Nyheter 2008


2008.12.31

Här kommer även vår årssammanfattning:

Året började med den årliga Hollandsresan, jag trivs så bra där av någon anledning :-) Det var fjärde året i rad som jag besökte deras hingstpremiering. Ett nytt sto köptes in i januari, Lyktans Orchidé. Orchidé såldes senare under året då hon inte trivdes i vår flock och hade svårt att anpassa sig här. Jag vet att hon har det bra där hon är nu och jag önskar hennes nya ägare fortsatt lycka till.

Gazette och Fixy tilldelades Super-SUCH! I Köping på Nords vinterutställning fick både Gazette och Epus finfina 42 poäng, Epus med en 10:a på sin sida och titeln Champion hingst! Vid årets andra vinterutställning blev Epus reserv-BIS och Figo unghästchampion, endast 7 månader gammal. I samma veva fick Gucci en hornhinneskada som krävde en del uppmärksamhet, det läkte fint och syns inte alls i dag. Jag och mamma var i Norrköping på hingsthållarkurs - vi väntar med spänning på uppföljaren...

Årets mest tragiska händelse var utan tvekan Gretzkys (troliga) hjärnskada. Så dålig han var, med facit i hand var det tur att mamma och veterinären övertalade mig att ge honom en chans. I dag är han så gott som återställd men det har tagit nästan ett år. Fina lilla "Måsen" :-) Han har hamnat efter väldigt mycket i utvecklingen, varje dag får han lite kraftfoder och han kommer glatt när jag ropar på honom och går lös ute på gården fram till sin krubba. Det är omöjligt att säga något om vad det blir av honom i framtiden, det får tiden visa.

På första Rockelstad-utställningen fick Gazette 42 poäng och världens finaste Gucci 41 poäng. I mitten av maj föddes två föl på Kilskogen, Olinda och Giorgio. fölningarna gick smärtfritt och det är jag otroligt tacksam för. Min kusin Anna från Luleå praktiserade här så vi fick lite extra hästhjälp och träningen inför treårstestet underlättade när vi var en man extra. Treårstestet, ja det kunde inte gå så mycket bättre. Gentzel gjorde så bra ifrån sig att han tilldelades både hopp- och gångartsutmärkelse! Det är han ensam shetlandsponny om i år. Att Gucci dessutom vann Talangjakten var grädde på moset. Hon har i år varit minst klassegrare vid alla utställningar och så segern på Talangjakten, fina fina lilla Gucci, min drömponny.

I Lugnet, Falun var det riktigt varmt när vi var där på Nationaldagen, Epus och Gucci, far och dotter vann sina respektive klasser med 42 och 41 poäng. Epus utsågs till Bästa Skäck och fick ytterligare en Champion-titel med sig hem!

Epus fick sju fina avkommor och även denna betäckningssäsong gick smärtfritt, till våren väntas fem avkommor.

Årets andra Rockelstad-utställning resulterade i två guld, Orchidé och Olinda. Olinda utsågs till Champion föl i konkurrens mot Epus-sonen Nässlans Lakej som även han skrapat ihop en guldmedalj.

En ny ponny köptes in till stuteriet, Young Love. En liten docksöt ponny som jag trivs väldigt bra med.

Vår uppfödning Fabiola fick G och klass I på sommarpremieringen, kul att se henne igen efter ett par år i Finland. Årets riks blev en riktig flopp för oss, Epus fick 38 poäng och Fixy fick visserligen 42 poäng men... Hur som helst, det gäller att gå vidare och lägga sådant bakom sig, det har jag gjort nu. Vi fick vår första kull kattungar någonsin, en är kvar på gården, lilla Illra otroligt social men busig och vild ändå. Jag anordnade Shetlandscupen på Solvalla, intressant att få se en annan värld inom "hästeriet" som jag nog vågar påstå att travet är.

Årets största händelse är såklart Gurras avelsgodkännande! Vår första egenuppfödda hingst som visas fram, det är stort, vet man historien bakom Gurra (läs Nyheter från 2005) så förstår man att glädjen är extra stor. Det är sådant som jag inte ens vågat drömma om.

I slutet av september åkte jag och mamma till Holland. Vi besökte Amsterdams polisrytteri men främsta anledningen var att besöka den stora utställningen i Bergharen. Våran Young var med där och slutade tvåa med premie. Vi träffade många vänner och hann med ett par stuteribesök och shopping i Amsterdam.

En lokal unghästutställning deltog vi i, Gurra fick 40 poäng och BIR och Olinda fick 39 poäng. Helgen därpå visade vi fem ponnyer i Uppsala, vilken dag! Fyra egna uppfödningar resulterade i fyra klassvinster, tre championat och ett reserv-BIS. Det var Glamour (klassvinnare), Giorgio (champion föl), Gentzel (champion unghingst) och Gucci (champion ungsto och reserv-BIS). Epus rekommenderades till BIS-ringen (där han slutade som fyra) och fick fina 42 poäng, vilken revansch efter Riksen!

Ingrid kom hit några dagar och det var länge sen jag hade så roligt, måste försöka lura hit henne snart igen... ;-) Hästarna fick en genomgång av hästtandläkaren och har, förutom Guccis ögonskada och Måsens hjärnskada fått vara friska. En hel del möten har vi haft i SSS och många timmar har lagts ner på föreningen. Ett roligt arbete tycker jag som underlättas av bra kompisar/styrelsemedlemmar.

Jag väljer att bara återge vad som hänt inom hästlivet, privatlivet har haft sina ups and downs men det är (som vanligt) inget jag tänker ventilera här :-)

Tack alla underbara människor som stöttat/hjälpt eller "bara" varit där vänner under året, ni är fantastiska. Och tack till mamma som hjälper mig så mycket med hästarna. Jag hoppas att 2009 blir ett riktigt bra år.

God fortsättning! Vi ses på andra sidan.

 

2008.12.18

Vill önska Er alla en God Jul & Gott Nytt År redan nu eftersom jag vet hur dålig jag är på att uppdatera hemsidan.

 

2008.12.13

Lucia... Inte mycket till julstämning med lera och regn. I dag var vår veterinär Evamari här och vaccinerade fölen och Young, ingen av dem är vaccinerade sedan tidigare så det var hög tid för Young att få sina första sprutor. Vi rektaliserade Young och hon är dräktig, jag är jätteglad samtidigt som det skrämmer mig med en dräktig tvååring, men det brukar ju gå bra i Holland... Fina Young, hon tyckte att det var lite obehagligt men lyssnade när jag pratade med henne och luktade mig i ansiktet under hela undersökningen, hon börjar få riktigt fint förtroende för oss, härligt!

Thermobaren är hemma igen, fantastisk uppfinning. Fixy fick ofta små kolikanfall på vintrarna, sedan vi köpte Thermobarerna för två år sedan har vi inte haft en kolik. Dom är visserligen ganska dyra men det är det å andra sidan att ta ut veterinären för kolik också.

 

2008.12.06

Dagarna går i 180... Lilla katten har flyttat och enligt rapporter trivs de med henne och tvärtom. Har varit i väg och lämnat in Thermobaren men inte hört något än, skulle gärna ha tillbaks den, är jobbigt att bära vattenhinkar flera gånger om dagen. Hästtandläkaren har varit här nu, Gazette, Fixy, Epus och Young fick sina tänder raspade. Young är egentligen för ung men hon har haft problem att tugga och det visade sig att hon hade en del mjölktänder som satt löst, två tänder fick lite hjälp på traven och drogs ut. Intressant att se hur olika hästarna reagerar på pleg, Epus var så trött! Han ragglade och jag fick anstränga mig för att hålla honom uppe. Gazette reagerade inte alls och var precis som vanligt :-) Skönt att ha det avklarat och veta att de är okej i munnen, nästa år får Gucci och Gentzel en undersökning, kommer ta detta för vana att undersöka dem när de fällt klart mjölktänderna. Vi hade "bra avelsmaterial vad gällde tänderna" sa tandläkaren. Jag fick titta och känna i munnarna när de hade munstegar - lärorikt!

På tal om tänder - jag har en infektion och visdomstand som spökar, jisses vad ont jag har haft! Är bättre nu och jag hoppas att det går över nu med hjälp av en penicillinkur och smärtstillande.

Hästarna mår bra, det skulle gärna få frysa på så vi slipper leran... Olindas charm-kurs fortsätter, har aldrig haft en unghäst som varit så svår, tvärtom, de brukar vara som plåster efter oss och väldigt sociala. Giorgio som är lika gammal kan man göra vad man vill med, han är hur cool som helst, precis som alla de andra ur "G-linjen". Skumt, hon behandlas på samma sätt som de andra...

Young blir tryggare och tryggare för varje dag, hon går utan grimma i hagen och kamperar ihop med Gucci, undrar om jag vågar ultraljuda henne? Hon är ju ganska liten och bara två år men det vore skönt att veta om hon är dräktig med tanke på foder och kommande utställningar. Får fundera på det.

 

2008.11.20

Vilken vecka! Har haft så roligt, Ingrid kom i onsdags och vi hann med allt möjlig (och omöjligt?). Vi var bl a i väg och såg nya Bond-filmen i trevligt sällskap :-) Jag tycker nog att hon ska flytta till "rätt" sida av landet... Sedan var det styrelsemöte, möte med lokalföreningarna, föreläsning och höstmöte, allt i SSS regi. Alltid trevligt och givande men långa dagar.

Vi skulle fått besök av en hästtandläkare i måndags men han hade fått ryggskott så vi hoppas på nästa vecka istället. Fölungarna är nu chipmärkta, skönt att ha det klart. Båda uppförde sig väl. Olinda går tillsammans med Epus, min förhoppning är att hans lugna temperament ska föras över på henne, för hon är väldigt misstänksam och ängslig, det går nog över. Young däremot börjar finna sig i den svenska hanteringen och är en trevlig liten ponny. Hon ser dräktig ut... I morgon åker den gråa kattungen till sitt nya hem, de röjer rejält här hemma så lite skönt ska det bli men hon kommer såklart att vara saknad. Min ena Thermobar har gått sönder, som tur var går det på garantin, hade verkligen inte haft råd att köpa en ny. Är så nöjd med dem!

Kan också meddela att Verano Lee van de Zandkamp är till salu. Verano bodde här och vi matchade honom för avelsvärderingen, läs mer på Till salu-sidan.

 

2008.11.09

Vi har valt att sätta en häst på Till salu-listan, hon är dock bara till salu om rätt hem dyker upp.

Vi strök oss från utställningen i Vreta av två anledningar: halkan och vi kände oss ganska mätta på utställningar för i år. Jag har skrivit in mig på en kurs på Komvux för att förbättra mina chanser att senare kunna söka en utbildning jag ska försöka komma in på, vi får se hur det går... Känner att tiden knappt räcker till som det är nu med arbete och hästar. Orchidé som såldes i somras har nu åkt till sitt nya hem, vi önskar hennes nya familj all lycka!

Till veckan kommer Ingrid hit, vi har storslagna planer för veckan och till helgen är det styrelsemöte och höstmöte för SSS. Hoppas vi ses där.

 

2008.10.31

Ingrid skäller på mig att jag inte uppdaterar, det hinns helt enkelt inte med men nu tar jag mig tid :-)

Det har hänt mycket sedan sist, Epus har fått agera ridponny, något han sköter med bravur. Pigg men snäll, en perfekt barnponny som är rolig att rida. Hovslagaren har varit här och samtliga är avmaskade med sista omgången Cydectin, allt enligt träckprovsresultatet. Young och Gazette släpptes i dag in i stoflocken, ingen har visat tecken på sjukdom så jag har hävt isoleringen. Skönt! Är alltid nojig när det kommer till importhästar, det har gått mycket kvarka i Holland, man kan inte vara nog försiktig.

Den största händelsen är förstås utställningen i Uppsala. Vi hade anmält fem hästar och jag tvekade in i det sista om vi verkligen skulle ta med alla. Vår snälla hovslagare Lasse lånade ut sin trailer (tack!) och då var det ju bara att göra i ordning alla fem! Gucci visades först i en klass med sju deltagare, hon vann med guldplakett! Fina Gucci, så snäll och okomplicerad att ha med sig. Sedan hade vi ett par lugna timmar innan övriga skulle in i princip samtidigt. Giorgio vann klassen för hingstföl med guld, mamma Glamour vann fölstoklassen med guld. Sedan visades Gentzel med guld och Epus gick tvåa med guld och rekommenderades till BIS-ringen. Så alla fem gick vidare! Tusen tack Lotta, Nina, Pernilla L och Sara som hjälpte oss!


Kilskogens Giorgio - Champion föl

Giorgio vann Champion föl-titeln, Gucci tog Champion ungsto-titeln och Gentzel blev Champion unghingst! Det betydde att alla fem skulle in i BIS-ringen. Först av våra att lämna ringen var Giorgio med 5x8=40. Efter ett tag fick även Glamour lämna ringen med 88898=41, vilka poäng! När fyra återstod var tre av dessa våra ponnyer! På fjärde plats plockades Epus ut med 99888=42 poäng, på tredje plats Gentzel med 88898=41. Kvar var lilla Gucci som blev reserv-Best in Show med 99888=42 poäng! Helt otroligt skoj! Vilken dag.


Kilskogens Gentzel - Champion unghingst

Det roligaste av allt var förstås att Epus var pappa till två av champion-vinnarna! Det var en trevlig utställning och god stämning trots att det blåste halv storm och var riktigt kallt. Jag höll mig dock varm med 11 hästar att visa totalt, det blev många rundor.

Jag har varit på Produktkommittémöte på Agria på uppdrag av SSS, alltid intressant och trevligt. Har också roat mig med att kontrollräkna alla resultat på shetlandsponnyer visade på treårstest i år, kan konstatera att det var en hel del fel och att man tom delat ut utmärkelse till en ponny som inte var berättigad till det!

Nu är alla hästar hemplockade från sommarhagarna, skönt att ha dem samlade men all lera som blir runt grindhålen är inte roligt, hatar den här årstiden och hoppas att det fryser på snart!


Kilskogens Gucci - Champion ungsto & res-BIS

 

2008.10.18

Visade Gentzel och Olinda i dag, de var de enda shetlandsponnyerna på plats, var har alla andra tagit vägen? Shetland brukar vara den "största" rasen. Ytterligare en var anmäld men dök aldrig upp. Vi velade in det sista om vi skulle ta med Olinda, vi tycker hon är i en växtfas men beslutade att ta med henne ändå, hon fick 88887=39 och Gurra 5x8=40 och BIR. I BIS-ringen plockades han ut som nummer fyra. Nästa helg är det Uppsala dit vi anmält fem (!) hästar och helgen efter det ska vi till Vreta med två stycken.

Gurra har fått sitt RS-nummer, RS 539 heter han nu. Det betyder såklart att DNA och allt annat är klart, Young är nu också registrerad i Sverige. En stor eloge till Fredrik som är så otroligt snabb, både Gurra och Young's pass var tillbaks på tre dagar.


Kilskogens Olinda

 

2008.10.08

Nu är Young Love här! Som jag väntat och längtat. Hon går nu tillsammans med Gazette, isolerade från de andra hästarna, jag är livrädd för smittor! Gazette var faktiskt ganska snäll mot Young och jag tror att dom kommer bra överens.

Lägger in ett par foton, tyvärr är jag inte sams med min kamera så bilderna är usla kvalitetsmässigt, vet inte vad som är fel...


Young Love i galopp


Young i trav - vilka rörelser!


Gazette visar att hon också kan

Young är i fint skick men resan har tagit hårt på henne, nu ska jag mata på henne och förhoppningsvis får hon lite mer muskler nu när hon är i Sverige och har mer kuperade hagar att röra sig i. Det kliar i fingrarna att få reda ut hennes långa man. Hon är så fin! :-)

Förhoppningsvis kan jag snart ta bättre bilder.

 

2008.09.29

Vilka fantastiska dagar vi har haft i Holland! Två dagar tillbringades i Bergharen på utställning med 500 anmälda shetlandsponnyer! Jag fick äntligen träffa Young Love och jag blev inte besviken!


Young Love i Bergharen

Vi gjorde ett par stuteribesök, bland annat på Stal Wilcas, de hade en väldigt framgångsrik helg, av sju visade ponnyer gick fem som klassvinnare och de andra som tvåor i sina klasser, alla unghästarna fick premie och alla äldre stona fick 1:a premier. Två ponnyer fastnade lite extra på näthinnan under helgen, Walita van de Geershof e. Balade x Friso och den totala unghästchampion Yanniek van Bunswaard e. Skerry x Edmund som jag visserligen sett ett par gånger förut, hon kommer ur samma mödernelinje som Gazette, båda går tillbaks till Justify of Marshwood genom Witch van Bunswaard som är mamma till Gazette och mormorsmor till Yanniek, så det kanske inte är så konstigt att jag är svag för henne.

Det var så otroligt mycket trevliga människor på plats, både gamla och nya bekantskaper, vad härligt det är att kunna diskutera shetland och avel med likasinnade. Mamma hittade en äldre herre som hon diskuterade exteriör med - på holländska! Jag fick mig ett gott skratt men de förstod varandra alldeles utmärkt.

Jag fick också höra historien om hur Fixy fick sitt namn men det är en annan historia... Det blev även en dag i Amsterdam med lite shopping.

Vi bodde på ett B&B i närheten och när vi kom dit i torsdags låg en katalog till utställningen och väntade på mig, jag vet inte hur eller vem som lagt den där men jag har mina misstankar :-)

Vi besökte också Amsterdams polisrytteri, jag tog massa bilder men de får tyvärr inte publiceras, de hade en helt underbar anläggning och stallar. Skriver mer en annan dag, nu väntar sängen för sömn är något det blivit lite av denna helg.

Hästarna har haft förstklassig passning här hemma och varje dag har Glamour fått komma ut ur hagen för att få lite kraftfoder, Glamour går lös in och ut ur hagen för att äta ur sin matbytta. Tusen tack alla inblandade! Utan er hade jag inte vågat åka, hönsmamma som jag är :-)

 

2008.09.22

Fullspäckade dagar! I lördags åkte jag och Rebecka söderut för SSS styrelsemöte över helgen. Alltid lika kul! Åkte direkt från mötet på söndagen till jobbet för att jobba natt, det gäller att utnyttja dagarna till max för att hinna med allt :-) I helgen hann vi även ultraljuda Fixy och Gazette, båda var dräktiga! Fyra av Epus fem betäckta ston är nu konstaterat dräktiga. Ett bra år, samtliga av dessa har tagit sig i första brunsten. Har också hunnit vara i väg på bio och lite chipmärkningsuppdrag, ska märka våra föl också vid tillfälle.

Språngrullan är inskickad och stoavgifterna är betalda, skönt! Känns som man sätter punkt för det här betäckningsåret. Gurras protokoll från avelsvärderingen kom i dag, kul! För när man är så nervös som jag var på plats så minns man inte ett ord av kritiken. Här är den i alla fall:

Rastypisk, välutvecklad, maskulin hingst. Vackert huvud, naturlig resning, bra bål, rastypiskt kors. Nöjaktigt korrekt. Vägvinnande skritt. Lätt, vägvinnande trav med bra hasarbete.

Mått 95-15 cm och utan väsentliga veterinära anmärkningar. Nu väntar vi bara på DNA-resultatet. Ska försöka få tag i Ridsport också, ska vara reportage från avelsvärderingen i senaste numret.

Kattungarna växer och är alldeles underbara att titta på. Om någon är intresserad av en liten kattflicka så hör gärna av er, det är några veckor kvar till leverans men hon kan tingas redan nu, en blir kvar här.

Jobbar även i natt och nästa och åker sedan direkt från jobbet till Amsterdam på onsdag morgon, ska bli fantastiskt underbart att komma iväg, nedräkningen har börjat!

 

2008.09.10

Nu har Young Love fått en egen sida, se den under Avelsston.

 

2008.09.08

Vi har fått vår första egenuppfödda hingst godkänd! Det är sådant man inte ens vågar drömma om! Vi visade alltså Gentzel i går i Köping för Avelsvärderingsnämnden och han föll dem i smaken. Jag är så otroligt lycklig! Han fick 88889=41. Gurra är så rolig att ha med sig, han gör allt jag ber honom om och har alltid energi och visar sina rörelser på bästa sätt. Fina lilla Gurra!

Pernilla Persson lyckades fånga oss båda på bild och vilken bild sedan! Jag gillar inte att vara med på bild men denna bjuder jag på :-)


Hanna visar Gentzel på hårt underlag
fotograf: Pernilla Persson

Gurra går nu i hagen igen med sina kompisar, ovetande om vad som väntar nästa sommar :-) Kastreringen har jag fått ringa och avboka, angenäma problem väntar nästa sommar med att få hagar att räcka till. Den här karamellen ska jag suga på länge!

Tack för alla gratulationer i gästbok, mail, PM, sms och telefonsamtal. Ska ta mig tid att svara på alla när tillfälle ges.

 

2008.09.03

Mycket har hänt även denna vecka. Shetlandscupen är avklarad, jag höll i trådarna och tror att alla är nöjda med arrangemanget. Jag fick sällskap dit av Hanna, Rebecka och Ingrid. Fantastiskt kul. Tack tjejer! Rebecka och Ingrid följde sedan med hit och sov över, jisses vad vi pratat och haft kul. Måste göras om snart! Cupen vanns av Angel och fullständiga resultat finns på SSS sida, www.shetlandsponny.se

Gullis har fått kattungar, två stycken och en dödfödd. Hon är en väldigt duktig mamma men nu väntar sterilisering, detta var en olycka som inte ska göras om. En av ungarna kommer antagligen stanna kvar här.

Hovslagaren har varit här, fanns inte mycket att ta denna gång. Börjar få rapporter om dräktiga ston, två av Epus fruar är kollade med ultraljud och är dräktiga, ska kolla mina egna vid tillfälle. Hingstarnas avelsvärdering på söndag, får ont i magen bara vid tanken...

Kastar in en bild på Epus dotter Ronja som inte riktigt ville ställa upp ordentligt.


Upplandas Ronja e. Stjernens Epus

 

2008.08.25

Nu har det hänt mycket sedan vi uppdaterade sist. Mamma har fyllt år (men enligt själv har hon slutat fylla år för länge sen, vet inte hur det går ihop...) Tillsammans med mammas väninna och hennes dotter åkte vi räkbåt från Slussen och åt och drack massor! Gott och väldans trevligt var det.


Stjernens Epus

Vi har varit nere på Riks i Huseby som resultatmässigt var en katastrof för oss. Epus fick silver! Jag gråter aldrig men dagen efter när allt sjunkit in grät jag som ett barn, löjligt egentligen, det är ju precis samma fina hingst jag hade med mig hem. Han fick i alla fall 88877=38. En svensk domare (ingen av dem som dömde i Huseby) var fram till mig och beundrade Epus och sa att det var den bästa skäckhingsten vi har i Sverige, det tröstade ordentligt, tack :-) Fixy fick finfina 42 poäng men en 7:a på traven så jag kan inte ta hennes poäng på allvar heller, för om det är något den hästen kan så är det trava! Delpoängen var 99897.


Fixy van Bunswaard

Denna helg har tillbringats på sommarpremieringar. I lördags visade jag fyra hästar på Jälla för att sedan åka direkt från jobbet till Enköping i söndags - sliten är bara förnamnet, lägg där till ett par dagars illamående. I morse var jag inte kaxig när jag kom hem från jobbet och skulle räkna in hästarna, en natt kvar, har inte råd att vara sjuk så jag hoppas jag orkar. Vår uppfödning Kilskogens Fabiola fick 88886=38 och kvalitetsklass G. Helt rättvisa poäng och efter omständigheterna riktigt fina poäng på henne, hon har fin trav men var oregelbunden. Jag vet inte vad det beror på men förhoppningsvis blir det bättre nu när hon får vara avelssto på heltid, hon är konstaterat dräktig med Ekskogens Jinx. Tusen tack Lotta för din hjälp på Jälla!


Kilskogens Fabiola
fotograf: Cattis Öhman

Får rapporter från Holland, Young Love mår bra och matchas inför utställningen, spännande!

I övrigt håller Shetlandscupen mig sysselsatt, ser fram emot söndag, var länge sedan jag var på trav!

 

2008.08.14

Full fart trots ledighet. I tisdags kom Elisabeth med sina två ston för övernattning här innan de skulle resa vidare till Norrland, en resa som började i Skåne, imponerande att åka så långt ensam med packning och två hästar. Det var (som alltid) otroligt kul och trevligt att träffa henne igen!

Ett betäckningssto åkte hem i morse så nu är det bara ett utomstående sto + föl här, och Orchidé förstås men henne räknar jag som våran ett tag till. Hennes föl ser riktigt trevlig ut, jag blir mer och mer förtjust i henne, hon har fått Epus resning och påminner på flera sätt om honom som föl.

Ingrid har myntat ett begrepp som kallas "Skäcksjukan 2008". Bakgrunden är att flera uppfödare skaffat skäck/betäckt med skäckhingst. Roligt tycker jag! Inte för att man ska stirra sig blind på färger men snarare att man bortser från färgen och att skäckar faktiskt kan vara riktigt bra hästar!

Det mesta är packat inför helgens resa till Huseby i Småland. Har bytt framdäck på bilen och fick hjälp av Epus som går på gräsmattan och betar, han hjälpte mig att packa transporten också, glömde stänga skötardörren och han plockade ut alla hinkar och höbalar som jag burit in, tack! :-)

 

2008.08.10

Strök hästarna från Köping i dag, dels jobbade jag extra natten innan och dels har jag haft dåligt med ork/engagemang så det kändes ganska okej även om det aldrig är kul att stryka hästarna när de är i bra form men det kommer fler tillfällen och vi tar nya tag inför helgens Riks istället. Epus son Lakej visades i dag och gick som nummer 2 av 4 med 38 poäng. Grattis Maggan & Kenneth!

Om jag har räknat rätt så är både Epus och Glamour berättigade till SUCH i år. Skoj!

Martin är halt, han har en hålvägg som spökar. Jag har klippt upp så mycket jag vågar, hovslagaren kommer på tisdag och får kika på det, hoppas det ger med sig snart. Han är väldigt klok och håller sig undan när de andra leker så förhoppningsvis blir det inte sämre i alla fall.

 

2008.07.31

En god vän till mig tyckte att jag skulle uppdatera oftare, tycker jag har varit ganska flitig på sistone men ska försöka bättra mig ytterligare :-)

Fick ett trevligt mail med bilder på Ivory och Ebony, båda med efternamnet af Sörtå och båda avkommor till Epus. Tusen tack Kristina!
Kan inte låta bli att lägga in en bild på godbiten Ivory:


Ivory af Sörtå
fotograf: Kristina Korsbäck

Vill också passa på att tacka Ingrid som varit ett stort stöd de senaste dagarna och supportat mig i flera helt olika fall, hon har alltid något klokt att säga eller får mig att se på saker och ting från andra perspektiv. Hoppas jag kan återgälda detta snart!

 

2008.07.26

Nu kan jag avslöja hemligheten efter klartecken från säljaren, vi har köpt ett nytt sto, hon heter Young Love van Stal Wilcas. En tvååring efter champion-hingsten Nelantines van de Groote Woerd. Young Love blev totalchampion på sommarutställningen i Holland i slutet av juni och när jag fick tips om henne kunde vi inte motstå erbjudandet. Young Love är emellertid kvar i Holland där hon ska visas på den stora utställningen i Bergharen. Redan innan köpet var klart bokade jag biljetter till denna tillställning och kommer flyga ner den 24:e september. Mer om det längre fram.


Young Love van Stal Wilcas

 

2008.07.23

Glädjande nyheter från Danmark. Epus faster, treåriga Stjernens Overglow blev champion på hoppekåringen på Sjælland med 44 poäng! Stort grattis till Janny med familj! Overglow är e. Kristof van de Bolster, champion i Holland och moder är alltså Epus farmor, LL. Lindegaards Oloroso som själv är kårad i 1 klass och blev champion 1990 och 1991 på kåringen.


Stjernens Overglow
fotograf: Janny Sørensen

Det är kul med shetland! I dagarna två har vi haft besök här på gården. I söndags kom Lottie och hennes pappa Bengt från Furunäs hit och i måndags hade vi besök från Karlstad, Ingrid från Erikslunds stuteri och Angelica från Stuteri Lundstorp. Mycket trevligt, många skratt och shetlandsponny-snack under båda dagarna. Vi gick runt i hagarna och kikade på alla ponnyer samt fikade/åt gott.

 

2008.07.19

Det är sällan jag är så här stolt som jag är just nu. Underbara Epus, han fortsätter att glädja oss på alla möjliga sätt. I dag var vi i Rockelstad på utställning, domare var Ronny Johnsson. I klassen för hingstföl visade jag Nässlans Lakej (kul när man får låna "barnbarnen" en stund) som vann,  han är son till Epus och Almnäs Lava, han fick en guldplakett. Stofölsklassen vanns av våran Kilskogens Olinda, även hon fick guld! Så i championatet var det två Epus-avkommor som möttes. Olinda vann denna gång med 98788=40. Lakej fick 98887=40. Minns inte mycket ur Lakejs kritik men bland annat stod det grovbent med korta skenor. Även Olinda fick bra kritik på extremiteter, välbenad, korrekt inskenad i hasen, tåvid vä fram. Gucci har fått 9:a på benen, KUL att Epus verkar nedärva så bra ben.

Orchidé visades också i en klass med otroligt bra ston, hon fick guldplakett med 98887.


Kilskogens Olinda

 

2008.07.13

Här händer egentligen inte så mycket. Hovslagaren har varit här och verkat/skott alla, samtliga är avmaskade och har fått sin veckodos Tokosel. Magkänslan säger att Gazette är dräktig, Fixy är jag mer osäker på. Det är dom två stona vi betäcker i år med förhoppningen om lika fina föl som sina helsyskon.

På lördag är det dags för Rockelstad, alltid lika trevligt, det är en av de bästa tävlingsplatserna vi varit på, en bidragande orsak är att det alltid är samma trevliga människor som kommer dit. Gentzels fina dubbla diplom från treårstestet kom i veckan, kul att ha, dom ska ramas in! Nya foton finns på årets föl på deras sidor.

Just det, har sagt upp hemtelefonen så fortsättningsvis nås jag bara på mobiltelefonen! Numret finns på första sidan.

Lägger in en bild på min urmysiga katt som dessutom har bra TV-smak! :-)

 

2008.07.05

Mindre än ett dygn efter att vi satte ut annonsen var Orchidé såld. Det känns både jobbigt och bra. Är en jättegullig familj som köpt henne så jag är övertygad att hon kommer att få det kanonbra där. De har inte så många hästar och kommer ha mer tid för henne. Orchidé kommer gå kvar här till i november då Olinda vänjs av. Jag ska också påbörja inkörningen av Orchidé i höst när vi tar hem dem från betet. Innan dess hoppas jag hinna visa dem båda, de är anmälda till Rockelstad den 19:e.

I dag kommer ett betäckningssto till Epus, det behövs, främst för betets skull men också för att Epus behöver något att sysselsätta sig med :-) Satt och räknade poäng på Gazette, det saknades 10 poäng för Elit, tur att hon inte kan höjas i år för hon är verkligen inte i skick, rund som en badballong... Förhoppningsvis kan vi höja henne nästa sommar istället.

 

2008.06.27

Vi har nu valt att sätta Orchidé på till salu-sidan. Kontakta oss för mer information. Eventuellt kan någon unghäst finnas också.

 

2008.06.25

Uppdaterat med nya foton på Gerber och Figos sidor.

 

2008.06.06

Nationaldagen firades i Falun och Shetland Nords utställning på skidstadion i Lugnet. Varmaste stället i hela Europa i går var... Falun! 32,3 grader enligt SMHI. Svettigt värre! Gällde att preparera hästarna ordentligt, massor med vatten, gräs och morötter för att få i dem vätska/energi samt täcka dem med blöta filtar.

Gucci var först ut av våra, hon vann en klass med sju deltagare med 89987=41. En 9:a på benen! Otroligt skoj! Epus vann hingstklassen med 99878=41 poäng. Båda två uppförde sig exemplariskt. Gucci var ganska trött och lite loj medan Epus energi aldrig verkade ta slut...


Kilskogens Gucci

Lugnet var en trevlig tävlingsplats. Ska man klaga på nåt så var underlaget lite konstigt, fast men ändå svårt att få till rörelserna. I övrigt var allt väldigt välordnat och flöt på riktigt bra, en eloge till arrangörerna! Epus fick pris för bästa skäck och blev sedan Champion hingst, otrolig kul! Hans andra Champion-titel i år! Han släpptes med två ston när vi kom hem, gissa om han är nöjd! :-) Lite bilder från dagen nedan.


Kilskogens Gucci, Hanna, Erikslunds Garconne och Ingrid


Kilskogens Gucci


Stjernens Epus - världens vackraste!


Stjernens Epus


Hoppbackarna i Lugnet

 

2008.06.03

I går kväll fick Epus en liten dotter, svart till färgen. Stort grattis Stuteri Sörtå.

 

2008.05.31

Vilken dag! Vet inte riktigt vart jag ska börja. Gucci och Gentzel visades i Riala i dag på talangjakt respektive treårstest. Gucci var dagens allra första ponny så trots att vi inte hade långt att åka blev det en tidig start. Hon fick exteriört 88887=39, 7 på galopp och 7-8 på hoppningen. Är helt nöjd och överens med galopp och hoppoängen, ska erkänna att jag är lite besviken på exteriörpoängen, jag tycker att hon är värd guld i alla fall. Men kanske var hon inte bättre i dag. Guccis poäng räckte i alla fall till att bli dagens bästa tvååring över alla raser och blev därmed talangjaktsvinnare.

Gurra hade jag inga stora förhoppningar på, han har hoppat ganska lojt men rör sig ju kanon så vi hoppades på chans på fina gångartspoäng och visst fick han det! Exteriört 87889=40, galopp 9 och 8-9 på hoppningen. Så kul! Detta blir totalt 49 poäng i både gångart- och hopprovet = dubbeldiplom! Jag är så glad! :-) Gucci mätte 94 cm och Gentzel 96 cm. Nya foton finns på deras sidor.Kilskogens Gucci - talangjaktsvinnare


Kilskogens Gentzel - dubbla utmärkelser

När vi lämnade tävlingen ledde Gurra fortfarande men vi orkade inte stanna eftersom min "lilla" bror fyller 20 år i dag. Grattis Simon! Vi åkte och åt middag nu i kväll och jag misstänker att det blir utgång för hans del i kväll... Jag ska åka och jobba natt snart, är helt slut men så lycklig, det känns lite extra när det är egna uppfödningar.

I övrigt är alla hästar nyverkade/skodda, Orchidé är chipmärkt och släppt på stora betet tillsammans med Olinda och Gucci och alla andra ston. Nu har vi bara Gurra och Martin här hemma, de får gå bort nästa vecka när Epus börjar betäcka. Full fart!

 

2008.05.27

I dag fyller Epus 7 år! Helt otroligt, vart tar tiden vägen? Nyss var han ju ett litet föl! Vi har hunnit med så mycket redan och jag hoppas att det blir riktigt många år till.

Epus blev pappa i går igen, ett svartskäckigt hingstföl denna gång. Två kvar. På tal om Epus, han undrar nog om matte ramlat och slagit sig rejält. Han har inte fått börja betäcka än och undrar nog hur jag tänker... Han står vid staketet och spanar på stona och försöker flörta på håll. Han ska få flytta in till sin betäckningshage efter utställningen i Falun hade jag planerat, fram tills dess får han gå med unghingstarna. Som det ser ut nu kommer vi bara betäcka två ston i sommar, det känns lagom.

Gretzky har blivit mycket bättre, jag fick tag i Ultrasan och Beviplex och sprutade honom häromdagen. Jag har min egna teori om vad det kan ha varit, jag tror inte på en hjärnskada, återkommer när jag vet mer.

 

2008.05.23

Nu är Gazette, Fixy och Glamour med son släppta på stora betet. Orchidé och Olinda kommer släppas inom kort men om vi släpper dem där redan nu så är risken ganska stor att vi inte får tag på dem så de får bli kvar hemma ett tag till. Gucci och Gurra får också gå kvar över talangjakten respektive treårstestet som är nästa helg.

I dag har jag varit på Stuteri Croneld och ID-kontrollerat Epus son Cronelds Bam Bam, det är alltid lika roligt att se "barnbarnen". Bam Bam hade ett jättefint litet huvud och fin hals, det ska bli spännande att följa honom i framtiden.

 
Cronelds Bam Bam e. Stjernens Epus


Upplandas Ronja e. Stjernens Epus

Fölens passansökningar är inskickade så de bör hinna komma innan utställningssäsongen. Ska chipmärka Orchidé innan rötmånaderna också, det har glömts bort. Fölen tar jag i höst, gillar inte att sticka dem när de är så små, finns inte mycket muskulatur att sätta chipet i.

Fina Gucci har agerat ridponny i dag, en arbetskompis var här med sin dotter och Gucci är den jag litar mest på av de som fanns hemma och hon skrittade snällt runt med barnet på ryggen. Min pärla!

 

2008.05.16

Nu har det lugnat ner sig på fölningsfronten, inga fler inrapporterade. Glamours son är döpt till Giorgio (efter märket Armani). Han har fått en egen sida här. Vi har aldrig haft en så social fölunge. Han kommer självmant fram och hälsar. Olinda däremot är väldigt blyg än så länge.

Vi har besök från Norrland, min kusin Anna ska bo här i två veckor, hon ska praktisera på mammas jobb så vi har lite extra hjälp här hemma också. I morse var vi och tränade Gucci och Gentzel i ridhuset. Det gick riktigt bra, Gucci är en riktig pärla och är positiv och framåt. Gentzel är lite latare och bekväm av sig, gör vad han ska men inte ett steg extra. Typiskt manligt... :-)


Lyktans Orchidé

Fick till ett par hyfsade bilder på Orchidé. Gjorde i ordning henne och provade Final Mist, otroligt bra spray! Hon börjar ta sig. Manen har växt ut massor sedan hon kom hit, nu ska hon bara upp i hull igen efter fölningen, tycker att hon är riktigt fin, ska bli intressant att visa henne i sommar. Finns fler nya bilder på hennes sida.

 

2008.05.12

Tänk vad fel man kan ha! Vid lunch-tid i dag fölade Glamour. Helt utan förvarning och helt utan tecken på att fölning var nära. Jag har suttit i möte hela dagen inne i stan och fick en mindre chock när jag slog på telefonen och fick se ett MMS på en liten fölunge. Allt gick i alla fall bra och hon fick en svart son. Vi är färdigfölade för i år! Så otroligt skönt, nu vågar jag andas ut, alla lever och mår bra.

Epus är släppt på hingstbete, han var riktigt taggad när jag tog bort honom mot sommarhagarna och trodde förstås att stona väntade på honom men istället går han med unghingstarna - snopet! :-) De rejsade rejält och Epus hoppade fram och tillbaka över krondiket flera gånger... Lättroad kille!


Världens vackraste!

Ytterligare ett föl har fötts efter Epus, det blev en svartskäckig dotter. Återkommer med bilder på henne. Grattis Anki! Det står nu 3-2 till grabbarna.


Glamours odöpta son

 

2008.05.11

Nu är det tätt mellan uppdateringarna :-)

I går morse föddes tredje Epus-barnet för i år, Almnäs Lava fick ett svart hingstföl. Grattis Maggan och Kenneth!


Nässlans Lakej e. Stjernens Epus

Simon var här i dag och var snäll nog att knäppa ett par foton på Olinda. Jag är hopplös på att ta bra kort själv. Glamour är beräknad att föla i dag men är inte klar och jag skulle gissa på att dröjer minst en vecka till. I morgon ska jag åka i väg på möte inne i Stockholm, känns inte speciellt lockande att sitta inne hela dagen när det är så här bra väder ute!


Trött Orchidé och hennes föl Olinda

 

2008.05.09

I morse fölade äntligen Orchidé. Jag var uppe hela natten men strax efter fem var jag tvungen att åka till jobbet och min mamma fick ta över. Vid 7-tiden föddes ett litet svartskäckigt stoföl, ännu odöpt. Allt gick bra och Orchidé är en väldigt snäll och tålmodig mamma, det är hennes första föl men hon tar väldigt väl hand om sin dotter och är rädd om henne. Fölis däremot är totalt orädd och kommer gärna fram för en klistund :-)

Fick ett väldigt intressant mail i dag från Holland angående EU-reglerna och moderstamboken, ska sätta mig in i dem i kväll, har haft fullt upp med att studera fölet hittills, så otroligt söt och jag är så glad att det blev ett sto efter Epus!


Kilskogens Olinda

Hagbygget vilar i dag, stolpar och isolatorer har jag fått upp, bara tråden kvar, hoppas hinna det i morgon så jag kan släppa grabbarna på bete.

 

2008.05.02

Nu föds det föl överallt utom här, Orchidé är beräknad till i dag och är i princip färdig men det dröjer nog än ett par nätter om jag ska utgå från hennes beteende. Epus första avkomma för året föddes i morse vid 5-tiden. En svart hingst, Cronelds Bam Bam ska han heta. Mamma är Slättens Manda - grattis Christina! Fixys dotter Trixy har också fått sitt första föl, även det en hingst.


Cronelds Bam Bam
fotograf: Christina Croneld

Hoppas kunna göra i ordning sommarhagarna till veckan och släppa i väg gallstona och ettåringarna tillsammans med Epus på sina beten. Vore himla skönt och skulle innebära mycket mindre arbete :-)

Gazettes son, Poet har varit ute och tävlat med framgång igen. Han hoppar LB-klasser med framgång. Lycka till i sommar, familjen Asp!


Östertorps Poet
fotograf: Amanda Asp

 

2008.04.27

I går var vi på Rockelstad med Gazette och Gucci. De fick 42 respektive 41 poäng! Jätteskoj. Gucci är en riktig pärla att ha med sig, så himla snäll och lättsam hela tiden. Annat är det med Gazette, jisses vilket temperament den damen har. Hemma och under uppvärmning/mellan klasserna är hon lugn och går med på det mesta men så fort man kommer in i ringen exploderar hon. Under prisutdelningen stod hon på bakbenen, sånt är inte så himla kul. Trots det fick jag ett uppvisarpris med henne... :-)


Almnäs Gazette

Inga föl än så länge, Orchidé kan föla vilken dag som helst enligt kalendern men jag kan sova lugnt ett par nätter till. Ska montera upp övervakningskameran i morgon så allt är klart.

Gurras pappa Wessel fick 40 poäng i går, grattis Anki!


Kilskogens Gucci

 

2008.04.21

Vi börjar med det roliga. I dag var vi (jag och mamma) i väg och hälsade på vår uppfödning Fabiola. Lika snäll och trevlig som när vi sålde henne. Hon är redan inkörd och lite riden. Kul när de kommer till användning också!


Kilskogens Fabiola

Mitt sorgebarn Gretzky... Vet inte riktigt vad jag ska tro. Han rör sig något bättre, frågan är om det är tillräckligt för att man ska fortsätta? Han fick de sista medicinerna i dag. Om ett par dagar vet vi hur han fungerar utan alla mediciner i kroppen. Gucci är för övrigt friskförklarad! Nåt positivt.

Vi var och löshoppade Gucci och Gurra (Gentzel) i fredags, de var riktigt duktiga båda två, det var första gången för Gurra. Han saknar lite bjudning men det kommer nog med rutinen. Gucci tycker att det är superskoj och tvekar inte en sekund. De rör sig i alla fall otroligt bra båda två (Gazette är mamma till båda så det "borde" de ju göra). Tanken är att de ska gå talangjakt respektive treårstest i slutet av maj.

I lördags var det hingstpremiering på Grevagården i Skövde. Jag åkte ner dagen innan och åt middag med trevligt folk på kvällen. På lördagen var jag ID/chip-kontrollant och DNA-tagare. Min högra hands fingrar var rejält svullna efter att ha tagit DNA på ett antal hingstar, all pälsglans gjorde det i princip omöjligt att få loss en vettig mängd tagel. Till min hjälp hade jag Ingrid som mätte alla hingstarna, så vi hade himla trevligt hela dagen :-) Många fina hingstar visades fram. Kul att höra att våra gäster från Holland tyckte att vi hade trevliga ponnyer i Sverige.

 

2008.04.07

Egentligen inget nytt att rapportera angående Gretzky tyvärr. Han är nu ganska normal i temperamentet men jag inser ju att det är de starka medicinerna som dämpar honom. På torsdag har han ätit alla mediciner i sju dagar, då ska vi ta ett beslut är det tänkt.

Har uppdaterat alla unghingstar + Guccis sidor med lite nya (och äldre) bilder.

 

2008.04.02

Gretzky har under en kortare tid varit stel med annorlunda rörelsemönster. Han har tytt sig till Figge (Figo) och följt honom dygnet runt som en skugga och lagt upp huvudet på Figges rygg för att få stöd när de rört sig i hagen. Jag misstänkte till en början erlichias och ville ta ett blodprov. Vi fick vänta i tre dagar på distriktveterinären och under tiden hann Gretzky bli mycket sämre och vi förstod att det inte rörde sig om någon fästingburen sjukdom. Misstänkt slinger/ataxi och remiss till Ultuna och ytterligare två dagars väntan på specialisthjälp.

I dag var vi alltså i väg och jag var helt inställd på att åka hem med tom transport, de senaste två dagarna har han sett så eländig ut att jag bara ville få ett slut. Diverse tester togs utan att visa något direkt fel. Gretzky fick panik, eller hyperresponsivitet som veterinärerna valde att kalla det, så fort de tog på honom, det gick inte ens att lyssna på lungorna med ett stetoskop! Allmäntillståndet är normalt, han är pigg i blicken och har full koll på vad som händer, ingen feber/snor, slemhinnor, tarmar, hjärta osv. är alla ua. Vetten konstaterade att det var något neurologiskt och kunde lokalisera det till hjärnan - alltså kunde slinger uteslutas.

Vi valde att även göra en skallröntgen som visade att suturlinjerna var normala och inga andra avvikande fynd hittades heller. Alltså inget brott eller liknande. Exakt vad han drabbats av är omöjligt att avgöra, enda alternativet är att åka till Skara och göra en MR av skallen och så långt åker jag inte med en häst i det skicket.

Antagligen rör det sig om en hjärnblödning eller ett medfött fel - vilket inte är troligt i och med att han är 10 månader gammal och detta skulle upptäcks ganska omgående efter födseln. Jag har mest varit orolig för att det skulle vara något genetiskt men enligt specialisten på Ultuna är sådana här skador inte ärftliga utan det är olyckor som kan drabba vem som helst och när man minst anar det.

Vi har valt att behandla honom hemma eftersom han får panik när någon annan än jag hanterar honom. Trots sin litenhet, han väger 103 kg, lyckades han skada en djurvårdare när han skulle få lugnande intravenöst. Han kastade sig handlöst så fort någon kom för nära, det slutade med att ingen veterinär ville sticka honom och han fick en större dos intramuskulärt istället. Eftersom mamma är nyopererad fick hon hålla sig på avstånd. Kroppen lyder inte impulserna från hjärnan och det är därför han grips av panik när någon försöker göra någonting med honom och detta gör också att han trillar omkull på marken när han kastar/stegrar sig. Riktigt obehagligt att se!

Han får mängder med mediciner, bland annat en stark humanmedicin som egentligen är avsedd för epilepsi-anfall. Ny utvärdering om 7-10 dagar, är han inte bättre då så finns det bara en utväg, att låta honom somna in. Det är hemskt att se honom såhär, har är så vinglig och kan inte röra sig normalt, han ragglar fram i något mellanting av passgång och passage. Veterinärerna ordinerade boxvila men det finns inte en chans att han kan stå på box utan att slå sig själv fördärvad så han och bästisen Figge går i en egen hage tills vidare. Epilepsi-medicinen ska förhoppningsvis ta bort de värsta topparna av hans hyperresponsivitet och därmed kunna hålla sig på fötterna. Övriga mediciner ska förhoppningsvis reda ut vad det nu än är som har hänt i skallen. Han har mindre än 40% chans att bli helt återställd. Personligen tror jag inte på det här men jag har svårt att vara optimistisk i sådana här situationer. Mamma och vetten ville prova att behandla och eftersom han inte har direkt ont och är pigg så provar vi en vecka med behandlig och fortsätter om vi ser förbättringar. Neurologiska skador tar tid men jag vägrar hålla liv i honom med hjälp av mediciner om det inte blir märkbara framsteg.

Även Guccis öga är inte helt bra, pupillen är fortfarande stor. Hon får nu Voltaren två ggr/dag tills vidare och fortfarande med lapp för ögat. Känns som rena sjukstugan här nu. Från att i princip aldrig ha haft någon sjuk häst alls till två inom loppet av ett par veckor... Roligare kan man ju ha.

Vill tacka alla underbara människor som hört av sig via mail och telefon, närmare ett 20-tal människor, kända och okända har hört av sig. Det betyder mycket, tusen tack! :-)

 

2008.03.23

Har fått bilder på Orchidés pappa Watson av Marie Nilsson - stort tack!

Guccis öga ser ut att läka bra. Hon är otroligt tålmodig. På tisdag ska mamma opereras så träning av hästarna kommer att gå på sparlåga. Det här är anledningen till att jag inte tagit emot några hingstar för vårens avelsvärdering, jag är inte säker på hur mycket extra arbete allt här hemma kommer att innebära. Vi tar nya tag till höstens visning istället :-)

GLAD PÅSK!

 

2008.03.12

Glamour och Orchidé börjar bli väldigt runda om magarna nu. Efter fjolårets triss i grabbar skulle jag inte bli ledsen om jag fick ett eller två stoföl efter Epus... :-)

Gucci har fått en hornhinneskada så det är lite pyssel att behandla det. Vi färgade ögat och det visade sig vara en ganska ytlig men stor skada. Hon har fått Atropin, Fucithalmic och Finadyne i fem dagar och får gå med en lapp för ögat eftersom Atropinet gör att pupillen vidgas och blir ljuskänslig. Jag ville ge henne serum också men veterinären bedömde att det inte behövdes. När en annan häst hade en skada på ögat för ett par år sedan tappade vi honom på blod och gav kroppseget serum och jag inbillar mig att det var en bidragande orsak till en rekordsnabb läkning.

I helgen var jag nere i Norrköping på Hingsthållar- och avelskurs. Mycket intressant och lärorikt. Kul att träffas utanför tävlingarna när man alltid har fullt upp med hästarna. Nu är jag ledig i en vecka och ska ner till Jönköping på lördag, hoppas försöka komma i väg till ridhuset och löshoppa lite unghästar någon dag också, det är hög tid för det inför kommande treårstest.

 

2008.02.25

I går lastade vi Epus och Figo för att åka till RPAFs utställning i Riala. Jag hade jobbat natt och var väl lagom fräsch :-)

Först ut var lilla Figo som var både minst och yngst med sina sju månader. Han skötte sig riktigt bra och fick 88787=38 med rätta och en fin kritik. "God rastyp, normalt utvecklad. Välansatt ännu något kort hals, bra bog och gott djup. Harmoniskt benad från sidan, tät och tåvid fram. Taktmässig skritt med god steglängd. Energisk trav, dock något markbunden". Att han är tät och tåvid visste vi och det hör ju nästan till på de unga hästarna. Figge har alltid varit väldigt blyg och det är bara jag och ibland mamma som får hantera honom men han växte verkligen i går, det var nog väldigt nyttigt! Att gå själv i ridhuset och stå still vid domaren var inga problem. Såå duktig!

Epus vann sin klass "Maskulin, harmonisk av mycket god rastyp. Uttrycksfullt huvud, utmärkt resning, väl sluten bål, brett kors. Välbenad från sidan, normala hovar, obetydligt marktrång fram. Taktmässig och ren skritt med god energi. Lätt trav med tillräcklig steglängd och bra mekanik". Tvåa gick Kyllemos Oliver med 87799=40.

 
Stjernens Epus - res-Best in Show

I finalen blev Figo unghästchampion Shetland - han var den enda shetlandsponnyunghästen som fick klass I! Epus blev BIR och Oliver res-BIR. I BIS-finalen var den en blandad samling ponnyer, både ålders - men framförallt rasmässigt. När bara fyra ponnyer återstod blev jag riktigt nervös! Det var Epus, två new forestar och ett russ. Till slut var det bara Epus och new forest hingsten Esse Golden Boy kvar. Epus blev reserv-BIS och Golden Boy BIS.

Epus poäng var 98888=41 och vinnaren fick 99889=43. Det hördes en del snack på plats eftersom det t ex plockades ut en russhingst med 42 poäng men vad jag fått lära mig och som domaren också påpekade är BIS en ny tävling och det gäller att orka hela dagen.

Tack RPAF för en trevlig tävling!

 

2008.02.11

Vilken fantastisk gårdag! Gazette fick 42 poäng fördelat på 99798. Hon var så uppskruvad. Det var barn som sprang omkring i ridhuset vilket resulterade i att hon inte slappnade av en sekund, jag är imponerad över att domaren lyckades bedöma henne trots att hon inte stod still en sekund... Jag tyckte nog att hon rörde sig bättre i traven än skritten men det har egentligen ingen betydelse. Vi får se om vi visar Gazette mer, hon visade tydligt sitt missnöje i går (!)

Underbara, vackra och bästa Epus uppför sig alltid som den gentleman han är. Epus vann hingstklassen, blev champion (tror han är klar för SUCH nu) och blev utställningens tredje bästa ponny! Han fick dagens enda 10:a och totalt 42 poäng. Vilken kille!

Hans kritik var: Maskulin, uttrycksfull, harmonisk hingst av utmärkt rastyp, bra behåring. Utmärkt framparti, gott djup, välmusklat kors. Benad för sin storlek. Kort och spänd skritt, instabilt kotarbete bak stundtals. Lätt, energisk trav. Han fick även beröm för sitt skick, framvisning, goda hasarbete och att det var kul med en så fin skäck i Sverige - jag kan inte annat än hålla med. Stolt? Ja så jag spricker nästan ;-) Min pärla!

Skritten får vi fortsätta arbeta med, han var spänd och trots att han är väldigt cool så kan små saker ställa till det, t ex en hysterisk Gazette i går ;-)


Stjernens Epus - Champion hingst

Gazettes kritik: Feminin, harmoniskt sto av utmärkt rastyp. Uttrycksfullt huvud, väl ansatt hals, gott djup och längd i bålen, välformat och välmusklat kors. Välbenad från sidan, något hjulig bak, svagt markerade ledgångar. Fri, naturlig skritt. Energisk och välbalanserad trav.

Gucci lämnade vi hemma, hon var tofsad och iordninggjord men har haft lite problem med magen så att utsätta henne för en transportresa kändes inte schysst.

 

2008.02.05

Gazette och Fixy har båda erhållit Super-SUCH! Otroligt skoj. De är lika på varandra på många sätt men ändå så olika. Våra fina ston!

Till helgen är det Köping som gäller, tre anmälda. Vi får se om vi tar med alla, har egentligen inte plats för alla tre men alla är så fina just nu - svårt val!

 

2008.01.20

En hektisk helg är över. I fredags var vi upp till Bollnäs och hämtade hem vårt nya sto, Lyktans Orchidé. Hon har fått en egen sida under Avelsston. Orchidé är ett trevligt litet sto som var här i somras på betäckning. Sedan har helgen följts upp av möten och annat arbete. Åkte nattåg till Kungsbacka, en mycket intressant upplevelse minst sagt ;-)

Simon var här i dag och fotade lite:


Världens vackraste Gucci


Kloka Fixy


Gucci höll uppvisning i hagen och svävade fram i passage


Från vänster: Gazette, Orchide, Gucci, Fixy & Glamour


Kilskogens Gucci

 

2008.01.16

Då var den årliga Hollandsresan avklarad - som alltid fantastiskt skoj! Fina hästar, shopping, trevliga människor, bra hotell - allt var faktiskt kanonbra utom den holländska maten som jag nog aldrig kommer att lära mig att äta. Vi gick i alla fall ut och käkade på Kina-restaurang en kväll tillsammans med danska vänner och det gick att äta :-)

På premieringen var det som alltid många hingstar att kika på. Favoriter i år var bland annat No Fear van de Römer (för fjärde året i rad) som i år blev champion och vann hela tillställningen, Nobel van't Hoogeveld och Othello van de Veldhoeve. En annan favorit är Skerry van Geldersoord, Tons hingst som till vår glädje blev champion i "midden maat".

Vi hann med två stuteribesök också, Bunswaard och Brouwerij. Båda stuterierna har avlat länge på de lite större svarta ponnyerna och på ungefär samma linjer så ponnyerna var väldigt lika typmässigt. Jag hittade två unghästar som skulle passa oss och vår avel...

Vi har köpt ett nytt sto, dräktig och ska föla i maj. Hon kommer hem till helgen om allt går som planerat.

Bilder från resan kommer när jag har tid och lust att redigera dem.

 

2008.01.06

God fortsättning!

Ska försöka sammanfatta 2007.

Om jag börjar med årets resultat så blir totalsumman exakt densamma som förra året - 40,1 poäng per visningstillfälle. Skillnaden i år är att vi mest visat egenuppfödda ponnyer. Totalt 14 visningstillfällen har det blivit i alla fall. Gurra är den som visats flest gånger (4), alla ponnyer visades förutom Gerber och Fixy. Årets höjdare var förstås Epus BIS-titel och som god tvåa kommer alla Guccis fina resultat. Min lilla pärla! Hon är så go den hästen och sprider så mycket glädje. Hon kommer alltid fram i hagen för en pratstund, varje kväll ska hon ha en puss på mulen innan man släcker lampan. Busig och med glimten i ögat, hon har en speciell plats i mitt hjärta och kan alltid få mig att känna mig bättre efter en tung dag.

Fixy tilldelades SUCH och Gazette fick sin A bokstav.

Lite resor har det blivit också, till hingstpremieringen i Holland (som det snart är dags för igen) plus till hingstkåringen i Danmark där jag fick möjligheten att vara handler. Har träffat så många trevliga människor och lärt mig massor på dessa resor.

Vi visade tre hingstar på avelsvärdering, en godkändes med 42 poäng (Verano Lee van de Zandkamp) och de andra två fick 39 poäng vardera.

Inga stora tråkigheter har hänt, i alla fall inga hästrelaterade, tvärtom var det ett smärtfritt år. Alla hästar fick vara friska, vi fick tre fina hingstföl, Epus betäckningssäsong gick utmärkt (alla utom en dräktig = väntas 8 föl till våren). Dessutom flyttade två fina katt-tjejer hit.

På torsdag bär det av till Holland igen. Ska bli skönt med ett par lediga dagar. Bo på hotell, äta god mat och bara umgås! :-)

 


Klicka här för att se tidigare år:

~ 2003 ~ 2004 ~ 2005 ~ 2006 ~ 2007 ~ 2008 ~
~
2009 ~
2010 ~ 2011 ~ 2012 ~ 2013 ~ 2014 ~