Nyheter


2009.12.26

Så är julen äntligen över. Veterinären har varit här och fölen har därför fått sina första sprutor, två gånger var blev de stuckna, stelkramp och hästinfluensa och alla tre skötte sig jättebra! Epus kritik från generalmönstringen har äntligen kommit. Kul att ha det på papper för jag mindes inget av det som sades då :-)

Harmonisk hingst med bra profil. Vackert huvud, naturlig resning, bra djup, något kort bakdel. Nöjaktigt korrekt. Avspänd skritt med god steglängd. Energisk trav med bra hasarbete.

 

2009.12.19

I förrgår var vi tvungna att avliva vår fina hund, han var nästan 14 år och fick över natten svårt att resa sig upp så det fanns inte mycket att göra. Han har alltid funnits på gården, född här, vi hade hans mamma och jag var 9 år när han föddes, det är tomt! Jag går fortfarande och öppnar dörren för att släppa in honom. Det här har inte varit ett roligt år!

Älskade Epus, vi känner varandra så väl nu, att jag ser på honom direkt att det är något. Han stod i hagen och såg lite smålurig ut, han stod still men det liksom ryckte i kroppen på honom, släppte ut honom på gräsmattan som är helt slät och med massor av snö. Och som han SPRANG! Han var så klart jättebusig och här fick han utlopp för sin energi. Lilla gubben! Har redan haft honom i snart 9 år, tiden går så fort!

 

2009.12.14

Ny månad och snart jul! Vart tar tiden vägen? Guccis priser från ASVH har kommit, jättefint täcke - i stl 145 cm! Antar att man räknade med att en SWB skulle vinna :-)

Hästarna mår bra, det händer inte så mycket den här tiden på året. Hoppas på lite kyla och snö och just nu är det faktiskt ett par minus och lite snöflingor i luften, hoppas det håller i sig.

Letar desperat efter ett Hansbo Event Basic 300 gr i stl 95 cm. Hittar ingenstans på nätet! Om någon har tips så hör gärna av er.

 

2009.11.26

Världens vackraste - dvs Epus får pryda framsidan, kortet är taget i somras. Federer är avvand, det var mest en slump att det blev så eftersom han en morgon vid utsläpp stannade vid hingstarnas grind och tittade nyfiket, jag öppnade och han gick glatt in och har gått kvar där sen dess. Det har gått väldigt smidigt och han är lugn och verkar trivas i sin nya flock och har adopterats av Martin. Ska ta stofölen så småningom men där känns det inte lika bråttom, de kan ju inte ställa till med en "olycka" på samma sätt som en hingst kan :-)

Gentzel är kvar och jag har absolut ingen brådska att sälja honom, har fått ett par skambud men då kan han lika gärna gå kvar här. Det känns bara tråkigt att inte ha någon användning för honom, kan visserligen betäcka Young med honom men hon köptes in till Epus och ska inte betäckas nästa år heller.

Har också bestämt mig för att inte åka till Holland på hingstpremieringen i januari, av två skäl. Ska eventuellt åka på utlandssemester i januari och kan inte lägga hur mycket jobb som helst på mamma plus att jag och mamma bestämt oss för att åka till Holland i sommar, mer om det längre fram. Men visst känns det lite tråkigt, jag har varit där sex gånger!

2009.11.18

I dag kom Guccis diplom! Gick ovanligt snabbt i år. I morse ringde mamma, jag var fortfarande kvar på jobbet och berättade att Young låg fast i boxen. Hon kan inte ha legat länge för hon var inte svettig och det syntes inga märken i bädden. Hon låg lugnt stilla medan mamma fick på henne linor runt frambenen för att dra loss henne, så fort hon kom upp på benen gnäggade hon - morotstiggeri :-) Hon verkar inte ha tagit det så hårt.

Hovslagaren har varit här, alla hålväggar är borta, skönt för det innebär en del extra jobb varje dag.

Läste lite om de holländska hingstarnas index, glädjande nog ligger Youngs pappa Nelantines riktigt högt - 16,43, kan jämföras med Frisos 15,73. Loppans pappa Levi har i år betäckt 92 ston! Imponerande, han ska även nästa år stå på Hengstenhouderij Kramp.

En till glädjande sak är att Gucci är med i senaste numret av Ridsport, en jättestor fin bild och lite text om henne och mig.

 

2009.11.01

I går var vi på Halloween-utställning i Nyköping. En välanordnad utställning (som alltid i Östs regi) med en bra parkering - det är något jag lärt mig att uppskatta!

Olinda visades först och fick 37 poäng, inga jätteroliga poäng men vi tar nya tag, jag tror att hon blir bra i slutändan och med lite mer rutin. Olinda har redan sedan hon var föl varit väldigt svår och otroligt ängslig. Hon är uppfödd och hanterad som alla våra andra ponnyer (alla andra är plåster-varianten...) men det har ändå blivit så av någon anledning :-( Vet inte om det kan bero på stona och deras fostran?


Kilskogens Olinda

Gucci vann sin klass, champion ungsto och slutligen Best in Show. Jag var så nervös i BIS-ringen, beredd att gå ut hela tiden men fick vara kvar till sist. Gurkan var den enda som fått 41 poäng! Poängen var fördelade 99878=41 med kritiken: Elegant, feminin, mycket god rastyp. Vackert huvud, bra framparti, välmusklad rygg och kors, bra djup. Rejäla ledgångar med utmärkta skenor och hovar, nöjaktigt korrekt, följande sitt spår. Avspänd skritt med god mekanik fram, önskas mer påskjut bakifrån. Vägvinnande och elastisk trav. Tack Shetland Öst och grattis alla nöjda deltagare!


Kilskogens Gucci - Champion ungsto & Best in Show

 

2009.10.28

Som framgår av första sidan vann Gucci ASVH's/Unga uppfödares treårstestchampionat för alla raser - inklusive halvbloden! Priset delades ut på Flyinge under avels- och sportveckan men jag hade inte möjlighet att närvara så priserna skulle komma på posten, duktiga Gurkan! Kan inte låta bli att tycka att det är lite kul att en shettis vann ett pris från ASVH... :-)

2009.10.20

Nu har treåringarna fått sina RS-nummer, Gucci RS 6228 och Young RS 6227,  skönt att det är klart!

Mitt stora huvudbry inför kommande säsong är såklart Guccis betäckning - de två hingstar jag kan tänka mig betäcka med ska kommande år inte ta emot utomstående ston, där blev jag låst och hittade inget jag tyckte passade. Det finns en tredje som faktiskt mamma föreslog och efter lite funderande så jo, det var faktiskt en riktigt bra idé! Har varit så inställd på detta nu och så får jag ett erbjudande om gratis betäckning med en av Hollands stora avelsmatadorer! Resan tillkommer förstås... :-) Helt klart värt att fundera över.

 

2009.10.11

Gentzel avelsvärderingsbevis har kommit. Hans kritik var: Rastypisk hingst med bra könskaraktär. Bra framparti, god resning, något kort bakdel. Nöjaktigt korrekt. Framåtgripande skritt med utmärkt bakbensarbete. Bogfri trav med utmärkt bakbensarbete. Och bruksprovet: Hingsten har genomfört ett utmärkt bruksprov med poängen 10 10 10 10=40/10,0. Omärkliga kommandon. Otroliga halter med framåtbjudning. Genomarbetad ponny - att vara avundsjuk på!

Gucci och Youngs pass är inskickade för RS och SUCH-ansökan på Gentzel. Skönt att ha klarat av det innan det faller i glömska :-)

På tal om Gentzel, jag har beslutat mig för att sälja honom. Det är en underbar hingst på alla sätt och vis men ni som känner mig vet att jag avgudar Epus och jag har inte ston så det räcker till båda hingstarna, det känns onödigt att bara ha en hingst gåendes, jag har ju dessutom flera syskon och hans mor så jag är ganska begränsad. Tufft beslut men om rätt person är intresserad så ska jag moget överväga saken.

 

2009.09.28

Äntligen var premieringen över! 27 mil enkel resa... Men det var det värt för Gucci fick sitt diplom och placerades som nummer ett! GI och 41 poäng. Olinda var med som sällskap på den långa resan och skötte sig över förväntan inne i ringen, hon är svår, ängslig och väldigt känslig. Hon fick 39 poäng och fin kritik.

Bilderna blev inget vidare på grund av blåsten... Epus har nu två diplomdöttrar ur sin första kull - av två möjliga! Lägger även in bilderna från förra helgen. Blev tyvärr inga helkroppsbilder på Gazette.


Kilskogens Gucci - avelsdiplom & GI


Kilskogens Olinda


Kilskogens Lancôme


Young Love van Stal Wilcas


Kilskogens Gabbana

 

2009.09.21

I går var vi i Enköping med Gazette, Gabbana, Young och Lancôme. Gabbana gick först av fölen med 39 poäng med beröm för sina långa linjer och välformade hals, traven var lite låst och drog ner lite, 88887. Loppan gick tvåa med 88778=38 poäng, i kritiken finns bland annat feminin, elegant av god rastyp, vackert huvud, lång hals och bra överlinje - jag tror hon kommer bli snygg med riktigt bra front, showig och elegant.

Young var verkligen inte i visningsskick och jag hade helt ärligt inga förhoppningar om diplom eller höga poäng. Många avrådde mig att visa henne men jag vill ha RS på henne och i grund och botten är hon en riktigt bra häst, hon behöver mer hull och muskler. Hon fick 87789=39 och placerades som nummer tre, de två första fick diplom = snubblande nära... Hon äter massor med extra mat, tänder och träckprov är kollade, det är helt enkelt för mycket att föda sig själv (samtidigt som hon växer) och ett föl. Hon är inte ombetäckt och kommer få gott om tid på sig innan hon betäcks igen. Jag gillar inte tvåårsbetäckningarna...

Fina, underbara, fantastiska Gazette som hatar att vara på utställningar/premieringar på äldre dar, hon slog till och fick 99899=44 poäng! 170 avkommepoäng och Elit. Jag har lovat henne att hon aldrig mer ska behöva visas på utställning :-) Så ska ett riktigt bra shetlandssto se ut! Jag håller med, tänk om man kunde kopiera henne :-)

 

2009.09.18

Har fått jättefina bilder från Annette Wadman - tack!


Stjernens Epus
fotograf: Annette Wadman

 

2009.09.11

Gentzel har varit på avelsvärdering, han fick finfina 88889=41 poäng exteriört och placerades först av de fyraåriga hingstarna, veterinärt u.a. och dagens höjdpunkt - bruksprovet! Han fick 10 10 10 10!! Full pott! Ingen godkänd hingst har lyckats med det tidigare och bruksprovsdomaren sa att hon aldrig tidigare delat ut så höga poäng. Han skötte sig verkligen perfekt, kul när träningen ger resultat. Han fick GI tom 2014 och mätte 95-15 cm.

Fixy och Gazette är dräktiga, båda har dessutom tagit sig på första försöket, en bedrift i sig. Gazette betäckes en gång innan hennes föl blev sjuk och de fick stå på Strömsholm i en vecka, det räckte! Fixy som hade en komplicerad fölning, blodförgiftning och livmoderinflammation och höll på att stryka med har även hon tagit sig direkt, helt otroligt skoj! När Evamari var här passade vi på att vaccinera några av ponnyerna mot hästinfluensa, den årliga påfyllningen. Stelkrampsvaccinet var däremot slut så hon får snart komma tillbaka för det.

Nästa vecka kommer hela vinterns hösilage, ska bli skönt att få hem det. Hö, spån och halm har vi redan hemma. Rustade för vintern...

En tråkig sak har också hänt, ett av Epus fina barn från i år finns inte längre, så tragiskt! Tankarna går till ägarna som inte vet vad den lilla drabbats av.

Epus har satt päls och gubbmage - han ser ut som en grizzly :-) Han har garderat sig för att slippa åka på någon utställning. Årets betäckningar är inrapporterade, skönt att vara ute i god tid. Alla ston är dessutom dräktiga!

 

2009.08.29

Då har Epus avkommor visat framfötterna igen :-) På Riksen blev Nässlans Gry klassvinnare och Bästa skäck med 40 poäng och som god tvåa gick Pettersbacka Ruta, även hon efter Epus. Idag blev sonen Erikslunds Dolce Champion föl i Karlstad. Grattis och tack för att ni tar så väl hand om era Epus-bebisar och visar fram dem i så fint skick!

2009.08.26

Då var generalmönstringen över, Epus fick 40 poäng och kunde höjas till kvalitetsklass GI, han fick en fin placering som nummer 3.

Rebecka har varit här och hälsat på, alltid lika trevligt när hon får för sig att besöka "Norrland" :-) I övrigt händer inte speciellt mycket alls, nästa projekt är hingstpremieringen där Gentzel ska göra sitt bruksprov.

 

2009.08.10

Tusen tack alla ni som hört av er på ett eller annat sätt.

Det gäller att hålla tankarna på annat håll, städa hela huset inkl. källaren, röja i garderober och kasta gamla saker, pyssla i trädgården (!) osv. Vinterns grovfoder är bokat, kommer inom någon månad, hemkört - smidigt! Har tidigare köpt hö av en granne som fick in för mycket hö, verkar vara ett bra hö år. 

Här kommer en länk till Glamours nya hem: http://www.123hjemmeside.no/hubertusponnistall/ Där finns jättefina bilder på Glamour, hon har fått en alldeles fantastisk utsikt över vattnet, jag tror hon trivs i sitt nya hemland :-)

Fick ett mail från Lena Furberg, Mulles mamma, tidigare i veckan. Hon ville gärna använda Epus på sin hemsida, självklart okej med mig. Sidan är fortfarande under uppbyggnad men jag har fått tillåtelse att länka till den: http://www.lenafurberg.com/ Epus finns under Galleri > Porträtt.

Har även fått nya foton på en del Epus-avkommor,bland annat fina lilla Nova som finns nedan. Har också uppdaterat Gretzkys sida med de sista bilderna på honom, Figo hann jag inte ta några nya bilder av...


Upplandas Nova
fotograf: Anki Johansson

 

2009.08.07

I dag avlivades Gretzky och Figo, tårarna rinner konstant...

Det har varit bestämt en tid att Gretzky skulle få somna in efter sommarbetet i höst eftersom det konstaterats att han aldrig kunde bli helt frisk från sin hjärnskada som han fick för ungefär 1,5 år sedan av en spark i skallen. Han har mått jättebra men balanssinnet var för alltid skadat. Figo blev idag akut sjuk och nödslakt kom vid lunchtid så bästa vännerna fick somna in tillsammans. Så fruktansvärt tragiskt att jag inte finner ord och tomt i hagarna, mina småkillar saknas!

 

2009.08.02

Rapporter från Norge att allt är bra med Glamour, skönt! Det händer inte så mycket här just nu. Mamma åker till Luleå i en vecka så jag "bossar" ensam över hästarna, även det skönt :-) Betäckningssäsongen verkar vara över med ett eventuellt undantag - Gazette, hon var på Strömsholm när hon brunstade så vi får se hur det blir med dräktighet där. Gucci gick på gräsmattan härom dagen och samtidigt städade mamma bilen...

Tyvärr var jag sen med att hämta kameran, mattan fick sig en rejäl omgång och kastades högt upp i luften flera gånger, när den träffade korset på Gurkan sparkade hon bakut och sprang en runda, sedan på den igen :-)

Fick rapport från Tyskland att Fixys dotter Nadine dött i samband med fölningen, så tragiskt!

 

2009.07.23

I morse åkte Glamour till sitt nya hem i Norge. Vi har i två dagar haft besök av de nya ägarna och det känns rätt och bra på alla sätt, samtidigt är det sorgligt, vårt första shetlandsponnyföl, vårt första diplomsto... Jag är övertygad om att hon kommer få det bra hos sin nya familj! Hon är betäckt (och dräktig) med Epus så om allt går bra kommer det födas två föl efter Epus i Norge nästa år, kul! Fick också höra att det pratades om Epus i vårt grannland, vad vet jag inte men det var positivt blev jag lovad :-) Snyggingen!

 

2009.07.21

Nästan tre veckor sedan sist... Det betyder inte att det inte händer något, tvärtom. Glamour och alla utomstående betäckningsston är konstaterat dräktiga, är så glad för ägarnas skull! Mina egna är inte kollade, det är liksom inte lika viktigt. Jag har ju dessutom hela sommaren på mig med mina eftersom de går med Epus till installningen i höst. Har varit ute och chipmärkt ganska mycket på sistone, det märks att fler raser ställer krav på märkning.

Det roligaste som hänt är i alla fall att Gucci fick hela 43 poäng på Rockelstad i lördags, hon vann sin klass och var den ponny som fick lämna championatet sist, stoet som vann titeln vann hela utställningen, inte illa av lilla Gurkan :-) 98899 var delpoängen. Gurra fick 88889=41 vilket betyder att han borde vara klar för SUCH.


Världens vackraste Gucci

Fick också hjälp (thanks Toon!) att få fram Youngs line score från visningen i Bergharen förra året, hon fick 85/85 vilket tydligen är jättehögt. Första siffran står för typ och andra för rörelser om jag förstått det rätt och allt över 80 är jättebra. Kul!

Har börjat klura på kavaljer till Gucci nästa år, samtidigt som det skrämmer mig att betäcka henne - det är så mycket som kan gå fel, så är det en spännande tanke, det måste ju bli hur bra som helst med Gurkan som mamma :-)

 

2009.07.04

I dag släppte jag Young och Loppan på stora betet, vill ha dem hemma någon dryg vecka för att se att allt fungerar som det ska. Gucci och Young var överlyckliga över att träffas igen, de har ju hängt ihop ända sedan Young kom hit men gissa vilken chock Gucci fick när hon fick se att Youngs föl! :-)
Lite bilder från dagen:


Bästa vännerna Gucci och Young träffades igen efter ett par veckor åtskilda...


Hej kompis


Men vad är det här för nåt?


Ungstona på språng


Federer med pappa vaktandes i bakgrunden


Kilskogens Federer


Älskade Gabbana!


Syskonkärlek

2009.07.01

Glömde ju att berätta att Ingrids sto Annelunds Garcia fått en son e. Epus. Stort grattis Ingrid med familj, vad jag kan förstå är de nöjda med den lille som enligt Ingrid har en decimeter (!) lång man redan, vart ska det sluta? :-) Nu väntar vi bara på ett foto på honom också...

Idag blir Fixy myndig, hon fyller 18 år! Hoppas hon får vara kvar med oss många år till. Älskade Fixy, nu trivs hon som fisken i vattnet när hon får gå med Epus, dom är som ler och långhalm.

 

2009.06.29

Fina Epus-barn! Bara positiva saker att skriva för omväxlingsskull :-)

Gabbana och Gazette är hemma från Strömsholm, allt är bra med dem, Gazette har dock rasat i vikt. Hon är ju en dam med väldigt bestämda åsikter. Hon har inte trivts alls därborta och varit stökig att hantera. Här hemma är hon så go att ha att göra med. Tyvärr har sjukhusbesöket resulterat i att hon inte låter någon komma nära sin fölis. Hon är väl livrädd att man ska utsätta henne för mer hemskheter. Jag avgudar den hästen! Hon är så klok och speciell.

Federer och Fixy mår fortsatt bra. Vår duktiga veterinär Evamari var här och gjorde en gyn-undersökning och undrade om vi tagit in fel häst för allt såg jättebra ut! :-) Hon hade ett ägg på 3 cm och går nu med Epus, allt efter veterinärens rekommendation. Gazette var brunstig när vi åkte till Strömsholm så med 99% chans har vi missat henne men det är bara att vänta till nästa brunst. Epus sköter sitt jobb med bravur och har fem fruar och två föl att ta hand om.

Epus-dottern Evanda belönades med 40 poäng och diplom på Julita. Stort grattis Tina! Är så otroligt glad, Epus första visade treåring! Har fått lite bilder på Epus-avkommor, hans dotter Ebony af Sörtå, ett år gammal och en riktigt liten goding:


Ebony af Sörtå e. Stjernens Epus
fotograf: Kristina Korsbäck


Nässlans Gry
fotograf: Cattis Öhman

Young fölade mitt på dagen den 23:e, hon klarade av allt själv och tar så väl hand om sin lilla dotter. Ett litet näpet stoföl men det minsta huvud jag sett på ett föl. Lancôme ska hon heta, "Loppan" till vardags. Youngs uppfödare fick själv fem hingstar efter Levi... Nya foton på fölen kommer men när det är så här varmt ligger de mest i solen och sover, dessutom är Gabbana rakad på båda sidor om halsen, inte så vidare snyggt.

I går var jag på styrelsemöte, en otroligt varm men trevlig dag. Alltid kul att träffa Rebecka också. Nu ska jag försöka sova någon timme, nattpass väntar.

 

2009.06.20

I natt körde jag in Gazette och Gabbana till Strömsholm. Vi vet inte riktigt vad som är fel men Gabbana mår helt klart inte bra. På grund av allt som hänt på sistone funderar jag på att börja samla på frimärken eller nåt, det här är inte kul längre.

 

2009.06.12

Vår uppfödning Kilskogens Fabiola har fölat, hon fick en dotter! Alla exportpapper på Glamour är klara, skönt att vara ute i god tid. Fölungarnas passansökningar är inskickade och anmälningarna till hingstpremieringen likaså.

Många har frågat vad Fixy egentligen drabbades av, det var alltså blodförgiftning och livmoderinflammation, det framgick nog inte i förra inlägget.

 

2009.06.09

Massor har hänt sedan sist, dagarna går i 180 och jag har åtagit mig mer saker än jag hinner med, det mesta är avbetat nu, bara ett par smågrejer kvar så nu kan jag med gott samvete sätta mig och uppdatera hemsidan.

Fixy fölade den 27 maj, jag jobbade natt men mamma ringde vid 4-tiden i panik, Fixy hade fölat, helt utan förvarning och hade ett felläge som verkar vara väldigt "populärt" i år. Jag åkte hem i ilfart och ringde distriktsveterinären som kom till stallet ett par minuter efter mig. Jag hann gå in och känna men det var stört omöjligt att nå benet, veterinären konstaterade sen samma sak. Medans vetten förberedde sig hörde jag hur någon skrek och insåg att det var fölet, den levde! Vetten snabbade sig, på med kedjor och dra, jisses vad den satt! Till slut fick vi ut den och och då slutade fölet att andas, hjärtmassage, rensa luftvägar och mun samt blåsa in luft. Den började andas och slutade snart igen, så höll vi på ett tag och till slut andades den regelbundet. Fixy var medtagen men verkade må ganska bra. Fölis åt och bajsade och verkade pigg. Efterbörden ville inte släppa så jag sprutade Fixy med partoxin och promenerade, inget hände, väntade ett par timmar, sprutade igen och efter ytterligare ett par timmar släppte den äntligen. Inom ok tid tyckte veterinären (telefonkontakt). Sen blev Fixy lite småhängig, veterinären kallades ut igen, Hippotrim, partoxin, metacam och sköljning av livmodern.

Dagen efter, på kvällen gick allt fort, Fixy vägrade äta, fick snabbt 41,1 graders feber, 60 i andning och 120 i puls. Veterinären kom ut en tredje gång, jag krävde ett blodprov för att kolla hyperlipemi, det var det inte, vetten tog med sig prover till stationen och körde i deras labb. Efter ett par timmar ringde hon tillbaks, i princip inga vita blodkroppar, nu blev det bråttom. Lastade sto med föl och började åka, Ultuna hade Rotavirus och tog inte emot, körde till Strömsholm där man direkt satte in intensivvård. Intravenöst dropp, antibiotika i.v., mer partoxin, sköljning av livmodern igen - massa var och bukpunktat som var orangerött. Jag orkade knappt vara kvar när jag såg vätskan - det var Neptuns dödsdom. Man misstänkte en blödning/bristning i livmodern in i bukhålan. Som tur var så var det inte fallet utan man stack fel ett par gånger och hade orsakat en blödning där, labbet kunde sedan konstatera att det var ok efter centrifugering! Mitt i allt slutade hon producera mjölk så vi fick nappa fölet. Gentaject, flunixin, geepenil, excenel, ringer-acetat m.m.... Massa läkemedel.

Hon blev kvar på Strömsholm i sex dagar, jag åkte och hälsade på henne på lördagen och tog ut henne och fölet, vilken lycka! Hon åt gräs! Tidigare fick hon stå på dropp för hon vägrade att äta någon annat än någon näve müsli, inte ens gräset som vi plockade åt henne. Vi tog hem henne och direkt hon kom hem drack hon ur sin hink och gick på gräsmattan och ÅT! Vilken lycka!

Nu mår hon jättebra, vi observerar men alla medicineringar är slut, febern borta och mjölkproduktionen är i gång igen.

Fölis har mått bra hela tiden, han hann tappa lite i vikt på sjukhuset men har varit pigg och frisk hela tiden, vi gjorde en foal-check för säkerhetsskull och allt såg bra ut. Det är för övrigt en svart hingst, döpt till Kilskogens Federer :-)

Hela kalaset gick på nästan 50.000 kr, tur att försäkringen täckte i princip allt...

Vad har hänt annars då? Hovslagaren har varit här i två omgångar och verkat samtliga. Vi åkte på RPAFs utställning på Ljusterö, fina Gucci fick 87878=38, vad ska man säga? Man är ju bortskämd med att hon brukar få 99 fram men efter allt med Fixy så bryr jag mig ett dugg, det är världens vackraste Gucci i alla fall. Epus fick 99878=41 och reserv-BIR, orkade inte vara kvar till finalen så vi åkte hem och tog hand om Fixy istället. I söndags var jag på Bruce Springsteen, vilken upplevelse! Hur mycket folk som helst och vilken stämning! Epus har fått ett betäckningssto till, har också släppt in Gazette och Gabbana där. Samt att han blivit pappa igen, ett litet svartskäckigt stoföl denna gång. Epus-dottern Evanda visades med 39 poäng, grattis!
Mellan allt detta har jag faktiskt hunnit jobba också :-) Ska jobba inatt och sen är jag ledig ett par dagar, hoppas att inget händer och att man bara "får vara" ett par dagar, det behövs nu.


Stjernens Epus

 

2009.05.24

Gucci fick dubbla utmärkelser på 3-årstestet idag! Jippi! I och med det var hon den shetlandsponny som lyckades bäst idag, hon fick 49 poäng på gångarter och 50 poäng på hoppningen. Martin fick 47 poäng i gångarter och 48 i hoppning. Figo fick förra veckan 47 poäng i både gångarter och hoppning, det betyder att det hade räckt till dubbla utmärkelser till båda grabbarna om de hade varit ett år äldre (tvååringarna får ju inga utmärkelser). Fina Epus-barn alla tre!

Gucci fick hoppa riktigt, riktigt högt. Vågade knappt kolla de två sista sprången men hon var högt över, så duktig! Min pingla!

2009.05.18

Gazette har fölat! Ett svartskäckigt stoföl, allt gick bra. Jag kan andas ut en stund :-) Hon är inte döpt ännu men jag har flera förslag och ett favoritnamn, ska känna lite på det först. Gazette är superstolt och vaktig, hon bet mig i handen när jag skulle ta bort ett halmstrå från lillan, duktig mamma. Jag ska ju inte pilla på hennes unge egentligen. Har aldrig sett ett föl som varit så snabb upp på benen och dessutom stadig. Tyvärr regnar det så dom har bara varit ute några timmar på förmiddagen.

Unghingstarna släpptes som sagt på bete häromdagen, uppskattat! Efter treårstestet nästa helg släpps nästa gäng.


Kilskogens Gretzky, Kilskogens Giorgio och Kilskogens Figo

 

2009.05.16

Figo, lilla "Figge" upprepade syrrans bedrift från förra året och vann både gångarts- och hoppmomentet på tvååringarnas Talangjakt i Roslagen, alla raser. Han fick jättefina poäng och uppförde sig exemplariskt inne i ridhuset. Exteriöra kritiken: Bra rastyp. Trevligt uttryck! Välliggande bog, för dagen överbyggd. Bra ledgångar, välbenad från sidan, ännu något tät fram. Vägvinnande skritt. Lätt och energisk trav. 87888=39 Galoppen är energisk - 8. God taxering och benteknik, god hoppvilja, god spänst, styv rygg - 8. God samarbetsvilja, koncentrerad uppmärksam, gott förtroende - 8. Väl visad! Om jag räknat rätt blir det 47 poäng i båda disciplinerna.

Nu går han i hagen med kompisarna och i morgon väntar betessläpp för tre av grabbarna. Fick i ordningsställt sista hagen i dag, skönt!

Gazette är lite halvlurig, inte långt kvar till fölning för henne nu, nervöst!


Kilskogens Figo - talangjaktsvinnare

 

2009.05.13

Inga föl än och stona är inte direkt vara på gång heller, de har börjat fylla i men inte mer än så. Däremot har Epus första föl för i år fötts, ett svartskäckigt stoföl på Stuteri Nässlan. Grattis! Än så länge namnlös. På lördag är det talangjakt i Norrtälje, vi ska visa Figo och jag har ärligt talat inga större förhoppningar mer än att deltaga. Han är inte alls till sin fördel nu men vi tar det som träning inför nästa år när det gäller på riktigt. 


Nässlans Gry
fotograf: Cattis Öhman

2009.05.03

Underbart väder! Släppte Epus och Glamour i sommarhagen idag, uppskattat! Glamour ska betäckas innan hon åker till sitt nya hem i Norge. Det var två glada hästar som sprallade runt i hagen en stund, sedan tog matsuget över. Inga föl på gång, stona verkar inte ens på gång trots att dom borde föla ganska snart, märkligt.

Nästa projekt är att göra i ordning unghingstarna och stonas hagar. Var och löshoppade unghästarna tidigare i veckan. Det går framåt, Gucci hoppar alltid bra och gör det vi vill men nu tog hon i ordentligt och hoppade helhjärtat och tyckte dessutom att det var roligt, hoppas det håller i sig! Hon har riktigt fin trav, hoppas vi kan visa upp den på treårstestet också.

Lägger in en bild på Snyggve också :-)


Stjernens Epus

 

2009.04.28

I dag för tre år sedan föddes Gucci - den finaste av de finaste. Hon gör mig alltid glad, en otrolig häst!

Epus får pryda framsidan, ganska fin va? :-) Målad av Lena "Mulle" Furberg!

 

2009.04.20

Händer egentligen inte så mycket på hästfronten just nu, jag borstar päls... Gazette har fyllt 14 år, hon blir veteran nästa år, tiden går så fort! Hovslagaren har varit här och tagit hela ligan, på tisdag kommer Evamari och vaccinerar de ston som ska föla så de kommande fölisarna får ett bra skydd. Vi har varit och löshoppat Figo, Gerber och Gucci. Det är också dom tre som kommer att visas på treårstest och talangjakt nästa månad. Gerber rör sig bäst av alla men är ojämn i hoppningen, vi hinner hoppa ett par gånger till innan testet så kanske får han större förtroende.

Har anmält och betalat in till utställningen i Bro, talangjakt/treårstest i Norrtälje och Ekerö samt generalmönstringen i sommar (Strömsholm). Skönt att göra det i god tid.

Epus farmor Oloroso har avlidit efter komplikationer vid fölningen, mina tankar går till Janny och hennes familj. Oloroso blev 22 år och var den första ponnyn på Stjernen.

 

2009.03.26

Mamma och jag har nu gått kompetensbeviskursen och båda klarade examen! Alla papper är inskickade till Jordbruksverket för att få transporttillstånd, Polismyndigheten för att få utdrag ur BR och kommunens djurskyddsinspektör för att inspektera vår transport. Har gjort i ordning en pärm med alla kompetensbevis, kopior på bilen och släpets alla papper, kopior på hästarnas pass, besiktningsprotokoll m.m. Allt som ska finnas med vid en inspektion :-)

Hästarna mår bra, händer inte så mycket just nu, grusvägarna är isgator men snart kan jag nog sätta igång att köra Gentzel igen.

Det har varit en del inbrott i stall inom 2 km från oss, otäckt! Jag har installerat fölkameran och riktat den mot stalldörren och ska sätta upp övervakningsskyltar, förhoppningsvis avskräcker det.

 

2009.03.19

Nu är det tätt mellan uppdateringarna! Bara en vecka sedan sist :-)

Har fått pälsätare på ett par av unghästarna, de är behandlade men det ser riktigt trist ut med de kala fläckarna. I dag var jag och mamma iväg till ridhuset med Gurkan, Martin och Figge (=Gucci, Gerber och Figo). Gurkan hoppade först, hon har ju gjort det förut och var med (och vann!) talangjakten förra året, hon hoppade vant och var jätteduktig! Pigg och busig som alltid, kan väl inte påstå att hon hoppar jätteengagerat men hon gör vad hon ska. Sen fick smågrabbarna hoppa tillsammans, det var första gången för båda två och jag hade inga större förhoppningar eftersom allt bara är bus och lek men de hoppade riktigt fint mellan bocksprången. Figge visade sig vara väldigt hinderklok och hoppade med god energi men ändå sansat och försiktigt. Martin körde fullt ös medvetslös och hoppade en halvmeter över hindrena, han kanske taggar ner när han får mer erfarenhet. Figo visade upp jättefin trav men han bleknar bredvid Martin som rör sig riktigt bra i alla tre gångarter - ska bli kul att visa honom om han kan hålla sig i skinnet vill säga...

Ska försöka komma iväg varannan vecka och hoppa, Epus följer nog gärna med en sväng också.

 

2009.03.12

Glamour är nu såld, hon kommer att flytta till Norge. Hon kommer att gå kvar här till i sommar och ska betäckas innan hon åker. Hon kommer att få ett riktigt gott hem så trots att det är sorgligt att sälja henne så känns det riktigt bra.

I övrigt händer det inte så mycket just nu, hästarna fäller mängder, speciellt stona och får extra B-vitamin. Gretzky har stödfodrats hela vintern och kommer sakta men säkert ikapp sina jämnåriga, det ska bli intressant att se honom i sommar.

 

2009.02.23

Hemma efter en helg i Göteborg. Jag fick biljetter till Göteborg Horse Show och en natt på hotell av min pojkvän när jag fyllde år, jag åkte ner i förväg för att hälsa på Ingrid, alltid trevligt! Vi hann med att se hela Göteborg, gå ut och äta middag, åka spårvagn, dricka drinkar, shoppa på Eurohorse och massa snack så klart. Tack Ingrid!

Showen var kul att se, tack älskling för en underbar helg!

Hästarna mår bara fint, det händer inte så mycket nu. Ett par stycken har börjat fälla, så lite extra borstning blir det varje dag. Ska se om jag får tid (och lust) att göra om hemsidan lite framöver, dags för lite ny design!

 

2009.02.09

Ny månad, snart är våren här :-) Både Glamour och Epus tilldelades SUCH 2008! Jätteskoj att vår allra första uppfödning tilldelas denna utmärkelse.

Gurras inkörning går kanon, har aldrig haft en så lätt häst som han. Det är så kul när det går framåt och hästen är positivt inställd till arbete.

Mammas fina SWB-valack dog i tarmvred, fina Neptun! Dom hann in till Ultuna men efter bara någon timme fick de avliva honom. Saknad!

Shettisarna mår i alla fall bra, hovslagaren har varit här och jag hoppas få ut veterinären för lite vaccineringar snart. Mer hösilage kommer också i veckan, det rullar på med andra ord. Något som inte rullar på lika bra är mitt skolarbete men jag ska försöka ta mig i kragen där...

Både Gucci och Gentzel fick 40 poäng i Köping i går, Guccis halva dubbelguldsdiplom är klart och Gurra är ett steg närmare SUCH, en 41-poängare saknas. Gucci mätte 96-15 cm, perfekt storlek!

 

2009.01.19

Långt mellan uppdateringarna... Jag har för femte året i rad varit i Holland och på deras hingstpremiering. Det var riktigt kallt, -11 grader och snö, betydligt kallare än här hemma. Som vanligt var det många fina hingstar som visades, min favorit var Tons hingst Skerry van Geldersoord som vann sin klass med 1:a premie (som god tvåa gick finfina Almnäs Mahogny) och sedan blev Champion midden maat. Bilder kommer så småningom.

Jag förundras över hur shetlandsponnyfolk kan bete sig mot varandra, avtal verkar inte gälla och det är helt okej att köra över andra om det gynnar en själv, den här gången drabbas jag inte direkt men förundras ändå över beteendet.

Här hemma är allt som vanligt, Iris är steriliserad så nu kommer inga mer överraskningar i form av kattungar. Har anmält tre ponnyer till vinterutställningen i Köping, hoppas det är hyfsat väder så vi kommer i väg. Gucci, Glamour och Gentzel är anmälda, tre Gazette-barn.

 


Klicka här för att se tidigare år:

~ 2003 ~ 2004 ~ 2005 ~ 2006 ~ 2007 ~ 2008 ~
~
2009 ~
2010 ~ 2011 ~ 2012 ~ 2013 ~ 2014 ~