Senaste nytt

2020.11.16

Sedan sist har Lanson åkt till sin station för nästa säsong, till Ida Buer på Stuteri Blankeberg i Värmland. Ida med familj tar så väl hand om honom att jag blir alldeles varm i hjärtat av alla bilder och rapporter. De pysslar, masserar, promenerar och tömkör honom, han har hamnat i himmeln! Han går nu tillsammans med deras tre unghingstar och det går så bra.


Kilskogens Lanson

En annan uppfödning som varit ute och visat upp sig är Moët som tillsammans med sin ryttarinna varit på sin första pay and jump med felfritt resultat, grattis! Mojito har flyttat hem igen och går nu i karantän en bit från gården (med sällskap förstås) innan han släpps ihop med övriga flocken.

En väldigt tråkig sak har hänt också, jag har dragit på att skriva om det för att det är så jobbigt. För några veckor sedan tog vi det tuffa beslutet att säga hej då till vår mest älskade ponny, Gucci. Det var inte hållbart längre. Det är så oerhört tomt utan henne, hon var verkligen speciell, en one in a lifetime-ponny.


Anja van de Bloemhof

Nu börjar det dra ihop sig för Anjas hemresa, vi längtar!

 

2020.10.09

Föregående fredag reste jag, Maja och Christian den 40 mil långa resan ner till Skövde och Grevagården. Med i släpet hade vi Milan och Monsun, två fina tvååringar som vi tränat och matchat under sommaren. Till skillnad mot i fjol så stallade vi in dem på Grevagården och oss själva på Clarion. Vi hade en mysig kväll i Skövde och passade på att gå ut och äta middag med bekanta.

Jag vaknade supertidigt (nervös!) och var tidigt i stallet medan Christian och Maja myste på hotellet en stund. Gjorde i ordning bägge hingstarna som skulle mätas och id-kontrolleras klockan 8. Monsun mätte 101-15,5 cm och Milan 97-14,5 cm.

Visningen kändes bra med båda hingstarna, dom skötte sig verkligen exemplariskt hela helgen med badning, lastning, lång resa, sova borta, klämmas och kännas på, visning och granskas under lupp. Monsun rekommenderades vidare och skötte sig bra hos veterinären och kunde sedan godkännas med 99788=41 och placerades först i ringen bland tvååringarna. Så glad att han räckte hela vägen, fina Malvas sista avkomma!


Kilskogens Monsun
fotograf: Pernilla Hägg

Milan räckte inte riktigt till men fick fina 98688=39. Monsuns kritik minns jag inte mycket av och protokollet skickas ju hem i efterhand till de som godkänns. Milans protokoll fick jag med mig och hans kritik var: Rastypisk med viss elegans. Vackert huvud, välformad hals, sluttande kors. Från sidan välbenad, bra ledgångar, tåvid fram, tät bak. Framåtgripande skritt. Lätt trav med bra hasarbete. Jag hoppas och tror att tåvidheten och tätheten kan rätta till sig när han växer och grovnar så vi kommer spara honom och eventuellt visa om honom om han utvecklas åt rätt håll.


Kilskogens Milan
fotograf: Cattis Öhman

Tack SSS för en väl anordnad dag, mycket väl ordnat under de speciella omständigheter som råder pga covid-19. Efter visningen åkte vi den långa vägen hem och var inte hemma förrän strax före midnatt. Hingstarna släpptes i en egen hage som ligger en bit från gården där de får gå i karantän i tre veckor eftersom de sovit borta. På söndagen kunde jag lyxigt nog följa hela dagen via SSS live-sändning på zoom, tack för det.

Ett extra tack till Christian som åker med på mina äventyr och vår solstråle Maja som åker 80 mil och vistas en heldag på Grevagården utan ett gnäll, vilken tur vi har som fick just henne! Fler bilder finns på hingstarnas respektive sidor under "galleri".

 

2020.09.11

I helgen åkte vi, jag och Lova (K. Love Lasts) till Katrineholm tillsammans med Cattis, Tomas och deras ministo Aceras gRace för 3-årspremiering. Ministona gick först och Cattis fina lilla fuxsto gick tvåa med diplom! Stort grattis Cattis och Tomas och tack för ressällskapet. Sedan var det Lovas tur. Lova har hamnat lite i skymundan här hemma. Ett par dagar innan lastade vi henne och åkte till Ica som ligger 3 km bort, hon var hur cool som helst trots att det var första transportturen. Badningen var lika okomplicerad, även det var första gången. På plats var hon lika lugn och cool. Vilket psyke! Det hade jag inte riktigt förväntat mig för hennes mamma är ganska på när vi åker någonstans och då är hon väldigt resvan. Hur som helst så mätte hon 102 cm och placerades också som tvåa men i standard-ringen utav åtta med 99778=40, vilket jag är supernöjd med. Hon var ganska ömfotad efter verkningen så det var lite nervöst att visa henne.


Kilskogens Love Lasts

Fölen har blivit chipmärkta och passansökningarna är inskickade. Mustang, Lancelot och Grlfrnd blev namnen. Till vår stora glädje har vårt sto i Holland, Anja ultraljudats dräktig med fina Kenwood van Gelre. Nu längtar vi tills hon kommer hem till oss.

Alla betäckningsstona har nu åkt hem, överlag har det varit ett bra år med många konstaterade dräktigheter. En hel del infekterade och ett par krångelston/äldre ston har vi haft och vi väntar fortfarande på att två ska ultraljudas innan vi vet årets resultat.

Vår uppfödning Kilskogens Glock har debuterat i LA dressyr och precision med seger! Snart väntar start i maraton. Vi är så stolta och hejar hemifrån nu när vi inte får vara på plats på tävlingarna. Vårt avelssto Lancôme har i och med Lovas diplom kvalificerat sig för avelsvärdeklass A på sina hittills 5 avkommor, så roligt!

 

2020.08.16

Planen var att åka till Holland i sommar, kombinerad semester och titta på hästar-resa. Det är förstås inte möjligt överhuvudtaget. Så för ett par månader sedan la vi ut en köpes-annons på vinst eller förlust på Facebook. Vi fick många erbjudanden om ponnyer i olika kvaliteter men eftersom vi är väldigt kräsna var det bara en som hade allt vi sökte. Planen var att köpa 2 ston och bakgrunden till det är att vi har så dålig påfyllning med egna stoföl. Hon med stort H heter Anja van de Bloemhof. Hon är kroon, har alla unghästpremierna och är visad 6 gånger som vuxen med 6 stycken 1:a premier varav hon slutat som Champion 2 utav gångerna i Bergharen som är Hollands största premieutställning. Hon är efter topphingsten Shadow van Drieoka som är känd för att lämna bra kors och rörelser och har lämnat många framgångsrika ston och godkända topphingstar. Mödernet går tillbaks till det fina stoet Dunstall Delight. Läs mer om Anja på hennes egna sida under avelsston.


fotograf: Leontien Ruissen

Årets sista föl föddes 12 juli, 10 dagar innan beräknat datum. En hingst, vad annars! Mitt på dagen ute i hagen fölade Mynta. Pappa är Lanson. En rejält grovbent fölunge med pappas fina huvud. Han är så fin att vi bestämde oss för att betäcka Mynta med Lanson igen, trots att Lanson inte står hemma i år. Det lutar åt att han får heta Kilskogens Mustang.

Årets höskörd är bärgad, vi fick mer än vi behöver och kan därför sälja en del om någon är i behov. De första stona är också ultraljudade, 8 st och alla utom en var dräktiga.. En intressant detalj är att Guess för andra året i rad blir dräktig på endast ett språng i första brunsten - därefter är hon livsfarlig för både oss och hingsten att brunstkolla.

Vi har lagt in årets betäckningar under Föl-sidan. Fyra spännande kombinationer!

 

2020.07.11

Lång tid har gått som vanligt men vet inte om det hänt så mycket av intresse egentligen... Corona-viruset har ställt in alla både häst- och hundevenemang så vi har mest varit hemma och myst, fixat på gården och gått massa promenader och pysslat med ponnyerna.


Unghingstarna på bete

En tillbakablick sedan sist... Grace (Riddarängens Everlastning Love) blev årets hund viltspår, stort grattis Christina! Vi är så stolta över er. SUCH-diplomen på Guess, Lanson och Kingsman (även Super-SUCH) har kommit och överraskande nog fick Stella tre fina diplom för sina spårprestationer. Stella har varit ute och spårat skarpt några gånger, så duktig och modig! Imponerade av hennes mod och lugn, det har varit vildsvin samtliga gånger vi spårat, jag kan tycka det är lite obehagligt med skadeskjutna grisar men det gör inte hon.


Riddarängens Endless Love "Stella"

Mojito är tillbaks på stuteriet och är uthyrd 2020-2021 till Gullsmyra stuteri. Han tar emot ston för betäckning, jag kan förmedla kontaktuppgifter om man är intresserad av att betäcka med honom. Lanson är också uthyrd men bara denna säsong.

Två fina föl har vi fått, Guess fick ett litet näpet stoföl som ska heta Kilskogens GRLFRND och Lancôme fick sin fjärde (!) hingst, Kilskogens Lancelot, han är väldigt fin men skulle såklart önska ett sto från den kombinationen. Bägge är efter Kingsman och har fått hans fina sida och resning. Så otroligt nöjd med de föl vi fått efter honom hittills!


GRLFRND, Hanna & Maja

Samtliga våra hingstar (Kingsman, Lanson & Mojito) är fritestade för SA (skeletal atavism).

Kingsman betäcker just nu sju ston och hade ytterligare fyra inbokade som dock inte verkar dyka upp så är någon intresserad av att använda honom såhär mitt i säsongen så finns möjligheten. Nästa år planerar vi så om flera av beteshagarna och kommer därför bara ha bete till våra egna ponnyer. Gästston kan tas emot men kommer i så fall handbetäckas då bete alltså inte kommer finnas.

 


Klicka här för att se tidigare år:

~ 2003 ~ 2004 ~ 2005 ~ 2006 ~ 2007 ~ 2008 ~
~
2009 ~
2010 ~ 2011 ~ 2012 ~ 2013 ~ 2014 ~
~ 2015 ~ 2016 ~ 2017 ~ 2018 ~ 2019 ~