

2005.10.02

Fullträff! Gentzel "fick" i dag åka till Ljusterö på fölchampionat. Han vann sin klass före fina HobNob's Ginco e. Chicago u. Almnäs Gardenia (Gazettes "kompis"), blev BIR och sedan Bästa Hingstföl och slutligen Best in Show! Det hade vi väl knappt vågat drömma om. Reserv blev ett ridponny stoföl. Hans poäng var 89888=41!

En 9:a på huvud-hals-bål-kors! På RIKS fick han en 7:a :o) Allra roligast, tycker jag i alla fall, är att han blivit så pass fin och välutvecklad med tanke på sin start här i livet. Kritiken var: Välutvecklad av mycket god rastyp. Vackert huvud, vacker överlinje och sida. Välbenad. Avspänd, vägvinnande skritt. Lätt och taktmässig trav.


fotograf: Marie Kurtson

 

2005.09.21

I dag kom beskedet - jag klarade ID-kursen och kan alltså kalla mig ID-kontrollant! Även mamma klarade kursen :-)

Epus avelsvärderingsbevis kom också, intressant att se kritiken, när man står där, nervös och väntar på poängen så är det inte mycket av kritiken som fastnar. Han fick omdömet:

Maskulin, rastypisk, välbyggd, medelstor hingst. Vackert huvud, välformad hals, djup bog, välformat kors. Välbenad, något fransysk fram. Avspänd skritt med bra energi. Taktmässig, energisk trav.

Är hundvakt till två Jack Russel-tikar. Ligger i mitt knä när jag ser på tv och är allmänt mysiga. Pigga och glada små hundar med mycket 'go' i.

 

2005.09.04

Äntligen hemma! Transporten städad och boxarna mockade. Hingstpremieringen i Örebro lär vi minnas länge, jag hade två hingstar att visa förutom Epus. Columbus och Smedens Remington, bägge godkändes med GII respektive GI.

Epus fick 88888=40 exteriört, 8899=34 i bruksprovet och mätte 98-15 cm. Vilken pärla att ha med sig, han kan skrika lite när andra hingstar kommer för nära men annars står han lugnt och vilar :o)

Sängen kallar, nya foton finns på Epus sida.

 

2005.09.03

Glamour fick guld, tvåa i klassen med 89887=40 poäng på utställningen i Ärentuna i dag. Visade också Jeanettes ettåringar Melissa (98887=40) och Miranda (89778=39), de gick etta och tvåa i sina respektive klasser. Dagens höjdpunkt var dock att se (och för mig även att visa) Trixy - vad fin hon blivit! Jag tyckte i och för sig att hon var väldigt fin när hon kom från Holland men det har hänt massor sedan jag såg henne sist.

Visst är jag aningen partisk i och med att jag äger hennes mamma men även domaren gillade vad hon såg, Trixy vann sin klass med guld, gick vidare till championatet och kom där trea, poängen var smått otroliga 99798=42. Vilken utställningsdebut. Hon var väldigt lik Fixy på många sätt.

Stort grattis familjen Norling! Det är ni värda efter allt jobb ni lagt ner på henne.


Kilskogens Glamour

 

2005.08.09

Jisses vilken helg!

Riks i söndags (om någon hade lyckats missa det :o)). Det regnade hela vägen ner men på plats i Örebro var det faktiskt uppehåll hela dagen. Glamour visades först av våra hästar, hon gick 4:a med 88787=38, tre pinnar ner sedan sist. Det var väl en liten besvikelse men klass I i alla fall. Gurra the man var nästa, för han var verkligen MAN på utställningen, hördes och syntes... Han gick tvåa efter Emmeros Bravo med 87888=39! Stämningen var på topp. Lilla Gurra, som föddes alldeles för tidigt och prematur. Jag är SÅ glad över poängen. Han har verkligen utvecklats och vuxit i kapp.

I Gazettes klass var det många fina svarta ston men hon vann den med hemliga guldpoäng. I championatet var det många fina ston som möttes, många BIS-vinnare, jag trodde att hjärtat skulle stanna när det bara var Gazette kvar. Sen plockades alla klassvinnare och championatsvinnare in på ring och det var många. En efter en fick de lämna ringen och vi fick trava igen. Gazette rörde sig fantastiskt. Till slut var bara champion hingst och champion sto kvar. Almnäs Flis och Almnäs Gazette och min Gazette utsågs till Best in Show! Helt otroligt! Poängen då, 99899=44 poäng! Det högsta hon någonsin fått. Min finfina häst.

Stort grattis till alla som fick fina poäng, det var många bra ponnyer på plats. Foton från dagen kommer senare, själv hade jag ingen kamera med mig, såklart. Och ett stort tack till alla sponsorer, vi hade hela bilen full med priser, alla deltagande hästar fick en hink med schampoo, knäckebröd och lite annat smått och gott. Gazette vann också en betäckning och ett förstorat foto på sig själv, väldigt generöst! Jag vann även ett visningspris som jag tyvärr inte kommer i håg vem som skänkt. En väldigt välordnad och trevlig utställningsplats.


fotograf: Johanna Lagnevall

Ett extra grattis till familjen Jeppsson på Almnäs som fött upp både BIS och reserv. Inte illa!

Var hemma vid midnatt och klev upp tidigt i går morse för att åka i väg på körträning med Epus för Maria Henriksson. Jag fick prova att köra hennes häst som ska tävla SM nu till veckan. Vilken känsla! Det är så körning ska kännas, vi har en bit dit även om Epus skötte sig kanon.

I morse körde jag mamma till Arlanda, hon ska besöka sina föräldrar i Luleå. I morgon är min semester slut...

 

2005.07.31

Fixy vann sin klass i Köping i dag med 987810=42 poäng. Ändå var jag missnöjd med hur hon travade, jag vet att hon kan bättre och det var det första jag sa när jag kom ut ur ringen och så fick hon maxpoäng ändå. Det fick jag äta upp direkt :o)

Fia skötte sig strålande men var väldigt trött eftersom fölen gick efter stona så var all pigghet som bortblåst när det var dags för henne. Hon fick 5x8=40 och det är jag supernöjd med!
Grattis till alla som fick fina poäng, ingen nämnd ingen glömd. Det var väldigt många fina ponnyer på plats. Tack Marie för visningshjälpen!

En kul detalj var att det visades tre Bunswaard-ston. Fixy och två till, de andra fick 41 respektive 42! Fantastiskt skoj tycker jag. Ett extra stort grattis till Chrille vars fina sto Kayo blev Champion ministo med hela 43 poäng! Otroligt skoj! Vi hade med oss Elin som hjälpte oss med framförallt Fia hela dagen - tack!

 

2005.07.26

Jippie! I dag ultraljudade vi Gazette och Fixy - båda var dräktiga! Tre av Epus ston är nu konstaterat dräktiga, samtliga tre har tagit sig i första brunsten. Jag släppte in Glamour till fölen och deras mammor, det kan hon behöva med lite uppfostran och framförallt lek med fölen. Epus går nu tillsammans med sitt sista sto.

 

2005.07.11

Fixy är nu preferent! Tjoho!

 

2005.06.06

I dag har det varit ponnyutställning på Vätö. Vi hade inga hästar med oss och det var riktigt skönt att bara titta på alla fina hästar. Jag hjälpte Marie med hennes welsh mountain, fyra visade resulterade i lika många guld, BIR och reserv-BIR samt unghästchampion totalt och BIS! BIS-hästen var blott ettåriga Exzentrics Neylika som fick 99888=42! Grattis Marie!!! Så otroligt kul!

BIR Shetland blev Elein och reserv Ytterhalls Mistral, bägge med 41 poäng.

 

2005.05.29

I dag för två år sedan fick vi vårt första shettisföl, det var ett fuxfärgat sto, Glamour. I dag föddes vårt nästa stoföl, exakt två år senare. Fixy visade tydliga tecken på fölning i går kväll med bland annat vaxproppar och vit mjölk. Jag vakade förstås hela natten via övervakningskameran och i morse vid halv 6 innan jag åkte till jobbet släppte jag ut henne och Glamour på gräsmattan, där tog mammas vakpass över och vid halv 10 föddes ett ännu odöpt stoföl. Svart förstås och stor! Hon är väldigt trygg och är inte rädd för varken hund eller människor. Fixy är så stolt! Det är hennes 11:e föl med endast ett gallår, hon måste verkligen gilla sitt liv som avelssto!

Själv var jag inte hemma förrän 17-tiden men fick foton via MMS från pappa. Väntan var olidlig! :o)

2005.05.27

I dag släpptes de sista hästarna på bete och Epus fyller 4 år!

 

2005.05.21

Vill börja med att tacka Ingegerd för transport lånet om det inte vore för dig hade vi aldrig kommit i väg!

Glamour vann sin klass med guld, redan där var vi överlyckliga, hennes första guld, hon har varit så nära hela tiden. I BIR-ringen började jag bli nervös och hon vann även där! Reserv-BIR blev en jättefin ettåring som heter Skärgårdens Juvel - grattis! I BIS-ringen plockades häst efter häst ut bakifrån som vanligt, där trodde jag att vi skulle åka ganska fort men till slut var det bara Glamour och ett russto som hette Pärlemo kvar och Glamour utsågs till Best in Show!!! Helt otroligt, min lilla häst som JAG fött upp själv, det slår högt. Poängen var 99788=41. Hon vann också priset för Bästa Roslagsuppfödda. Bilder finns på Glamours sida.

Visst har hon blivit ganska fin?


Kilskogens Glamour

 

2005.05.19

Fölis, som har fått smeknamnet Gurra av vår veterinär mår fint, veterinären lyssnade på hjärta och lungor och allt var som det skulle, han fick sista medicinen i går och är nu som vilken liten fölunge som helst fast med betoning på liten. Om ett par veckor släpper jag dem med Epus men jag vill ha dem nära stallet nu när vädret är så växlande.

 

2005.05.12

Eftermiddag

"G..." verkar må ganska bra. Han äter ofta och sörplar högljutt! Det enda som bekymrar mig och som antagligen är det farligaste är att han gurglar och det rasslar i honom när han diar, har fått stor support från vår kanonduktiga veterinär via telefon - tack! Han får nu Socatyl för att förhindra lunginflammation och gurglandet, det ska han få en gång om dagen i 5 dagar. Bara att hålla tummarna!

De andra hästarna är oerhört intresserade, speciellt Epus, han har sprungit längs staketet hela dagen, han står ju bredvid Gazette i stallet och är förstås nyfiken på sin nya granne.

 

Förmiddag

Tidigt i morse fölade Gazette... Han föddes nästan fyra veckor för tidigt och är väldigt liten och vek i sina framben, men pigg och äter som han ska. Något namn vågar jag mig inte på än, det är han för liten för. Han är otroligt söt och har det minsta huvud jag någonsin sett. Gazette är i alla fall väldigt nöjd med sin bebis. Får skriva mer i kväll, nu ska jag ut och titta på underverket igen.

 

2005.05.05

Epus farmor har fått sitt 13:onde föl, ett brunt sto efter Betinas läckre hingst Kristof van de Bolster, bilder finns på Stjernens hemsida. Grattis Janny!

 

2005.04.18

I går var vi på Roo gård och löshoppade. Glamour ville inte alls, vet inte om det kan ha att göra med pälsfällningen och att hon växer för förra gången tyckte hon att det var jätteskoj att hoppa. Vi får prova igen i höst. Epus däremot hoppade kanonbra och högt! Eftersom det var sista gången på ett tag så gick vi snabbt upp på höjderna men med få rundor och han hoppade en bra bit över max som är 80 cm på kvalitetsbedömningen.

 

2005.04.07

I dag har vi varit och ätit en god lunch på Godthem i Stockholm, vi kördes dit av en vän till familjen med häst och vagn. Morfar fyllde 75 år och det var minst sagt uppskattat.

Vi åkte genom city, Kungsgatan, Drottninggatan med mera och man måste beundra hästen Fatal som inte rörde en min trots trafik, vägarbeten och liknande. Tänk om man kunde köra med shetland genom stan - det vore nåt!

 

2005.03.06

Hemkommen efter ett par dagar i Skåne.

I går åkte vi till Flyinge, bruksproven har pågått där i en vecka, det var testryttarnas dag i såväl dressyr som hoppning. Många fina hingstar visades men också ett par stycken som jag inte gillade alls. Jag gillade nog Topaasch bäst, en svart Jazz-Zeoliet son. Förut åkte vi alltid till Flyinge för att titta på hingstarna men nu var det som sagt några år sedan jag var där.

 

2005.02.27

En lyckad dag. Epus gick tvåa i sin klass med 89788=40 poäng och även Glamour gick tvåa med 88887=39. Helt godkänt, Glamour ska inte ha mer och visade sig inte från sin bästa sida alls, bockade och var småtjurig i allmänhet, hon var brunstig också så det vägde kanske också in. Epus var lika underbart snäll som alltid. Bilder finns på deras sidor.

Exteriörkursen var mycket givande och även om man hört det mesta förut så tåls det att fräscha upp minnet lite. Nu ska jag lägga mig framför tv:n, har varit en minst sagt intensiv helg med exteriörkurs, utställning och alla förberedelser.

 

2005.02.20

Nyss hemkommen från Roo gård. Vi har i dag haft första delen i vår unghästserie och denna gång stod löshoppning på schemat. Jag hade med mig Epus och han tyckte att det var jätteskoj att få hoppa igen, han har inte hoppat sedan treårstestet i september men hoppade väldigt fint men fick nöja sig med en maxhöjd på 70 cm denna gång.


Kolla frambenstekniken!
fotograf: Anna Oldmark

 

2005.01.14

Eftermiddag

Veterinären var här igen. Tack vare att jag har sprutat in serum var tredje timme hela natten och förmiddagen så ser det riktigt bra ut, vi behöver för tillfället inte åka till klinik, det kan bli aktuellt längre fram om det blir vassa kanter på hornhinnan, i så fall måste de skrapa ögat med en skalpell - scary!

Just nu går han med en lapp för ögat eftersom solljus inte får komma in, pupillen har vidgat sig igen men man ser fortfarande att ögat är 'trasigt'. Hittills har Firren plockat bort ögonlappen en gång och kom glatt travandes med den i munnen... :o/

Det värsta som kan hända är att han förlorar synen på det ögat, den risken är minimal just nu. En risk finns att han mister mörkerseendet, även den liten för tillfället, veterinären trodde att han skulle bli helt återställd. Men vad ska man göra? Jag kan ju knappast såga ner vartenda träd i hela hagen? Måste vara maximal otur bara. Pappa ska gå en runda med motorsågen i helgen och kapa de grenar som ser farliga ut, känns som vi inte kan göra så mycket mer än så.

Inventerade hagarna i dag, ett 10-tal större träd har blåst omkull efter stormen, ett flertal mindre. Mycket ved att ta reda på...

 

Förmiddag

Efter solsken kommer regn heter det ju... Epus har fått en ögonskada, antagligen av en gren eller liknande i hagen. Veterinären var här i går eftermiddag och kommer (förhoppningsvis) snart igen. Han får Finadyne, Isopto-Atropin, ögonsalvor och serum. Var tredje timme sprutar jag in serum i ögat. Det är en skada på hornhinnan, ganska allvarlig då det blivit en "bulle" i ögat. Vi åker antagligen in till en ögonspecialist i dag. Suck!

 

2005.01.10

Hemma efter en underbar vistelse i Holland. Skulle kunna skriva hur mycket som helst om dagarna som varit...

Jag åkte ner till Betina Retvig, Stutteri Hesseldal i onsdags och dagen därpå började vi resan mot Holland. Hann se Betinas alla fina ponnyer och även ett besök på Stutteri Annagaard som drivs av Jette Thelin med familj som också skulle med, med på resan var också Christian som förut hade svenske Skattens Woody.

På fredagen visades många fina hingstar, bland annat svenskfödde Almnäs Good Luck som gick tvåa med 1:a premie men det var på lördagen de riktigt fina hingstarna visades. En jättefin minifux som hade rörelser utan dess like var Perfect of Sportview som senare blev "Algemeen Kampioen 2005". Bland favoriterna fanns O'regen van de Kleine Tip och Gelder van Zuylichem. "Ere kampioen" blev Nelantines van de Groote Woerd dvs förra årets vinnare.

Firrens pappa Kevin van Bunswaard visades också. Han var otroligt vacker, väldigt maskulin och med enorm utstrålning och behåring. Gångarterna var "sådär" och tyvärr visades han inte ordentligt och var ganska dåligt i ordninggjord. Kevins godkände son Pim van het Melkvonder gick trea i sin klass med 1:a premie. Så Firren har att brås på :o)

Kramp som hade flest hingstar av alla på plats, showade med sina hingstar och visade hur man tränade dem - med cykel! Deras hingstar Gelder och Nelantines visade upp flygande trav brevid cykeln. Det bara måste jag prova med Epus... I pauserna visades körning av alla dess slag, enbet, par och tandem, riduppvisningar och tömkörningskadrilj.

Ett par Epus släktingar sågs också, bland annat Pieter van de Zandkamp (e. Kovin van Malang) som fick en 2:a premie och en ny Kovin-son godkändes i december och fick nu premie, Solist van de Zandkamp. Både Pieter och Solist är svartskäckar.

Det finns dock en hingst som fortfarande finns på näthinnan och som var den hingst som jag gillade allra mest, svarta No Fear van de Römer. En Friso-son med Balade van de Römer som morfar. Modern är kroon-preferent.

Måste nog få ett tag på mig att smälta denna helg, det var mycket på en gång...

I går hann vi besöka både Bunswaard och Liebas. På Bunswaard bjöds vi på fika och diskuterade ponnyer innan vi gick ut och tittade på stuteriets hästar som i dag består av 12 avelsston och 8 ungston samt ett par unghingstar som inte fanns på gården. Hingst för i år är Sinjeur van de Amstelhof men han hade inte anlänt än.
Stona var verkligen av högsta klass, har nog aldrig sett så många fina ston i en och samma hage, helt otroligt. Det var ett rent nöje att gå och titta på dem. Fixys dotter Olympia såg jag också såklart och det visade sig att det inte bara var jag som gillade No Fear, Ton hade nämligen valt ut de två ston som han ansåg som sina bästa avelsston och skickade dem förra året till No Fear, Olympia och en till. En sak är säker, till Bunswaard bara måste jag åka igen. Vi hann inte prata så mycket eftersom vi skulle hinna till Liebas också men det var en upplevelse för livet.

Väl på Liebas tittade vi på Betinas hingst Sylvester van de Graafschap som står där i väntan på transport till Danmark. Kasper van Vliek stod i stallet, 31 år gammal och betäckte förra året hela 18 ston!! Furi van de Vier Hoeven, Lex Liebas, Rascal-H van de Wecherholt och Stjernens Carlos var några av de andra hingstar vi tittade på.

Stort grattis till Betina vars hingst Sibrand van't Hoogeland fick premie, Janny som fött upp Stjernens Carlos som fick 1:a premie samt Stjernens High-Light som fick premie och godkändes!!

 

2005.01.02

Gott Nytt År! Om än en dag för sent...

Epus har nu fått sitt RS-nummer, RS 449.

 


Klicka här för att se tidigare år:

~ 2003 ~ 2004 ~ 2005 ~ 2006 ~ 2007 ~ 2008 ~
~
2009 ~
2010 ~ 2011 ~ 2012 ~ 2013 ~ 2014 ~