Nyheter 2013


2013.11.09

Regnet vräker ner dagligen och det börjar bli lerigt ute, det är nästan så jag saknar kylan... Förra helgen körde vi en dubbel, dvs utställning både lördag och söndag. På lördagen åkte vi vid 5-tiden på morgonen mot Norrköping för att vara där i god tid då vi hade två debutanter i släpet. Glock var först ut och gick som nummer ett av tre med guld! Glock är visserligen visad som föl tillsammans med sin mor men detta var första gången han åkte iväg själv. Han uppförde sig så väl och jag är riktigt stolt över honom. Glock eller Terror som han kallas till vardag har en helt enorm tagelväxt, jag och mamma stod i en timme bara och redde ut manen :-)


Kilskogens Glock - Champion unghingst & BIS-6

Sedan var det Beatrix tur och även hon vann sin klass med guld. Sedan var det en lång väntan innan finalerna där Glock blev Champion unghingst och Beatrix Champion sto. De slutade sedan som 6:a respektive 3:a i BIS. Glock fick finfina raden 98788=40 och Beatrix 99879=42! Vi var hemma vid 20-tiden på kvällen, då väntade mockning och pyssel med övriga hästar innan det var dags att göra i ordning Gentzel som skulle åka iväg dagen efter. I pannlampans sken badade vi benen och svansen, in i stallet och jisses vad smutsig han var när vi kom in i ordentligt ljus! Bara sätta igång, resultatet blev okej :-) Vill inte bada dem såhär sent trots plusgrader. Klockan 23 klev vi innanför dörren, TUR att nästa utställning var i Norrtälje, endast 15 minuters körväg hemifrån.


Beatrix van Bunswaard - Champion sto & BIS-3

Gentzel har inte varit ute alls i år och eftersom det var dåligt med anmälningar till RPAFs utställning stödanmälde jag Gurra. Vi åkte i god tid för att göra i ordning ridhus, packa upp priser etc. Sen in i ringen med Gurra som vann sin klass och sedan blev Bäst i Rasen. In med honom i släpet för att vara funktionär och döma handler/maskeradklasser. I finalen slutade även Gurra som BIS-3 med 88898=41 poäng. Han är verkligen underbar att ha med sig, så himla snäll, står en hel dag i släpet utan ett ljud och ger allt inne i ringen. Tyvärr fick han inte betalt för sin fina trav denna dag för jäklar vad han travade! I finalen travade vi ett helt fyrkantsspår och han bara längde och längde... Så travsäker och rätt tänk i huvudet. Min fina lilla hingst!


Kilskogens Gentzel - Bäst i Rasen & BIS-3

 

2013.10.26

En månad sedan sist... Hösten är här men ponnyerna går fortfarande på sina beten dagtid och i vinterhagarna nattetid med tillgång till sina ligghallar. Gucci och ett sällskap sover i stallet, vi provar att ha henne på stall och se om det fungerar bättre, jag är desperat att prova allt för att få ett föl från henne.


Gucci & Young

Jag vågar knappt skriva det men Loppan är friskförklarad! Vår veterinär var här och gjorde en grundlig gynekologisk undersökning på henne, visst finns det ärrvävnad och en förhårdnad på vänster sidan i bäckenbotten men det ska inte påverka henne och hon ska kunna betäckas igen, det är förstås något som ligger ett par år framåt i så fall men det känns så bra efter all tid, jobb, pengar och energi som vi lagt ner. Loppan är en otrolig fighter och har slagit ut en skada/sjukdom i taget. Hon är lite bredspårig i galopp fortfarande, i skritt och trav ser jag ingenting längre, det är en sån enorm skillnad! Jag minns att jag pratade med Ingrid i telefon när vi precis tagit hem Loppan, hon travade i hagen och jag grät och var tvungen gå därifrån, jag klarade inte av att se min fina häst röra sig på det viset, det var hemskt och jag trodde aldrig att hon skulle bli bra igen. Loppan har hela tiden varit pigg och glad, annars hade det inte gått. Vi har också tagit ett nytt SAA-prov och det låg under 5 = frisk!

Massor med nya bilder finns på Gozzi, Glock och Myntas sidor.


Kilskogens Mynta
fotograf: Bea Jakobsson

 

2013.09.27

I år har vi fått katastrofalt lite hösilage på de egna vallarna. Vi har därför sprutat och plöjt upp alla vallarna nu, i vår sår vi och så hoppas vi att det gör susen så vi kan bli självförsörjande på foder i framtiden. Vallarna har tyvärr missköts rejält av de som arrenderade marken innan så det var nödvändigt. Vintern närmar sig så idag har jag satt Thermobarerna på plats, dock inte kopplat in dem än, riktigt så kallt är det inte även om vi haft vår första frostnatt. Nästa projekt ska påbörjas inom kort, ett stort foderbord med tak till stona, vi har inväntat regn för att kunna gräva i marken och regn har det kommit...

Gozzi har visats på avelsvärderingen i Kolbäck och fick förargliga 39 poäng fördelat på 88779. Så nära men ändå inte. Kritiken minns jag inte mycket av och pappren kommer på posten senare. Han skötte sig väldigt bra och jag är mycket nöjd med hans uppförande hela dagen, allt ifrån lastning till att stå och åka snällt i transporten, kändes också kul att han fick till sin fina trav. Många har frågat vad jag ska göra med honom, jag tror han får bli kvar så får vi se hur han utvecklas och om det är aktuellt att visa fram honom igen. Jag väntar gärna på honom, han är speciell i och med att det är Gazettes allra sista avkomma. Bättre och fler bilder på honom kommer.

Jag fick förtroendet att visa Annalenas lilla hingst Douwe van't Minihoefke som godkändes med fina 98888=41. Jag tror aldrig jag blivit så glad för någon annan tidigare, det var verkligen välförtjänt och när jag såg Annalenas tårar var det inte långt bort till mina heller :-) Stort grattis till din "perfecta-hingst"! :-)

Beatrix lillebror Dutchman van de Brouwerij godkändes i Laholm med 99788=41 poäng. De har samma mor i Hilary van de Amstelhof men Dutchman är efter Helmut van de Brouwerij som är farfar till Beatrix. Grattis Stal Brouwerij! Precis som Gozzi så blev Dutchman moderlös som föl men växte upp med en amma.


Kilskogens Gozzi

Lanson har inte kunnats visas alls i år eftersom Loppan varit så sjuk men hans far Almnäs Mahogny har varit ute med sin nya ägare i Norge och blev reserv-Best in Show. Best in Show blev Malva och Gazettes syster Almnäs PH. Stort grattis till Trine och Eldrid!


Almnäs PH
fotograf: Eldrid Slotnæs


Almnäs Mahogny
fotograf: Elisabeth HK


Almnäs PH & Almnäs Mahogny
fotograf: Elisabeth HK

En annan som varit framgångsrik är Myntas fina pappa Tromb som först blev Champion hingst på Riksen (där Mynta f ö blev Champion ungsto) och sedan blev Champion hingst och Best in Show i Karlstad. Grattis!


Almnäs Tromb
fotograf: Ella Johansson

Badrumsrenoveringen är äntligen över, det enda som inte monterats är handdukstorken men den sätts upp nästa vecka. Så otroligt skönt att det är klart! Nu ska vi bara spackla och måla lite i tvättstugan och sedan får det nog räcka för i år...

 

2013.09.15

Olinda har nu åkt till sitt nya hem i England. Hon har varit på resande fot i fyra dagar men verkar ha tagit det ganska bra. Jag har fått flera bilder och rapporter redan och vi önskar de nya ägarna ett stort lycka till i framtiden och hoppas att dom ska trivas bra tillsammans.

Förra helgen visade vi fram Beatrix på avelsvärderingen, hon fick avelsvärdeklass G och poängen var 99878=41. Hon skötte sig jättebra men var lite spänd i rörelserna. Hon är ju inte visad så mycket så med lite mer rutin blir det nog bättre. Hon mätte 99-147-15 cm och blev dagens högst bedömda shetland.


Beatrix van Bunswaard


Beatrix van Bunswaard

 

213.09.02

En månad sedan sist och trots att jag har haft semester har jag inte haft tid att uppdatera... Det har hänt och händer fortfarande massor kring hästarna och gården. Gozzi är anmäld till hingstpremieringen i Kolbäck och jag har ägnat en del tid till att träna honom och åkt iväg till ridhus ett par gånger, han sköter sig bra och det känns som jag har Epus fast i en storlek större när han går bredvid mig, han rör sig dock bättre än sin far och har lite livligare temperament. Vi visade Fendi och Young i Järna. Fendi sågades ganska rejält och fick 38 poäng, vilket egentligen är bra, det är ju klass I men efter hennes fina säsong med två Champion-titlar på 41 respektive 42 poäng samt diplomet med 41 och dagens bästa shetland, kändes det allt lite tråkigt att avsluta 3-årssäsongen så men det är samma fina ponny ändå :-) Young fick tvåa i sin klass med 98888=41 poäng.


Kilskogens Mynta - Champion ungsto på Riks i Köping

Årets Riks gick av stapeln i Köping. Vi hade med oss Mynta som visades allra först på morgonen, hon vann sin klass med guld och var välkommen tillbaka. Malva gick som trea med fina 99888=42. I championatet vann lilla Mynta över två- och treåringarna och blev således Champion ungsto! Wow! Jag vet inte var hon slutade i BIS men hon var den sista 40-poängaren att lämna ringen, poängen var fördelade på 99787. Att ta en så fin titel på Riks med en egenuppfödd ponny är stort för mig.

Vi har hämtat hem Gabbana och Beatrix som varit hos fina Almnäs Etapp och båda är konstaterat dräktiga! Jätteskoj! Tack snälla Mia för att du tagit så väl hand om mina flickor! Hoppas allt går vägen och att det blir ett bättre år nästa år... Sedan sist har även Rhianna åkt medan Olinda fortfarande väntar på sin transport.

En stor del av både min och Evas semester har gått åt till att förbereda utställningen i Rimbo. Det är visserligen inte första gången vi anordnar utställning men av någon anledning var det den absolut jobbigaste! Dagen var i alla fall väldigt uppskattad och många ville ha en repris nästa år men då får någon mer hjälpa till att arrangera, det var alldeles för tungrott och tidskrävande i år att göra det själv. Jag tror inte folk inser vilket jobb det är att arrangera en utställning. Eftersom det gick trögt med anmälningar stödanmälde jag ytterligare två ponnyer (Malva & Gozzi) och hade alltså fyra ponnyer att visa fram... Tur det var nära hem! Ponnyerna gillade nog upplägget - åka 4 km visa upp sig och sedan få åka hem direkt till sina boxar :-)


Kilskogens Mynta - Champion ungsto & BIS-3 i Rimbo

Först ut var Mynta som vann sin klass med 99878=41 och sedan vann Champion ungsto och slutade som BIS-3. Sedan visades Gozzi och han skötte sig jättebra! Vi hade pyntat ridhuset med blommor, sponsorernas skyltar och banderoller med mera, det var nog nyttig träning för många av unghästarna på plats. Även Gozzi fick en guldplakett fördelat på 89878=40 och vann Champion unghingst. I finalen slutade han som BIS-5 och utsågs därmed till dagens bästa färgade.


Kilskogens Gozzi - Champion unghingst & BIS-5 i Rimbo

Malva vann den stora gallstoklassen med 99898=43 poäng, det räckte till Champion sto och Best in Show! Direkt efter var det Guccis tur och det var nästan det roligaste på hela dagen - hon var så lycklig att få komma ut på utställning igen! Det är väl få ponnyer som tycker det är roligt att åka på utställning men det gör hon. Hon var mest i luften i olika krum- och bocksprång och pep så fort vi travade. Hon vann klassen för färgade ston med 88887=39. Silver, hade kanske hoppats på en 9:a på typ så det hade räckt till guld men 7:an håller jag med om för hon visade allt annat än trav :-) Världens bästa älskade Gucci!


Almnäs Malva - Champion sto & Best in Show i Rimbo
fotograf: René Timmermans


Kilskogens Gucci - Klassvinnare i Rimbo

En helt fantastisk dag resultatmässigt! Fyra visade ponnyer resulterade i fyra klassvinster, tre championat, BIS-5, BIS-3 och BIS! Stort tack till alla utställare, funktionärer, domare och domarsekreterare, publik med mera, utan er ingen utställning.

Ett extra tack till Helena som hjälpte till hela dagen och visade Mynta så fint i finalen, pappa som är totalt ointresserad av hästar men ändå hjälpte till hela dagen och till och med gick med Gozzi i finalen, Therese som var en klippa i sekretariatet och Josefine och Eveline med syskon och mamma Annelie för hjälp med prisutdelningen och tack snälla René för fina bilder! Fler bilder finns på ponnyernas egna sidor.


Almnäs Malva, Hanna, dagens domare Madeleine Beckman, Siv & Winsome van Gelre
Här ser man hur liten Malva faktiskt är :-)
fotograf: René Timmermans


Almnäs Malva Best in Show & Winsome van Gelre res-Best in Show
fotograf: René Timmermans


Fyra klassvinster, tre championat, bästa färgade, BIS-3 och Best in Show

Här hemma har vi snart byggt klart en sista hage, den är på nästa 3 hektar och tanken är att hingsten med sina ston ska få gå där nästa år. Stona får nog gå där på höstbete redan i år, gräset är meterhögt och innehåller nog inte speciellt mycket näring men det mättar och ingen av dem behöver något kraftigt bete. Vi har också byggt dörrar till utestallet, det är i engelsk stil dvs man kan lämna överdelen öppen och ha nedre stängd om någon ponny skulle lyckas ta sig ur boxen som en extra säkerhet samt dubbla dörrar så man kan få en riktigt bred öppning om man tar ut sto med föl exempelvis. Inne i huset har vi rivit ut badrum och nu har hantverkarna tagit över, det ska kaklas och dras om rör. Grovingången/tvättstugan ska få klinker på golvet och en brunn ifall olyckan skulle vara framme. Det blir nog bra när det är klart men det är påfrestande att bo i en byggarbetsplats och ha toaletten ute på gården och duscha på jobbet... Annars är det som vanligt veden som ska in och gården förberedas inför höst och vinter.

Avslutar med en bild på världens bästa Gucci. Uttrycket i hennes ögon och de spetsade öronen säger allt.


Älskade Gucci

 

2013.08.01

Gucci är dräktig! Det är helt otroligt och obeskrivligt roligt! Jag är mycket väl medveten om att det inte innebär att det per automatik blir ett föl och att hon kan tappa det osv. MEN hon blev dräktig utan krångel och veterinären sa att allt såg perfekt ut! Det ironiska i det hela är att hon betäcktes tre dagar efter att Loppan fölade och hon fortfarande svävade mellan liv och död, jag hade verkligen ingen lust att gå ut och betäcka henne men blev peppad av både vänner och mamma att fortsätta det vi påbörjat. I och med detta missade vi också halva brunsten men det räckte ju :-)


Guccis bebis!

En annan rolig sak är att Malva och Gucci kommer så bra överens, de är båda väldigt ranghöga men har nu blivit riktiga kompisar och står och kliar varandra och äter tillsammans. Det är ett stort framsteg eftersom de har bråkat ganska mycket tidigare om vem som ska bestämma, det är för övrigt Gucci numera.


Malva & Gucci

Det betyder att Gentzel återigen har skött sitt jobb på bästa sätt och båda hans fruar är dräktiga. Jag måste berömma hans fantastiska psyke. Han har hela vintern och sommaren gått tillsammans med unghingstarna och fostrar och leker med dom på ett bra sätt. Vi tar ut honom ur hagen för att prova ston och eventuellt betäcka och sedan släpps han tillbaka in i hingsthagen. Fungerar hur bra som helst! Jag börjar uppskatta betäckning vid hand mer och mer, man har full koll på brunster och betäckningar, får exakt så många (eller snarare få) språng man vill ha.

 


Vårt fina stall

Olinda är såld och kommer flytta till England! Handpenning är lagd men hon kommer gå kvar här i nästan en månad eftersom nya ägarna ska på semester och vi kom överens om att det är bättre att hon går kvar här och de får hem henne när de är hemma och har god tid på sig att lära känna henne. Det känns riktigt bra och jag hoppas de ska trivas med varandra.

Häromdagen blev Loppan verkad första gången sedan förlossningen, det gick jättebra även med bakbenen som jag var lite orolig för men hovslagaren undrade vad 17 hon varit med om så som hon såg ut i hovarna. Jag hade inte berättat om alla hennes mediciner men det sågs tydligt på hovarna, allt horn bara rasade av, precis som manen... Otäckt! Nu är hon i alla fall jättefin i hovarna igen.

 

2013.07.27

När man inte tror att det kan bli värre så blir det just det, värre. Dagen efter förra uppdateringen åkte jag in på akuten, efter medicinering fick jag åka hem och det dröjde bara ett par timmar innan Loppans vatten gick. Jag mådde ganska dåligt men man vaknar garanterat till när det är fölning på gång, sådan ångest och befogad var den också. Fölet låg fel och Loppan var så trång i kombination med starka värkar gjorde att jag bara kom in ett par decimeter med handen och inte fick tag i det andra frambenet som var vikt i karpus. Jag ringde veterinären direkt som kom på 20 minuter, vi kämpade sedan i över en timme med att få ut fölet. Loppan fick något som stoppade värkarna och då kom veterinären äntligen in i henne, till slut fick han ett rep runt frambenet och kunde dra upp det och vi fick ute honom, 90 minuter efter att vattnet gick och fölet levde! Vilken hjälte vår veterinär var! Han låg bakom Loppan i boxen, jag höll i bakbenen så hon inte skulle sparka honom medan han arbetade, han kämpade och tack vare honom lever både Loppan och fölet.


Lanson fick en egen säng medan Loppan behandlades på Ultuna

Det tog lång tid för Loppan att kvickna till så vi gnuggade fölet och gav honom råmjölk i nappflaska som jag mjölkade ur Loppan samt plasma. När hon äntligen reste sig såg vi att hon fått en rejäl kläm/nervskada och hade svårt att resa sig. Nu kan hon resa sig normalt men rör sig allt annat än bra bak, hon är fruktansvärt bredspårig men verkar inte ha ont av det, hon både travar och galopperar frivilligt. Veterinären fick sedan komma och ta ut efterbörden eftersom det inte släppte. Efter några timmar blev hon mycket sämre och vägrade äta, jag förstod att det var allvar och vi körde direkt in till Ultuna där man kunde konstatera att hon fått livmoderinflammation och bukhinneinflammation. Jag trodde aldrig att hon skulle överleva detta! Hon stod på Ultuna i nio dygn och vi var där varje dag med färskt gräs, hon matvägrade så vi fick komma varje dag för att få henne att äta, vilket fungerade! Livmoderinflammation läkte ut under denna tid men bukhinneinflammationen fanns kvar. Vi tog sedan hem dem och skötte medicineringen hemma, Loppan åt bättre, fick gå i hage och vara häst igen vilket gjorde mycket för båda aptit och psyke.


Älskade Loppan, vi lyckades få henne att äta, troligen räddade det hennes liv,
här står hon på tre olika sorters dropp och Lanson har fått sin skena

Vi har tagit bukpunktat och SAA-prov vid två tillfällen hemma, värdena är inte nere på det normala än men mycket lägre än när hon stod på Ultuna, nu har hon varit helt fri från mediciner i snart en vecka och tempen sjunker hela tiden. Hon äter och verkar må ganska bra, häromdagen tiggde hon på sitt speciella sätt och hon kommer alltid och möter mig i hagen när jag kommer = gamla Loppan är tillbaks. På sikt ska vi ta nya prover men just nu har det ingen betydelse, hon mår bra och vi håller koll på temp morgon och kväll. I samband med detta tappade Loppan hälften av all sin man, den bara lossnade, likt man kan se på folk med cancer, med rötter och allt i stora sjok. Veterinären här hemma sa att det kan bli så när en häst mår riktigt dåligt i samband med sjukdom, att dom gett upp samt är extremt stressade. Tror bara vi kan ana hur nära döden hon varit... Nu är manen mitt absolut minsta bekymmer och eftersom Loppan har vansinnigt mycket man i vanliga fall ser hon nu ut som en normal shetlandsponny i sitt tagel men det var otäckt när man kunde se hur det lossnade.

Fölet är döpt till Lanson (kort för Lancômes son samt en fin champagne). Han har varit pigg och glad sedan dag ett, han hade senkontrakturer och fick ha en skena i ett dygn och sedan en liten plastsko i ytterligare ett par dygn och nu är han fin i benen. I förrgår fick han dock foderstrupsförstoppning ute på betet! Hur han lyckats med det förstår varken jag eller veterinären som fick komma ut (för övrigt samma veterinär som förlöste honom). Jag masserade och promenerade tills veterinären kom men det släppte inte, vi fick gå ner med en slang för att lösa upp stoppet som satt högt upp i halsen. Nu får han Hippotrim och så hoppas vi att han inte får lunginflammation, han ligger bra i temp och är pigg hittills.


Kilskogens Lanson tre veckor gammal
e. Almnäs Mahogny u. Kilskogens Lancôme
fotograf: Ingrid Jaldin

Ett par roliga saker har också hänt, en av mina allra bästa vänner har gift sig. Det var ett fantastiskt fint bröllop med perfekt väder och underbart vacker plats i Borgvik. Jag åkte ner redan dagen innan där vi hann umgås, äta och träffa släktingar och vänner. Dagen efter bröllop bröds på brunch, supertrevligt! Jag brukar inte gråta men en och annan tår blev det i kyrkan...


Vackra Ingrid

Malva är dräktig med Gentzel, hoppas det går bra denna gång, vi gärna ha ett föl ur den kombinationen. Utställningen i Rimbo som vi arrangerar i Nords regi blir av, det gick länge trögt med anmälningar men till slut lossnade det och den kan alltså arrangeras. Kul! Young och Olinda har tilldelats SUCH.

Fendi har visats på premiering och det med bravur! Hon gick etta och fick sitt avelsdiplom och GI med 99887=41 poäng. Hon blev dessutom dagens högst bedömda och fick 200 kr av ardennerhästföreningen, kul initiativ! Hon mätte 102 cm.


Kilskogens Fendi

Slutligen kan jag berätta att Rhianna är såld och åker om drygt en vecka. Avslutar med en bild på min fantastiska lilla Mynta. En liten ponny som tagit en stor del av mitt hjärta, vacker men framförallt otroligt snäll och kelig.


Kilskogens Mynta

 

2013.06.23

Pysslade lite i hingsthagen när Terror (Glock) plötsligt ställer upp sig helt perfekt framför mig, får upp mobilen och ropar till Eva att ställa sig framför innan han flyttar på sig och hinner knäppa två bilder. Tycker han är ganska fin men är ju partisk upp över öronen, det är en mycket speciell liten herre, Guccis hittills enda avkomma, gör lite som han vill, ursnäll och alldeles perfekt storlek (dvs ganska liten :-))


Kilskogens Glock 2 år
e. Perigueux van Isala u. Kilskogens Gucci

 

2013.06.15

Eftersom vi förhoppningsvis kommer hyra en jättefin hingst 2014-2015 så har jag tagit bort Young från till salu-sidan. Intresset har varit svalt fram tills förra helgens framgångar men som det ser ut nu får hon bli kvar här och betäckas nästa år när vi har en passande hingst hemma. Malva betäcktes ikväll och borde därmed vara klar, Gucci är betäckt och har gått ur brunst men jag räknar med att hon kommer om, hon har ju strulat rejält de senaste åren... Beatrix och Gabbana är sedan ett tag tillbaks hos fina nyblivna Elit-hingsten Almnäs Etapp.


Almnäs Etapp RS 305
fotograf: Annette Wadman

Vi har för övrigt fått ny adress, vi har inte flyttat utan det är kommunen som bestämt att vi ska ha en gatuadress istället för postlådenummer.


Young Love, Hanna & Fendi
fotograf: Ingrid Jaldin

 

2013.06.09

Igår var vi på Rockelstad för årets andra utställning för vår del. Med mig hade jag det bästa tänkbara sällskapet Ingrid som kom upp redan i mitten i veckan. Tack för riktigt roliga dagar, betäckningshjälp, resesällskap med mera!

Utställningen kunde inte ha gått bättre. Dessutom var det roligt att vara på Rockelstad igen, fin miljö och bra underlag. Fendi visades först med klassvinst bland treåringarna och sedan Champion ungsto och slutade som 5:a i BIS-ringen. Hon är väldigt snäll men vilket energiknippe! Efter någon timmes promenad var hon ganska lagom tempererad och skötte sig jättefint inne i ringen, stod stilla och rörde sig jättefint. Stolt över henne, hon har inte varit ute så mycket alls och har i år tagit två Champion-titlar vid två visningar. Hon är otroligt lik sin mor på många sätt.

Young visades senare på dagen, även hon vann sin klass och innan det var dags för finalerna fick ponnyerna ladda upp med Betfor-vatten, jag vet att Young kan dricka dåligt när vi är iväg och det är ett smart sätt att lura i henne vätska. I finalen blev hon först Champion sto och sedan fick vi gå och gå, ponny efter ponny plockades ut, vi fick trava ett varv och det kändes bra, till slut var det bara Young och hingsten Pique kvar. Vi ställde upp mot varandra och domaren beslutade sig för att Young var dagens bästa ponny! Så otroligt roligt! Fina, snälla Young, vad hon har utvecklats sedan hon kom hit.
 


Kilskogens Fendi
fotograf: Ingrid Hellgren


Young Love framför Rockelstad slott
fotograf: Ingrid Jaldin


BIS & res-BIS
fotograf: Ingrid Hellgren

Fler foton finns på Fendi och Youngs egna sidor. Nästa aktivitet är om en dryg månad, det är premieringen för Fendi, sedan ska hon slippa åka mer i år är det tänkt.

 

2013.05.29

Massa gamla härliga bilder på Marshwood-ponnyer och de ston som betytt mest i vår avel.


Pauline of Marshwood
fotograf: Stal Brouwerij

Pauline of Marshwood finns i flera av våra ponnyers stamtavlor, farmors mor till Gentzel, farmor till Malva och därmed morfars mor till Mynta (och faktiskt också farmors farmor), mormors mor till Beatrix, farfars mor till Lancôme samt morfars mor till Rhianna. Pauline måste vara ett av de allra mest betydelsefulla stona i holländsk avel.

 


Justify of Marshwood
fotograf: Stal Bunswaard

Justify of Marshwood är mormor till Gazette och Malva och därmed mormors mor till Gucci, Gabbana, Gentzel,Gozzi samt Mynta. Justify beskrevs av ägarna själva som det vackraste Marshwood-stoet. Genomgående väldigt eleganta ponnyer ur denna linje.

 


Witch van Bunswaard
fotograf: Stal Bunswaard

Witch van Bunswaard är mamma till Gazette och Malva.

 


Gloom of Marshwood
fotograf: Stal Bunswaard

Gloom of Marshwood är mormors mor till Fendi.

 


Dalsgårds Onedin
fotograf: Stutteri Stjernen

Avslutningsvis ett foto på Rhiannas halvbror Dalsgårds Onedin (e. O'regen van de Kleine Tip) som finns i Danmark på Stutteri Stjernen som kårades med 99888=42 och 1 klass samt ringetta. Grattis!

Som det ser ut just nu betäcker vi nog fyra ston i år, Gucci, Gabbana, Malva och Beatrix. Två kommer att betäckas med Gentzel och två kommer få åka iväg. Till nästa år hoppas jag att vi har en hingst på station så vi slipper åka iväg alls. För även om det är en himla massa jobb med brunstkoll och betäckningar är det skönt att ha ston och eventuella föl hemmavid.

Vill också passa på att tipsa om Stal Bunswaard nya hemsida: www.stalbunswaard.nl

 

2013.05.27

Vi kan nu förmedla några riktigt fina ponnyer, födda på Bunswaard-stuteriet, ett av de allra mest framgångsrika stuterierna i Holland. Samtliga ponnyer har massa Marshwood-blod i stamtavlorna. Ett verkligt tillfälle att köpa riktigt bra avelsston!


Beatrix van Bunswaard
fotograf: Leontien Ruissen

 

2013.05.12

När man inte tror att det kan bli värre... I förrgår fölade Malva, ett svart stoföl som var dödfödd och moderkakan hade släppt, precis samma som för Beatrix. Jag orkar inte med detta längre och de allra flesta ponnyerna är till salu, hör av er om ni är intresserade. Gucci och Malva är inte till salu, övriga går att diskutera. Vi har tagit prover som skickats för analys om det kan röra sig om något virus. Jag får svar i mitten av nästa vecka.

Vill också passa på att tipsa om Stal Bunswaards nya hemsida: www.stalbunswaard.nl

 

 

2013.05.01

Livet går vidare men attans vad hårt det var att mista Beatrix föl. Ett par dagar efter förlossningen blev Beatrix dessutom sjuk. Vad det var vet vi inte riktigt men jag vakade över henne hela natten, gick promenader två gånger i timmen (veterinärens råd) och trugade i henne mat och godsaker och som TUR var så var hon som vanligt igen efter drygt ett dygn.

Just nu städar vi mest på gården efter vintern men idag har vi fotat lite, nya foton finns på Rhianna, Glock och Myntas sidor.


Dalsgårds Rhianna

 

2013.04.20

Tyvärr förlorade vi Beatrix föl. Fölet föddes normalt men moderkakan kom tillsammans med fölet och den dog antagligen av syrebrist redan under förlossningen. Jag kan ändå inte släppa tanken på om jag hade kunnat göra något annorlunda... Vi försökte massera och blåsa igång fölet men den hade inga reflexer alls. Ett jättefint litet stoföl förstås, mitt drömföl och en kombination som aldrig kommer kunna göras om. Ord kan inte beskriva hur ledsen jag är. Beatrix sörjde i nästan två dygn men mår efter omständigheterna bra och är nu precis som vanligt igen.

Dessutom har Gucci med största sannolikhet tappat sitt föl för andra året i rad. Just nu är jag så fruktansvärt less på allt och ser verkligen inte fram emot Malva och Lancômes kommande fölningar.

 

2013.04.16

Nu har vi alla hästar hemma :-)

I lördags körde jag ner till Tenhult och hämtade lilla Rhianna som övervintrat hos Rebecka på Åkaregården, med mig ner hade jag Rebeckas ettåring Maxtrona. Tack snälla Rebecka för att Rhianna fått bo hos er. Självklart fanns det en baktanke med val av plats och dag - hingstpremieringen! Ingrid kom också så vi var samlade alla tre, det är alltid så otroligt roligt att träffas allihop, många goa skratt! Mina fantastiska vänner lämnade också över en försenad födelsedagspresent, nämligen en biljett till Spanska ridskolan, wow! Det ska bli jätteskoj och det bästa av allt är att både Ingrid och Rebecka kommer hit så det blir en helhelg tillsammans.

Det visades många fina hingstar och favoriten var nog Dalsgårds Pentagon som hade en härlig uppsyn och framförallt en fantastiskt fin stam.

Rhianna är otroligt snäll och lättsam, hon har smält in bra i flocken, den enda som inte gillar henne är Loppan. Loppan har aldrig någonsin under sitt fyraåriga liv lagt öronen bakåt eller visat en enda sur min, hon tar allt med ro och är en väldigt positiv ponny - tills nu, det var inte populärt med en nykomling, kanske beror det på dräktigheten och hormoner? Hon jagade Rhianna så jag fick sära på dem ett tag så de skulle få äta och dricka, sedan har det gått bättre och bättre, nu vallar hon undan Rhianna men det är inte längre några attacker så jag tror och hoppas att det håller på lägga sig.

Beatrix var beräknad att föla 11 april men verkar inte alls speciellt redo, vilket är lika bra med tanke på vädret. I övrigt rullar allt på i en rasande takt med jobb och hästar.

 

2013.03.03

En månad sedan sist...

I går var vi i Kristinehamn och med oss hade vi Young och Fendi. Båda hästarna uppförde sig väldigt bra även om Fendi blev väldigt laddad på slutet av dagen, mamma (som har ena armen i gips) hade händerna fulla i finalen... Young fick fina 99889=43 och rekommenderades till BIS-ringen där hon slutade 3:a igen, tror det är tredje gången hon blir BIS-3 :-) Fendi vann sin klass, blev senare Champion ungsto och BIS-6. Båda ponnyerna visade sig från sin bästa sida inne i ringen och jag är speciellt nöjd med Fendis trav, det kändes riktigt bra! Tack Shetland Nord med Angelica i spetsen för ett kanonarrangemang!


Kilskogens Fendi - Champion ungsto

 

2013.02.03

Det händer inte så mycket så här års, hästarna mår bra och nu är äntligen vädret lite mer drägligt igen med ett fåtal minusgrader och i dag sken solen! Tog en härlig promenad på vår mark och kan konstatera att denna vinter varit tuff på både skog och staketen. Har börjat planera utställningssäsongen så smått. Förhoppningsvis blir det även 3-årstest för bägge treåringarna, sommarpremiering för Fendi och eventuellt hingstpremieringen till hösten för Gozzi. Vi har även tagit på oss att vara utställningsansvariga, det blir i Rimbo den 25 augusti, det ska bli spännande! Mer information finns på Shetland Nords hemsida.


Beatrix van Bunswaard


Gabbana

 

2013.01.16

Hemma efter en trevlig (som alltid) vistelse i Holland. Jag har inte varit på deras hingstpremiering på två år och hade egentligen inte tänkt åka i år heller men fick chansen att följa med Annalena och det ångrar jag inte. Tyvärr lyckades jag pricka in en rejäl förkylning och var nog ganska borta hela fredagen, feber och frossa men hästar piggar alltid upp lite och på lördagen mådde jag bättre. Det är alltid så trevligt att prata med alla man lärt känna genom åren, diskutera hästar i allmänhet och shetlandsponnyer i synnerhet :-)


Black King van de Belschuur

Till min stora glädje blev Black King van de Belschuur kampioen grote maat, dvs bästa stora hingst och vilken hingst sen! Så snygg! Han rörde sig riktigt bra också. Riktigt roligt att Beatrix är dräktig med honom, hoppas hoppas vi får ett fint föl från den kombinationen.


Black King van de Belschuur

Eftersom jag var långt ifrån på topp blev det ovanligt lite foton i år. På lördagen gick vi ut och åt på en fin restaurang med trevlig sällskap och dagen efter hann vi med ett stuteribesök innan vi begav oss hemåt. Borta bra men hemma bäst! Trots en toppvistelse var det otroligt skönt att komma hem och ut till sina egna ponnyer igen.


Black King vilar mellan visning och final


Förra årets vinnare - Alex van de Pony Hoeve


Årets vinnare - Vanity van de Buxushof

 

 


Klicka här för att se tidigare år:

~ 2003 ~ 2004 ~ 2005 ~ 2006 ~ 2007 ~ 2008 ~
~
2009 ~
2010 ~ 2011 ~ 2012 ~ 2013 ~ 2014 ~