Senaste nytt

2017.11.13

Förra helgen flyttade Graffiti, vi önskar Anna med familj all lycka till med denna guldklimp! Hoppas han skänker dig mycket glädje framöver. Är ni intresserade av att betäcka med Graffiti kan jag förmedla Annas kontaktuppgifter.

Alla stona är dräktighetskontrollerade och till vår stora lycka dräktiga! Kombinationerna finns att se här

 

2017.10.23

Nu är det höst och ponnyerna är inkvarterade i sina vinterhagar, thermobarerna är på plats, foderhäckarna utkörda och första hösilagebalen öppnad. Tyvärr gör det inte annat än regnar... Betesputsen har fått jobba och vi har byggt en ny stor hage till hingstarna.

Förra helgen hade vi studiebesök av Kallhälls 4H-gård som ville besöka ett stuteri och lära sig mer om avel, utställning och träna på att visa häst vid hand, Moët och Lanson ställde upp och sprang många vändor. Lanson fick en riktigt uppskattad massage av tjejerna efteråt.

Kingsman har bott här i drygt två veckor nu och allt går bra, han är väldigt snäll och fungerar bra i flocken med de andra, skönt!


Kingsman

Moët är kastrerad och är nu till salu, en lugn och genomsnäll valack, läs mer om honom på till salu-sidan eller under unghingstar på hans egna sida.

 

2017.09.23

Vi välkomnar Nightingales Kingsman till oss! Han har inte flyttat hit fysiskt än men snart så :-) Jag föll direkt för Kungen som han kallas vid premieringen i Kristinehamn, han hade "det" och jag förstod att han skulle räcka hela vägen med råge. Han fick finfina 99889=43 poäng och blev bästa nygodkända hingst. Kungen är efter min favorithingst Almnäs Tromb och mamma är Almnäs Kitty, R-BIS-vinnare men framförallt ett fantastiskt avelssto - trefaldig hingstmor (de tre förstfödda dessutom!), morfar Timothy van Stal Geerhof, en matador på sin tid. Mödernelinjen är Musette of Luckdon. Kungen mätte 99-17 cm, perfekt storlek och otroligt grovbent för att endast vara 2,5 år!

Skriver mer om honom när vi hämtat hem honom. Betäckningsplanerna 2018 blir spännande!


Nightingales Kingsman
fotograf: Ella Johansson

Lanson har fått sin första behandling av equiterapeuten, han är redan mycket bättre men det krävs nog ett par besök till innan han är helt återställd. Han fick både laser, akupunktur och kiropraktur. En låsning troligtvis orsakat av yttre trauma hittades i länd/rygg.

 

2017.09.12

Det har varit stort fokus på valpar de senaste månaderna, otroligt mycket jobb med 10 huliganer men också alldeles fantastiskt att få uppleva. Alla valparna är sålda och har flyttat till sina nya hem, alla har fått femstjärniga hem och jag har fått bilder och rapporter från samtliga. Hundarna följer man bäst på vår Facebook-sida. Kvar är Bellas båda tjejer, Cava och Champagne. Cava ska bo kvar hos oss och Champagne ska flytta till en fantastisk tjej som ska ha henne på foder. Det känns så rätt i hjärtat! Även Elsa har flyttat hem till sin fodervärd som från och med nu också är hennes ägare.


Riddarängens Cava

Hingstpremieringen har varit och jag har haft stor hjälp av min underbara sambo både inför och under premieringsdagen. Han har följt med till ridhuset och tränat hingstarna och var med hela dagen i Kristinehamn och eftersom vi hade två hingstar med oss som skulle visas med bara en annan hingst mellan fick han sköta den ena på heltid - mätning, id-koll, uppvärmning etc. När jag ändå hyllar honom kan jag berätta att han för ett par veckor sedan ringde mig när han var i Mantorp och frågade om han skulle hämta Mynta när han "ändå var i närheten". Ydre ligger drygt 9 mil från Mantorp enkel resa... Väl på plats lyckas han identifiera rätt häst, få ut den ur hagen utan att övriga följde med och lasta helt själv. Sedan undrar han om han inte ska fiska upp Malva på vägen - där gör han samma procedur fast nu i mörker och endast mobilens lampa till hjälp. Så stolt och tacksam över din hjälp älskling! Tack också Thiffanny/Ella och Ann-Christine som tagit hand om mina ston i sommar.


Christian & Lanson


Kilskogens Lanson

Åter till premieringen, Moët som är 3 år fick 77888=38 poäng, vilket var precis vad jag trodde och faktiskt hoppades på, att han inte skulle gå igenom förstod jag men jag ville ändå visa honom för föräldrarnas skull och om han skulle bli klass I så skulle Malva bli klar för Elit - vilket hon nu alltså är tack vare Moët! Moët är nu kastrerad och kommer säljas när han läkt ihop. En som jag däremot både trodde och hoppades på var Lanson, han är så otroligt fin! Det tyckte nämnden också men tyvärr har han gjort sig illa och kunde inte alls röra sig så fint som han kan. Raden blev 99867=39 poäng, gläds åt de tre första och hoppas att equiterapeuten som kommer imorgon kan hjälpa honom att få tillbaks rörelserna igen.

Har också fått härliga bilder på Kilskogens Glock som nu tränar maraton i par, han är så läcker! Hoppas på tävlingsdebut i par snart tillsammans med matte Kristina.


Kilskogens Glock
fotograf: Gunnel Wincent


Kilskogens Love Lasts

Olinda har visats i England igen, denna gång på Canwell Show där hon blev res-champion!


Kilskogens Olinda
fotograf: Lucy Hutchinson

 

2017.08.10

Utställningen i Rimbo avlöpte väl. Tack alla inblandade som hjälpt till!

Våra egna ponnyer vann alla sina klasser. Totalt visades fem Kilskogens-ponnyer med resultatet: 5 klassvinster, 3 championat och slutligen Best in Show. Först ut var Paragraf som fick 98888=41, samma fina rad som när han godkändes, han blev sedan Champion unghingst och skulle egentligen stanna kvar och tävla om Bästa hingst och Best in Show men jag valde att lämna walk over i och med att Gucci högbrunstade hemma. Släppte ut honom i hagen på lunchen och Gucci betäcktes direkt = helt rätt val! Sedan var det Gissas tur, hade tänkt stryka henne men Cattis övertalade mig att gå ut och göra i ordning henne sent kvällen (läs natten) innan. Hon vann tvåårsklassen men fick se sig slagen i championatet, hennes rad var fina 99878=41 poäng. Efter lunch visades Lova, Love Lasts som hon döpts till, även hon vann sin klass, 88788=39. Sist ut var Loppan (Lancôme) som vann klassen, blev senare Champion sto och slutligen Best in Show med 10:a på typ! 109888=43 poäng. Hennes femte 10:a på typ tror jag. Jag är såklart partisk men jag tycker att det blir inte mycket bättre än såhär!


fotograf: Emmy Johansson

Nya bilder finns på Paragraf, Lancôme, Love Lasts och Guess.

Extra roligt var att Glock som jag fött upp visades i ett strålande skick av sin nya ägare. Han vann den stora valackklassen och blev sedan Champion valack. Grattis Kristina och tack för att jag fick visa honom åt er.

Valparna växer fint och Elsas kull är en månad idag. Valparna är till salu och man kontaktar mig om man har frågor eller vill anmäla intresse. Jag har lagt ut alla tre kullar som fötts under namnet Riddarängen på Kennel-sidan för dom som är intresserade. Får skriva mer senare, detta inlägg har tagit flera dagar att skriva, det är fullt upp med hästar, hundar och semesternöjen :-)

 

2017.07.21

Baby boom! I fredags vid lunchtid började Elsa valpa, hon fick hela 11 valpar! De två sista var tyvärr dödfödda och den tredje sista dog efter två dygn men imponerande 8 valpar har hon nu. Hon är så duktig med sina små. Två dagar senare var det dags för Bella, hon satte i gång vid halv 3 på natten... En hane föddes hemma men var tyvärr dödfödd, moderkakan kom direkt med valpen. Sedan var det slut, värkarna avstannade, vi ringde Ultuna för råd, de tyckte vi skulle avvakta, kanske var där bara en valp? Kände på mig att det var fler valpar kvar trots att Bella inte var stor om magen, hennes beteende och min magkänsla - vi åkte in kort därpå och röntgade Bella, jodå det var två valpar kvar! Bella fick kalkdropp, jag bad dem ge henne partoxin också och sen gick det fort, en tikvalp föddes. Sen var det trögt igen. Vi väntade och väntade... Veterinären kunde känna valpens nos när hon rektaliserade men fick inte grepp på valpen, vi provade ALLT, motion, mer kalk och partoxin, att ha Bella ståendes med framdelen högt upp på undersökningsbordet, veterinären kämpade i säkert en timme men det gick bara inte och valpen flyttade sig inte trots duktiga värkar från Bella. Det bestämdes att kejsarsnitt var enda alternativet.


Elsa med sina valpar få timmar gamla

Någonstans här fick jag ångest och skuldkänslor - vad hade jag utsatt min älskade Bella för!? Både jag och Christian hade varit vakna i 2,5 dygn vid det här laget och glömt att äta... Medan Bella var på operation åkte vi och köpte mat och hade med oss lilla valpen som låg på mitt bröst hela tiden, så kär jag hann bli i henne under den korta tiden! När vi kom tillbaks till Ultuna en timme senare kom de och mötte oss med en nyförlöst valp - en tik och hon levde, så underbar känsla, går inte att beskriva! Valpen hade legat fel och kunde omöjligt komma ut den naturliga vägen. Kejsarsnittet var inte förgäves och veterinärerna lovade att det inte hade med Bellas ålder att göra, tvärtom fick hon beröm för att vara i excellent kondition och hull.

Sen fick vi vänta ytterligare nån timme innan Bella kom från uppvaket, jag låg på golvet med en valp på handen och en som kröp upp runt min hals, de sökte kontakt och värme, fina små perfekta varelser! Bella var pigg och stark och allt har gått hur bra som helst. När jag ser hur lycklig och stolt hon är så vet jag att jag inte behöver ha dåligt samvete som lät henne få en kull till, hon trivs verkligen i mamma-rollen och är så nöjd och duktig! Bästa Bella vad jag älskar dig! Jag tror flickorna ska få heta Champagne och Cava, ska bara övertyga husse om det också. Bellas valpar är inte till salu, en ska bo kvar här och en ska ut på foder till kunnig och seriös hundmänniska som vill träna, gärna tävla lite och visa på utställning.


Bellas döttrar

Alla Elsas valpar är till salu, en av tikarna säljs med bibehållen avelsrätt enligt SKKs avtal. Foton på valparnas pappor och fler bilder på valparna finns på Kennel-sidan. Tack Sussie och Christina för att vi fick använda era fina hanar!

Med hästarna är det lugnt, dräktigheterna uteblir dock... Mynta krånglar, Malva hittades ingen foster på vid ultraljud, ska kollas igen och Gucci var infekterad, är nu behandlad och sprutad så nu inväntar vi ny brunst och nytt försök. Loppans föl är döpt till Kilskogens Love Lasts.

Jag har också satt ut Graffiti på annons, han är för besläktad med våra ston för att vi ska kunna använda honom, jag är dock mycket noggrann med var han hamnar. Eventuellt kan han leasas säsongen 2018.

 

2017.07.09

Hemma igen efter nästan två veckors underbar semester i Montenegro och Kroatien.

Här går vi i väntans tider... Bella och dottern Elsa är dräktiga och beräknas om drygt en vecka, nervöst och spännande! Båda är runda om magarna och Elsa har nog många valpar inneboendes för hon är gigantisk. Har lagt till en flik i menyn som heter Kennel där vi presenterar våra hundar, mer info och bättre bilder får komma vartefter, plus bilder på de kommande valparna såklart.

Lilla fölis mår bra, jag tror hon ska få heta Kilskogens Love Lasts. Hon ser så fin ut så jag anmälde henne, mamma Loppan, Guess och Paragraf till Rimbo-utställningen.

Bella och fölis har ett speciellt band och samma rutin varje morgon när boxdörren öppnas med en morgonpuss.

Gozzi har tävlat igen, denna gång på Strömsholm och slutade trea igen. Han kommer bli riktigt farlig med mer rutin och styrka.


Kilskogens Gozzi på Strömsholm

Loppan brunstade hela förra sommaren, så efter många försök med AC körde vi henne till Tromb, hon fortsatte att brunsta även efter att hon kom hem från Tromb så jag blev väldigt förvånad när vi ultraljudade henne och det fanns ett foster. Vem var då pappa? DNA kom häromdagen och det var AC som var pappa, lite oväntat men roligt såklart.

 

2017.06.11

I förrgår kväll när vi kom hem från middag med vänner var Loppan blöt i svett när jag skulle ta in henne för natten, det var tydligt att det var dags för fölning. Efter ca 40 minuter gick vattnet och hon började krysta, när nosen och ett framben var synligt kände jag runt för att hitta det andra benet som inte fanns, panik! Tur att både mamma och Christian var i närheten, de fick upp Loppan och höll fast henne så jag kunde gå in och känna mig för, fölets högra framben var vikt i karpus och fast mot bäckenet, Loppan kastade sig ner och krystade helt galet starka värkar, vi fick upp henne igen och jag lyckades putta in fölungen så jag fick in armen och lyckades precis nå fölets framhov med fingerspetsarna och på något mirakulöst sett lyckades jag fiska upp benet så fölet kom i rätt position och lät Loppan åter lägga sig ner och jag hjälpte henne att dra ut fölungen på tre krystvärkar! Vilken pärs! Loppan var helt slut och låg i 45 minuter och vilade sig, Christian tog hand om fölungen och torkade den medan jag satt i halmen och försökte återfå normal andning, så många minnen som kom över mig med hennes förra felläge när vi nästan förlorade henne...


L... och Lancôme

Det blev ett alldeles ljuvligt, näpet och elegant stoföl! Svart såklart, kan inte bli nåt annat. En mini me av Loppan. Välkommen till världen!

Loppan är en helt fantastisk mamma, detta är hennes tredje föl och det första stofölet, en keeper såklart! Vem är då pappa? Ja det vet vi inte riktigt även om jag har mina misstankar :-) Det är nämligen så att Loppan betäckes först med Another Color van de Amstelhof men det krånglade med att få dräktigt så vi körde henne till Almnäs Tromb, så det är antingen en överburen AC-bebis eller en tidig Tromb, DNA:t får utvisa vem den lycklige är, för mig har det ingen större betydelse, det är två utmärkta hingstar båda två.


Få timmar och fortfarande lite krokig :-)

Sedan sist har vi parat Bella med fina Kasmurens Feel Free Echo, en fantastiskt fin och trevlig hane som är ganska ung men redan har fina meriter, korad, svensk utställningschampion och en hel hög med excellent på utställning. Det har gått ca en månad men jag tror (hoppas!) att hon är dräktig, hon har ändrat sig en del i beteende... Även Bellas dotter är parad så om någon är intresserad av vit herdehund, hör av er så berättar jag mer om rasen och de kommande valparna.


Bella världens bästa kompis och vakthund

Sedan har vi varit på årets första utställning i Norsholm med tvååriga Guess som tidigare bara visats en gång som föl och som nu blev klassvinnare med guld, 99887=41 poäng och treårshingstens Graffiti som aldrig visats tidigare som var väldigt på tårna och inte ville visa sin fina skritt, 98878=40 och Champion unghingst med jättefin kritik.


Kilskogens Guess


Kilskogens Graffiti

Fler bilder finns på deras sidor. Vår uppfödning Gabbana visades också med 39 poäng, inte heller hon fick till rörelserna denna dag. Kilskogens Glock har bytt hem och ska bli tävlingsponny i parkörning, även Kilskogens Gentzel RS 539 har flyttat och finns nu längre norrut för de som vill använda honom i aveln.


Kilskogens Glock

En annan Kilskogen-ponny som utmärkt sig är Gozzi som kvalat till SM i ponnygalopp nästa helg och som på nationaldagsgaloppen på Gärdet kom på en 3:e plats, vi håller tummarna att det går lika bra på SM! Vilken kometkarriär han gjort!

Malva är lämnad hos Almnäs Tromb och Mynta är hos Almnäs Da Capo. Mynta är redan betäckt, vi hoppas på dräktighet redan nu. Planen är att betäcka Gucci med Paragraf medan Loppan får ett viloår.


Almnäs Da Capo förra året som nygodkänd

Ettåringarna har fått sina sista sprutor i grundvaccinationerna och fyra av ponnyerna har fått sina tänder kontrollerade, inga vargtänder och i övrigt väldigt bra munhälsa tyckte veterinären.

Avslutar med en härlig bild på vår fina gårdsskylt.

 

2017.05.10

Jag var iväg på SSS årsmöte i Gränna och lyssnade på intressanta föreläsningar, årsmötesförhandlingar och tog emot blommor och diplom för Kilskogens Mynta som fått SUCH och Super-SUCH på sina meriter endast fyra år gammal. Finaste Mynta!

En annan av våra uppfödningar som varit i farten är Kilskogens Gozzi som startat sitt första löp på galoppbanan med en hedrande tredje plats. Målet är ponnygaloppen i Friends Arena.


Kilskogens Gozzi med nr 3 på schabraket

Nu är alla utsläppta på bete, det är fortfarande inte jättemycket gräs men fullt tillräckligt för dem. Staketet gick hårt åt under skogsavverkningen så det har ägnats ganska stor tid att ställa i ordning hagarna igen, tur att Christian har maskiner och kunde trycka ner stolparna.


Natt-TV

Vi har fått flera avbokningar till Graffiti så det finns två platser kvar om någon vill använda honom i år.

 


Kilskogens Lanson

 

2017.03.15

Hingstfölen vandes av för två veckor sedan och det har nog aldrig gått så smidigt, de fick sova i stallet en natt utan sina mammor och släpptes ut på morgonen i hingstarnas hage. Efter att alla hälsat och sprungit lite så ställde sig alla och åt. Inte ett pip eller gnägg efter mamma från någon av smågrabbarna. Det visar nog att vi gör helt rätt som låter de gå kvar med sina mammor och stoflocken som de är uppväxta i tills de är runt 10 månader.


Mojito & Love Bite ("Lusen")

Bella har jag ju presenterat här tidigare, hennes dotter Aprilia har vi ute på foder med avelsrätt. Tanken är att para henne inom kort. Vi har varit iväg och röntgat henne med resultatet HD A och ED 0 samt lämnat blodprover för DM (N/N) och MDR1 (N/N) vilket i klartext betyder att hon inte är genbärare för någon utav sjukdomarna. Så i helgen var det dags för nästa steg för Aprilia eller Elsa som hon kallas, utställning! Jag gjorde debut som handler på hundutställning, dessutom valde vi en stor internationell utställning med flera tusen hundar anmälda, ingen mjukstart! Mycket är ju väldigt likt hästutställning så jag hade ganska bra koll. Elsa fick very good men hade enligt den australiensiska domaren fått excellent om hon inte visat lite stressat beteende. Tyvärr är hon inte så mycket miljötränad eller van vid andra hundar så det jobbar vi på. Men very good är bra och hon fick väldigt fin kritik. Nu är det bara MH-testet kvar och sedan kan hon få sin kull. Jag visade också Christians strävhåriga tax Loka som även hon fick very good.


Aprilia & Bella


Aprilia

När vi ändå åkte till veterinären med Elsa fick Gucci följa med för att få ett stick i halsen. Så skönt att ha snälla och lättlastade hästar att man ensam lastar i och ur mitt inne i Rimbo på smådjursklinikens drop in :-)

Vi har fällt en hel del träd och eldat upp ris och rötter i hingstarnas hage, bra miljöträning och som ni ser var det ingen större rädsla hos hingstarna, de höll igång glöden hela natten genom att vara där och gräva med framhovarna så på morgonen var allt borta.

 

2017.02.08

Den absolut roligaste hästnyheten är att Loppan är dräktig! Hon blev inte dräktig med AC i somras trots flera försök så Christian körde henne till Almnäs Tromb på vinst eller förlust. Det var ganska sent på säsongen och vi (egentligen Christian och hans pappa, jag var inte med då heller) hämtade hem henne i början på september. Strax efter hemkomsten brunstade hon för unghingstarna när vi provade henne så jag var inställd på att hon inte var dräktig, det var en chansning med betäckning i endast en brunst så vi tänkte inte så mycket mer på det. Hösten gick och vi hade aldrig ut veterinären i några andra ärenden så jag brydde mig inte om att kolla henne. Sen en dag fick jag en känsla av att hon var dräktig, jag stod och tittade länge på henne, kände efter fosterrörelser utan att känna något men hon utstrålade något speciellt, jag tror både hon och jag visste där och då att det fanns en fölis där inne. Sagt och gjort, jag är alldeles för nyfiken så Evamari kom ut och visst var hon dräktig! Jag är överlycklig!

Vi har fått jättefina bilder på Kilskogens Gentzel när han rids i snön och från Kilskogens Olinda som sedan några år tillbaka bor i Sutton Coldfield i England. Följ oss på Facebook, det uppdateras där mer frekvent. Där finns också en underbar video på Kilskogens Glock som drar snowracer med familjens barn. Dessa tre ponnyer har de bästa ägare man kan tänka sig, jag är så glad att alla våra uppfödningar som vi sålt genom åren har fått så bra och varaktiga hem. Den enda jag inte har kontakt med är Kilskogens Firenze, om någon vet var han finns, hör av dig! Ägaren verkar ha bytt både adress och telefonnummer, vore så roligt att höra hur han har det.


Mys i stonas lösdrift

 

2017.01.10

Sammanfattning av 2016:

Hästnyheter

Hästarna har varit friska och krya under året sånär som lilla Lusen som fixade en foderstrupsförstoppning endast 9 dygn gammal! Det blev operation men slutade lyckligt. Vi hade holländska hingsten Another Color van de Amstelhof på station under året, resultaten får vi om några månader. Två ponnyer har sålts under året, Glock såldes till en underbar familj som tävlat flitigt i bruks och visats på några utställningar med flera vinster och placeringar i olika grenar i bruks och bland annat guldmedalj på utställning. Under hösten sa vi även hej då till Gabbana.

Föl
Två fina föl föddes på stuteriet, två hingstar undan Malva och Lancôme med Olivier van de Amstelhof som pappa, de har döpts till Mojito och Love Bite, smarriga drinkar bägge två. Båda ser lovande ut men Malvas son är något alldeles extra. Gucci förlorade sitt föl 31 januari.

Gården
Höskörden blev rejäl även detta år och kvalitén bättre än någonsin, stort tack ni som hjälpte oss! Finns massa planer inför 2017 men det berättar jag mer om längre fram när allt är klart.

Utställningar/premieringar
2016 får anses som ett mellanår vad gäller visningar, vi var på två utställningar och en premiering, få till antalet men med fantastiska resultat! I Rimbo visades Another Color, Gucci, Mojito och Mynta där samtliga utom Mojito vann sina klasser med 41, 41, 38 respektive 42 poäng. Vår uppfödning Gozzi visades med guld och vann dagens största klass. Den andra och sista utställningen var Riks där Modell vann sin klass med 41 poäng och Mynta vann även hon sin klass, Champion sto och BIS-4 med 43 poäng och en 10:a på HHB. Medelpoängen blir således 40,9 med premieringen och 41,0 om man bara räknar utställningsresultaten.

Årets sista aktivitet var hingstpremieringen, jag hade anmält 3 hingstar men Moët fick stanna hemma eftersom han var lite för rund... Paragraf och Graffiti visades och bägge kunde godkännas! Endast fyra hingstar nygodkändes denna dag och att vi fick två som passerade nålsögat är stort! Paragraf fick etta med 41 och Graffiti tvåa med 40 poäng.

Våra uppfödningar har gjort det bra, Gozzi och Glock har guldbelönats samt att Glock har många fina placeringar och vinster i bruks, Olinda har fortsatt att gå bra i England med bland annat Champion-titlar.

Övrigt
Vi arrangerade Rimbo-utställningen för fjärde året och det blir ett femte år trots allt! Detta tackvare några hjälpsamma änglar. Christian och jag har varit på underbara semestrar på Kap Verde, i Tallinn och San Fransisco bland annat. Planerna för 2017 är stora, mer om det i nästa inlägg.

God fortsättning!
 


Klicka här för att se tidigare år:

~ 2003 ~ 2004 ~ 2005 ~ 2006 ~ 2007 ~ 2008 ~
~
2009 ~
2010 ~ 2011 ~ 2012 ~ 2013 ~ 2014 ~
~ 2015 ~ 2016 ~