Senaste nytt

2022.09.24

Höstens avelsvärdering av hingstar har varit, i år i Linköping. Vi visade 3-åriga Lancaster, som tyvärr inte alls ville åka dit. När vi kört ungefär en kilometer hemifrån börjar han stöka i släpet och innan vi hinner stanna till så hoppar han över bommen (tack och lov för kamera i släpet!). Med gemensamma krafter lyckades vi lyfta ner honom, lastar om på riksvägen så han får åka baklänges. Han kommer ingenstans nu men fortsätter stöka ända till Stockholm, sen ger han upp och står snällt de sista 20 milen. När vi kommer fram ser vi att han är svullen på underarmarna men inte halt, ena ögat är igenmurat och han har två sår ovanför och nedanför ena ögat samt ett sår i tandköttet. Vi bestämmer oss för att visa honom eftersom han inte var halt och vi redan var framme. Visningen gick okej men det märktes på rörelserna att han inte var helt okej och hos veterinären ville han inte vara med längre, säkerligen rejält öm i kroppen. Han fick 88778=38 och räckte därmed inte hela vägen. Jag kommer spara honom tills vidare eftersom vi inte vet utgången för hans mamma Loppan i skrivande stund.

Med oss i transporten (och anledningen till att vi inte vände och åkte hem) var Monsun som godkändes som 2-åring och nu skulle tillbaks för att visas upp som 4-åring. Han tog däremot resan med ro, trots allt som hände längs vägen. Han är lugnet själv. Han blev återigen ringetta, nu med 99888=42 poäng och G1 till 2027.

Förra helgen hade vi sommarpremiering med vår 3-åring No Mercy van de Wechterholt i Mölnbo. Tyvärr fick vi inte anmäla PH och Pim då tilläggsregistreringen måste vara klar vid anmälningstillfället - otroligt löjligt men så var det och inga undantag görs fick jag till svar och de får därmed förbli ovisade tills vidare. No Mercy har inte direkt visat framhovarna när vi tränat hemma - väldigt onödigt och tråkigt har hon tyckt men uppförde sig exemplariskt på plats. Hon placerades först med 109888=43 poäng, 10:a på typ! Wow! Hon mätte 99-18 cm, fantastiska mått och resultat. Hon är inte betäckt i år då hon växt alldeles för mycket men nästa år är planen att betäcka henne med Kungen.


No Mercy van de Wechterholt
fotograf: Cattis Öhman

Vi fotade lite snabbt, lastade och åkte hem. Släppte ut Mercy i hagen och lastade Kungen och Mercys lillasyster Obsession och styrde norrut mot Sundsvall. Plockade upp Cattis längs vägen och tur var väl det, långt att köra och tidig start i och med premieringen. Hästarna inkvarterades i ett litet stall på anläggningen som delades med Gunilla Hjort och Anna Halvarsson och vi bodde ovanpå stallet tillsammans med fler utställare. Älskar att ha nära till hästarna när man sover borta. Jag vill alltid promenera dem morgon och kväll det första och sista jag gör. Dubbelutställning stod på agendan, första dagen visades Kungen först av mina. Han vann en stor hingstklass med 10109888=45 magiska poäng, Champion hingst och Best in Show! Kritiken var fantastisk och det muntliga omdömet ännu bättre, bl a att domaren letat fel på honom - men inte hittat några! Obsession anmälde jag mest som utfyllnad, man kan ju inte åka med en ledig plats när man kör så långt :-) Hon har varit lite svårtränad även hon men till skillnad från Mercy som är lugnet själv är Obsession desto hetare. Hon skötte sig ändå relativt bra även om hon inte var bekväm med applåder och barn som sprang i manegen, det blev för mycket för henne. Hon vann i alla fall sin klass, blev Champion ungsto och senare reserv-Best in Show! Poängen var 99899=44 och som hon rörde sig! Ingen dålig utställningsdebut. Muntliga kritiken var bl a "bästa tvåårssto jag någonsin sett - alla raser" och "utvecklingspotential på flera punkter, framför allt typ och trav". Avslutningsvis "jag har aldrig sett två så bra shetlandsponnyer bli BIS och res-BIS". Wow!


Nightingales Kingsman
fotograf: Emmy Eriksson


Obsession van de Wechterholt & Nightingales Kingsman
fotograf: Emmy Eriksson

Sen väntade en trevlig kväll med gemensam middag innan vi nattade hästarna och oss själva, alldeles för sent såklart. Ny domare på söndagen, nu var Obsession först ut med ännu en klassvinst och Championat, denna dag slutade hon som BIS-4 med 99889=43 och hon hade coolat ner en del sen dagen innan. Kungen gick sist på dagen upprepade både poängen, 10109888=45 och Champion hingst och Best in Show. Fick fina omdömen såsom "kan användas som modell för rasbeskrivningen". Trötta och lyckliga styrde vi de 35 milen hemåt.


Obsession van de Wechterholt
fotograf: Emmy Eriksson

Stella har fått 6 bedårande valpar, 4 hanar och 2 tikar, allt har gått bra och pappa är den fantastiska tyska multichampion-hanen King Abas vom Weissen Birkenstolz.

Våra godkända hingstar har också haft framgångar de senaste helgerna:

Nyköping:
*Decrescendo af Nybyn -21 e. Kilskogens Lanson
88888=40 poäng

Sundsvall:
*Flymoras Arizona -21 e. Nightingales Kingsman
Lördag: Klassvinnare 88888=40 poäng
Söndag: Klassvinnare 98798=41 poäng

*Sibbelins Flowerchild -20 e. Kilskogens Graffiti
88889=41 poäng

*Havets Yin-Yang -22 e. Kilskogens Gentzel
Klassvinnare 88798=40

*Havets Zpike -22 e. Kilskogens Gentzel
Klassvinnare 88888=40 Champion föl

Tidigare i sommar fick Havets Graze e. Kilskogens Graffiti avelsdiplom och G1 på sommarpremiering med 98887=40. Hon har dessutom guldbelönats på två utställningar i år - 98887=40 och 99888=42 poäng samt Champion ungsto. Tack till alla inblandade som förvaltar, matchar och visar fram dem i så bra skick!

Igår blev Kilskogens MIlan som vi sålde i våras Best in Show på NPA utställning i Norge. Stort grattis till ägaren Iselin!

Fölen är chipmärkta och har fått sina namn fastställda, Lincoln och Macallan. Monsun är såld men har inte åkt än, mer info om det nästa gång.

 

2022.08.27

Bara nån timme efter att förra inlägget postades började Loppan föla, en riktig mardrömsförlossning. Trots vi var med från start fick vi inte ut fölungen som låg i ett felläge. Jourhavande veterinär var långt bort så vi lastade henne i transporten och körde i ilfart till Mälarkliniken. Inte heller veterinärerna där fick ut fölet som fortfarande levde (!). Loppan sövdes och hängdes upp i taket och till slut fick veterinärerna ut fölungen som nu var död, ett perfekt stoföl såklart.

Loppan har fått en nervskada i urinblåsan som gör att hon inte kan tömma blåsan helt, det bildas sediment i urinblåsan och på sikt kommer det leda till urinvägsinfektioner. Jag har varit på otaliga återbesök, bl a har vi under en hel vecka spolat urinblåsan upprepade gånger och gått in med en kamera vid flera tillfällen, hon har fått flera olika mediciner, både humanmedicin och hästmediciner. Vid sista återbesöket var nästan allt sediment borta men hon läcker fortfarande lite urin när hon travar/galopperar och det är fortfarande oklart om hon kommer behöva avlivas. I övrigt är hon frisk och pigg. Det här året har verkligen prövat oss och går till historien som ett riktigt skitår hästmässigt.

Kungen har haft två utomstående ston som båda två blev dräktiga i första brunsten, extra roligt då de gått gall i två år. Gissa är konstaterad dräktig också. Höskörden blev riklig i år. Mynta har varit iväg på betäckning men vi vet ännu inte om hon är dräktig. Likaså har vi parat vår vita herdehund Stella med en av Tysklands bästa hanar men också där är det för tidigt att säga om det tagit sig.

Det har varit ganska mycket chipmärkningsjobb i år vilket är roligt, har tid att hjälpa fler om det är någon som behöver chipmärkning eller signalementsbeskrivningar. Vår älskade Maja har fyllt 3 år, så stor tjej nu! Elsa har hunnit bli 3 månader... Vi fick tyvärr avliva Bella, Stellas mamma, hon blev 13 år och fick troligtvis en stroke. Tack för allt fina Bella!

Monsun har tilldelats SUCH, Glock har vunnit LA i sportkörning igen. Kilskogens Lansons dotter Erikslunds Xenia blev BIS med otroliga 109889=44 poäng i Backamo. I Söderhamn blev 3-åriga Havets Graze e. Kilskogens Graffiti Champion ungsto med 99888=42 poäng och fölet Havets Yin-Yang e. Kilskogens Gentzel blev Champion föl med 88888=40. Tack till er som förvaltar våra hingstars avkommor och visar fram dem så fint!

Och sist men inte minst - vi har fått låna två fina ungston av Eldrid Slotnes i Norge. PH fra Øya och Pim fra Øya, bägge är 3 år och efter Elit-hingsten Alex van de Pony Hoeve och undan Almnäs PH respektive Almnäs Unni. Mödernet går tillbaks till Justify of Marshwood. Min favoritlinje och de är därmed närbesläktade med Malva och Gazette. De ska betäckas med Kingsman förstås.

 

2022.07.06

Hänt massor sedan sist, som alltid- Både roliga och tråkigt saker på stuteriet. Jag ska försöka ta det i någon form av kronologisk ordning.

1 maj visade vi Stella på exteriörbeskrivning, hon blev godkänd med fina poäng. Sen skyndade vi hem för att ta emot No Mercy och Obsession van de Wechterholt. Två fina, lovande ungston som jag fastnade för under mitt besök i Holland. De är efter Da Vincie-H van de Wechterholt och bägge har Up to Date of Shetlane som morfar. Mamma till No Mercy är fantastiska stoet Donata van de Garderenshof som vunnit allt som går att vinna i Holland och mamma till Obsession är Djamila van de Garderenshof, 1:a premie och Champion-sto. Det ska bli spännande att se hur de utvecklas och tanken är såklart att i framtiden betäcka dem med Kingsman.

Den 17 maj föddes vår dotter Elsa, världen vändes återigen upp och ner - två barn är en helt annan sak än ett... Elsa är otroligt snäll och lättsam och Maja är en mycket stolt storasyster!

Bara tre dagar efter vi kom hem från BB hände det absolut tråkigaste - vi hittade vårt fantastiska avelssto Anja död i hagen. Vi vet inte vad som hänt. Klockan 20 körde jag förbi hagen och då gick hon och betade, två timmar senare gick mamma kvällsrundan i hagarna och då låg hon platt på sidan död. Antagligen något inre som brustit. Anja var en fantastisk ponny. I Holland var hon dubbel Champion och hade ett line score på 90/85. Där första är för typ och andra för rörelse, 90 är max på bägge punkterna, ett fantastiskt resultat. I Sverige fick hon 43 poäng. Vi hann tyvärr bara få ett föl från Anja, ettåriga Amaja. Anja var dessutom den enda ponnyn jag litade på med vår dotter Maja, hon kunde själv leda och borsta henne och det var också den ponny hon red på.

Först ut att föla var Mynta, en skolboksfölning, otroligt tacksam! En fin svart hingst efter MacLyric of Ladys Holm. Han är riktigt, riktigt bra! Så bra att jag lämnat Mynta där igen.


Mynta med föl, Eva & Maja

Två dagar senare var det Guess tur, det gick inte alls vägen, ett felläge. Vi klarade Gissa (Guess) som mått bra hela tiden men hennes svarta hingstföl efter Kingsman var tyvärr redan död när vi lyckades få ut honom. Veterinären var långt bort, värkarna hade avtagit men jag fick ringa efter Christian som var kvar hemma i huset med barnen och med hans hjälp kunde jag gå in och känna hur fölet låg, då stimulerades värkarbetet och vi fick ut fölet. Det är märkligt hur vissa föl kan sitta fast i timmar och överleva och inte denna fick vi ut på bara 15 minuter.

Milan har åkt till sitt nya hem i Norge. Jag lämnade honom på Solvalla och dagen efter fick jag rapporter från ägaren att han var framme och att allt gått bra. Han ska visas på norska kåringen nästa vår. Stort lycka till Iselin!


Kilskogens Milan
fotograf: Annette Wadman

Den 11 juni lastade jag Monsun och åkte till Väddö, han fick finfina 99888=42 poäng och blev Champion hingst och återigen BIS-3. Nu är han klar för SUCH och näst på agendan är återbesök på avelsvärderingen i september. Monsun är till salu!


Kilskogens Monsun
fotograf: Cattis Öhman

Ett par dagar senare var det dags igen, Lova (Love Lasts) fick sitt första föl, en svart hingst (vad annars!?). Det var hennes första föl och allt gick tack och lov bra denna gång.

Kingsman har fått några betäckningsston. Vi planerar själva att endast betäcka ett sto med honom. Om någon har ett riktigt bra svart sto som är obesläktad med Kingsman så är vi intresserade, efter förlusten av Anja behöver vi ytterligare något/några ston, kontakta Hanna.

Detta blev en omfattande uppdatering med massa nya bilder och information om stuteriets nuvarande ponnyer samt uppfödningar.

 

2022.04.24

Det har redan gått en månad sedan sist, alla ponnyer har blivit verkade, fölen är avvanda från sina mammor och vi borstar fällande pälsar på både ponnyer, hundar och katt!

Fina Milan är såld. Han ska flytta till Norge och Stall Traethaug. Han blir dock kvar här ett par veckor till innan han reser till sitt nya hem. Detta känns som en jättebra lösning då det är ett stuteri med väldigt fina ston som Milan får som fruar.

Om någon dryg vecka kommer våra nya ston från Holland, så spännande!

 

2022.03.24

För 1,5 vecka sedan åkte jag till Holland för att titta på ponnyer. Resan sköts upp från januari och hingstpremieringen och jag ville åka innan fölningar m.m. drar igång, så det passade bra nu. Besökte flera olika stuterier och såg över 120 svarta shetlandsponnyer i standardstorlek - alla av toppkvalitet! Det snurrade namn och härstamningar i huvudet varje kväll när jag gick och lade mig :-) Tog massa foton som tur var så jag kunde gå tillbaks och kolla, slå i stamboken och fundera i lugn och ro. Så tacksam att jag kunde åka och att mamma och Christian roddade allt här hemma med barn, hundar och hästar. Träffat fantastiska människor, både gamla och nya vänner som tagit sig tid att visa sina ponnyer, bjuder på mat med mera. Tack!

Jag köpte två ungston, en tvååring och en treåring. De kommer hem om ungefär en månad eftersom treåringen ska visas för stamboken först, mer info kommer när jag får tid att göra egna sidor till dem. De är såklart tänkta som framtida fruar till Kungen.

Kennelns sidor är uppdaterade med nya foton, kullar och framtida valpplaner.

 

2022.02.17

Nytt år igen!

Planen var att inleda året med en resa till holländska avelsvärderingen för hingstar. Den fick dock bokas av pga covid. Det är några år sedan jag var där sist så jag var verkligen taggad på att åka dit igen.

Hemmavid är det mest vardagssysslor med hästarna, mocka, fylla vatten och köra foder. Alla hästarna mår bra, stona har fått rejäla fölmagar, ingen tvekan om att de är dräktiga. Har uppdaterat betäckningsvillkoren för 2022. Kingsman kommer ta emot ston hemma i år. Milan och Monsun likaså om de inte säljs eller leasas ut innan.


Christian och Maja kör foder med "Willy"


Redan en van lastmaskinsförare


Maja borstar Lancôme


Mys med Amaja


Världens bästa Stella

 


Klicka här för att se tidigare år:

~ 2003 ~ 2004 ~ 2005 ~ 2006 ~ 2007 ~ 2008 ~
~
2009 ~
2010 ~ 2011 ~ 2012 ~ 2013 ~ 2014 ~
~ 2015 ~ 2016 ~ 2017 ~ 2018 ~ 2019 ~ 2020 ~
~ 2021 ~ 2022 ~