Senaste nytt

2018.10.23

Där satt den! Kungen fick sin 10:a på typ (som jag tycker han ska ha) och det redan som 3-åring! I lördags åkte jag, Christian och Stella med Lanson och Kungen till Stjärnhov. Kungen fick alltså 109988=44 otroliga poäng, klassvinnare, Champion unghingst och Best in Show. Han fick så fin muntlig kritik, jag önskar att den fanns inspelad... Det är lätt att glömma att han bara är 3 år. Så komplett, så bra, löjligt kär i den hästen. En annan som jag är löjligt kär i är Lanson, som jag trott på ända sedan han var föl och sparat på. Detta var hans första utställning i vuxen ålder och han var inte mycket sämre, Champion hingst och 5:a i BIS med 99978=42 poäng och också fin kritik. Fantastiskt snälla hingstar att ha med sig, båda har svårt att stå still men åker snällt och det finns verkligen inget ont i någon utav dem. Så glad för dem båda och så spännande att använda dem i vår avel framöver.


Nightingales Kingsman

 

2018.10.14

Tanken på en ny, mer lättskött hemsida har funnits länge men med valp, husbygge, garagebygge, heltidsjobb och 13 hästar har det inte blivit av, tiden räcker inte till...

Valpar... Saknaden efter Cava var för stor, hon kan aldrig ersättas och jag får aldrig en hund som hon igen men tanken på att leva utan hund finns inte, dagen efter Cava dog började Bella löpa. Vi såg det som ett tecken. Självklart finns bara en hane, han med stort H - Pepsi. Sagt och gjort, sex ljuvliga valpar föddes, tre tikar och tre hanar. Nu är dom redan 15 veckor och har flyttat hemifrån sedan länge. En tik bor kvar hos oss, Stella. Alldeles underbar på alla sätt, det är plötsligt roligt med hund igen, träna, mysa, någon att älska villkorslöst igen.


Bellas ljuvliga valpar

Kort efter valparna föddes flyttade Champis hem igen, fodervärden hade inte möjlighet att ge henne det hon behövde. Efter noggrann övervägande valde vi att omplacera henne till en vän till oss som bor i närheten så vi träffar henne oftare nu än tidigare.

Utställningar har vi också varit på. I Nyköping hade vi med oss Paragraf som fick 98788=40 poäng och Modell fick 5x8=40 poäng.


Kilskogens Paragraf RS 735

Den 18 juli kom nästa smäll, jag hittade Malva apatisk i hagen, hon stod mitt i gassande solen medan övriga flocken sökte skugga. Första veterinären trodde att det var fästingburen sjukdom, ville inte ta prov för hyperlipemi, jag borde stått på mig men det hade inte förändrat utgången. Jag lastade henne och fölet och körde dem till Ultuna men hon självdog dagen därpå, stackars fina lilla Malva, så ovärdigt! Hennes föl, Monsun var bara sex veckor. La ut en rad på Facebook, mängder med generösa stoägare hörde av sig och erbjöd hjälp. Valet föll på Irma som fanns i närheten och som ägs av vänner, fantastiska vänner som lastade Irma omgående och körde till vår gård, med hjälp av veterinär och hormonbehandling tog sig Irma an Monsun som sin egen, helt otroligt, han till och med diar henne.


Amman JR Iron Maiden och Malvas son Monsun

Bara veckan senare var det dags för Rimbo, "vår" utställning. Ingen av oss var på topp men jag tror det flöt på bra ändå. Stort tack till alla fantastiska funktionärer och generösa sponsorer! Vi visade Modell som fick 5x8 än en gång och därmed var dubbelguldsdiplomet säkrat. Paragraf fick 98878=40 och Kingsman, blott tre år gick in i ridhuset och berättade att han var Kung! Han har så häftigt temperament, "här kommer jag". Han vann sin klass, blev champion unghingst och slutligen Best in Show med 99988=43 poäng, "snudd på excellent" löd muntliga omdömet. Jag har sagt det förut - jag är löjligt förtjust i honom!


Kingsman BIS i Rimbo

Kungen har betäckt Loppan som är konstaterat dräktig, Gucci som troligtvis inte är dräktig (som vanligt...) och Malva som dog dräktig. Han har fungerat väldigt bra att både handbetäcka och fribetäcka med, skönt med duktig hingst!

Sommarpremieringen i Sörmland börjar bli en tradition, två 3-åringar har vi i år, Gissa och Modell. Modell gick först i en stor ring med 98888=41 poäng, diplom och GI. Guess var tyvärr väldigt ömfotad i gruset och fick 98777=38, som tur är får hon diplom ändå genom dubbelguld och GI.


Kilskogens Guess

Sedan började matchningen mot hingstpremieringen... Graffiti och Paragraf är fyra år och skulle in igen. Lanson skulle få en andra chans, lite extra nervöst för jag gillar honom så mycket! Efter förra årets visning har en equiterapeut gått igenom honom och hittat en låsning i ryggen, troligen orsakat av yttre våld (hingstkompisarna). Jag tyckte han rörde sig bättre i år... Det tyckte nämnden också som höjde honom två poäng, 99878=41 och godkänd! Vilken lycka! Fina mått hade han också, 98-16 cm. Paragraf fick beröm för sina fina, grova ben och total 88987=40 och 96-15 cm. Paragraf flyttade till sitt nya hem efter premieringen. Lycka till, ska bli kul att följa honom, det är mycket utvecklingspotential i honom och jag tror han är som allra bäst om ett par år.


Kilskogens Lanson

Stella och jag åkte till Tierp för en träningshelg för vit herdehund, så peppande att se duktiga ekipage, längtar till nästa år när vi kan vara med på riktigt. Just nu går vi valpkurs varje torsdag, buskul tycker Stella. Igår åkte vi med Bella, Stella, Champis och Amber (Bellas helsyster) för att träffa Bella och Ambers pappa Ice. Ice var 11 år gammal men det syntes inte, så fräsch och supermysig! På bilden nedan från vänster: pappa Ice/Pipinos Alexandre, barnbarnet Stella/Riddarängens Endless Love, dottern Bella/Paradise Pearls Bella, dottern Amber/Paradise Pearls Amber och barnbarnet Champis/Riddarängens Champagne.


Tre generationer vit herdehund

Det allra största som händer är förstås vårt husbygge eller kanske ska kalla det gårdsbygge för det byggs mer än bara bostadshus - hundhus och garage med ovanvåning. Huset är tätt, taket är på, fönstren på plats och panelen är nästan klar, det är så spännande att komma hem från jobbet varje dag och se vårt hem växa fram. Huset byggs av snickare medan vi bygger hundhuset och garaget själva. Nästa år blir det stallbygge...

Idag har jag varit på Shetland Nords höstmöte och planerat nästa års aktiviteter. Till helgen är det utställning i Stjärnhov på lördagen och SSS årsmöte på söndagen.

 

2018.06.26

Lusten att uppdatera hemsidan har inte funnits på länge och beror främst på att jag förlorade min älskade Cava i april. Jag fick ett samtal på jobbet som jag inte önskar någon. Orkar inte gå in i detalj vad som hände. Jag saknar henne så oerhört att jag börjar gråta bara jag tänker på henne. Hon var mitt allt! Jag satte henne på en piedestal och avgudade henne som jag tror få förstår... Hon var min bästa vän, största glädjespridare, vakthunden som fick mig att känna mig trygg i alla lägen, min träningskompis. Hon var med mig överallt, till och med in på toaletten. Det första jag möttes av varje morgon var en överlycklig Cava som mötte mig tre trappsteg uppför trappen, hon visste att hon inte fick gå upp för trappen så hon stod kvar med baktassarna på golvet och gick några steg upp med framtassarna, sötnosen. Sen gjorde hon små piruetter av glädje i hallen och sen följde hon med mig in på toaletten där dagens första mysstund ägde rum. Sen morgonpromenad och titta till hästarna, så rullade det på hela dagarna. Mitt liv är tomt utan Cava. Livet är så orättvist! Vi tränade och gick en kurs i tävlingslydnad, planen var att starta doftprovet och startklass i lydnad när hon fyllde 10 månader, hon skulle på sin första riktiga utställning på nationaldagen, vi skulle bada i sjön, åka båt med Sven, åka in till Stockholm och leka med de andra valparna, ha valpträff här hemma... Planerna var stora men mest saknar jag henne i vardagen, hennes fantastisk ögon som alltid sökte ögonkontakt. Älskar dig Cava, får aldrig en hund som dig igen!

Det har hänt massa positiva saker också, långt inlägg...

För att inte gå under helt fick jag för mig att fylla alla uteblivna träningstimmar med att träna Kungen och Gissa till 3-årstestet. Vi var väldigt ambitiösa och åkte till ridhuset och löshoppade en gång i vecken men handen på hjärtat så fick dom kanske lite för få träningstimmar ändå. Båda hästarna var superduktiga men jag tycker tyvärr inte att de fick riktigt de poängen de förtjänade. Gissa fick exteriört 98878= 40, galopp 7, hoppning 77. Hon hoppade som en gummiboll och gjorde verkligen sitt bästa men blev väldigt stressad av upplägget de hade i hoppmomentet och fick därför omdömet flack. Kungen är ingen hoppstjärna med trodde han skulle få gångartsutmärkelse, hans rad var 99879=42 6 66. Christian har varit superduktig och både hjälpt mig att träna och att visa fram dem på 3-årstestet, snart en riktig proffshandler!


Bella & Christian på 3-årstest

En helg i Skåne hos en av mina bästa vänner, Rebecka hanns också med, känner mig så hemma på Åkaregården, harmoni. Att Rebecka har världens sötaste döttrar gör inte saken sämre! Vi hann också med ett stuteribesök på Stellagården, tack Hans-Ola och Elisabeth för att ni tog er tid att visa oss era fina hästar!

Kilskogens Glock har varit i farten och gjort det otroligt bra, först dressyr och precision i Vallentuna, hans första start någonsin, därefter maraton på Johannesberg som blev clear round, vi var på båda platserna och hejjade på honom och kompisen Zetor, kusken Kristina och groomen Sune. Sen tävlade dom Silverhästen i Sala och vann alla tre momenten - dressyr, precision och maraton - och därmed också totalsegrare förstås! Galet imponerad av dem allihopa.


Kilskogens Glock

Kilskogens Gozzi tävlade på nationaldagsgaloppen på Strömsholm med en fin andraplacering som resultat, stort grattis till ägarna Lidbrants Sporthästar. Nu hoppas jag få se honom på SM!

Kilskogens Moët är såld till ett 5-stjärnigt hem hos min kompis Elin och ska förhoppningsvis göra hennes dotter lycklig i många år framöver. Inkörning är påbörjad. Ska bli kul att följa dem, kanske blir det ett litet hoppekipage om några år om hon tänker gå i mammas fotspår.


Kilskogens Moët innan avresa till sitt nya hem

Kilskogens Olinda har visats framgångsrikt i England även i år med flera vinster och Champion-titlar, nu även med dottern i familjen.

Vi har varit på två utställningar, först i Norsholm på nationaldagen där vi visade Guess som fick superfina 99887=41 och klassvinnare och sedan Champion ungsto, wow! Jag tycker att hon är väldigt fin men trodde inte att det skulle gå så bra, kul när svartskäckar står sig i konkurransen. Loppan gick tvåa i sin klass med 99888=42 och hade tyvärr en sämre dag, ibland blir hon väldigt stressad och det var en sån dag. Men fina poäng och placering ändå, rekommenderades till BIS-ringen men där var det stopp.


Kilskogens Guess Champion ungsto

Andra utställningen var i Söderhamn förra helgen, vi hade anmält Guess som jagade sitt andra guld för att säkra diplomet - vilket hon gjorde med jämna 88888=40, hon var superbrunstig och kanske inte på sitt bästa humör men målet uppnått så det var väldigt skönt! Kungen gjorde utställningspremiär i Söderhamn och vann sin klass, blev Champion unghingst och sedan res-Best in Show! Vilken debut! 99888=42 poäng. Han hade nog en jobbig helg, betäckte sitt första sto dagen innan utställningen och sedan åka i samma transport som ett högbrunstigt sto. Tur han är bra i skallen ändå. Kilskogens Gentzel gick tvåa i hingstklassen 4-14 år och Kilskogens Graffiti trea. Grattis Sara och Anna!


Nightingales Kingsman Champion unghingst & res-BIS

Vi har fått tre fina föl, först fölade Malva ett stort fint hingstföl efter Almnäs Tromb, en helbror till Mynta, han ser riktigt lovande ut. Samma dag hade Gucci kolikkänning och jag skulle egentligen på dop i Karlstad... En vecka senare fölade Mynta, även hon ett hingstföl, pappa är Almnäs DaCapo och två dagar därpå var det Guccis tur, en tredje hingst, dock en svartskäck. Så otroligt glad och tacksam att alla fölningar gick komplikationsfritt och extra glad att Gucci äntligen fick ett levande föl.


Föl u. Kilskogens Mynta e. Almnäs DaCapo

Malva har fått sitt Elit-diplom och rosett som delades ut på SSS årsmöte, jag kunde inte närvara så priserna får bo hos Ingrid tills vi träffas.

Kungen har nu betäckt Lancôme och har även Malva hos sig. Snart är det dags även för Gucci att dejta honom. Spännande!

Vi har även hunnit med att få valpar, Loka har fått 6 stycken, mer info om dem finns under Kennel-fliken och D-kullen. Valparna är till salu till jaktintresserade och kärleksfulla hem. Bägge föräldrarna är pigga och glada jakttaxar med champion-titlar.

På den privata sidan har vi mest slitit med vägen upp till vår tomt och på tomten, just nu håller vi på bygger ett väldigt lyxigt hundhus på 18,5 kvadrat. Hundarna ska såklart även i framtiden bo med oss i huset men det är skönt att ha en riktigt stor hundgård och ett rejält hundhus de kan vara i ibland också. Huset kommer på måndag, så spännande och skönt att äntligen vara igång!  Vi var i Tierp på dragracing, lite annorlunda men skoj! Min morbror är med i ett team som tog EM-silver, hjälp vad fort det gick! Världens bästa pappa har gått i pension också, 39 år på Stockholms Insatsstyrka Piketen, respekt! En väldigt fin avtackning, det märks hur uppskattad han är i antalet presenter och personer som närvarade, vissa hade åkt väldigt långt för att närvara.

I mars sålde jag Paragraf, trodde jag... I sista stund hoppade köparen av, eftersom jag har 8 (!) hingstar så väljer jag att sälja honom, efter hingstpremieringen i september kommer minst två få bi valacker, även dom kommer vara till salu. Så det är en unik chans att köpa en hingst ur Marshwoods P-linje. Kan eventuellt säljas med bibehållna avelsrätter till något lägre pris för jag använder honom gärna själv framöver.


Kilskogens Paragraf
fotograf: Emmy Johansson

 

2018.03.22

Vi börjar med att hälsa Chorinne välkommen till stuteriet, en presentation av henne finns på hennes egna sida under fliken Avelsston. Chorinne har bott hela sitt liv hos sin uppfödare Christina som vi lärde känna genom våra hundar. Christina har fött upp många fina vita herdehundar, bland annat Pepsi som är pappa till Cava och Champis och nu har vi fått förtroendet att ta hand om henne. Chorinne är aldrig visad och har inte fått något föl men planen är att betäcka henne i sommar om veterinären ger klartecken. Chorinne har väldigt spännande stam som jag tror kommer passa vår avel.

Annars händer det inte så mycket just nu, stona är rejält runda om magarna och Cava ligger i hårdträning, mest lydnad än så länge, sen får vi se vad hon har fallenhet för och tycker är roligt.

Paragraf är tingad och kommer flytta efter avelsvärderingen i september, han kommer alltså tillbringa sin sista betäckningssäsong här hos oss i sommar så vill man betäcka med honom får man passa på nu. Jag planerar att betäcka Chorinne och ev. Mynta med honom.

 

2018.01.18

Ger mig som vanligt på en årssammanfattning:

Hästnyheter
Även under 2017 var alla hästarna friska. Bland våra uppfödningar som är sålda är det några som utmärkt sig lite extra - Gozzi som börjat sin karriär på galoppbanorna med placeringar i alla starter, Glock som visats med guld och champion-titel och tränas i körning, jag tror tävlingsstarten är nära nu... Olinda som fortsätter att plocka champion-titlar i England. Mynta fick Super-SUCH och Malva Elit. Vi köpte en ny avelshingst, Kingsman. En väldigt trevlig bekantskap som det ska bli spännande att använda på våra ston. En annan avelshingst såldes, Graffiti som är släkt med våra ston men nu har ett utmärkt hem hos Anna.

Föl
Tyvärr fick vi bara ett föl men vilket föl det blev! En liten kopia av sin mor Loppan så det lovar ju gott för framtiden. Dock föddes hon med ett felläge men jag räddade livet på fölis (och kanske också Loppans). Vilken pärs!

Gården
Vi avverkade skog under våren, byggde ytterligare en ny hage, höskörd... Det vanliga pysslet och småfix.

Utställningar/premieringar
Vi visade faktiskt bara på två utställningar under 2017, Norsholm och Rimbo samt höstens avelsvärdering. Visningarna var 6 till antalet, det blev 6 klassvinster, 3 championat och 1 Best in Show. Guess och Graffiti visades i Norsholm med 41 respektive 40 poäng. I Rimbo fick Paragraf 41, Guess 41, Lova 39 och Loppan 43. Det ger ett snitt på 40,8. Helt okej med tanke på att det bara var unghästar som visades bortsett från Loppan. Avelsvärderingen i Kristinehamn besökte vi med Moët som fick 38 poäng och han kastrerades sedan samt Lanson som fick 39 poäng.

Hundar
Mycket under året har kretsat kring våra hundar. Vi var med Loka och Aprilia på internationell utställning i Strängnäs, Aprilia röntgades med HD A ED 0, gjorde MH och parades därefter med Bambas. Bella löpte samtidigt och parades med Pepsi som jag länge spanat in. Elsa fick 11 valpar (8 överlevde) och Bella 3 stycken (2 överlevde). Rolig, jobbig och lärorik upplevelse! Alla valparna fick 10-stjärniga hem och lilla Cava är det bästa som hänt på väldigt länge! Den hunden ger mig så mycket glädje så det är svårt att förstå om man inte upplevt det själv. Loka blev jaktchampion under hösten.

Övrigt
Vi arrangerade Rimbo-utställningen för femte året och det blir ett sjätte år tänkte vi! Detta tack vare några hjälpsamma änglar. Christian och jag har varit på underbara semestrar på Irland, Tyskland och Montenegro/Kroatien. Jag åkte ner och hälsade på Rebecka och besökte Almnäs i samband med deras 50-årsjubileum. Marina och Niklas fest måste också nämnas. Året har varit fyllt av härliga stunder, möten och upplevelser. Hoppas 2018 blir lika bra!

God fortsättning!
 

2018.01.08

Nytt år nya möjligheter! Ska ge mig på att skriva en årsresumé men börjar med att berätta en händelse från årets första dag, som inte bara är min och alla hästars födelsedag utan nu också min och Christians förlovningsdag! Året kunde inte börja bättre, hoppas att resten av året blir lika bra :-)

En sak som är nästan lika rolig är att vår fina "tant" Malva fått Elit tack vare sina fina avkommor. Jag tror inte jag har möjlighet att åka till årsmötet och ta emot hennes pris utan får se fram emot diplomet som kommer hem lite senare.

Det är full fart på våra uppfödningar, Gozzi galopperade i Friends i december, Graffiti håller på köras in hos sin nya ägare, de har bland annat tolkat efter honom och han tar det som den cooling han är. Glock tränar på inför tävlingsåret 2018. Fina Gabbana är dräktig, ett blivande syskon till Graffiti.


Kilskogens Gozzi

Planer för 2018:

Som ni ser är planerna stora, hur mycket som hinns med och uppnås vet vi om ett år. Ser fram emot utställningssäsongen med flera fina ponnyer som ska ut och meriteras. Sen hoppas jag att ägarna till Glock, Gozzi, Graffiti och Gabbana visar fram dem, alla fyra är en bra bit på vägen till SUCH ;-)

 


Klicka här för att se tidigare år:

~ 2003 ~ 2004 ~ 2005 ~ 2006 ~ 2007 ~ 2008 ~
~
2009 ~
2010 ~ 2011 ~ 2012 ~ 2013 ~ 2014 ~
~ 2015 ~ 2016 ~ 2017 ~