Senaste nytt


2015-11-12

Vi har bestämt oss för att sälja Glock om rätt hem dyker upp, inte för att vi vill, han är så otroligt snäll, mysig och okomplicerad så egentligen är han inte till någon belastning alls men jag har funderat mycket på det och kommit fram till att jag inte kan behålla honom av egoistiska skäl, han förtjänar att vara hos någon som har mer tid för pyssel och aktivering än vad jag har. Så om någon söker en supervalack för både bruks och utställning finns en här. Jag är dock väldigt noga (som vanligt) var han hamnar.

Olivier har åkt hem sedan sista uppdateringen, det blev tomt... Annars rullar det på, hovslagaren har varit här igen, några har vaccinerats och fölen har fått sina avmaskningar. Mynta har blivit vuxen och fått sitt RS-nummer och fölens pass är äntligen klara.

Bilder från utställningen på Skogslotten för ett par veckor sedan finns nedan. Mycket av fritiden går just nu åt till att id-kontrollera alla de importhästar som från 1/1 2016 måste svenskregistreras.


Kilskogens Gabbana


Kilskogens Glock

 

2015-09-23

Årets hingstpremiering är över, vi valde att visa Glock en andra gång. Glock har (och är fortfarande) mycket speciell för mig eftersom han varit enda avkomman till Gucci, det är också anledningen till att vi sparat honom som hingst. I somras fick vi ju äntligen en lillasyster i Guess så därför var det ett lätt beslut att beställa kastrering direkt och just nu står han i stallet och återhämtar sig, hoppas att det läker bra och att inga komplikationer tillstöter.


Kilskogens Glock

Premieringen gick ungefär som förväntat, 38 poäng (osäker på delpoängen, kan ha varit 88778). Jag tycker han är riktigt snygg och han kan säkert plocka ytterligare guld som valack. Jag har inte bestämt mig om jag ska sälja honom eller inte, jag tror han får vara kvar tills vidare för det är en väldigt go ponny!

 

2015-09-12

Bilder från Gärtuna och Ökna finns nu i ponnyernas album, klicka på ponnyns namn nedan så kommer ni direkt till albumet.

Guess Gucci Lancôme Mynta


Tack för att du är du, Mynta!


Kilskogens Mynta - avelsdiplom, GI och Bästa diplomsto i Södermanland 2015

2015-09-03

I samband med att jag började jobba igen kom det fina vädret. Vi fick in en ordentlig skörd till slut, ca 31 ton vilket ska räcka gott och väl till våra ponnyer. En hel del ponnyaktiviteter har avklarats sedan sist. Först och störst var självklart internationella utställningen i Finland dit vi åkte med Lancôme (Loppan) och Mynta. Båda två var i mitt tycke i perfekt skick och vi såg fram emot ett äventyr vilket det var med båtresa med mera.

Det gick jättebra att åka färja med hästarna, det var egentligen det jag var mest nervös för men dom åt och drack bättre än när vi åker i vanliga fall och tog det hela med ro. Alla luckor var öppna och även skötardörren så det var riktigt behagligt där inne, de hade mat och vatten och stod lösa under den ca 11 timmar långa resan. Vi fick gå ner när vi ville under natten och titta till dem vilket jag är väldigt tacksam för. Väl framme i Åbo väntade en dryg timmes körning till Ypäjä där utställningen skulle äga rum. Vi tog en promenad direkt när vi kom fram så de fick sträcka på benen och sedan fick de vila i sina boxar. På kvällen var det invigning på arenan där vår lilla trupp gick med svenska flaggan följt av flera trevliga uppvisningar.


Kilskogens Mynta
fotograf: Laura Taimioja

På lördagen var det dags för Mynta som skötte sig jättebra i ringen och blev placerad som nr 5 av 9 och fick ett silver. Besviken, ja absolut, för mig är hon en guldhäst alla dagar i veckan. Hon bedömdes som alldeles för elegant och lätt. På kvällen var det middag, god mat med trevliga shetlandsponnyfantaster från Sverige, Danmark, Norge, Finland, Holland och Tyskland (kanske missat något land...) Det blev en tidig kväll eftersom Loppan skulle visas på morgonen dagen därpå. Även hon gick i en stor klass och så glad jag blev när hon placerades först! Jag kände att visningen satt perfekt, Loppan var alldeles lagom pigg vilket är ovanligt, det gjorde nog henne gott att komma ut i Sala innan och "lufta" sig lite (där busade hon bort championatet enligt domaren). Här fick hon främst beröm för sin excellenta typ och rörelser.

Sedan tog vi hand om Loppan så gott vi bara kunde för att hålla henne fräsch, massa med vätska i form av Betfor och annat godis samt vila i det svala stallet. På eftermiddagen var det dags, alla svarta ponnyer som blivit klassvinnare skulle mötas och en Champion och en reserv-Champion skulle utses och Loppan vann reserv-Champion! Wow så stort att vinna en sådan titel med en egenuppfödd ponny på en internationell tävling. Även hemresan gick bra och det var trötta men lyckliga ponnyer som släpptes ut i beteshagen igen.


Kilskogens Lancôme
fotograf: Thiffanny Johansson

Helgen därpå var det dags för premiering för Mynta i Ökna utanför Nyköping. Hela fyra avkommor till Almnäs Tromb visades och de fick också de fyra topplaceringarna, häftigt! Mynta fick en rejäl revansch efter silvret i Finland och vann den stora klassen och fick därför vara kvar för att tävla om bästa 3-åring i slutet av dagen, även denna titel vann hon och poängen var de fina 910888=43, diplom och GI. Hon mätte 99-16,5 cm, jättefina mått dessutom! Tack Maria o co för en varm och supertrevlig dag med massa fina priser, bland annat en check på 500 kr från Agria.

I och med detta är Malva klar för Elit, så roligt!

Dagen därpå var det utställning i Gärtuna, vi hade anmält tre ponnyer men eftersom det blev sent dagen innan så strök vi Lanson som skulle gå på förmiddagen och vi kunde därmed gå upp i ganska vettig tid. Gucci gick tvåa med rekommenderades till BIS där hon slutade som 5:a med 99888=42 och fick beröm för sitt utmärkta skick! Även dottern Guess gick tvåa med 98788=40. Båda årets föl är guldbelönade, det bådar gott! Bilder från Gärtuna och Ökna får komma senare... Gjorde ett jättealbum från Finland, länk finns nedan.

Helgen därpå skulle jag på bröllop men mamma åkte iväg till Kristinehamn eller rättare sagt Karlstad och Ingrids föräldrar där de övernattade och hade trevligt innan de åkte till Kristinehamn dagen därpå, tyvärr fick Gabbana sitt första silver och gick näst sist. Det är lätt att vara efterklok och tycka att man borde stannat hemma men hon var i fin form och bantad sedan sist och Ingrid fick till en kanonvisning, nya tag en annan gång.

>> Fotoalbum Finland <<

 

2015-07-26

Nu har halva min semester gått och det har regnat varenda dag... Något hö har vi inte fått in än, vi behöver tre dagars uppehåll, har alltid lite ont i magen innan skörden är klar för säsongen. Egentligen gör det inget att det blir sent slaget, jag behöver inga supervärden, huvudsaken är att det är hygieniskt hög kvalité och hade vi slagit vid midsommar hade det nog blivit lite för bra för mina ponnyer, förstaårsvall som det är.

Vi har varit på ytterligare en utställning, i Sala. Jättefint och trevligt anordnat. Vi hade med oss Gabbana som gick trea med 40 poäng, klassen vanns av vår Lancôme. Det räckte senare till res-BIS (hade gått ännu bättre om hon inte var så busig i championatet enligt domaren). Vi är hur som helst supernöjda med det, 99888=42 poäng fick hon. Loppan ska till internationella i Finland och det var just på grund av hennes sprallighet som vi tog ut henne här hemma en gång först, hon är extremt energisk och busig och sprallar och bockar gärna, ofta och mycket :-) Härlig livsglädje.


Kilskogens Lancôme
fotograf: Pernilla Persson

En annan glädjande sak är att alla våra betäckta ston är nu konstaterade dräktiga, Malva, Loppan och Gucci. Alla har tagit sig i första brunsten och alla tre är såklart betäckta med Olivier. Samma dag som vi ultraljudade våra fick Olivier två nya ston så han är inte sysslolös. Jag kan inte nog berömma psyket på den hingsten, verkar fungera lika bra på fribetäckning som vid hand. Malva har gått med honom i nästan två månader, Gucci handbetäcktes ett språng medan Loppan betäcktes som man brukar, varannan dag (totalt 3 språng).

Eftersom Olivier är så gott som klar med sina ston kan vi ta emot något ytterligare ston om intresse finns så här mitt i säsongen.

Fler bilder finns på Lancômes egna sida

 

2015-07-01

Årets utställning i Rimbo är överstökad, det var tredje året vi arrangerade och det är med största sannolikhet den sista. Det är så enormt mycket jobb som ligger bakom så bara dom som själv anordnat en utställning vet hur det är... Stort tack till de fåtal funktionärer som ställde upp, främst Helena som var domarsekreterare hela dagen, Angelica, Linnea och Cattis som hjälpte Eva i sekretariatet och pappa som var parkeringsvakt, fotograf, hästhållare och allt-i-allo.

Jag hade anmält Modell, Gabbana och Mynta. Modell var först ut, jag tycker att hon är himla fin och det tyckte domaren också som gav henne en guldplakett med 98788=40 och Champion föl-titeln. Modell visades först på morgonen och valde att lämna walk over och åka hem till hagen istället för att tävla i finalen, det var alldeles för varmt för henne att vara kvar hela dagen.

Gabbana vann sin klass med guld, 88897=40. Hon jagar sin sista 41:a för SUCH så det räckte ju inte riktigt denna dag. Hon har nu fått 9:or på de fyra första bedömningspunkterna, traven är det egentligen inget fel på men hon är markbunden och då blir det 7:or. Nu ska hon banta ännu mer så kanske vi når målet.

Mynta vann sin klass, blev Champion och tog ännu en BIS-titel. Denna gång med 109888=43. Underbara lilla ponny, så snäll och lätt att ha med sig. Nu är det bara Finland och premieringen kvar, finns ingen anledning att nöta på henne mer i år.


fotograf: Emmy Johansson

Olivier har fått ett par betäckningsston och ytterligare ett par är på ingång. Lilla Guess fick en svullnad under magen, en infektion i naveln, jag satte in penicillin snabbt (i samråd med veterinär) och hon svarade bra på det. För säkerhetsskull åkte vi till Mälarkliniken och ultraljudade navel/buk och infektionen hade som tur var inte gått upp i buken. Nu ska vi avsluta behandlingen och förhoppningsvis tillstöter inget, att spruta ett så litet föl är inte roligt, full fight varenda gång.

Massvis med bilder finns på Mynta, Modell och Gabbanas egna sidor.


fotograf: Emmy Johansson

 

2015-06-15

En månad sedan sist igen, tiden flyger iväg.

Det allra största och roligaste som hänt sedan sist är att Gucci har fölat, förlossningen gick bra och hon är en superduktig mamma, jag är så otroligt lycklig och tacksam att hon äntligen fick bära sitt föl hela dräktigheten och föda ett friskt och starkt föl. Det blev ett litet svartskäckigt stoföl som är otroligt näpen och elegant. Det är roligt att se hur lik sin mor hon är i sättet redan nu. Vänlig och nyfiken men med attityd och stor självständighet, precis som sin mor, full fart och alltid något på gång.


Guccis föl, alldeles ny

Min uppfödning Kilskogens Olinda som jag sålde till Storbritannien har varit på utställning, Kenilworth show där hon fick 1:a pris och utsågs till Champion! För mig var det en stor ära att få sälja en ponny till hemlandet, att hon sedan gör det så bra på utställningar är förstås jättekul!


Kilskogens Olinda
fotograf: Lucy Hutchinson

I helgen var vi i Ockelbo på utställning med Gabbana och Mynta. Mynta gjorde en kanonfin visning, hon kunde inte ha gjort det bättre, hon till och med stod med spetsade öron, vilken drömponny. Med kritik som excellent och muntligt omdöme där domaren sa att varje hårstrå på kroppen reste sig när hon såg Mynta gjorde att jag förstod att det var fina poäng och kritik men att det skulle bli 45 poäng hade jag inte kunnat drömma om ens i min vildaste fantasi! 1010889 var de fördelade på. Helt galet men otroligt skoj.


Kilskogens Mynta

Gabbana har inte visats sedan hon var tre år, hon har på betäckning som fyraåring, hade föl som femåring men nu var det dags och förhoppningen var 41 poäng för att kunna meritera sig för SUCH. Det har hänt jättemycket med Gabbana senaste året, hon var verkligen mognat fysiskt och utvecklats mycket positivt. Det känns skönt när man får ett kvitto på att man gjort rätt och låtit dem få den tid de behöver, att ha tålamod och spara dem tills de är redo. Hon blev tvåa i gallstoklassen men rekommenderades till BIS där hon slutade som BIS-3 med 99887=41. Vilken kanonstart på utställningssäsongen!


Kilskogens Gabbana
fotograf: Malin Gustavsson

Stort tack för alla gratulationer och fina priser! Vi kommer gärna tillbaks till Ockelbo, jättetrevlig plats och väldigt fint arrangerat. Malva går nu med Olivier, ytterligare några ston är på ingång men det finns plats för fler om någon vill ta chansen och använda denna välstammade hingst.

Fler foton på ponnyerna finns på deras respektive sidor.

 

2015-05-15

Malva har fölat, ett alldeles underbart stoföl! Far är Almnäs Etapp, extra kul att få ett stoföl efter honom, det blev ju två hingstar förra året. Fölningen gick bra och Malva är som vanligt en duktig mamma och tar hand om sitt föl. Fölis är ännu namnlös, hon mätte 64 cm som ny.


Fyra timmar gammal


En dag gammal

En annan rolig sak är att vi hämtade hem Olivier förra helgen. Resan gick bra, han verkar otroligt lugn och snäll. Det ska bli så kul att få in hans blod i min avel. Det dröjer ytterligare ett par veckor innan han får sina första ston.


Olivier van de Amstelhof

De flesta av ponnyerna går nu på bete, ett par går kvar i vinterhagen och bantar... I början av maj var jag domarsekreterare åt Alf Johansson på RPAFs utställning för alla ponnyraser i Norrtälje. Jag tar varje chans jag kan att skriva, otroligt lärorikt och roligt. Vi planerar utställningen i Rimbo för fullt, anmälningarna strömmar in så det blir nog fullt även i år.

I övrigt rullar det på som vanligt med dagliga skötseln av ponnyerna, klurar lite på vilka som ska betäckas i år, en av fördelarna med att ha hingst hemma - jag inte behöver beställa mig riktigt än. Jag kommer betäcka max 2-3 egna ston, vilket gör att det finns plats för ytterligare något/några ston hos Olivier om någon är intresserad.


Världens vackraste Gucci

På SSS årsmöte fick vi motta pris för Kilskogens Lancôme, Kilskogens Fendi och Beatrix van Bunswaard som alla fått SUCH under året. Lancôme fick dessutom ta emot Super-SUCH, det är stort! Vilka fina och duktiga ponnyer vi har!

 

2015-03-27

Återigen är det långt mellan uppdateringarna. Det händer inte jättemycket kring hästarna just nu, Lanson och Glock tränas lite grann. Glock har börjat tömköras igen och han är superduktig, skulle önska lite mer framåtbjudning, han är ju inte den piggaste modellen direkt...


Kilskogens Glock

Hovslagaren har varit här idag, hela gänget uppförde sig exemplariskt. Moët och Paragraf skulle däremot inte gå ut genom grindhålet till något pris, efter en rejäl brottningsmatch i regnet fick jag ut dem, arg och svettig... Moët är så otroligt fin just nu, jämn och med en fantastisk front. Vilka fina föl Malva ger!

I senaste numret av Shetlandsponnyn kunde vi läsa att vi nu finns som bubblare i SUCH-toppen med 6 uppfödningar, extra roligt eftersom vi inte ens snittar två föl/år! Lancôme, Beatrix och Fendi är nu officiellt SUCH och Lancôme även Super-SUCH. Det fanns också statistik över årets högst bedömda där Mynta fanns med två gånger med sina 44 respektive 43 poäng och Lancôme var mesta högpoängare med 3x43 poäng. Kul!

Vi har anmält två ponnyer till Finland, ser verkligen fram emot det!

 

2015-02-08

I fredags kom Beatrix nya ägare hit, vi åt middag och hade en trevlig kväll tillsammans innan de startade sin långa hemresa med Beatrix i trailern tidigt dagen därpå. Vi önskar Sissel med familj all lycka med sin nya ponny!

 

2015-02-01

Nytt år och långt mellan uppdateringarna...

Nyårsafton var som vanligt lugnt, skönt med coola hästar som kan vara kvar i sina hagar och nyfiket följer alla raketer på himlen. Första helgen i januari åkte jag och Ingrid till Holland och deras Hengstenkeuring, med ett fåtal undantag så har jag varit där varje år. Det är lika mycket en social resa som hästrelaterad. Jag har fått många vänner genom åren på dessa resor och fann några nya kontakter även denna gång. Det var också kul att göra denna resa med Ingrid, jag tror inte att det var vår sista :-)

Hingstfölen är nu dryga 8 månader, vi passade på att fota och mäta dem för ett par veckor sedan. Tre väldigt sociala och trevliga individer, ganska olika men väldigt lätthanterliga med trevligt psyke på dem alla. Bilderna är tagna med min mobil så kvalitén är inte den bästa:


Kilskogens Paragraf 87 cm
e. Almnäs Etapp u. Beatrix van Bunswaard


Kilskogens Graffiti 91 cm
e. Almnäs Etapp u. Kilskogens Gabbana


Kilskogens Moët 87 cm
e. Kilskogens Gentzel u. Almnäs Malva

Mynta mäter 98 cm och Lanson 93,5 cm. Jag mäter alltid fölen första dagen och sedan mäts de med jämna mellanrum under unghäståren, jag kan konstatera att det inte finns något direkt samband mellan födelsemankhöjden och den slutliga mankhöjden som vuxen, vissa är klara vid ett års ålder och växer sedan bara någon centimeter till medan t ex Loppan växte flera centimeter varje år tills hon var fyra år.

Årets listor på SUCH och Super-SUCH har publicerats och till vår glädje fick tre av våra ponnyer SUCH: Kilskogens Lancôme, Kilskogens Fendi och Beatrix van Bunswaard. Kilskogens Lancôme fick dessutom Super-SUCH. Vi är såklart jätteglada och stolta över våra fina ponnyer.


Kilskogens Lancôme - SUCH & Super-SUCH 2015
fotograf: Ingrid Jaldin


Kilskogens Fendi - SUCH 2015
fotograf: Ingrid Jaldin


Beatrix van Bunswaard - SUCH 2015

Vi planerar att åka till Finland på internationella utställningen i sommar med två ponnyer och så får vi inte glömma bort den årliga Rimbo-utställningen, tredje gången gillt, kanske sista året?!

 


Klicka här för att se tidigare år:

~ 2003 ~ 2004 ~ 2005 ~ 2006 ~ 2007 ~ 2008 ~
~
2009 ~
2010 ~ 2011 ~ 2012 ~ 2013 ~ 2014 ~