Nyheter 2012


2012.12.31

Ska försöka mig på en tillbakablick för stuteriet under 2012 som på det stora hela varit ett väldigt bra år.

Hästnyheter
Emma såldes under året, det var väldigt vemodigt men då hon inte trivdes hos oss i en stor flock fanns inget annat val. Nu löste det sig väldigt bra, hon flyttade till Anki som sedan tidigare har Epus-avkommor och som har matchat fram Emma till diplom och fina utställningsframgångar i år med bland annat en Champion-titel. Det känns att skönt att kunna följa henne så nära trots att hon inte längre är vår. Vi sålde även vår fina ettåring Lanvin, hon flyttade inte långt från oss och fick även hon ett kanonhem. Tyvärr hann hon bara bo i sitt nya hem i några månader innan vi fick veta att hon avlivats på grund av ett benbrott i krona/kota. Fruktansvärt tragiskt och man vet inte vad som har hänt mer än att det hände i hagen. Två ponnyer har också köpts in, ett välplanerat och ett oplanerat… Efter viss övertalning lyckades jag få köpa Beatrix av min vän Ton. Beatrix kommer ur en stam jag gärna vill ha i min avel, fadern Skerry är en favorithingst och mödernet går tillbaks till Pauline of Marshwood. Lilla Rhianna föll jag för när jag hämtade hem mina ston från Dalsgård, det var absolut inte meningen att vi skulle ha ett till sto men blir man förälskad så blir man… Även hon har en stam som heter duga, fader är ingen mindre än No Fear van de Römer och mödernet går till Musette of Luckdon, samma linje som många av Almnäs finaste ston.

Föl
Gucci gick skendräktig under året och lurade oss alla, det känns skönt att det inte bara var vi som trodde på henne utan flera duktiga uppfödare som varit här var övertygade om att hon var dräktig ända in i det sista. Malva däremot fick ett alldeles underbart stoföl, Mynta. Mynta är ett av de bästa föl vi fått. Social och snäll och jag är väldigt glad att Malva fick ett stoföl så hon får en egen familj i flocken.

Gården
Förutom en del mindre renoveringar i huset (hästarna har som vanligt prioriterats…) fick hingstarnas lösdrift sig en helrenovering, fler hagar byggdes, alla med rovdjursavvisande stängsel som besiktigats och godkänts av Länsstyrelsen, monterat hängrännor, vi har höjt stalltaket och dragit ny el i hela stallet med jordfelsbrytare och påbörjat bygget av utestallet. Vi har också för första gången skördat vårt eget grovfoder och med riktigt fina värden! Vill också passa på att tacka våra underbara grannar som hjälpt till på olika sätt. Alla verkar så positiva till att det är hästar här igen och vill gärna låna ut sin mark, hjälpa till med vatten osv. Ovärderligt!

Utställningar/premieringar
Våra två treåringar fick diplom, Loppan blev ringetta med finfina 42 poäng och Gabbana gick tvåa i sin ring. Mynta, Loppan, Gentzel och Young har tagit varsitt Championat, Young och Loppan varsitt res-BIS, Loppan med fantastiska 44 poäng och 10:a på typ! Ett bra år för vårt lilla stuteri! I år har vi ansökt om SUCH på Olinda och Young.

Övrigt
Vi åkte till Internationella utställningen i Holland, en fantastisk upplevelse att vara med om. Lika fantastist var det att se alla vackra ponnyer och träffa alla trevliga människor vi lärt känna under åren. Jag började ett nytt jobb under året, ett mer utmanande jobb men som också tar betydligt mer tid från hästarna, jag kommer få ta en rejäl funderare om jag tycker att det är värt det... Gucci och Loppan betäcktes med fina Almnäs Mahogny, det känns lite extra kul att ha dem dräktiga med honom nu när han exporterats och det inte blir fler avkommor här.

Gott Nytt År!

 

2012.12.22

Veterinären var ute för lite vaccineringar så vi passade på att låta henne känna på Beatrix och visst var hon dräktig fortfarande! Hon är ultraljudad och konstaterat dräktig i Holland men med den långa resan hon gjort och en inte direkt övertygande mage känns det bra att veta att hon fortfarande är dräktig. Det får bli en längre uppdatering senare.

Vi önskar Er alla en GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR! Vi hoppas att 2013 blir ett bra år.

 

2012.12.01

I morgon är det första advent, tiden går i ett rasande tempo och jag hinner knappt med hälften av allt jag skulle vilja. Efter en månads isolering släpptes Beatrix in i stoflocken, det gick inte helt lugnt till, hon är extremt ranghög och har bråkat med de flesta för att hitta sin plats som tyvärr verkar vara ganska högt upp i hierarkin, jag skulle gärna se att hon sattes på plats av någon utav de äldre...


Beatrix följd av Gucci och Lancôme


Gucci, Beatrix, Lancôme & Fendi

Sedan flera veckor tillbaks fodras alla ponnyerna med Betfor dagligen, Selevitan (en gång/månad) och omgångar med loppfrö. Många tycker att jag är tokig som fodrar så många hästar "godis" varje dag men jag anser att mina hästar inte ska ha det sämre för att jag har valt att ha flera ponnyer, så det är ett kärt besvär.


Fendi, Gabbana, Lancôme, Gucci, Olinda, Beatrix & Young

Vi har valt att sätta ut Olinda till salu. Anledningen till att både Olinda och Young är till salu är att vi har fler ston än vi kan och vill betäcka och det är synd att så fina ston går tomma. Vi vet hur marknaden ser ut för tillfället och vi säljer bara om det känns helt rätt, det finns plats för dem här framöver så risken är nog stor att de blir kvar har jag en känsla av... :-)

Vi har börjat bygga på utestallet, stolpar och reglar är delvis resta. I morgon blir det en sväng till bygghandeln för att köpa panel på ytterväggarna. Vi får se hur länge vi orkar hålla på, vädret är ju inte direkt samarbetsvilligt. Tror det blir bra när det är klart, målet är att de ska vara klara inför fölningarna.


Kilskogens Gabbana


Beatrix van Bunswaard


Hingstarnas egna julgran

Avslutar med två foton på fina Rhianna som mellanlandar hemma hos Rebecka. Jag är väldigt förtjust i både henne och hennes stam. Morfar är min favorit Edmund van de Brouwerij. Sedan tidigare har vi Malva som är en dotter till Edmund och Mynta som är linjeavlad på just Edmund.


Dalsgårds Rhianna
fotograf: Rebecka Svensson


Dalsgårds Rhianna
fotograf: Rebecka Svensson

 

2012.11.10

Förra helgen gick årets sista utställning av stapeln för vår del. Vi hade anmält Malva, Mynta och Lancôme och vilken framgångsrik avslutning det blev! Malva fick 41 poäng, hon mådde inte alls bra på utställningen, svettades, var dålig i magen, surade och var helt hysterisk. Nu vet vi att det inte är någon idé att ta ut henne med föl vid sidan, hade jag vetat det innan hade hon inte behövt åka iväg alls. Det kändes inte alls bra att utsätta henne för det. Som tur var påverkades inte Mynta alls av att mamma var hysterisk, hon var samma charmiga, lugna men busiga fölunge som hon är hemma. Hon vann sin klass och blev sedan Champion föl och BIS-4! Otrolig prestation för ett föl. Hennes delpoäng var 99887=41. Loppan gjorde som vanligt sitt bästa och även hon vann sin klass och vann sedan titeln Champion ungsto. Jätteroligt! Stort tack till Linnea som hoppade in och hjälpte oss i BIS-ringen när vi var en man kort.


2 x Champions
fotograf: Rebecka Svensson

Ett speciellt tack till min bästa vän Rebecka som var här hela helgen och hjälpte till på utställningsdagen och även innan. Vi chockstartade lördagen med att för hand skotta x antal ton grus som med hjälp av fyrhjuling och släp kördes in i hingstarnas hage så de fick en lika fin foderplats med markduk som stona fick för ett par veckor sedan.


Kilskogens Mynta
fotograf: Rebecka Svensson

Sedan sist är all el klar i både stallet och utestallet, plattan i utestallet är också gjuten, nu återstår "bara" att bygga boxarna, det känns som det ligger en bit in i framtiden dock...

Beatrix har äntligen kommit hem från Holland, hon går i en hage en bit från gården i karantän tillsammans med Fendi som sällskap. Beatrix är en otroligt social och snäll men ranghög ponny. Det märks att hon blivit väl omhändertagen i Holland för hon kommer direkt och möter oss i hagen och vill bli kliad på halsen. Hon är lite tunn efter att ha haft sitt första föl och efter varit på resande fot i flera dagar men det rättar nog snabbt till sig.


Beatrix van Bunswaard


Beatrix van Bunswaard

 

2012.10.28

Två veckor sedan sist och det händer massor på gården. Alla hästarna är där de ska inför vintern, lösdrifterna är uppströade och Thermobarerna ikopplade. Vi har grusat upp alla utfodringsplatser så ponnyerna kan stå torrt och äta. Det blev riktigt bra!

Sedan har vi rivit det gamla innertaket/loggolvet och höjt stalltaket så det håller nu godkända mått med råge, taket är vitmålat tre gånger och "sargen" under taket, där det är höjt är målat himmelsgrått (ja färgen heter så :-)) All el är färdigdragen och det blev så bra! Nästa projekt är att gjuta golvet så det blir jämt överallt, som det är nu är det snett och olika höjder i princip i alla boxar men jag tror inte vi hinner gjuta i år, kylan har ju slagit till och vi har fler projekt på gång :-) I morgon kommer elektrikern igen och drar el till de blivande uteboxarna, på tisdag och onsdag gjuter vi plattan till uteboxarna. Det är så roligt när man ser resultat! Hade kanske egentligen hellre gjort klart stallet först men eftersom jag inte vill stå utan boxar om någon skulle bli sjuk eller behöva stå inne av någon annan anledning så blir det såhär istället.

Vi har också övervägt att sälja Young men bara om rätt hem dyker upp förstås. Blir hon kvar här betäcker vi nog henne till sommaren, vi är så nöjda med Loppan så det vore inte helt fel det heller.

 

2012.10.12

Jippi! Gucci är dräktig. Det var det nog ingen som trodde! Det började med att hon var skendräktig, sedan hade en jätteinfektion som fick behandlas två gånger, hon brunstade om tre gånger och tog sig två dagar innan jag hämtade hem henne från hingsten. Wow! Jag är så obeskrivligt glad. Det är ingen garanti för att det blir föl men det är en bra bit på vägen och betyder förmodligen att vi fått bukt med bakterierna också. Så skönt. Så nu har vi fyra ston som är konstaterat dräktiga, fyra spännande kombinationer! På pappret kanske de mest spännande föl vi någonsin väntat.

Än en gång, stort tack till Yvonne på Dalsgård som så tålmodigt har provat, handbetäckt och behandlat Gucci! Utan dig hade det aldrig gått och jag är så oerhört tacksam!

Vi väntar under 2013 föl ur följande kombinationer:

Almnäs Malva RS 5205 x Kilskogens Gentzel RS 539
Beräknas föla 29 maj

Beatrix van Bunswaard x Black King van de Belschuur
Beräknas föla i början av maj

Kilskogens Gucci RS 6228 x Almnäs Mahogny RS 607
Beräknas föla 26 juli

Kilskogens Lancôme x Almnäs Mahogny RS 607
Beräknas föla 22 juni

 

2012.09.22

En ny liten pingla ska flytta till oss, Dalsgårds Rhianna heter hon. Jag föll för henne när jag hämtade mina ston tidigare i somras. Rhianna syntes direkt i den stora flocken och stammen är fylld av godbitar! Pappa är No Fear van de Römer och behöver väl ingen närmre presentation. Jag såg No Fear första gången i Holland när han var unghingst, han vann sin klass med 1:a premie och var min favorit den gången, detta var innan han hade visat vilken fantastisk avelshingst han är. Modern är visad med 43 poäng på premiering och kommer ur Musette of Luckdon-linjen. Samma linje som Almnäs Jum-Jum/Almnäs Orkidee/Almnäs Ullvide kommer ur, alla tre generationerna är fantastiskt vackra. Morfar är Edmund van de Brouwerij, min absoluta favorithingst och som mormorsfar Suprise van Dorpzicht, far till bland annat Boss van de Brouwerij och Asterix van Dorpzicht (Friso van de Heuvelshof).


Dalsgårds Rhianna

Sedan sist har Mynta fått sina första sprutor och alla 11 har fått sin årliga influensavaccination, det är lite av ett projekt att få till det. Gucci ska kollas om cirka en vecka, vågar inte tro på att hon är dräktig och jag har faktiskt inte provat henne mot hingst heller, är rädd att jag blir besviken...

SLU har haft jättetrevliga studenter här på studiebesök, man gick runt och tittade på alla våra ponnyer, hästhållning, foder och rutiner m.m. Nu skrivs det ett arbete om oss och våra ponnyer och foderprover analyseras, jätteskoj att vi blev utvalda! Studenterna verkade nöjda och det ska bli både roligt och intressant att ta del av deras arbete när det är klart.

Framöver väntar massor med chipjobb, det märks att det närmar sig sista datum för passansökningarna. Det tar egentligen alldeles för mycket tid att åka runt men det är väldigt kul tycker jag.

 

2012.09.14

Idag regnar det, det passar perfekt för igår pressades (äntligen) andraskörden hösilage! Nu har vi så vi ska klara vintern med råge. Skönt att det är klart. Nu är det bara lite småfix som måste göras innan vintern. Veterinären var här i morse för den årliga influensa-sprutan, skönt att även det är avklarat, det är lite av ett projekt när alla ska vaccineras samtidigt.

Förra helgen var vi i Kolbäck på utställning, vi hade anmält Fendi och Gentzel. Vi har egentligen uppnått de mål vi satt för säsongen så vi valde Gurra som inte varit ute på tre år och Fendi som aldrig visats. Fendi gick tvåa med 88878=39, 7:an på skritten var helt rätt, hon var extremt laddad och med mycket nerv, precis som hennes mor Fixy var i början, jag hade hoppats på ett guld för det tycker jag att hon är värd men det var låga poäng överlag så det var helt okej poäng för dagen. Gentzel vann hingstklassen och blev Champion hingst, extremt roligt! Han är så snäll att ha med sig men däremot låter han ganska illa emellanåt :-) Jag visade även Irenes fina lilla ministo Peggy van de Stenenheul som blev reserv-Best in Show! Stort grattis till Irene!


Kilskogens Gentzel

Sen åkte vi hem och gjorde i ordning Loppan och Young som skulle visas på premieringen i Örsundsbro dagen efter. Loppan var först och vann den stora treårsringen med 99888=42 poäng! Avelsdiplom och GI. Så skoj! Hon fick beröm för sin otroligt vackra sida och sitt utmärkta skick, sånt är alltid kul att höra som hästägare. Hon mätte 101 cm. Hennes kritik: Elegant av utmärkt rastyp, harmonisk sida, nöjaktigt korrekt, välbenad från sidan, ledig skritt med god takt, lätt trav, bra bak. Young visades vi för GI, även hon fick 99888=42 poäng. Young visades som 3-åring med föl vid sidan med 39 poäng och vi ville gärna visa fram henne igen i ett rättvist skick.


Kilskogens Lancôme

Fler bilder finns på Fendi, Gentzel, Young och Lancôme på deras respektive sidor.

 

2012.09.02

Har tillbringat några dagar i södra Sverige, närmare bestämt Trelleborg och hos min vän Rebecka på Åkaregården. Vi har hunnit med att hälsa på Almnäs och kika på deras fina ponnyer, träna Rebeckas hingstar inför dagens premiering där Klaxon blev godkänd och ringetta, tvättat och gjort i ordning hennes hästar till Bjärsjölagård som slutade helt fantastiskt med att Åkaregårdens Ipotoksina vann Best in Show! Vilken fantastisk helg för Rebecka, finns ingen som förtjänar det mer. Även Ingrid kom ner ett par dagar efter mig så hela "under-30" var samlat en stund :-)

Sedan åkte jag vidare till Dalsgårds stuteri och tittade på alla deras fina ponnyer och framförallt hämtade hem mina fina flickor, Lancôme och Gucci. Båda var i perfekt skick, ska bli så spännande att visa Loppan på premieringen på söndag. Stort tack till Yvonne som tagit så väl hand om mina ston och skött brunster/betäckningar och rapporteringar till mig på ett föredömligt sätt, det har känts så tryggt att ha dem på Dalsgård, kan verkligen rekommendera dem till andra stoägare! Har saknat dem så och det känns underbart att de går här hemma igen, Gucci har såklart tagit över ledarrollen direkt. Trippmätaren stannade på 1477 km för min lilla resa... Man är väl tokig när det gäller hästarna. Loppan är konstaterat dräktig med Mahogny, Gucci har strulat efter de bakterier som veterinären tror hon fick förra året och som eventuellt kan ha orsakat att hon resorberat under vintern. Bakterieprov är tagna innan vi lämnade henne och behandling insatt men självklart ska det strula ändå... Hon är betäckt precis innan jag hämtade henne så vi får hoppas på det bästa och så får Evamari komma ut och göra ultraljud om ett par veckor.

Vi har köpt ett nytt sto, Beatrix van Bunswaard heter hon, en svart fyraåring efter trefaldige Champion-hingsten Skerry van Geldersoord, förutom att Skerry är ruskigt välstammad är han också den hingst med högst index i Holland. Mödernet på Beatrix går tillbaks till fantastiska Pauline of Marshwood genom modern Hilary van de Amstelhof (Sinjeur van de Amstelhof), mormodern Paeony of Marshwood (Ransom of Marshwood) och så Pauline som mormorsmor. Ska bli väldigt spännande att avla på henne. Beatrix är dräktig med 1:a premiehingsten Black King van de Belschuur och hon ska visas i Bergharen innan hon kommer hem till oss. Den som kan Marshwood-stammarna har nog uppmärksammat att det kommande fölet är linjeavlad på just Pauline-linjen.


Beatrix som tvååring
fotograf: Leontien Ruissen

Sedan sist har hovslagaren varit här och så har vi mätt Glock till hela 89 cm (han är inte mini längre!) och Fendi till 100 cm. I morgon börjar jag jobba igen efter semestern och det på ett helt nytt jobb, spännande och lite nervöst!


Beatrix som tvååring, Champion på den stora keuringen i Bergharen
fotograf: Leontien Ruissen

 

2012.08.25

Har ny dator och har haft problem med ftp-programmet i och med flytten men nu fungerar det så det blir två nya inlägg i samma uppdatering.

Tanken var att vi skulle åkt på RIKS-utställningen förra helgen, alla tre ponnyerna var iordninggjorda, badade och tofsade. Vi gick upp kl 3 för att ha god tid på oss på plats men när jag kommer ut i stallet ligger Mynta ner och vägrar resa sig. Efter att ganska våldsamt tvingat upp henne på benen märker vi att hon har väldigt ont, hon hade en halv grad feber och veterinär tillkallades. Veterinären kunde hitta något direkt fel. Jag tyckte själv att hon var väldigt stel i bakbenen så vi tog ut dem ur stallet och då börjar hon halta rejält, allt medan veterinären ser på! Mycket märkligt. Eftersom vi inte hade någon aning om vad som var fel mer än hältan (febern berodde troligtvis på smärtan) så var det svårt att sätta in rätt mediciner. Vi valde dock att låta henne få Penovet ifall det skulle vara fölsjuka eller något annat med lederna och Andapsin för förhoppningsvis undvika magsår. Mynta reagerade inte på visitertång eller palpation, visade inte smärta/ömhet någonstans! Vi vet fortfarande inte vad det är men hon är på bättringsvägen och det är huvudsaken. I kväll ska hon få sista sprutan penicillin och det tackar vi för, det har varit ett helvete att spruta henne...

Tog några foton på stona innan vi släppte ut dem i hagarna igen eftersom de var rena och fina. Orkade inte putsa upp dem utan tog bara ut tofsarna och tog några snabba bilder. Mina fina tjejer!


Young Love van Stal Wilcas

Lancôme är konstaterat dräktig med Almnäs Mahogny. Lilla Loppan ska förhoppningsvis bli mamma nästa år! Gucci har jag faktiskt gett upp hoppet om att få ett föl efter nästa år. Hon har varit infekterad och är behandlad men verkar inte ta sig. Jättetrist! Är dock väldigt glad över mitt hingstval och framförallt hingstägarna, får så noggranna rapporter om mina stons brunster och betäckningar. Känns tryggt!


Almnäs Malva

I övrigt fortsätter renoveringen på gården, jag och pappa har rivit alla gamla skivor på hingstarnas lösdrift och bytt ut den mot rejäl panel. Nästan hela byggnaden är färdigmålad, bara baksidans andrastrykning kvar. Stonas lösdrift är målad en andra gång, alla hagar är färdiga med rovdjursstängsel, ett par av hagarna är inte besiktigade än men vi hoppas Länsstyrelsen har tid för det snart. Vi har fått in och klyvt all ved, vi har så vi klarar oss ett par vintrar i alla fall, skönt för det ska tydligen bli en sträng vinter. Lite småpyssel inne, målat lite tak och fönster, möbler har slipats och fått ny färg, byggt en dörr till vedbon osv. Tycker vi har hunnit mycket på semestern. Nästa projekt är redan påbörjat och det är att få upp hängrännor på logen och så andraskörden hösilage såklart och i september drar förhoppningsvis stallrenoveringen i gång, det ser jag fram emot. Vår snälla granne ska komma någon dag och hjälpa oss köra grus, det går så mycket fortare och spar många ryggar med hjälp av hans traktor. Alla utfodringsplatser ska få markduk och grusat så de kan stå torrt och äta i höst.

 

2012.08.12

Underbara semester! Så här skulle man ha det jämt, vädret är väl inte perfekt men i övrigt är det väldigt skönt att gå hemma och pyssla på gården. Just nu är det ved och målning som tar all ledig tid, lite längre fram stallrenovering, phew!

Vi var nere i Ermelo, Holland och den internationella utställningen, en fantastisk upplevelse! Över 600 ponnyer deltog i utställningen och 400 i bruks, enormt! Vi hade sån tur att bo på samma hotell som Merethe och Monica (Glamours ägare) samt Roald från Norge, Satu och Anna från Finland och ytterligare ett par nya finska vänner. Vi hade väldigt trevligt på kvällarna (nätterna...) med gemensamma middagar och ponnyprat långt in på småtimmarna. En del goda idéer kläcktes, mer om det längre fram när det är spikat. Har självklart fotat massor och en del av bilderna finns på min Facebook-sida om någon är nyfiken :-)

Mynta växer så det knakar, otroligt social och charmig! Framöver har vi anmält hästar till RIKS i Linköping, Kolbäck och premieringen i Örsundsbro.


Kilskogens Mynta

 

2012.07.28

I förmiddags var vi i Österbybruk och visades Gabbana som fick 98887=40, diplom och GI. Det här diplomet är lite extra speciellt för oss eftersom mamma Gazette inte finns hos oss längre och pappa Epus är såld. Jätteskoj att Gabbana fick det riktiga diplomet!

Gazette var verkligen ett fantastiskt avelssto, hos oss fick hon sex avkommor, tre ston och tre hingstar. Det har hittills blivit tre diplomston (varav två är SUCH hittills) och både Glamour och Gucci har vunnit BIS-titel. Gucci är den bästa med dubbla utmärkelser på 3-årstest (den enda visade av stona förvisso) och 43 poäng exteriört. Av hingstarna är Gentzel RS-hingst och SUCH, dubbla utmärkelser på 3-års samt BIS-vinnare, Gerber dog som ung men hann göra en bra talangjakt och så har vi tvåårshingsten Gozzi kvar. Önskar så att vi hade fått fler år tillsammans! Gazette var speciell på många sätt men hon var mitt allt och gladde oss var dag bara genom att finnas till.


Kilskogens Gabbana

Jag har inlett min drygt fem veckor långa semester, underbart! Har hittills hunnit tvätta transporten, målat en del på lösdriften (en hel del kvar dock...), liar tistlar för brinnande livet i hagarna med mera :-) Det finns att göra och mer ska det bli, det är kul att se framstegen på gården.

Malva är ultraljudad dräktig på 26 dygn och nu är även Lancôme betäckt. Håll tummarna!

På onsdag åker vi till Holland, en resa jag verkligen ser fram emot.

 

2012.07.16

Ännu en vecka har passerat och massor händer hela tiden. Igår var vi i Falun på utställning, en jättefin plats och välarrangerat även denna gång. Vi hade med oss Gabbana och Young och de fick samma poängrad: 98887=40. Gabbana vann sin klass med fyra deltagare och Young gick som nummer tre av nio. Gabbana är en så otroligt snäll och positiv häst att ha med sig! Öronen spetsade hela tiden, lugn men ändå vaken, jätterolig ponny att visa! Visade också Annalenas lilla mini Aceras rElise som fick guld med 41 poäng och blev Bästa 3-årssto och Bästa mini! Grattis!


Kilskogens Gabbana


Gabbana, expert på att få in kedjan i munnen

I torsdags tog vi ut veterinären för att ta bakt. prov på Gucci, just in case... Det visade sig att hon var i princip betäckningsredo vilket kastade om våra planer helt. Dagen efter packade vi ihop oss och startade vår långa resa mot Laholm och fina Almnäs Mahogny, 120 mil tur och retur... Vi sträckkörde och var hemma efter 17 timmar igen. Jag hade dessutom jobbet tre nätter innan och åkte direkt efter mitt sista nattpass, allt går bara man vill! När vi ändå åkte så långt tog vi med oss Loppan som därmed fick strykas från Falun. Dagen efter fick jag ett sms att Gucci var betäckt. Håll tummarna!

Vidare har vi hunnit få hem alla hösilagebalarna till gården denna vecka, Malva har fått sina tänder raspade och dessutom har jag faktiskt hunnit arbeta fem arbetspass på mitt avlönade arbete :-) Allt regnande ställer till det en hel del, tycker inte att jag gör annat än springer ut och in med hästar... Vill inte att lilla Mynta ska behöva vara ute några längre perioder med regn.

Nedan två bilder på Malvas dotter Gloria fra Øya. Tusen tack Siv för du tänkte på mig och fotade henne, jag blev verkligen glad för bilderna!


Gloria fra Øya
fotograf: Siv Nyland


Gloria fra Øya
fotograf: Siv Nyland

Och avslutningsvis en bild på Pettersbacka Ruta, Epus fina dotter som fick guld och blev klassvinnare i Söderhamn. Hon har ett av de vackraste huvuden jag någonsin sett på en shetland.


Pettersbacka Ruta
fotograf: Josefine Pettersson

 

2012.07.08

Det var inte så länge sedan jag uppdaterade men det har hänt massor, både roliga och mindre roliga saker.

I går var det utställning i Söderhamn, en jättetrevlig utställning! Både jag och mamma är nu medlemmar i Nord och det är alltid lika trevligt att komma på deras arrangemang, vi har pratat lite löst om att anordna en utställning i Nords regi nästa år. Vi hade anmält Loppan, Olinda och Gabbana och bestämde oss för att bara ta med två så de skulle få gott om plats i släpet eftersom det var en bit att köra. Vi valde Olinda och Gabbana eftersom Olinda behövde en 41:a för SUCH och Gabbana ett guld för dubbelguldsdiplomet. Loppan är redan färdig och får åka till Falun nästa helg istället. Först visade vi Gabbana, hon är verkligen fantastisk att ha med sig, snäll och lättvisad, går med spetsade öron hela tiden och tittar på allt :-) Hon placerades som tvåa i treårsklassen med 88987=40, jättekul med en 9:a på ben! Etta placerades halvsyster Pettersbacka Ruta, stort grattis Annelie! Det var tre skäckar i topp och de två första var efter "vår" Epus. Jätteskoj! Gabbana mätte 96-15 cm.


Kilskogens Gabbana

Efter lunch visade vi Olinda, hon har en energi som aldrig tar slut, jag skrittade fram henne i över en timme och hon var ändå pigg. Hon gick bland de svarta stona som ensam färgad, skötte sig kanonbra och placerades även hon som tvåa i sin klass med fantastiska 99888=42! Tredje Epus-avkomman som visades, alla skäckar och alla fick guld! Det innebär att Gabbana har dubbelguldet säkrat (hon ska självklart visas på den riktiga premieringen också) och Olinda är berättigad för SUCH. Vilken kanondag! Det är verkligen en utmaning att föda upp och visa fram skäckar och domaren påpekade att skäckarna blivit mycket bättre och mer eleganta än förr.

Fler bilder finns på Gabbana och Olindas sidor.


Kilskogens Olinda

Till det tråkiga, Gucci är inte dräktig. Vi har misstänkt det en tid och veterinären kom ut i förra veckan och kände på henne och hon är tom. Skendräktig men väldigt övertygande med fölmage, vit mjölk, förvärkar nattetid osv. Veterinären tyckte vi skulle betäcka henne direkt med vår egna hingst "så det blev nån ordning i år" men de är ju halvsyskon och är inte aktuellt även om jag sett många sådana kombinationer. Min favorithingst tar emot men står i en helt annan del av landet så det krävs lite planering för att få till det, jag jobbar ganska intensivt nu innan semestern och sedan börjar jag på ett nytt jobb i september, hoppas jag får ihop det!

Gentzel har fått en hel del föl i Danmark i år, här nedan är ett av dem, tack Anna för fotot! Han heter Solskinsøens Izzo.


Solskinsøens Izzo
fotograf: Anna Gamsgaard Frederiksen

Vår uppfödning Glamour som vi sålde för några år sedan har visats på utställning i Norge med framgång. Stort grattis till Merethe med familj och tack för att ni tar så väl hand om henne! Glamour kunde inte ha fått ett bättre hem, hon är högt älskad och jag tror aldrig att hon någonsin behöver flytta, som säljare kan man inte vara annat än nöjd när man lyckas få så bra köpare till sina uppfödningar. Jag hoppas kunna åka och hälsa på henne någon gång, hon är vår första uppfödning och dotter till Gazette så självklart har hon en mycket speciellt plats i mitt hjärta.


Kilskogens Glamour
fotograf: Merethe Birk

Emma som vi sålde för ett par månader sedan fick igår sitt andra guld hos nya ägaren och titeln Champion ungsto! Grattis Anki med familj.

Och avslutningsvis en massa foton på Young från Fagersta. Stort tack till fotografen Pernilla Persson som alltid lyckas få till så fina foton.


Young Love van Stal Wilcas
fotograf: Pernilla Persson


Young Love van Stal Wilcas
fotograf: Pernilla Persson


Young Love van Stal Wilcas
fotograf: Pernilla Persson


Young Love van Stal Wilcas
fotograf: Pernilla Persson


Young Love van Stal Wilcas
fotograf: Pernilla Persson

 

2012.07.02

Nu har Mynta fått en egen sida och nya foton finns på Glock och Fendis sidor. Fotograf är Rebecka Svensson. Vallarna är äntligen slagna, så spännande att producera sitt egna grovfoder!


Fina lilla Terror
fotograf: Rebecka Svensson


Fendi 2 år
fotograf: Rebecka Svensson


Vallarna är slagna, spännande med eget foder!


Rebecka & Gucci, mina bästa vänner!

 

2012.06.25

I dag har Lanvin åkt till sitt nya hem, vi önskar nya ägaren lycka till. Vi saknar henne redan...


Kilskogens Lanvin 1 år

 

2012.06.16

I går trotsade vi regnet och for till Fagersta, som alltid när dessa två utställningsfixare är i farten bjuds det på fina kataloger och priser, trevlig atmosfär och välarrangerat och planerat in i minsta detalj. Denna utställningens priser och färger gick i sommarens tecken, vi vann bland annat myggljus, picknickväska, grillförkläde och flugsmällare :-)

Lancôme visades på förmiddagen och fick 99788=41 med beröm för sin fina sida. I och med detta är dubbelguldsdiplomet säkrat. Tyvärr öste regnet ner så några bilder blev det inte. Efter lunch var det Youngs tur, hon hade laddat väl och var lagom pigg. Hon blev klassvinnare och senare Champion sto och slutligen reserv-Best in Show med fina raden 99898=43 poäng. Jättekul att hon slappnade av och visade sin skritt denna gång. Hon travade jättefint och rörde sig bara bättre och bättre ju längre dagen gick. Hon ställde upp sig snällt och gjorde allt jag bad henne om, vilken utveckling! Hon har tidigare varit väldigt laddad och lite stirrig så det var väldigt positivt.

Stort tack till pappa som skötte tillsyn av hästarna och framförallt Gucci så vi kunde åka.

 

2012.06.04

Mer bilder på Loppan, fotograf är Frida Erixon, tusen tack för de fina bilderna!


fotograf: Frida Erixon


fotograf: Frida Erixon


fotograf: Frida Erixon


fotograf: Frida Erixon


fotograf: Frida Erixon
 

2012.05.28

Vilken fantastiskt framgångsrik och rolig helg vi haft! Det började redan i fredags när Rebecka kom upp, på lördagen åkte vi mot Malmköping medan Eva stannade hemma och byggde staket tillsammans med rovdjursföreningen. Vi hade en aning ojämn arbetsfördelning här i lördags... Även min lillebror var snäll och kom hit och hjälpte till, jag är så oerhört tacksam!

Vår fina Lancôme blev reserv-Best in Show med den smått otroliga raden 109889=44 poäng! Wow! Med kritik som excellent rastyp, utmärkt kors och trav med utmärkt hasarbete kan man inte bli annat än glad och stolt! Fina Loppan, jag är så glad för henne, hon busade väldigt mycket när gångarterna skulle visas men det är sån hon är, Loppan galopperar alltid när hon ska någonstans, skritt går för långsamt :-) Bockar och busar och även om jag kan bli irriterad för att hon inte visar sina fina gångarter på bästa sätt är det väldigt skönt med en så levnadsglad ponny. Hon mätte 101 cm, bra storlek och skenan hade krympt till 15 cm denna gång.


Kilskogens Lancôme
fotograf: Rebecka Svensson

Loppans mamma Young visades, hon placerades tvåa i gallstoklassen men rekommenderades till BIS-finalen, där fick Rebecka ta över grimskaftet, även hon ganska laddad... Young fick finfina 910779=42. Vi hoppas hon ska slappna av mer i skritten med lite rutin, traven visade hon på bästa sätt. Hon skötte sig riktigt bra trots att hon är så känslig och blyg. Fler foton finns på ponnyernas egna sidor.


Young Love van Stal Wilcas
fotograf: Rebecka Svensson

Söndag åkte vi på shoppingtur, massa kläder och lite annat införskaffades innan Rebecka skulle hem på kvällen. En underbar helg, tack för all hjälp och goa skratt!


Mor och dotter
fotograf: Rebecka Svensson

Vi bygger staket all ledig tid, känns som vi aldrig kommer bli klara... Det är en enorm skillnad att bygga rovdjursavvisande stängsel jämfört med vanligt häststängsel. Malvas föl kommer nog få heta Mynta men vi är inte helt säkra än. Lanvin är såld men kommer gå kvar här några veckor till.

 

2012.05.24

Malva har fölat, ett alldeles underbart litet stoföl. När jag kom hem från jobbet droppade mjölken, från att på morgonen inte ha något juver att tala om. Kl 01.07 i går fölade hon, fölningen gick snabbt och utan komplikationer. Fölis, som ännu inte har fått något namn fick ut tarmbecket men stod sedan och krystade utan att något kom så jag ilade iväg till Apoteket och köpte Microlax och nu mår hon hur bra som helst. Gjorde också en foal check dels eftersom Malva läckt innan och dels för att refraktometern bara visade på "fair" men enligt provet behövde hon ingen mer råmjölk/plasma.


Malvas odöpta dotter


Nyfiken gäst

I morgon är det mycket som ska hinnas med, ska bland annat hämta en jordborr i Norrtälje till stängselbyggarna, göra i ordning hästarna inför utställningen och så en sväng till Arlanda för att hämta upp en god vän, däremellan ska alla vardagliga sysslor hinnas med, full rulle. Fick till lite fina bilder på katterna:


Gullis


Pinnen

Gucci verkar inte alls på gång än men det är ju ett tag kvar. När Malva fölat hängde Gucci över mellanväggen och försökte hjälpa till att slicka fölet torr. De går tillsammans i hagen och det fungerar bra trots att Gucci är så ranghög respekterar hon Malva och håller sig på minst en meters avstånd.


Gucci & Eva


Den imponerande granen i hingstarnas vinterhage

 

2012.05.19

I onsdags kom veterinären och vaccinerade några av ponnyerna, vi väljer att vaccinera alla mot både stelkramp och influensa så det gäller att ha koll på alla datum. Vi har också bestämt att inte ta emot några utomstående ston till Gentzel eller beteshästar i år, vi har alldeles för mycket att fixa med i år, det är första sommaren på nya gården och vi ska renovera badrum och stall, höskörd, få upp alla hagar, staket ner mot bilvägen, ta hand om all ved (fälla, kapa, klyva), fortsätta måla inne, listan kan göras lång :-) Det känns inte som vi med gott samvete kan ta emot betäckningsston (eller beteshästar med för den delen) utan att ha full koll på brunster, betäckningar, tvätt etc. Vi får ta en paus detta år istället och hoppas vi har mer tid till nästa säsong.

Ingen av stona verkar vara minsta på gång att föla, jag undrar när det är dags? Gucci har fyllt i lite, hon BORDE ju föla runt 5 juni med tanke på att hon betäcktes på 30 dagars brunsten, Malva vet jag inte, hon har inget som helst juver och vore det inte för magomfånget och en livligt sparkande fölunge hade jag inte trott att hon var dräktig alls, kanske brukar hon gå över tiden eller så är hon betäckt precis innan vi hämtade hem henne men det stämmer inte med UL heller. Hon borde föla innan Gucci. Blir inte klok på detta... Känns olustigt och jag skulle aldrig förlåta mig själv om det hände dem något på grund av att jag inte har koll, det kommer bli många sömnlösa nätter.

Om en vecka kommer Rovdjursföreningen hit och ska hjälpa oss med ett par av beteshagarna, jag hoppas verkligen att de kommer i år, förra året avbokade dom två dagar innan.. Vore super med lite extra hjälp för det är många stolpar som ska ner och parallellhörnen är ingen lek...


Fina Malvas SUCH-diplom


Kokosbollen Gucci


Kvällspyssel en regnig kväll

 

2012.05.06

Länge sedan, igen. Har gjort en del småförändringar på hemsidan. Det händer inte så mycket runt hästarna just nu. Några är släppta på bete, andra får vänta tills vi hunnit bygga klart hagarna, det tar mycket tid att få stängslet rovdjursanpassat. Jag jobbar otroligt mycket nu för att kunna vara ledig mer när det är fölningsdags och den lediga tid som finns går åt till att röja i trädgården, klyva ved och städa upp på gården. Vi har bland annat rivit ner hönsgården, det blir inga höns här, blir likadant med hundgården när tid finnes. Många vändor till tippen blir det men det är kul när man ser hur fint det blir.

Malva är helt enorm men har inte börjat fylla juver än. Gucci är superfin och mer lagom stor och otroligt pigg och glad, det glädjer oss eftersom hon mådde ganska dåligt till och från under förra dräktigheten. Jag är mer nervös än vanligt inför årets fölningar eftersom jag enbart måste gå på hur stona ser ut/beter sig. Gucci var ju iskall vid förra årets fölning och visade absolut ingenting, jag messade Rebecka och skrev att det blir inte föl i natt och bara ett par timmar senare var Glock född :-) TUR jag reagerade på att hon inte åt lika mycket som hon brukade nattetid för annars hade vi missat det.

Vi har anmält två ponnyer till Malmköping, Loppan och Young. Blir en hel del utställningar i sommar som det ser ut, en resa till Holland och kanske Spanien i höst?! Vi får se :-)


Gucci 10 månader dräktig


Kilskogens Gozzi

 

2012.03.16

Uppdaterat lite på de flesta ponnyers sidor och lagt till en massa foton på Gentzel. I morgon åker Emma till sitt nya hem, det känns vemodigt men hon kommer till ett kanonhem och kommer visas på treårspremieringen i sommar och visas på utställningar vilket känns bra.


Kilskogens Gentzel
fotograf: Stutteri Stjernen

 

2012.02.28

Sedan sist har vi varit på utställning i Norrköping. Gabbana utställningsdebuterade med bravur som tvåa i dagens största klass med guld, är nog ingen som förstår vad det betyder för mig. Loppan fick förvånande nog sitt första silver men det är samma fina ponny ändå :-)


Kilskogens Gabbana

Vi har anmält till Kristinehamn också men min influensa får bestämma om vi kommer iväg, har sovit i snart fem dygn så förhoppningsvis ger det snart med sig.

 

2012.02.04

Har fått lite fina bilder på Malva från Pernilla Persson/Lars Åhlström från utställningen i Ludvika i somras, ska försöka skriva ut dem på fotopapper och rama in :-)


Almnäs Malva
fotograf: Pernilla Persson


Almnäs Malva
fotograf: Pernilla Persson


Almnäs Malva
fotograf: Pernilla Persson

 

2012.01.31

Långt mellan uppdateringarna men det är väl egentligen för att det inte händer så mycket just nu, fodrar, vattnar och mockar mest :-)

Malva har tilldelats SUCH och Super-SUCH 2012. Det är hon värd underbara Malva, vilken fantastisk individ hon är, så otroligt go och snäll. Jag hoppas verkligen hon får ett stoföl så hon kan få en egen familj i flocken. De andra har ju redan familjer: Young med döttrarna Lanvin och Lancôme, Gucci med systern Gabbana och sonen Glock. Alla kommer väldigt bra överens men det märks ändå att blod är tjockare än vatten när det kommer till att välja vem man ska klia manke, dela foder och sova tätt tillsammans med.

 

2012.01.01

Nytt år och idag blir både jag och hästarna ett år äldre :-)

Ska försöka mig på en liten årssammanfattning:

Fixy och Epus såldes under året, båda till fantastiskt fina hem i Danmark, Fixy är enligt rapport dräktig och Epus är just nu lekfarbror till ett Fell-föl och kommer få träffa många fina ston i sommar, känns helt rätt! Fixy blev för övrigt reserv-Overall Champion på stopremieringen i Danmark med 24 poäng av 24 möjliga.

Den största förändringen under året var förstås flytten! Som vi slitit... Nya hagar sattes upp, en helt ny lösdrift byggdes och den andra renoverades. Tak har målats inne i huset, mer ska det bli och i sommar ska även stallet få sig ett ansiktslyft och fler sommarhagar byggas... Det finns att göra men det blir så otroligt bra! 11 ha egen mark att använda till ponnyerna, egen ved för uppvärmning, gott om utrymmen, bra grannar osv. - allt känns bara så rätt!

I år har vi tre treåringar (Lancôme, Gabbana & Emma) att matcha inför premiering och 3-årstest. Vi hoppas att vi får vara friska 2012 och att våra två fölningar går bra. Tack till alla vänner som ställt upp under året, ni vet vilka ni är och jag är otroligt tacksam för att ni finns!

 


Klicka här för att se tidigare år:

~ 2003 ~ 2004 ~ 2005 ~ 2006 ~ 2007 ~ 2008 ~
~
2009 ~
2010 ~ 2011 ~ 2012 ~ 2013 ~ 2014 ~