Nyheter 2004


2004.12.31

Om man ska "utvärdera" året som gått i ponnyväg så har det gått otroligt bra, mycket bättre än vi någonsin kunnat hoppas och drömma om. Det började med ett Fixy kom till oss, en underbar häst på alla sätt och vis. Gazette vann vinterutställningen och en lokal utställning här över alla raser. Sen föddes Firren, en underbart charmig kille med glimten i ögat som i dagsläget ser MYCKET lovande ut. Utställningssäsongen var också den över förväntan och speciellt minns jag Strömsholm... Att Epus godkändes som hingst är bara en bonus - och en fantastisk sådan. Att vi sedan fått vara friska (både två- och fyrbenta) är förstås det viktigaste.

Tyvärr är det inte bara glada minnen jag bär med mig, vi förlorade Emil, den fantastiska lilla ponnyn som var den som fick oss att fortsätta med shetland och att börja avla. Jag tänker på honom varje dag och glömmer honom aldrig, min absolut bästa vän!

Vill önska alla ett Gott Nytt År och hoppas på ett framgångsrikt 2005.

 

2004.12.23

Dan före dan...

I dag kom Shetlandsponnyn och artikeln om Bunswaard. Extra kul att det var foton på Kevin (Firrens pappa), Oberon (Fixys pappa), Nanette (Fixys mamma) och Fixys söner Kylian och Lowieke. Ännu roligare är väl att jag antagligen kommer åka dit själv i början av januari! Jag ska nämligen åka till Holland och deras hingstpremiering och blev inbjuden att komma till Bunswaard så jag hoppas verkligen att tiden finns till det.

God Jul!

 

2004.12.17

Vill börja med att säga ett STORT GRATTIS till Epus uppfödare Janny vars läckre skimmelhingst Stjernens High-Light blev godkänd i Holland. Håller tummarna för honom i januari på premieringen! Vilket uppfödarår, två uppfödningar har blivit godkända i Sverige, Patrick och Epus och nu High-Light i Holland :o)

 

2004.11.12

I går morse när vi släppte ut hästarna vid 7-tiden låg Fixy ner, åt inte upp morgonfodret men hade ätit upp allt natthö och havre, druckit lite, rullade och grävde. Koliksymtom alltså. Ut och klättra i backar, inget hände, jag började få panik. Temp 38,3, inga tarmljud, ingen förstoppning och inte gaskolik men ont hade hon. Fixy kastade sig ner gång på gång men rullade inte längre utan låg och stönade högt, nästan som krystningar. Jag trodde helt klart att hon skulle kasta eller nåt. Fick till slut ut veterinären som gav henne vetalgin, beviplex och paraffinolja. Ut och gå igen och sedan dess är hon i stort sett bra, lite hög temp fortfarande men pigg och glad.

Har ingen aning vad det kan vara, kanske kolik trots allt. En annan veterinär gav oss tipset (via telefon) att gå och stå i nerförsbackar, denne trodde att fostret kunde ligga fel på nåt sätt. Jag vet som sagt inte men är naturligtvis glad att Fixy mår bra igen.

 

2004.11.05

Äntligen kom ett brev från Tyskland eller snarare ett mindre paket, fullt med foton på Werner Jans hästar. Jättekul att bläddra i och kika på hans hästar. Förutom Lowieke van Bunswaard (Edmund-Fixy) har han de svarta hingstarna Giegant van de Geldersoord och Norman van de Brouwerij som båda ser kanonfina ut. Han äger ju också Fixys dotter Nadine, även henne var det en hel del foton på samt hennes avkommor och lite andra av hans ston. Han verkar ha väldigt hög kvalité på sina ponnyer. Har också fått nya foton på Olympia, finns på deras respektive sidor.


Lowieke van Bunswaard
fotograf: Werner Jans

 

2004.10.28

Har fått foton på Olympia nu, hon ser ut precis som jag föreställer mig att Fixy gjorde som yngre. Epus CEM-resultat har också kommit, allt var bra så nu väntar jag bara på att härstamningskontrollen ska bli klar.


Olympia van Bunswaard
fotograf: Ton Burgers

 

2004.10.18

Vinterns hö är nu hämtat och finns i ladan - skönt!

 

2004.09.27

Vi kom i väg till hingstpremieringen och tur var väl det. Epus rekommenderades vidare, han veterinärbesiktades - allt ua. Sen visades han igen och fick sin gröna rosett! En mycket nervös dag. Poängen var 88888=40. All kritik kommer jag inte i håg, protokollet skickas hem i efterhand. Måste få ett par dagar och smälta detta.

Följande hingstar godkändes:
Design To Make A Difference
Garant
Smevallens Hijacker
Lyckebo Ferro
Stjernens Epus
Rosenhagas Jazz

 

2004.09.23

Hästarna har stått inne två nätter nu pga dåligt väder. Gazette är mycket nöjd!

 

2004.09.16

Glädjande nyheter från Holland. Firenzes pappa Kevin van Bunswaard har nu en godkänd son vid namn Pim van het Melkvonder. Kovin van Malang e. Zenith van Stal Noord-Zuid dvs Epus morfar har fått igenom ytterligare en hingst, ännu en skäck. Kevin har f.ö. fått två 1:a premier i år.

Fixys dotter Olympia som finns kvar på Bunswaard matchas nu inför en utställning, som enligt ägaren är den största i år som äger rum om ett par veckor. Har lovats bilder och info direkt efter utställningen.

 

2004.09.04

Glamour gick trea i sin klass med följande kritik i Uppsala i dag: Mycket bra typ, feminin, elegant. Vackert huvud, väl ansatt hals, något stupande kors. Bra ledgångar, något tåvid fram, något långa skenor bak samt långa skankar. Lediga rörelser i skritt. Lätt trav. 88788=39 och trea av åtta. :-) Domaren Lars Gerth trodde att hon kunde bli mycket bra i framtiden, just nu är hon i en växperiod vilket man också kan förstå av de långa skenorna och skankarna. Hon har växt och utvecklats otroligt mycket bättre än vad vi trodde var möjligt sedan i våras.

Tzatsiki var tyvärr halt i trav men fick 8877-. Synd!

 

2004.08.26

Har på förmiddagen varit på Jälla och visat Fixy. Hon A-premierades med omdömet: Långlinjerad, feminin av utmärkt rastyp. Bra framparti, gott djup. Långt sluttande kors, öppen i sin bål. Något fintbent, marktrång fram. Vägvinnande, naturlig skritt. Lätt trav med bra påskjut. Valde att få poäng och det blev 98788=40, jättenöjd men jag tycker att hon förtjänar en 9:a på traven ;-) Premieringsförrättare var Liselotte Erixon. Att hon inte fick Elit var för att utländska meriter inte får lika höga poäng som i Sverige, totalt fick hon 150 avkommepoäng. Två shetlänningar fick diplom, vackra Elein och Fröken Bianca - grattis! Annars var det mest stamboksföringar och ingen shetland fick mer än 40 poäng i dag.

 

2004.08.14

Det är sent och jag har precis kommit hem efter utställningen i Rättvik.

Själv njöt jag av alla fina hästar som visades och på eftermiddagen visade jag Furunäs Fernando. En jättetrevlig hingst, verkligen! Han fick 98878=40 poäng och sedan även Bästa Veteran! Grattis Anna & Lena och tack för presenten. Glamours pappa Sprite vann sin klass med 98888 och blev senare Champion hingst.

 

2004.08.10

I dag fick vi hem vår Roslagsvagn, ska genast provas.

 

2004.07.24

Lyckan fortsätter... Vi åkte till Strömsholm och så här i efterhand kan man ju vara väldigt glad att man gjorde det! :-) Gazette gick i första klassen och vann (!) mot många fina hästar, poängen var 99889=43 - när ska det sluta? Jag blir lika chockad varje gång. I de sista klasserna gick Fixy och Firenze. Firren fick 88778 och jättefin kritik, han skötte sig kanon denna gång också men var väääldigt pigg och busig. Han och Fixy hade hela transporten för sig själva så han låg och sov hela förmiddagen. Fixy då, håll i er - 99889 hon också, fyra upp från förra veckan. Jag har nog inte förstått det här ännu. Championatet stod mellan Fixy och Gazette och det var Gazette som vann. I BIS-ringen kom Gazette trea och Fixy fyra. Kan man vara mer än nöjd?

Glamours pappa Sprite var där och gick tvåa med 41 poäng.

Nu går stona i hagen igen och ser ut som vanligt, skönt för dem att få rulla av sig utställningsglansen. Nu är det färdig visat för deras del i år, Fixy ska visserligen stambokföras på Jälla men det är ett tag dit och det är ju så nära att hon nog klarar det fint.


Fixy van Bunswaard
fotograf: Linnea Ornstein


Kilskogens Firenze
fotograf: Linnea Ornstein


Almnäs Gazette
fotograf: Linnea Ornstein

2004.07.23

I morse var veterinären här och båda stona var dräktiga! Jättekul och skönt att veta att de tog sig direkt. Glamour fick sin första influensa-spruta och Firren sin första stelkramp. Han var lite misstänksam efter chipmärkningen.

 

2004.07.17

En lååång dag är slut... Vill framför allt tacka Anki för övernattning av såväl två- som fyrbenta - TACK! Hur gick det då, Gazette gick trea i sin klass, en klass med många fina hästar. Hennes poängrad var fantastiska 99988=43! Vad ska man säga?! :-) Sen var det Firenze, han vann sin klass med 38 poäng och skötte sig kanonfint. Han verkar ha ett toppentemperament den killen. Sist ut var Fixy som fick 88788=39. Jag trodde nog att hon skulle hålla guldkvalité i alla fall men vi är nöjda ändå.


Almnäs Gazette

 

2004.06.29

Emil finns inte längre. Han fick avlivas i natt. Saknaden är redan enorm, den går inte att beskriva. Jag fick Emil när jag var fyra år. Det var över fjorton år sedan nu och jag minns den dagen än. Jag har växt upp med honom och jag vet inte hur det kommer kännas att vakna i morgon och märka att han inte går i hagen som han alltid gjort.

Jag var ut till hästarna på eftermiddagen och åkte sedan till stan en stund, när jag sedan gick ut för att ge Emil hans kraftfoder vid 21-tiden märkte jag direkt att det var något som var fel. Jag sprang och hämtade en hovkrats och när jag kom ut i hagen igen kom Emil emot mig och var blockhalt. Hovbenet var på väg ut genom sulan, jag förstod det direkt eftersom det fanns en chans att det skulle hända. Tack och lov upptäckte jag det så fort att det inte han gå så långt utan 'bara' en bula i sulan.

Distriktveterinären kom efter en evighet och Emil fick somna in. Jag vet att jag fattade rätt beslut, det hade gått att hålla honom vid liv och låta honom bli ett "forskningsprojekt" men det är jag inte intresserad av, han skulle få ett värdigt slut och jag är glad att det gick på bara ett par timmar. Det känns oerhört tungt nu men jag är glad att jag kunde fatta det beslutet för hans skull. Saknad!


Emil
fotograf: Linnea Ornstein

 

2004.06.18

Iller har fått en hovböld som inte är 'färdig' så stackarn får gå och halta någon dag till innan det går att skära upp den mer.

 

2004.06.13

Nyss hemkommen, har lämnat Fixy, Firren och Gazette hos Anki och Wessel för betäckning. Tomt här hemma men jag vet att dom har det kanon där.

Har förresten fått ett stipendium på ett par tusenlappar, underbart!

 

2004.06.12

Hade i går funderingar på om vi alls skulle åka till Vätö, det åskade och spöregnade... Vi har ingen spolspilta och får stå ute och bada men det var väl tur att vi åkte! Epus vann sin klass med 89777=38 poäng. Det var jag överlycklig över - han skötte sig så bra hela dagen. Gazette fick 98899 och blev BIS. Helt otroliga poäng! Vilken dag. Min fina Gazette, inte trodde vi att hon var så här fin när vi köpte henne.

Shetland var den största rasen till antalet. Just det, jag fick ett uppvisarpris av domaren Madeleine Beckman också.

Tack snälla Frida för all hjälp, utan dig hade det inte gått lika bra.


Almnäs Gazette

 

2004.05.27

I dag fyller Epus 3 år! Alla våra hästar har fått sina hovar verkade samt ett par av beteshästarna.

 

2004.05.19

I morse vid tretiden föddes äntligen Firenze. Är inte hundra på att han ska heta så men jag tror det. :-) Fölningen gick fort och utan komplikationer. Jag kunde stå och titta på och behövde inte ens hjälpa till att dra trots att han var ganska grov och stor. Gazette som gick i samma hage "snodde" fölet direkt och hann medan jag sprang och hämtade en grimma, börja slicka honom. Fixy vågade inte försvara honom men blev väldans glad när hon fick tillbaka honom. Typiskt Gazette. 'Har man ingen egen så får man fixa en'.

Tyvärr regnar det så de har bara kunnat vara ute en halvtimme men det är full fart på honom. Han har redan attackerat grepen när jag skulle mocka och pillar man på rumpan så kommer en spark direkt! Tänk vilken tur man kan ha och få precis som man vill. Förra året ville jag ha ett sto och det fick jag, visserligen en fux men ändå. I år hoppades jag verkligen på en hingst men trodde att hon skulle få ett sto igen. Fixy är verkligen stolt över sin bebis med all rätt.


foto: Hanna Dahlström

 

2004.04.25

Grattis till alla som fick i genom sina hingstar i går! Väldigt kul att Stjernens Patrick blev godkänd tycker jag, han och Epus kom ju till Sverige tillsammans som föl.

 

2004.04.23

I går opererades Neptun alltså för andra gången för tuppspatt. Jag fick vara med på hela operationen och det var verkligen helt fantasiskt! Bland det häftigaste jag varit med om. Både veterinären och assistenten var jättesnälla och berättade hela tiden vad dom gjorde och varför. Riktigt lärorikt måste jag säga. Tack! När han låg där på operationsbordet så fick jag passa på att titta och känna överallt, tårkanalen, munnen, ögonen, öronen osv. =) Hade en liten ficklampa och kunde se precis hur örat såg ut till exempel. Senan som skulle tas bort satt stenhårt. Veterinären stod på knä och slet bra länge innan senan äntligen släppte. En ganska rolig syn... Enligt veterinären hade han aldrig varit med om en sena som suttit så hårt. Det var likadant med den förra.

Epus har förresten blivit sparkad av Iller, sparken träffade tandköttet på övre käken, käken och tänderna har klarat sig som tur är, "bara" ett sår men att ha bett i munnen på ett tag kan vi glömma.

 

2004.03.02

Här blåser det halvt storm, stona (Emil räknas in där :-)) blir rädda och springer som galningar så fort en gren knäcks, Epus och Iller står lugnt och tittar roat på deras race. "Att dom orkar" verkar dom tänka mellan tuggorna. Jag har för säkerhets skull fyllt upp alla dunkar och hinkar med vatten, vis av tidigare erfarenheter. Då har vi i alla fall vatten till hästarna.

 

2004.02.19

Har hänt massa sen sist, som vanligt. Det roligaste var att min Gazette blev BIS på vinterutställningen med 42 poäng. Det går inte att beskriva, jag är så otroligt glad! Min fina Gazette. Emil fick också följa med, egentligen skulle vi inte visa han mer efter Vreta förra året men eftersom det fanns en ledig plats i transporten fick han åka med nu också, han har varit i så fin form och visst gick det bra, 40 poäng och klassvinnare. Min kompis Mattlo (Matilda) var med för att se hur en utställning gick till så hon kan visa Ziki i sommar men jag "passade på" och anmälde henne till handlerklassen med Emil, han är så lättvisad och med lite träning skulle det gå så bra sa jag övertalande och jodå, dom vann handlerklassen och Mattlo fick ett fint fleecetäcke med hals från Boett bland annat. :-)

 

2004.02.02

Hovslagaren har varit här i dag och verkat/skott alla hästar.

Vi åkte med Epus till ridhuset och löshoppade i går, han var superduktig igen. Han hoppade nu hjälphinder på 60 cm och oxer med bakbommen på 80 cm med två galoppsprång emellan, precis som det är på treårstestet. Han tycker verkligen att det är jättekul och har bra teknik.

Det man slås av när man är ute, som i det här fallet en ridskola, är vilka fördomar folk har mot shettisar. Att alla är feta, elaka, olydiga och lata. Epus som inte är något av detta ser dom som ett undantag och att han är så fantastisk!? Jag får massa beröm för hur lydig han är och dom undrar vad han får för mat som är så pigg och framåt, synd att folk ser shettisar på det sättet tycker jag, det är inte så jag uppfattar dem...

 

2004.01.24

I onsdags natt kom äntligen Fixy hem. Så fin! De närmsta dagarna kommer att gå till att lära känna denna dam bättre.

 

2004.01.13

I dag åkte Neptun hem, veterinären var här och undersökte honom i söndags och han gick rent efter böjprov så det bestämdes att han skulle åka tillbaks. Både tråkigt och skönt. Skönt för det var mycket extrapyssel men tråkigt för det är ju en jättetrevlig häst. Vi släppte även ut hästarna på sommarvallarna efter att han åkt hem.

 

2004.01.03

Nytt År, ett år äldre! ;-)

Om man ska försöka sammanfatta året. Vi har visat en del på utställningar, alltid lika kul men förstås extra skoj med championatsvinsterna, både Emils och den Gazette lyckades få. Årets absoluta höjdpunkt var förstås, fölningen. Lilla Glamour och allt gick bra, det är viktigast men att det sen blev ett trevligt stoföl gör ju inte saken sämre, trots att hon är fux! ;-)

Det roligaste är att Neptun inte visat någon hälta än och det verkar som cortison och tuppkam fungerade denna gång, hoppas verkligen det för det är en så bra häst. Får nu skritta honom fyra dagar i veckan och han är så snäll trots att han stått så länge.

Gazette betäcktes med Kärlingehults Orkan men tog sig tyvärr inte, det är synd för det hade varit kul med en Orkan-avkomma och några fler chanser kommer nog inte för hennes del med honom, nu har jag nya planer som jag vill prova.

Stallet har delvis byggts om under sommaren, ytterligare en box gjordes i ordning och nu är det fullt! Epus körde vi in utan några som helst problem trots att han gick på hingstbete i fem månader utan att knappt se en människa, min lilla plutt!

 


Klicka här för att se tidigare år:

~ 2003 ~ 2004 ~ 2005 ~ 2006 ~ 2007 ~ 2008 ~
~
2009 ~
2010 ~ 2011 ~ 2012 ~ 2013 ~ 2014 ~