Nyheter 2010


2010.12.29

Nu har även Federer åkt till sitt nya hem. Tanken är att han i framtiden ska ingå i ett fyrspann, vi hoppas att han gör sin nya ägare lycklig.

Veterinären var här innan jul och vaccinerade fölen mot stelkramp och några av de övriga mot influensa. Vi passade också på att undersöka Gucci och Youngs patellor. Tanken är att alla ska undersökas så vi tar några varje gång veterinären kommer hit, att vi började med dessa beror på att de båda är dräktiga. Ingen av dem luxerade eller hade några andra kännbara fel. Young hängdes ju ut på en hemsida angående detta då hon var släkt med den ponny vi köpte som hade patella luxation så det känns ju skönt att få bekräftat att hon är frisk, hade iofs inte misstänkt något annat heller. Skulle alla som var ur denna linje hängas på det sättet får vi plocka väääldigt många ponnyer ur aveln i både Sverige och Holland.

I övrigt går all ledig tid till att skotta taken, är bara halva stalltaket kvar, tills det snöar igen förstås...

 

2010.12.18

Nu är Giorgio veterinärbesiktigad utan några konstigheter och har åkt mot sitt nya hem, vi önskar de nya ägarna all lycka till.

Ytterligare en häst åker om någon vecka, mitt beslut att dra ner står fast, efter alla fula hugg i ryggen av folk man trodde var vänner, misslyckade hästaffärer och förlusten av Gazette känns det inte lika kul längre, detta är förstås inget beslut som är hugget i sten men för tillfället känns det bra att sälja en del av ponnyerna även om det är ett tufft beslut och otroligt ledsamt när de åker. Det underlättar förstås när man vet att de har kärleksfulla hem som väntar.

Gucci, Emma och Loppan är heliga, dom blir alltid kvar, Gazettes avkommor Gabbana och Gozzi behålls av sentimentala skäl, i övrigt är jag öppen för förslag om det är någon som är intresserad av någon häst.

 

2010.11.30

Giorgio är såld till ett jättefint hem, det känns så bra att han får komma till någon som har mer tid och vill köra honom ordentligt. Han kommer gå kvar här ett tag till och åka till sitt nya hem någon vecka innan jul när ett nybyggt stall står och väntar på honom.

 

2010.11.26

Kommer den här känslomässiga berg-och-dal banan någonsin ta slut? Saknaden av Gazette är enorm, jag tänker på henne jämt, har fruktansvärda skuldkänslor för det som hände och drömmer om henne nästan varje natt. Tror ingen förstår hur mycket hon betydde för mig.

Gucci har fått flytta in i Gazettes box som är den allra största, det mest logiska hade varit att ställa in Young där som ska föla först men jag klarar inte av att se någon annan där än hennes dotter. Skitlöjligt men så är det. Skulle gärna få tag i ett sto ur samma linje men det verkar inte vara det lättaste, det mesta är exporterat och/eller inte till salu. Det kan inte på något sätt ersätta Gazette men J-linjen är min absoluta favorit och gärna med Justify i.

Vi är otroligt glada för lilla Emma, en riktigt pingla, snäll och lätthanterlig. Hon har kommit in bra i flocken och umgås helst med Olinda. Jag köpte en ny lampa till hästarna som sitter på stallväggen, den har precis som den förra en censor som tänds när de kommer hem eller ska dricka, jättesmidigt vid insläppet på kvällarna och jag tror faktiskt hästarna uppskattar den också. Har anmält mig till en webbkurs om avel, Din väg till föl heter den. Hoppas det kommer mer sånt i framtiden. Är oftast svårt att ta sig iväg någonstans med tanke på hästvakt och så vidare, detta känns som ett bra alternativ, att studera när man själv vill.


Almnäs Gazette

 

2010.11.16

Det finns ett intyg utfärdat i samband med att undersökningen ägde rum, bifogar det nedan, då man på kliniken på ett par ställen stavat fel valde jag beställa ett nytt och att lägga ut det nya intyget, vilket inte föll säljaren i smaken, utfärdande datum borde inte ha någon betydelse, det framgår tydligt i intyget när besiktningen ägde rum.

Huruvida den nämnda hingsten har lämnat dessa avkommor som påstås har jag ingen aning om, inga bevis har framlagts och jag har talat med hingstägaren som jag finner betydligt mer trovärdig. Jag ser verkligen fram emot det här fölet och skulle gärna göra om kombinationen eller använda honom på något av mina andra ston i framtiden. Jag vet också att man i Holland vill ha tillbaks denna hingst, det berättade en av uppfödarna vi besökte i somras, så jag får faktiskt inte ekvationen att gå ihop riktigt. För övrigt tar säljaren för givet att detta var information jag kände till innan betäckningen ägde rum.

Jag kan förstå att säljaren är ledsen för att hennes sto har denna defekt, men som köpare har man undersökningsplikt vilken även denna hade när hon köpte stoet en gång i tiden.

Önskar att vi aldrig köpt häst därifrån för att slippa att bli behandlade så här. Jag köpte min drömponny. En ponny som både jag och min mor föll för i hagen hos säljaren, en ponny med en stamtavla, behåring och storlek som vi verkligen ville avla på, vi hade stora planer, vilka hingstar som skulle användas, vilka utställningar vi skulle åka på - vi hade redan anmält stoet till två utställningar. Hennes stora bruna ögon och lugna temperament, jag saknar henne verkligen! Det var tungt, riktigt tungt att köra och lämna tillbaks henne, jag klarade inte av att titta på henne eller klappa om henne ordentligt en sista gång.

Jag har bara presenterat fakta och trots att säljaren fortsätter att gå till personangrepp har jag aldrig svarat upp, bara presenterat fakta. Man kan säga att det var tur i oturen att vi så snabbt snubblade över ett annat sto som vi köpte där vi redan hade en god kontakt med säljaren, annars hade jag nog dragit mig för att köpa häst igen.

Säljaren har två gånger tryckt på att de betalat tillbaks alla pengar för stoet, vilket man rent juridisk är skyldig till när ett köp hävs. Jag har inte någonstans hävdat något annat. Här vill jag dock förtydliga att med ”alla pengar” menas inköpspriset på 18.750 kr. Övriga kostnader har jag förstås stått för.

Vidare kan jag nämna att stoet var oförsäkrad vid köpet, samma dag som stoet levererades tecknade jag en försäkring på 20.000 kr i liv och 50.000 kr i veterinärvård, denna försäkring hade en premie på 1277 kr. När jag hävde köpet ville säljaren ta över denna försäkring något jag nekade till, jag vet inte om det är detta som gör att säljaren är så arg på mig.

Huruvida någon har rätten att bedöma mig som oseriös utan att någonsin varit hemma hos oss eller känna oss är också intressant. Jag är väldigt oseriös när det kommer till mina hästar, de lider nog fruktansvärt mycket J Kan berätta lite om hur de har det. Vintertid har de ca 3 ha mark, blandat skog och vall, staketet är fyra eltrådar med trästolp, i två av hagarna finns ligghallar, analyserat grovfoder köps in av samma bonde för hela säsongen, de har uträknade foderstater och får selentillskott, i alla tre vinterhagar finns varsin Thermobar så att det alltid finns isfritt vatten, vi avmaskar enligt de rekommendationer som finns, vaccinerar mot både stelkramp och hästinfluensa, har ett rullande sjuveckorsschema med vår utbildade hovslagare, har ett stall med mestadels storhästboxar, dvs minst 9 kvm, vartannat år går ponnyernas tänder igenom av på området utbildad veterinär. Samtliga våra hästar är fullförsäkrade i If, både liv- och veterinärvårdsförsäkring. Vidare kör vi in de flesta ponnyerna, en del är inridna, de flesta unghästarna tränas och visas på talangjakt och treårstest. Vi avelsvärderar våra ponnyer samt visar dem på utställning för att meritera dem själva och föräldrarna, vi avlar endast på RS-djur, vi veterinärbesiktigar inför köp, vi har importerat tre avelsdjur som i mitt tycke har varit av bra kvalité (en blev RS-hingst, ett Elit-sto och ett sto som är visad med 42 poäng), vi har varit hingsthållare i 6 år nu och alltid skött vårt ansvar med språngrulla och självklart alltid betalat in avgifterna i tid, vi vill verkligen göra rätt för oss. Sommartid har de 7 ha naturbete med fri tillgång på vatten och salt/mineraler. Vi tar alla tillfällen vi kan att lära oss mer såsom kurser, föreläsningar, konferenser, besöka stuterier och utställningar/premieringar i Sverige och utomlands. Avslutningsvis är alla välkomna till oss när som helst för att bilda sig en egen uppfattning, vi har inget att dölja.

 

2010.11.15

Vi hade egentligen inte tänkt kommentera vårt hästköp mer, för oss var det historia men då säljaren väljer att skriva om det på sin hemsida (LÄNK) känner vi oss tvungna att bemöta det som skrivs där.

Hästen undersöktes på Täbys ATG-klinik av chefsveterinären, 2010-09-17 kl 13.30. Närvarande var jag (Hanna), min bror och veterinären. En undersökning som enligt säljaren aldrig ägt rum, bifogar därför nedan vår kopia på veterinärintyget, journalen och fakturan. Den rätta vägen att gå när man vill ha ut ett intyg är att kontakta kliniken direkt som sedan skickar intyget utan mellanhänder till beställaren. Jag har varit säljaren behjälplig med kontaktuppgifter samt ringt kliniken och godkänt att alla uppgifter, intyg/dokument får lämnas ut. Enligt veterinären har denna endast pratat med säljaren en gång, 2010-11-10. Vid undersökningen konsulterade veterinären ytterligare två kollegor som även de undersökte hästen med samma resultat.

 

Enligt juridisk expertis har jag god grund att anmäla detta för ekonomisk skada och förtal. Jag har ännu inte bestämt mig för om jag kommer gå vidare med detta eller ej. Alla mail, MSN-historik, skärmdumpar m.m. finns självklart sparade som bevis.

Att sedan ”hänga ut” en hingst på det sätt som gjorts på samma hemsida utan några som helst bevis eller intyg finner jag tragiskt, jag känner med hingstägaren.

Lägger också ut en pdf-fil av tråden på forumet som säljaren refererar till på sin hemsida samt, troligtvis den enda artikel som skrivits på svenska av en veterinär om patella luxation, givetvis med författarens godkännande.

http://www.kilskogen.com/forum_patellaluxation.pdf

Går man in på www.svehast.se och sedan avelsvärdering kan man klicka sig fram genom åren och se resultat av alla avelsvärderade hingstar inklusive hälsotillstånd och själv få en bild av hur vanligt förekommande t ex patella luxation är inom shetlandsrasen.

Jag vill avslutningsvis också tacka för det enorma stöd, tips och kommentarer vi fått via mail och telefon.

 

2010.11.06

Två dagar i rad - det måste vara rekord? :-) Glömde i förra inlägget att berätta att Youngs yngre helsyster Born to Love van Stal Wilcas vann unghästchampionatet på den nationella utställningen i Holland. Alltså Hollands bästa standard-unghäst i år, otroligt skoj! Läs mer på Stal Wilcas

Här kommer en bild på Emma, bättre kommer så småningom. Har också lagt till henne under Ungston.


Emma, född 2009
e. Ytterhalls Kanon u. Skattens Esmeralda

 

2010.11.05

Ibland är det snabba ryck som gäller :-) Igår åkte jag Nossebro t o r, en nätt resa på ca 90 mil (ja, jag ÄR tokig!) för att kika på Emma, ett ettårssto efter Ytterhalls Kanon och Skattens Esmeralda. Jag blev inte besviken när jag såg henne men vågade inte hoppas innan hon var veterinärbesiktigad. Det var ju förstås inga problem, hon gick igenom allt utan anmärkning. Veterinären var mycket noggrann och kände på knäskålarna ytterligare en gång och i rörelse när hon hörde talas om min oro :-) Stort tack Maria och Kjell-Åke för denna pärla, vi ska ta väl hand om henne!

Jag har tyvärr inte hunnit ta några bilder på henne än, men bjuder på några bilder på fina Epus-barn som halkat efter:


Erikslunds Dolce, född 2009 - foto: Jessica Lindman
e. Stjernens Epus u. Annelunds Garcia


Upplandas Ronja, född 2008
e. Stjernens Epus u. Sandbackas Signe


Upplandas Ronja
Guldbelönad och klassvinnare i Insjön

 

2010.11.01

Vilken kalashelg! Inte bara resultatmässigt utan vädret var på vår sida, supertrevlig utställning och framförallt människorna på plats! Tack Shetland Öst och alla inblandade.

Lilla Lancôme vann sin klass med guld igen, den tredje av tre möjliga i år. Trodde inte att hon skulle rå på de äldre i championatet men det gjorde hon! Champion ungsto och ett fint täcke. I BIS-ringen åkte hon ut som nummer fyra. Mamma Young placerades tvåa i sin klass men rekommenderades till BIS-ringen där hon slutade trea, så nära men ändå inte... :-) Young har en helt otrolig trav, längs sista långsidan hängde jag inte med längre och lät grimskaftet löpa genom fingrarna för att inte störa henne när hon ökade. Loppan fick fina 88888=40 poäng och Young 98889=42 poäng! Wow! Det finns mer att utveckla hos henne, hon är inte på topp än. Min förhoppning med dessa två utställningar var att lägga en bra grund för SUCH:et och det har hon ju verkligen lyckats med.

Idag har hovslagaren varit här och verkat alla ponnyerna.


Kilskogens Lancôme


Kilskogens Lancôme


Young Love van Stal Wilcas

 

2010.10.24

Då har vi varit iväg till Insjön på utställning med blandade känslor. Gick kalasbra för våra ponnyer! Young Sverige-debuterade med fina 98789=41! Nian på typ gladde mig verkligen, som vi kämpat med hennes vikt! Nu börjar hon få en snygg överlinje och musklat kors, det saknas lite i fronten fortfarande men det kommer nog hoppas jag. Jag märkte att hon var orolig och stressad men vi tog det lugnt, var ute i god tid, tittade på alla läskiga saker och hon skötte sig kanon i ringen! Jätteskoj och en bra början i jakten på SUCH. Lancôme, mer känd som Loppan är lite mer explosiv och ville väl inte riktigt stå still och absolut inte visa tänderna! Men hon vann sin klass med guld och gick tvåa i championatet med fina 98788=40. Hon har däremot en enorm utstrålning och framparti så jag hoppas att det finns i hennes mor också. Dessutom vann Epus fina dotter Ronja tvåårsklassen med 98887=40! Vilken kanondag!


Kilskogens Lancôme

 

2010.10.19

Det har tagit lång tid att smälta och sorgen efter Gazette har såklart påverkat också men nu har jag fullföljt mina skyldigheter och fyllt i defektrapporten för ponnyn jag köpte och skickat in den till SH. Ponnyn led av patella luxation på framförallt vänster bakben. Detta var inget som syntes vid blotta ögat. Ponnyn var ren på både det höga och låga böjprovet och visade upp en mycket svag hälta (1/2 grad) under arbetsprovet.

Som jag förstått det är patella luxation en ärftlig recessiv gen, dvs båda föräldrarna måste bära anlaget. Detta var en fruktansvärt tråkig historia för jag avgudade verkligen hästen, det är sällan jag blir "kär" på det sättet. Mitt råd till alla som läser här är att klinikbesiktiga sina nyinköp hos en på området kunnig veterinär, hade jag inte gjort det hade jag antagligen aldrig upptäckt det själv.

Tyvärr fortsätter folk att gotta sig i mina förlorade ponnyer, vissa av ren nyfikenhet, någon för att de vill föra statistik (!). Snälla, låt mig vara och försöka komma tillbaks, jag lider tillräckligt just nu, att förlora Gazette är det värsta som har hänt mig.

Den finns några ponnyer på till salu-sidan men kan tänka mig att sälja alla utom Gucci och Lancôme om någon är seriöst intresserad.

 

2010.11.17

En liten ljusglimt i allt elände, Gentzel har gjort sitt bruksprov i Danmark med följande resultat:

1. Ponyens temperament (1-10)
A. Temperament 9
B. Lydighed for hjælpere, villighed og samarbejde
9
Snitt
9,0

2. Ponyens præstation (1-10)
A Skridt 9
B Trav
9
C Overgange og bøjning
8
Snitt: 8,7

3. Fremviserens Præstation (1-10)
A. Ekvipagens stand, tilpasning og harmoni 9
B Brug af hjælpere
8
C. Nøjagtighed i figurene
8
Snitt 8,3

Grattis Gentzel och Tina! Poängen räckte till en röd rosett som är det bästa man kan få. Nu ser vi med spänning fram emot kåringen i vår... Kan ju erkänna att jag saknar honom mer nu när Gazette inte finns här längre.


Fina Gentzel!
fotograf:
Janny Sørensen


Länger på steget i traven...
fotograf: Janny S
ørensen


Gentzel & Tina i fin stil!
fotograf: Janny S
ørensen

 

2010.10.11

Livet går vidare, vare sig man vill det eller ej. Ingenting känns roligt längre, går som i en dimma. Allra bäst är faktiskt att vara på jobbet, släppa allt privata och vara upptagen med annat.

Jag har funderat mycket kring mitt dåliga hästköp. Jag har ombetts att vara tyst men ärlighet varar längst och jag har ingen anledning att dölja vad det var för fel på hästen, det tjänar jag ingenting på. Jag har förlorat mycket pengar på detta hästköp så kanske kan mitt misstag hjälpa någon annan. Hästen hade patella luxation, allvarligare på vänster bak, lindrigare på höger. Patella luxation är genetiskt och ska såklart därför inte avlas på. Om jag har förstått det rätt är det en recessiv gen, dvs defekten kommer från båda föräldrarna. PL syns inte alltid vid blotta ögat och i det här fallet var hästen ren på både det höga och låga böjprovet men med ½ gradig hälta vänster bak vid arbetsprovet. Självklart finns det mer än detta att berätta, saker som jag hade kunnat åtalas för om jag gått med på detta och hade det gjort det hade jag antagligen förlorat mitt arbete men, det kan inte skrivas då jag kan anmälas för förtal trots att det är sanning och att vittnen finns.

Jag kommer ALLTID låta undersöka mina inköp ordentligt av en veterinär som är specialist på detta, det är en saftig kostnad just då men i det långa loppet vinner man ju otroligt mycket om man tänker avelsmässigt.

Mina tankar går idag till en av mina bästa vänner som tragiskt förlorat sitt fina sto.

 

2010.10.07

Älskade, finaste Gazette finns inte mer. Tårarna rinner konstant. Det var i fredags morse kl 5 som jag hittade henne i hagen. Trots att jag jobbat till midnatt vaknade jag tidigt och åkte bort till hagarna för att kolla till hästarna, som jag brukar när jag inte kan sova. Veterinären var snabbt på plats och vi åkte sedan i ilfart till Ultuna där man konstaterade kolit. Kolit är lika akut som tarmvred och fruktansvärt smärtsamt för hästen. Hästarna får en kraftig toxinfrisättning från bakterierna i tarmen och dessa når blodomloppet och förgiftar hästen. De flesta dör inom ett par timmar trots intensivbehandling, Gazette kämpade i 12 timmar innan vi fick ta beslutet att låta henne gå vidare, pulsen var då uppe i 200 och hon mådde fruktansvärt dåligt. Veterinären berättade att många inte hinner upptäcka kolit, man hittar helt enkelt hästen död i hagen/boxen.

Man får inte säga så men jag hade så gärna önskat att det var någon annan än Gazette, hon betyder så mycket för mig, det är ingen hemlighet att hon var min bästa häst på alla plan. En utställningsstjärna, en otrolig förärvare, en god mor, flockens ledare... Så stolt, vacker, rörlig, snäll, hon hade allt. Stora, kloka ögon. Det mullrande låga gnäggandet. Hur hon la huvudet på sned för att tigga... Min hjärteponny.

Efter sig lämnar hon sitt lilla föl Gozzi som jag nu matar var 3-4:e timme med mjölkpellets. Han har funnit en ny vän och trygghet i Epus. Han verkar klara sig ganska bra tack och lov. Epus är så fantastisk med honom, de första dagarna sprang Gozzi oroligt runt och letade och ropade efter mamma, Epus följde efter honom, gång på gång på gång, var han än sprang så fanns Epus där. Är det inte otroligt hur djur kan ta hand om varandra?

Det här kan vara spiken i kistan, jag orkar faktiskt inte mer, det tar för hårt och verkar heller aldrig ta slut. Ekonomiskt, ja... Trots att Gazette var fullförsäkrad kommer det kosta över 12.000 kr. Inte för att det har någon betydelse, det är bara pengar och jag skulle betala det dubbla för att få ha Gazette i livet. Det sista jag sa till Gazette på djursjukhuset var: Kämpa, du klarar det här, du måste klara det här! 

Tack för allt älskade Gazette, vi glömmer dig aldrig!


Almnäs Gazette
fotograf: Linnea Ornstein

 

2010.09.29

Stort grattis till Caspar & Wilma Gubbels för helgens kanonresultat i Bergharen! Bergharen sägs vara den tuffaste utställningsplatsen i Holland med 500 ponnyer och många stora uppfödare. Stal Wilcas tog hem alla championat! En riktig familjeuppgörelse med premier på alla unghästarna och 1:a premier på avelsstona! Youngs helsyster Born To Love van Stal Wilcas tog hem ungponnychampionatet, Loppans halvbror Déjà Vu vann fölchampionatet och Youngs mammas helsyster Royal Queen, vann dag- och Ere-championatet! Stort grattis från oss!

 

2010.09.25

Lyckan blev kortvarig... Windekind gick inte igenom klinikbesiktningen och köpet har därför hävts. Känns så fruktansvärt tragiskt och ledsamt. Besviken, arg, ledsen, saknad, känslorna är många just nu. Hur många av oss shetlandsponnyuppfödare låter besiktiga våra avelsston? Jag kommer alltid att göra det för att veta vad det är jag sätter in i avelsboxen.

Giorgio är kastrerad och jag har påbörjat inkörningen, jag kommer inte stressa, han är bara två år men lite tömkörning och lydnad ska vi träna. Det går fantastiskt bra hittills, han är lättlärd och kommer bli en härlig körponny med sina gångarter och vilja. Federer är fortfarande hingst, jag har inte bestämt mig hur jag ska göra med honom, kunde ju vara skönt att inte ha några hingstar alls ett tag. Snart kommer veterinären ut för den årliga vaccinationen. Hästarna går fortfarande kvar på sina beten och det hoppas jag att de kan göra många veckor till.

 

2010.09.17

Epus son Joy fra Hubertus visades i sitt hemland Norge och gick som god tvåa med finfina 41 poäng! Stort grattis Merethe med familj som också ägde förstaplacerade fölet! Det är ni väl värda.

 

2010.09.04

För en gångs skull har det hänt massor, på gott och ont, mest ont just nu.

Situationen med Martin kändes ohållbar, tog ut distriktsveterinären som höll med mig och dömde ut honom, i torsdags fick han somna in, så jävla tragiskt att jag inte finner ord. Nu slipper han i alla fall lida. Av mina fem unghingstar var tre starka hingstämnen, samtliga visade med 39 poäng (Martin och Figo som tvååringar, Gretzky som föl), talangjaktsvinnare m.m. och samtliga är nu döda. Kvar finns två valack-ämnen... Jag älskar inte dem mindre för det men det är ett stort bakslag för min avel. Börja om på nytt... Vad är det för mening att ta föl om de bara ska dö? Vet inte hur många mer smällar man orkar ta? Jag drömmer om dem och det är inga trevliga drömmar precis.

Ett nytt sto har flyttat hit för ett tag sedan. Kanske inte jätteplanerat, ett verkligt impulsköp men så blir det ibland. Jag föll pladask. Det visade sig att mamma kände likadant så vi köpte henne tillsammans. Windekind van de Bloemhof (Windy, Winnie?) heter hon, mamma är fantastiska Zereda van Stal Possemis. Pappa är Jock van Flieren som är helsyster med det fantastiska stoet Kristie van Flieren, som också är mormor till vår Young. Spännande blod! Windekind är otroligt lugn och snäll och går nu hemma hos min pappa tillsammans med Loppan.

Annars då, språngrullan är inskickad och stoavgifterna är redan betalda. Hovslagaren kommer snart hit igen, det har inte växt så mycket men skönt att få det gjort i alla fall. Är mycket chipmärkningar nu, ska försöka hinna med mina egna föl också... Har varit dålig på att åka på utställningar i år, blir någon till hösten förhoppningsvis. Det riktiga suget har inte funnits i år.

Har funderingar på att sälja Epus. Ni ser rätt, mitt allt och min stolthet. Nej, jag är varken full eller sjuk :-) Han kommer alltid att vara nummer ett för mig men jag börjar måla in mig i ett hörn nu när hans döttrar börjar komma upp i betäckningsbar ålder + att han borde få vara någonstans där han får betäcka mer än vad han gör här. Det är egentligen de svarta ponnyerna jag brinner för och med alla förlorade unghingstar så kan det vara skönt att bara ha ston i ett par år och skicka iväg dem på betäckning. Slippa ha hingststation. Nåväl, känner jag mig rätt så blir han kvar här ett tag till men om någon riktigt seriös hör av sig så är det inte omöjligt. Vore iofs kul att testa Epus-Windekind men det är bara Gazette som ska betäckas nästa år.

 

2010.08.23

Hemma från några fantastiska dagar i Holland. Shopping och flera stuteribesök hanns med. Har tagit massa bilder men inte orkat redigera dem än. Klappade på Newton van Dorpzicht, 33 år gammal. En legend! Skriver mer om resan när jag orkat fixa bilderna :-)

Till salu sidan är uppdaterad.

 

2010.08.16

Ny bild på Gozzi:


Kilskogens Gozzi


Gozzi leker med vattenslangen, en favoritsysselsättning!

 

2010.08.11

Gucci är hemma! I förrgår var jag ner och hämtade henne, hämtade och lämnade lite hästar på vägen ner och upp, totalt över 150 mil i bilen på ett dygn :-) Lagom mör... Hann i alla fall fika lite på Almnäs och förstås, se alla vackra ponnyer! Gucci såg ut att trivas utmärkt bland alla svarta ponnyer, aningens rundare än när hon åkte :-) Trodde hjärtat skulle brista när hon höjde huvudet, spetsade öronen och gnäggade när hon såg mig på håll, mamma lyckades zooma in och få det på kort. Lite suddigt men man ser hennes uttryck!


Underbara Gucci!

Men nu är hon äntligen hemma och det är huvudsaken, hon är konstaterat dräktig och kommer om allt går bra, föla i början av juni nästa år. Lång väntan... Det är så skönt att ha henne hemma igen, allt känns mycket roligare - den hästen betyder så enormt mycket för mig!


Ett kärt återseende :-)

 

2010.07.16

Gucci har tyvärr gått om, vilket innebär att det dröjer innan jag får hem henne, saknar henne enormt mycket. Försöker att inte tänka på henne alls, det underlättar. Fick bilder på henne från både Rebecka och Ingrid, tusen tack! Känns skönt att hon blivit "inspekterad" av er :-) Nya bilder finns på Loppan och Gabbanas sidor.


Kilskogens Gucci & Perigueux van Isala
fotograf: Rebecka Svensson


Kilskogens Gucci & Perigueux van Isala
fotograf: Rebecka Svensson

 

2010.07.08

Det händer inte mycket vid den här tiden på året, man fyller mest vatten till hästarna känns det som :-) Vi har av olika anledningar valt att ta ett mellanår, det blir inte så mycket utställningar, betäckningar eller andra aktiviteter i år. Däremot är en resa bokad i augusti, mer om det senare. Vi har fått bilder från Norge igen, alltid uppskattat. Fotograf är Merethe Birk.


Kilskogens Glamour
fotograf: Merethe Birk


Kilskogens Glamour
fotograf: Merethe Birk


Joy fra Hubertus e. Stjernens Epus u. Kilskogens Glamour
fotograf: Merethe Birk


Vår fina kisse Lillis

 

2010.06.19

I går hade vi besök från Danmark. Janny och Bjarne kom för att hämta Kilskogens Gentzel som ska stå hos dem de kommande två betäckningssäsongerna. De verkade nöjda med vad de såg :-) Och enligt rapporterna ska han ha skött sig bra under resan, men jag trodde inget annat heller. Läs mer på www.shetland.dk

Störst av allt var att få visa Epus såklart. Janny har inte sett honom "live" på 9 år! Det var en väldigt speciell känsla när Epus nyfiket gick fram och hälsade på Janny och sträckte på halsen för att få en puss på mulen, charmtrollet :-) Tror inte att de behövde bli besvikna där heller. Epus går tillsammans med sina ston, nöjd med livet. Vi kikade också på de andra hästarna, de flesta är ju avkommor till Epus. Det är tack vare Janny jag har Epus och alla hans underbara avkommor, de utgör en stor del av mitt lilla stuteri så jag har en viss ödmjukhet och tacksamhet där :-)

 

 

2010.06.17

Så kom äntligen lite bilder på Trienke och Epus föl. Tack Trine!


Siljubergets Dolce Vita & Trienke van de Strengen
fotograf:
Trine Lindfjord

2010.06.14

Tomt! Det enda ord som beskriver vad jag känner just nu. Gucci har åkt till Perigueux van Isala nu och det är så tomt här på gården trots att vi har ganska många hästar ändå. Mentalt var det svårt att lämna henne och ännu jobbigare nu när hon är 70 mil bort och jag inte har kontroll alls. Jag avgudar den hästen! Jag litar fullt ut på hingststationen men får väl erkänna ett visst kontrollbehov :-) Tusen tack till Rebecka som tog med sig Gucci ner och för en övernattning!

Nya bilder finns på Olindas sida, ostylad och oklippt skägg, direkt från hagen, tycker hon är ganska fin nu.


Kilskogens Olinda

 

2010.06.06

Epus sista föl för i år är fött, Trienke van de Strengen fick i Norge ett svartskäckigt stoföl, vilket stod högst upp på ägarens önskelista! :-) Grattis!

 

2010.05.25

Årets föl är här! Två vaknätter resulterade i två föl. Först var Gazette som i går födde en liten son, svartskäck. Tror han får heta Gozzi efter Anders Gozzi, ishockeyspelare i AIK (trots att jag är Djurgårdare...) Fölningen gick enligt skolboken och i år läckte Gazette inte mjölk innan, vilket hon brukar, så refraktometern visade att hon hade mjölk av bästa kvalité och det märks, han rejsar runt konstant :-)

I morse fölade Fixy, ett felläge! Verkar populärt även i år. Gick in och kände att benet var vikt redan vid bogen, lyckades vrida fölet lite och vi fick ut fölet levande! Vårt första svarta sto efter Epus. Är otroligt tacksam för att fölet klarade sig trots allt. Bilder finns på fölsidan, bättre kommer. Båda är pigga och även Fixy hade högsta kvalité på mjölken, skönt att veta att dom får i sig bra råmjölk.

 

2010.05.23

I går var vi iväg på årets första utställning för vår del, nära och bra på Väddö, bara en timmes bilfärd. Med oss i transporten hade vi Loppan, Gucci och Epus. Det resulterade i tre guld, två klassvinster och en Champion-titel! Dessutom är Gucci nu klar för SUCH, kan ju knappast bli bättre!

Loppan gjorde utställningsdebut med den äran, klassvinst och 89788=40 poäng. "Feminin, elegant av mycket god typ. Vackert huvud (något långa öron), väl ansatt hals, djup i bålen, välformat kors. Benad till storleken, tåvid vänster fram, tät och marktrång bak. Taktmässig skritt. Lätt, naturlig trav med bra påskjut". Sen var det lång väntan innan det var dags för Gucci, hon placerades tvåa i sin klass med 89888=41. "Feminin, elegant av utmärkt rastyp, bra behåring. Vackert huvud, välansatt hals, välliggande bog, djup i bålen, långt välformat kors. Välbenad från sidan med korta torra skenor, relativt korrekt. Taktmässig skritt väl följande sitt spår. Lätt energisk trav". Sist ut var Epus som fick 98888=41 och senare titeln Champion hingst. "Maskulin av mycket god rastyp. Vackert huvud, lång välformad hals med bra överlinje, välmusklad rygg och kors. Benad till sin storlek, torra ledgångar, nöjaktigt korrekt. Taktmässig skritt. Lätt energisk trav". Som många gånger förut åkte han ut som nr 3-4 i BIS-ringen, men vad gör det egentligen. Det är nog världens snällaste och mest lätthanterliga hingst som finns. Så enkel att ha med sig och att visa upp.

Gucci fastnade tyvärr inte på bild denna gång. Nedan ett kort på Epus fina tvååriga dotter Ronja som gick tvåa i sin klass med 39 poäng.


Ronja e. Stjernens Epus


Loppan in action!


Världens vackraste!


Stjernens Epus


Kilskogens Lancôme


Kilskogens Lancôme

 

2010.05.04

Epus och fölen går i mammas trädgård varje dag ett par timmar och betar. Mycket uppskattat!

 


Visst ser det nästan ut som om han hoppar in i bilden? :-)

 

2010.04.26

Två Epus-föl har fötts, Glamour fick en son, svartskäck som döpts till Joy fra Hubertus. Stort grattis Merethe med familj! Det andra fölet överlevde tyvärr inte, också det en svartskäckig hingst. Vill också passa på att gratta Rebecka som fick ett stoföl efter sin favorithingst :-)


fotograf: Merethe Birk

Häromdagen gick det ganska rejäl åska här, Gabbana och Loppan (Lancôme) blev totalt hysteriska och sprängde staketet in till mammas gräsmatta, det är Gunnebo-stängsel som de forcerade och två metallstolpar som är fastgjutna i backen gick av! Kvar i hagen stod Epus lugnt. Tjejerna verkar ha klarat sig undan skador, otroligt nog, hade kunnat sluta riktigt illa.

 

2010.04.22

Gucci är nu inbokad hos hingst! Det blir fina Perigueux van Isala. En kombination jag hade tänkt göra redan förra året men eftersom det var så mycket vi ville hinna med att göra med henne då kändes det inte schysst att skicka iväg henne 70 mil enkel resa också, men i år blir det av! :-)

Jag sitter inte längre i SSS styrelse, jag valde att inte ställa upp för omval av olika orsaker, var sak har sin tid, det blev tre roliga år i styrelsen och jag önskar den nya styrelsen lycka till!

 

2010.04.16

Har fått lite bilder på Youngs släktingar i Holland:


Kristie van Flieren (t.h.) med döttrar


Summer Love van Stal Wilcas


Levi van de Schaapshoeve


Levi van de Schaapshoeve


Levi van de Schaapshoeve

Fotograf: Leontien Ruissen www.fotografieleontienruissen.nl/

 

2010.04.15

Har jobbat 12 dagar i sträck och missade därmed hingstpremieringen men det gör inte så mycket egentligen, vi skulle ju inte visa något i år. Gucci ska betäckas i sommar, så nervöst! Min lilla prinsessa, tänk om något händer när hon är borta... Får ont i magen bara av att tänka på det.

Hästarnas DNA-resultat trillar in, Epus, Gentzel och Gucci är SDPC, Gazette och Fixy är än så länge SPC men håller på kollas mot sina mödrar också. Tanken är att avelshingstarna och avelsstona ska vara kontrollerade och unghästarna blir testade innan de ska in i aveln. Young får jag ta lite senare också, kommer ta hårprov på hennes mamma nästa gång vi är i Holland.

 

2010.04.04

Hoppas ni alla haft/har en trevlig påsk! Jag har jobbat som en dåre så uppdateringarna kommer i kläm - och ska jag vara ärlig så händer det inte speciellt mycket just nu heller.

Hovslagaren har varit här och verkat hela ligan, alla hästarna fäller och operation hagmockning har startat... I går fyllde Gazette veteran, vart har åren tagit vägen? Det betyder att jag har haft henne i 8 år nu!

Nedan ett kort på Epus-dottern Pettersbacka Ruta.


Pettersbacka Ruta
fotograf: Annelie Pettersson

 

2010.03.13

Nästan en månad sedan sist men det händer inte mycket av intresse just nu. Tog en bild på Young idag, ostylad direkt från hagen. Jag gillar henne, hon är outvecklad men det blir de ju gärna när de fölat som treåringar men hon har att växa i och jag har inte bråttom. Nya bilder finns på Young, Federer och Lancômes sidor. Jag har en hömarodör - Gazette! Nu är hon fångad på bild, se nedan :-)


Young Love van Stal Wilcas


Stjernens Epus


Kilskogens Gentzel


Almnäs Gazette


Kilskogens Lancôme, Kilskogens Gabbana & Stjernens Epus

 

2010.02.19

Gentzel kommer kommande två säsonger att tjänstgöra på Stuteri Stjernen i Danmark. Det känns som en bra lösning eftersom jag har lite svårt att hålla två betäckande hingstar för tillfället och jag vet att Janny tar väl hand om sina hästar så det känns väldigt tryggt! Han kommer kåras nästa år och göra matrialprov (bruksprov) i år i Danmark.

I övrigt har fölen fått sina stelkramps- och influensavaccinationer, de är nu grundade vilket känns väldigt skönt. Gabbana är fullt frisk, hade inte klarat av att förlora henne också. Hon ser inte klok ut, rakad på magen och sidorna där de gjort bukpunktat och ultraljud men hon lever och är frisk och det är det viktigaste!

 

2010.01.28

Knappt hann jag bli frisk innan Gabbana blev sjuk. Hon fick kolik i förrgår, veterinären kom ut och behandlade henne och hon mådde mycket bättre. I går fick hon känningar igen och jag valde att köra henne till Ultuna, där ultraljudade man buken utan fynd, gjorde ett bukpunktat som såg fint ut samt gick ner med sond igen (vi gjorde det hemma också) men hon har ingen överfyllning. Rektalisering är inte att tänka på så vi vet inte riktigt vad hon lider av. Hon är satt på diet och dropp samt observation över natten. Stackars älskade Gabbana. Varför? Hon har fri tillgång på bra hösilage och tempererat vatten i Thermobar så brist på mat och vatten borde det inte vara. Håll tummarna för oss! Jag klarar inte av att förlora henne också.

Ett rykande färskt länktips: www.brouwerijshetlandpony.nl

Höll på glömma... Gentzel fick SUCH, jätteskoj mitt i allt elände.

 

2010.01.26

Hemma efter en skön semester i Thailand. Mindre skönt var det virus jag fick med mig hem... Börjar repa på mig nu och kan äta nästan normalt igen och behålla det.

Samtidigt som det är otroligt skönt med god mat, sol, värme och att bada i havet har jag svårt att slappna av helt när jag inte har kontroll över hästarna trots att jag vet att mamma tar väl hand om dem, borta bra men hemma bäst. Vi hade bra väder alla dagar, drygt 30 grader varmt. Har unnat mig massage och andra behandlingar, det kostar nästan ingenting, arbetskraften är otroligt billig. Vi gjorde en endagsutflykt till Phi Phi Islands och Maya Beach (där filmen The Beach spelades in). På de olika öarna fick vi snorkla, sola, bada, mata vilda apor, se Shark Bay som vi dock undvek... Åkte förbi James Bond Islands med mera. En annan dag åkte vid in till Phuket town men mest var vi i Karon där vi bodde och på den fina stranden. Självklart lyckades jag bli biten av någon otäck insekt så hela vänstra sidan av ansiktet svullnade bort och huden blev alldeles hård, såg inte klok ut men det la sig på ett par dagar :-)

 

2010.01.11

I morgon bär det av till Thailand och jag är därför inte anträffbar på telefon och mail.

Sedan sist är fölungarna chipmärkta, det gick över förväntan. Från och med i år måste jag chippa dem när de är små, känns inte helt bra, vill gärna att de ska hinna bli några månader så det finns något att sticka i. När jag kommer hem är det dags att vaccinera fölen och verka hela ligan igen. Martin mår tyvärr inte alls bra, händer det inte något bra snart så kommer han få somna in, det är inte schysst att ha det så här, en häst ska kunna vara en häst. Jag hoppas på underverk men samtidigt är jag realist och vet att oddsen är emot oss. Han är så otroligt fin, den finaste unghingst vi haft, ger wow-känsla och "titta-på-mig", så färdig och komplett, önskar att jag hade visat honom på hingstpremieringen i höstas men jag vågade inte, ville vänta tills han var tre. Det hade förstås inte förändrat något men jag hade i alla fall fått en bedömning på honom.

Hingstpremieringen i Holland är avverkad, jag var dessvärre inte där men enligt en holländsk vän missade jag inte så mycket, men det är klart att jag hade velat vara där ändå. Bunswaards fina hingst Skerry van Geldersoord blev champion för tredje året i rad.

Har uppdaterat salusidan.

 

2010.01.02

Årets sammanfattning, börjar med det roligaste:

Både Epus och Glamour tilldelades under året SUCH, otroligt skoj eftersom Glamour är vårt allra första föl. Glamour såldes senare till Norge, vilket faktiskt är något positivt för att med familjen Birk kändes allt rätt från början, en drömköpare som håller kontakt och berättar hur det går. Vi tog kompetensbevis, en rolig och mycket lärorik kurs, bara att tuta och köra internationellt :-) Löshoppningen av unghästarna gick bra och talangjakter och treårstest över förväntan, Gucci vann sitt 3-årstest med dubbla utmärkelser, Figo vann Talangjakten och även Gerber fick kanonpoäng som hade räckt till dubbla utmärkelser om han varit ett år äldre. Gazette fölade först, ett helsyskon till Gucci - Gabbana, en drömfölis till! Sedan Fixy som fick ytterligare en hingst, Federer och sist Young som fick ett stoföl, Lancôme (aka Loppan). Vår uppfödning Kilskogens Fabiola fick i Finland ett stoföl. Epus fick åka på en utställning med guld och 99 i början, en gentleman att ha med sig, lite senare på sommaren fick han jämna 5x8 på generalmönstringen och höjdes till GI.

Epus debut som fadershingst kunde inte ha börjat bättre, två avkommor = två diplomston! Tack och grattis till Tina som äger Evanda. Sonen Erikslunds Dolce (föl) blev under året champion, Kilskogens Gucci (3 år) tog 3 diplom (avels, gångarts och hopp) samt 43 poäng på utställning + BIS-titel, Evanda (3 år) 40 poäng och diplom, Nässlans Gry (föl) 40 poäng och Bästa skäck, Gabbana (föl) 39 poäng på avelsvärdering, Pettersbacka Ruta (föl) 39 poäng, Gerber (2 år) 47/48 poäng på talangjakten, Figo (2 år) 47/47 poäng på talangjakten och Olinda (1 år) 39 poäng på avelsvärdering.

Epus alla betäckningsston är dräktiga, två föl kommer födas i Norge i sommar, spännande! Gentzel slog till och fick full pott på bruksprovet - "en ponny att vara avundsjuk på..." ord att suga på under vintern! Gazette höjdes till Elit med 44 poäng, så otroligt skoj eftersom hon plockat Elitet på våra egna uppfödningar. Gucci vann ASVH's Unga uppfödares treårstestchampionat - det var stort! Utställningssäsongen avslutades med Guccis BIS-titel.

Tyvärr har det varit många och tunga motgångar under året, i januari förlorade vi Neptun, mammas fina ridhäst. I maj fick både Fixy och Gabbana uppsöka sjukhuset i Strömsholm, Fixy höll på avlida i sviterna efter förlossningen (blodförgiftning och livmoderinflammation) men överlevde trots att veterinärerna gav henne ytterst liten chans att överleva, vilken kämpe! Men det tog hårt på oss alla och en dyr kostnad som tack och lov till största del täcktes av försäkringsbolaget. Efter slarv av distriktsveterinären här hemma fick även Gabbana åka in, hon fick en infektion på tungan men är nu helt återställd. Jag förlorade båda mina finaste unghingstar efter Epus, Figo och Gretzky. Figge fick akut tarmvred och det fanns inget att göra och Gretzky avlivades efter ett års behandling/rehabilitering av sin hjärnblödning som tyvärr inte ville läka. Har inte kommit över detta ännu och ser fortfarande hemska bilder framför mig och drömmer om detta. Mammas fina hund, Klumpen, fick också avlivas, nästan 14 år gammal pga ålderskrämpor.

Jag hoppas på ett bättre 2010 och att jag slipper förlora fler vänner.

 


Klicka här för att se tidigare år:

~ 2003 ~ 2004 ~ 2005 ~ 2006 ~ 2007 ~ 2008 ~
~
2009 ~
2010 ~ 2011 ~ 2012 ~ 2013 ~ 2014 ~