Nyheter 2006


2006.12.22

Vi vill önska Er alla en riktigt God Jul från oss på Stuteri Kilskogen.

 

2006.12.15

En liten hälsning från Gucci...

Gucci och jag hade varit ute på en promenad och på väg till stallet stannade jag till vid verandan för att byta skor mot stövlar, Gucci gick lös på gräsmattan under tiden men följde tydligen efter mig upp för trappen... Jag skyndade in igen för att hämta kameran och Gucci gick lugnt omkring på den inglasade verandan och luktade på alla roliga "leksaker" som fanns där. Sedan gick hon lugnt ner för trappen efter mig - 15 trappsteg! Vilken häst!

 

2006.11.29

På ESG i somras beställde jag en skulptur och i dag kom den så äntligen! Visst är den fin, nästan lika fin som "originalet", för ni ser väl vem det föreställer :-)


 

Det händer inte så mycket här på gården just nu, hagarna är leriga och vi tränar på i mörkret. Jag tar gärna emot tips på hästtransporter som är lämpliga att inreda till shetlandsponnyer, eftersom folk inte håller vad de lovar så kommer min lastbil aldrig att bli klar, tyvärr, för jag klarar inte av att bygga det själv.

 

2006.11.12

I dag har Epus och Gucci varit inne på mitt arbete och fått löshoppa i ridhuset. Vilka pärlor dom är! Underbara att ha med sig och snälla mot alla värnpliktiga och andra som ville klappa, pussa och fota :-)

Epus hoppade riktigt bra, han var i en bom som ramlade när han kom bockandes in i serien och blev arg när han kände att han var i, efter det hoppade han med lite större koncentration och uppmärksamhet - det blir så mycket bättre då! Han hoppade 90 cm och det räcker gott och väl, han är ju inte så mycket större själv.

Gucci fick skutta över några småhinder i slutet med Epus som draghjälp och jisses vad det gick undan...

2006.11.04

I bland måste man göra saker som man inte gillar och i dag är en sådan dag. Fia är såld och har redan åkt till sitt nya hem i Finland. Det känns trots att det är ett kanon hem... Fixy är förtvivlad i hagen och saknar sin dotter.

 

2006.11.02

Snö i mängder. Thermobarerna är värda sin vikt i guld just nu. Gucci är avvand utan några som helst helst problem och går nu med Epus och Gurra som blev jätteglada över sin nya kompis.

Har uppdaterat fotoalbumet, klicka på Diverse i menyn så hittar ni dit. Mer kommer när lusten infinner sig :-)

 

2006.10.27

I går var jag på kurs på SLU, ämnet var Reproduktion och ärftlighet. Mycket lärorikt, jag hade väl iofs önskat lite mer fördjupning i vissa av ämnena men det är nog svårt att lägga sig på en lagom nivå, det var ett stort deltagarantal.

I natt får nog hästarna komma in i stallet för första gången, det har regnat så länge nu att jag vill att de ska kunna lägga sig torrt och att pälsen hinner få torka mellan skurarna.

Det finns nya bilder och info på flera av ponnyernas sidor och deras släkt.

 

2006.10.19

I tisdags åkte Firenze till sitt nya hem som valack i Jönköping. Vi önskar Anette all lycka med denna fantastiska kille!

 

2006.10.03

I dag har veterinären var här och vaccinerat ettåringarna och ultraljudat Fixy som var dräktig! Det trodde jag faktiskt inte. Hon blev dräktig i somras men resorberade kring 30 dygn och efter det började det strula ordentligt. Det togs prover, behandlingar, vi fick spruta i gång henne osv. Nu är hon i alla fall konstaterat dräktig och det är fantastiskt!

I och med det så hade Epus 100% dräktighet även i år :-)

Epus fick sina tänder kontrollerade, jag misstänkte vargtänder men så var inte fallet, han håller på att byta ut sina sista mjölktänder (premolarerna) på vänster sida så vetten "ruckade" lite på dem med raspen med förhoppningen att det ska hjälpa honom att tappa dem fortare. Jag har märkt när jag kör att han inte vill ta stöd på samma sätt som tidigare och det var ju skönt att det hade en orsak som denna. Nu ska han vila/arbetas lätt i ett par veckor.

 

2006.09.30

I dag har vi visat Gucci i det lokala fölchampionatet och Gentzel på unghästutställningen på Marum, Ljusterö. Domare var Elisabeth Ljungstorp.

Först visades Gucci, hon gick tvåa med 88787=38 poäng. Helt OK för dagen, hon är precis som domaren påpekade i en växtfas och ska man vara efterklok "borde" hon kanske fått stanna hemma men om inte annat så är det bra träning och jag är mycket nöjd med både poäng och hennes uppförande för dagen. Gazette visades inte men får vara med på ett hörn också :-)

Jag (Hanna) har alltid tyckt att Gentzel ("Gurra") varit fin och anmälde honom därför till denna utställning, Eva har hela tiden tyckt att han ska få stå på "tillväxt" ett tag till men ångrade sig och vi kom överens om att ta med honom ändå. Han vann sin klass, blev BIR Shetland, uppförde sig exemplariskt hela dagen och blev tredje bästa ponny på utställningen! Poängen var 5x8=40. Jippie!

 

2006.09.27

Iller finns inte mer, han avlivades i dag pga skada. Det är tomt i hagen och känns framförallt konstigt att det bara är shettisar på gården just nu, vi har alltid haft minst ett halvblod här de senaste 20 åren... Glamour saknar sin vän.

 

2006.09.20

I går var hovslagaren här och fixade alla ponnyerna. Fixy har haft en hovböld och är fortfarande lite halt. Hoppas det går över snart, jag lider med henne.

 

2006.09.07

I dag fick vi tillbaka Glamours pass, en dryg vecka tog det - otroligt bra jobbat! Hon har nu fått stamboksnummer RS 5529.

 

2006.09.06

I dag har vi varit ett helt "gäng" och tittat på hingstpremieringarna i Köping. Hanna visade en hingst som tyvärr inte räckte hela vägen även om det var nära... Han gjorde dock dagens bästa bruksprov! Grattis till ägarna.

Tre nya hingstar godkändes i dag, Workingclass Hero, Triton af Sörtå och Hamras Hurricane. I Värnamo i går godkändes lika många hingstar, Bäckens Monsun, Lysol och Kanteborgs Winston. Vi önskar ägarna lycka till!

 

2006.08.30

Har fått rapporter från Bjärsjölagård där bland annat Epus storebror Elvito visades, han vann maskerad-, agility- och handlerklasserna och fick dessutom 37 poäng exteriört - grattis Anne-Mette! Härlig allroundponny.

 

2006.08.25

I dag har vi varit på premiering i Enköping. En kanon dag för oss. Glamour visades och fick till vår stora glädje avelsdiplom och GI. Ett fantastiskt "kvitto", hon är ju vår första uppfödning. Fixy höjdes till Elit med 190 avkommepoäng, vi valde att även ta exteriörpoäng på henne, hon fick 98799=42.

 

2006.08.05

Utställning i Köping. Glamour visades först av våra, hon gick tvåa i klassen med 5x8. Kanon! Nu är dubbelguldsdiplomet bärgat! Epus vann sin klass och gick vidare till championatet, där var han "för ung" och fick se sig slagen. Poängen var 99888=42 poäng! Jippie! Det var det nog inte många som trodde.

2006.07.30

Helgen har tillbringats i Halmstad på ESG (European Shetland Games), en fantastisk upplevelse! Två dagar späckade med vackra utställningsponnyer och duktiga bruksekipage, fantastiskt god mat på invigningsparty och festmiddag.

 

2006.07.24

Utställning i Norrtälje. Gazette visades först av våra ponnyer. Hon var ensam i klassen men fick guld med hemliga poäng och gick vidare till BIR som hon vann, reserv blev Solhagas Bonnette, också hon med guld. Fia var nästa ut och fick 78787=37, det ska erkänna att vi var lite besvikna, kanske inte i poängen i sig men att hon fick en 7:a på typen... Gucci visades mer än fem timmar efter mamma Gazette och var helt slut när det var dags och ville bara lägga sig ner hela tiden, 88877=38 är kanonbra med tanke på att hon inte ens ville stå upp utan bara vika ihop benen och lägga sig.

Senare på dagen korades Gazette till Best in Show. Det var många fina ponnyer som fick lämna ringen med 42-43 poäng. Gazette fick raden 99898=43, reserv-BIS blev en ridponny. Fantastisk dag med trevliga människor och fina priser som vi tackar för. Var faktiskt tveksam till att visa Gazette överhuvudtaget, tyckte att hon var i för högt hull men i protokollet stod: "Visad i utmärkt skick"

Nedan en bild på Gucci som är tagen på förmiddagen.


fotograf: Hanna Broms
 

2006.07.20

I dag har veterinären varit här och ultraljudat fyra ston. Ett gäststo som var dräktig, Glamour och Gazette var också dräktiga. Fixy har varit dräktig men resorberat på ca 30 dygn och har inte brunstat sedan dess. Vi sprutade i gång henne i dag och i morgon släpps hon in till Epus.

 

2006.07.15

Utställning på Rockelstad, vi visade två av våra egna uppfödningar, Fia och Glamour. Det gick mycket bra för båda två, de vann sina klasser, Fia med 39 poäng, fördelat på 88887 och Glamour fick 89888=41. Fia ville inte riktigt visa sin fina trav och tyckte att det var läskigt att vara i ett ridhus med massa främmande ponnyer och människor men skötte sig i övrigt som den pingla hon är.

2006.07.02

Dagen har tillbringats i Hållnäs och Shetland Nords utställning, jag fick äran att visa Fixys dotter Trixy som var i jättefint skick. Hon är väldigt lik sin mor, både till utseendet och temperamentet. Hon fick 98888=41. Glamour visades först av våra, visst är det lite trist att hon inte nådde guldgränsen men vi är nöjda med 39 poäng, hon uppförde sig bra inne i ringen trots värmen men drack lite dåligt. Fixy hade inga problem med att dricka - vi bar fram hinkvis till henne :-) Även hon uppförde sig exemplariskt - det brukar hon iofs göra.


Fixy van Bunswaard & Hanna

Fixy vann sin klass och gick vidare till championatet som hon också knep! I BIS-ringen plockades häst efter häst ut och tillslut var det bara Fixy och Ytterhalls Mistral kvar. Fixy utsågs till BIS och Mistral till BIM. Otroligt skoj! 99888=42 var hennes poäng. Min vackra "gamling" :-)

 

2006.06.18

Tidigt i morse gav vi oss i väg till Nyköping med Glamour och Epus. Glamour visades först, hon gick som 3:a av 6 fuxiga ston med 88787=38. Helt OK, ska i ärlighetens namn erkänna att jag hoppats på ett guld men i den tryckande hettan var hon inte på topp. Inne i ridhuset svettades man oavbrutet, det fanns en enda dörr, inga fönster eller annat att öppna upp gjorde att luften stod helt still och det var som att gå in i en vägg när man kom in - en stor eloge till domare, sekreterare med flera som orkade arbeta hela dagen!

Epus placerades som tvåa (av tre) med kritiken: Utmärkt rastyp, maskulin. Vackert huvud, lång välansatt hals, god resning, välliggande bog, stark rygg, ngt fallande kors. Benad för storleken, relativt korrekt. Taktmässig skritt med svagt påskjut. Lätt och vägvinnande trav. Poängen då - 99878=41! Helt fantastiskt underbart skoj!

Han var minst sagt på tårna innan och bockade konstant i början när jag värmde upp, inne i ridhuset skötte han sig som den gentleman han är - underbara, älskade Epus! En bild på snyggingen nedan, Glamour lyckades vi tyvärr inte ta något kort på...

 

2006.05.29

I går var vi på utställning i Färentuna för att se Gazettes son Östertorps Poet, han skötte sig fint och vann sin klass (två deltagare). Grattis familjen Asp! Som någon sa, han gör sig nog ännu bättre på en shetlandsponnyutställning, en trevlig valack som hade sin lilla matte och ryttare med sig. Så söta tillsammans!

 

2006.05.20

Har glömt att skriva att Epus farmor Oloroso fölat, ett svart stoföl som ska heta Stjernens Ohare och Fixys dotter Olympia har fått en hingst som döpts till Hesseldals O2, grattis Janny och Betina.

 

2006.05.07

Underbara dagar! Sol och värme. I dag har jag och mamma varit i Färentuna på Hästloppis. Vi köpte faktiskt ingenting men lyckades bli av med en del smått.

Vi passade även på att åka runt och titta på lite ponnyer. Mest minisar faktiskt. Marie guidade oss runt. Först var vi på en gård som hade minishetland som man körde med. Deras vagnslider var fullt av vagnar, gamla och lite nyare i toppskick, det var nästan mer som ett museum än vagnpark. Otroligt kul att se att det finns så fina vagnar i perfekt skick. Sen åkte vi vidare till Chrille som vi känner sedan gammalt, han har också minisar och jag är väldigt svag för ett av hans ston TROTS att det är en mini :-)

Sen bjöds vi på lunch hemma hos Marie (stort tack!) och tittade på de shetland som finns kvar från Östertorp och Maries welshar. Savoy visade upp sig och var så fin i sin hage när han travade runt och showade lite.

På loppisen träffade vi Östertorps Poets nya ägare, Poet är det sista barnet Gazette fick på Östertorp innan vi köpte henne. Vi blev inbjudna att komma och titta på honom och det kunde vi förstås inte säga nej till. Poet kunde skryta med att ha sjöutsikt över Mälaren och bodde i ett kanonfint stall tillsammans med en frieser-kompis. Han både reds och kördes och är anmäld till en utställning. Spännande! Tog ett par kort men han fällde enormt så de gör honom kanske inte riktigt rättvisa, nya kommer från utställningen så småningom. Han såg högst välmående ut och var otroligt snäll.


Östertorps Poet

 

2006.04.28

Vid 01.05 föddes Epus första avkomma. Mamma är såklart Gazette (som har som vana att föla för tidigt) och allt gick väldigt fort. Jag såg på kameran att hon hade värkar men trodde väl om jag ska vara ärlig att det var förvärkar även denna gång, förstod ganska snart att det inte var fallet och på den kort tid som jag sprang de 30 meterna till stallet så var halva fölungen ute.

Gazette skötte allt själv, jag gick bara in och drog bort hinnorna från fölets huvud och satt sedan och tittade på. Fina, duktiga Gazette. Hon kommer att heta Gucci och måste vara det vackraste föl som någonsin fötts ;-)

 

2006.04.25

I söndags bar det i väg mot SSS's årsmöte i Borlänge.

Vi startade vid 10-tiden hemifrån, alldeles perfekt - vi hann mocka stallet och fixa i ordning med hästarna innan vi åkte. Vi var i Borlänge vid 13-tiden efter två felkörningar i centrum tack vare min eminenta kartläsare... Vi åt en god lunch innan mötet tillsammans med en del av de andra deltagande medlemmarna. Det är alltid lika kul att komma i väg utan häst för en gångs skull och träffa alla trevliga människor.

Det blev inga stora förändringar i styrelsen - överlägsen röstning i de flesta val måste ju ändå peka på att vi medlemmar är nöjda med dem och deras jobb.

Vi fick ta emot pris för Gazettes BIS-vinst på Riksen, en jättefin tavla och blommor! Det informerades också om att det var 400 anmälda till ESG och nästan lika många i bruksklasserna - vilket evenemang!

 

2006.04.10

Vilken gårdag! På väg ner råkade vi ut för en olycka. Vi fick kast på transporten på motorvägen, som tur var så var det mamma som körde då, jag hade nog inte grejat situationen lika väl som honom. Vi sladdade i något som kändes som en evighet innan vi snurrade ett varv och bilen stannade. Det lustiga i sådana situationer är hur mkt man hinner tänka, nästan se livet passera revy. Jag minns hur transporten krängde bakom bilen och drog med sig bilen runt, hur jag satt och tittade på Stuart på skärmen, hur han stod helt lugnt och åt!!! Och paniken när bilen väl stod still. Känslan när vi konstaterade att vi var oskadda, jag kastade mig ut ur bilen och tittade till Stuart som var lugn som en filbunke. Bilens skador är omfattande, bucklor på vänster sida samt hela spoilern lossnade. Transporten är ok. Vilken änglavakt vi måste haft! Vägen var rak och plan, vi körde i 80 km/h, mamma varken bromsade eller växlade. Otroligt hur lite som krävs... När vi klev ur bilen var det snorhalt på backen - men bara precis där vi var, om det var spillt något var svårt att säga, det var inte det första vi tänkte på direkt.

Vi kom fram aningens sent eller snarare, det var gott om tid till det var Stuarts tur men man vill ju gärna vara där när det börjar. Mätningen visade 98-15 cm - känns siffrorna igen? Epus hade samma mått när han godkändes :-) Stuart är alltså "projektet" jag skrivit om tidigare.

Första visningen gick bra och han rekommenderades vidare! När jag stod mitt i ridhuset och nämnden berättade resultatet hann jag se Christians glädjedans uppe på läktaren :-)

I år var det lite annorlunda mot de gånger jag visat hingst tidigare. Förut fick man veta direkt efter visningen om hingsten blev rekommenderad eller ej, man kunde alltså gå direkt ut till veterinären och hade sen ganska god tid på sig att göra bruksprov. Nu togs alla in i katalognummer ordning och man berättade vilka som gått vidare - mkt mer spännande, det kan jag hålla med om men inte så praktiskt, det betyder kö till veterinären, kö till bruksprov osv.

Körprovet gick fint, vi fick senare veta att vi fick 8888=32 poäng - MYCKET bra med tanke på hur kort tid Stuart är körd. Veterinärbesiktningen gick u.a. och ytterligare en visning avklarades. Lite paus i 45 minuter som var välbehövlig och bara prata lite häst i allmänhet gjorde att jag blev lugnare och fjärilarna i magen försvann ett tag.

Stuart godkändes med 5x8=40 poäng och GII tom -08. Grattis & lycka till önskar vi ägaren Betina Retvig, Stutteri Hesseldal och Christian Holm som nog var den som var mest nervös av oss alla. Det är en härlig hingst du har Betina och det har varit ett stort nöje att arbeta med honom.

Ett tack till Kristina för guidning och hjälpen och även till Cim som hjälpte oss när vi kom sent pga. olyckan.


fotograf: Betina Retvig

 

2006.03.03

Har ridit en LA:2 med hyfsade poäng, hästen var väldigt spänd och tittig och tyvärr misslyckades vi på två moment med dubbel koeff och det drar ju ner enormt. Han var fin i skänkelvikningar, ökningarna och förvända galoppen medan ryggning och bakdelsvändningarna blev "sådär".

Hästarna mår bra, de vuxna fäller enormt men det är svårt att hjälpa dem när det snöar hela tiden, vill inte kamma in blöt snö.

 

2006.02.13

Fixy är nu officiellt preferent, i senaste numret av De Shetland Pony hedrades hon och fyra andra Bunswaard-ston :-)

 

2006.02.06

Oj... Vet inte vad jag ska skriva, Fixy blev BIS vid utställningen i Köping i går! Hon var ensam i klassen men fick guld med hemliga poäng, redan då var vi nöjda för det betydde att hon var klar för SUCH, oavsett poängen. I championringen slog hon flera "ringrävar" och tillslut blev hon även BIS! Reserv-BIS blev det fina stoet Lisa v.h. Veen. Fixys poäng var 109889=44! Wow.

Glamour visades tidigare på dagen med 38 poäng, "sådär" men vi tar nya tag till sommaren när hon har sommarpäls och kanske inte växer så mkt som hon gjort nu, överhuvudtaget så har hon växt himla konstigt, i perioder. Det märks tydligt när hon är i sådana perioder, hon vill inte trava så som hon kan och är ovillig till det mesta, växtvärk kanske? Vet iofs inte om hästar kan ha det :o)

 

2006.02.04

I dag kom så "han", mitt nya projekt som jag kommer att avslöja längre fram...

 

2006.01.24

I kväll/natt har Fixy haft kolik, det satt länge och vi valde att behandla själva denna gång eftersom det varit ganska slapphänt behandling från distriktsveterinärerna förut. Efter massa paraffinolja och promenader i snöyra och -17 grader släppte det äntligen. Älskade Fixy. Det gör mig så ont att se henne lida. Jag tror att hon slarvar med att dricka när det är så här kallt. Ljummet vatten finns alltid i hagen men ändå dricker hon nog inte tillräckligt, kanske luras hon av kylan som hon inte är van vid?

 

2006.01.11

Hann inte uppdatera i går och har inte heller hunnit redigera speciellt många bilder dessvärre... Lägger ut ett par av de som är klara nedanför.
Lite resultat:

Bästa nya hingst: Tombstone of Shetlane
Bästa fyraåriga hingst: Sieger van Vries
Champion mini maat: Pacific van Bromishet
Champion kleine maat: Larsto van de Berkenhoeve
Champion midden maat: Rascal-H van de Wechterholt
Champion grote maat: Tombstone of Shetlane
Algemeen champion: Tombstone of Shetlane
Ere champion: Napoleon van de Kortenhof

Tombstone vann en hel del som synes, en otroligt vacker sida, bra rörelser och efter min favorit förra året - No Fear van de Römer som därmed fick sin första godkända son. Napoloen var en svartskäck med otrolig behåring och en fantastisk trav, det var nog bara förra årets champion Ovide van Lierop som rörde sig bättre i trav.

No Fear var struken i år. Några favoriter... Kevin (Firrens pappa) och hans två söner visades, Pim van het Melkvonder och Travis van Stal de Lange Wei som båda fick första premie! Av de äldre hingstarna visades bland annat Gelder van Zuylichem och Balade van de Römer som var otroligt kul att se. En av de finaste minisarna enligt mig var Kerswell Cloud som förra året betäckte 136 ston! Kovin (Epus morbror) vann sin klass med 1:a premie över alla de svarta och fuxfärgade! Han var superfin.

Grattis till Stuteri Almnäs och Hesseldal till "nyförärven" :o) och till Stjernen vars hingst Highlight fick en 2:a premie, den andra danskfödda hingsten, 10-åriga Logballes Kojak SH 401 fick en 1:a premie. Bunswaards hingst Skerry van Geldersoord gick tvåa i sin klass med 1:a premie, jag tyckte han var bättre än fuxen som gick etta men jag är ju inte domare... :o)

På söndagen hann vi med tre stuteribesök, Liebas, Zandkamp och Kramp (dvs hingsthållare Kramp/stuteri Polderzicht). Kramps nya anläggning var helt fantastiskt, allt var nybyggt och hingstarna stod i stora boxar med shetlands anpassade väggar. Skrittmaskin, en helt fantastisk lastbil, träningsbana, seminspilta i shetlandsstorlek med mera fanns. Där såg vi alla hingstar, Gelder, Kovin, Mystery med flera. Det fanns gaaanska många :o)

 

2006.01.09

Hemma igen efter en helt fantastisk vecka (nästan) på resande fot. Premieringen i Holland var precis som förra året, otrolig. Vilka hingstar! Hann även med tre stuteribesök, skriver mer i morgon och lägger ut lite bilder. Ser knappt vad jag skriver längre, så trött är jag!

 

2006.01.01

Nytt år och i dag fyller jag 20 år! Fick en helt fantastisk present av mamma, som visserligen inte kommit än men som jag verkligen ser fram emot. Videoband från de holländska hingstpremieringarna 2000-2004. Jag har 2005 men jag ser fram emot de övriga och speciellt 2000 då Fixys son, Kylian är med och vann hela premieringen. Kan väntan vara längre...?

Hästarna mår bra och tog nyårsraketerna med ro. De är också verkade/skodda och vaccinerade. Skönt att det är avklarat. Veterinären fick även känna på Gazette och hon är dräktig fortfarande, blev lite nojjig att hon inte skulle vara det efter Fixys kastning.

 


Klicka här för att se tidigare år:

~ 2003 ~ 2004 ~ 2005 ~ 2006 ~ 2007 ~ 2008 ~
~
2009 ~
2010 ~ 2011 ~ 2012 ~ 2013 ~ 2014 ~