Senaste nytt


2014-12-28

I all julstress har jag glömt att skriva att Beatrix är tingad, hon kommer dock gå kvar här någon eller ett par månader tills Paragraf är avvand.

 

2014-12-27

God fortsättning!

Julen har passerat, det blev en lugn jul hemma med familjen. På annandag jul frös vattnet, panik! 11 ponnyer och inget vatten. In med alla dunkar vi hade i bilen och iväg till macken i Rimbo för att fylla dunkarna, närmare bestämt 325 liter... Tack och lov fick vi igång det efter mindre än ett dygn men då frös kylaren i min bil istället. Alltid är det nåt...

Tänkte att jag skulle sammanfatta vårt hästår 2014.

Hästnyheter
Fyra ponnyer har sålts under året, Young Love såldes till Dalsgårds stuteri som avelssto, Kilskogens Gentzel såldes som avelshingst och barnponny till Stuteri Hummeltorp, Kilskogens Gozzi kastrerades och såldes till en familj söder om Stockholm som bruksponny men jag hoppas vi får se honom på någon utställning också i framtiden och Kilskogens Fendi är såld som avelssto till en uppfödare i Uppsala. Alla fyra ponnyerna har fått kanonbra hem, det är aldrig roligt att sälja men när man hittar sådana här bra hem är det så mycket enklare.

Föl
Triss i hingstföl, alla fölningarna gick bra i år sånär som på ett felläge på Malva som dock gick att rätta till. Gucci förlorade sitt stoföl i vintras. Jag bedömer alla tre grabbarna som hingstämnen, därmed inte sagt att det håller hela vägen men de ser verkligen lovande ut allihop.

Gården
Alla åkrarna är plöjda och sådda, tack vare snälla grannar fick vi slå och plasta foder till ponnyerna på angränsande mark för vintern. En massa ved har körts in, kapats och kluvits.

Utställningar/premieringar
Vi har varit på fem utställningar under året, ponnyerna har hållit 42,1 poäng i snitt per visning, våra egna uppfödningar är snäppet vassare med 42,2 poäng. Totalt 13 visningar resulterade i 13 guld, 8 klassvinster, 5 championat, 3 BIS-3, 2 R-BIS och 2 BIS. Utöver det har Glock och Gozzi visats på hingstpremiering med 38 respektive 39 poäng samt Gentzel generalmönstrats med klassvinst och 42 poäng. Högst bedömd är Mynta med 44 poäng (43,5 i snitt) men det är ändå Lancôme som nog är den som får anses ha haft störst framgång med R-BIS/43, BIS-3/43, BIS-3/43 respektive BIS/42 med 3 stycken 10:or på typ på sina fyra visningar! Vi får ju heller inte glömma bort Olinda som gått fantastiskt bra i England under året med flera vinster.

Övrigt
Under året har en ny hemsida publicerats, Young Love tilldelades Super-SUCH på årsmötet och vi förlorade vår mysiga katt Gullis. Fler bakslag i form av Guccis alldeles för tidigt födda föl samt Moëts fula sårskada på ett ben och senare en hornhinneskada, båda skadorna har dock läkt väldigt fint.

 

2014-12-07

Efter noggrant övervägande har jag valt att sätta Beatrix till försäljning. Ett fantastiskt avelssto, jag kommer aldrig få tag i ett sto ur Pauline-linjen igen... Men ponnyantalet ska ner, varken tid eller ork finns att fortsätta i någon större utsträckning. Ska jag vara helt ärlig är inte intresset lika stort längre heller. Hjärtehästarna Malva, Gucci och Lancôme kommer aldrig att säljas, de ska betäckas med Olivier nästa sommar. Hingstfölen är för små än men kommer kastreras och säljas som valacker.

Mer information om Beatrix finns här >>

Jag kan tänka mig att sälja henne helt eller till reducerat pris men en fölrätt, diskuteras med eventuella intresserade.


Beatrix när hon blev Champion i Bergharen, Holland
fotograf: Leontien Ruissen

2014-11-27

Grått och trist är vädret, ponnyerna går dock kvar på sina beten dagtid, måste vara rekord! Vi stödfodrar med hösilage från egen skörd som ser jättefint ut och luktar gott. Har fått trevliga rapporter från tre av de ponnyer vi sålt i år. Kilskogens Gentzel RS 539 har i sommar verkat i aveln och betäckt fyra ston och går kvar med sin stoflock vilket han såklart stormtrivs med istället för att uppfostra odrägliga unghingstar som han fick göra här. Han agerar även barnponny med den äran, vilket kanonpsyke han har. Han tränas i både ridning, körning och agility, kanske får vi se honom och hans ryttarinna på någon tävling till sommaren?


Kilskogens Gentzel RS 539 & Wilma

Kilskogens Gozzi som vi kastrerade innan vi sålde honom är under inridning och får beröm från sin matte för att han är så lättlärd och väluppfostrad, sånt värmer! Gozzi har hamnat i ett lyxhem och har bland annat fått prova på att stå i solarium. Han ser ganska nöjd ut...


Kilskogens Gozzi

Den tredje ponnyn, Kilskogens Fendi fungerar bra med sin new forest-kompis, jag hoppas hon charmar sin nya ägare och visar vilken fantastisk ras shetlandsponnyn är. Stort tack för att ni tar så väl hand om Kilskogen-ponnyerna!


Kilskogens Fendi med vän

Fölen har fått sin andra vaccination, de skötte sig bra även om de var lite misstänksamma vid andra sticket.

Har fått lite bilder från fotograf Leontien Ruissen, bland annat på Olivier. Så fin han är! Ser verkligen fram emot att få njuta av honom i sommar och betäcka mina ston med honom. Har lagt ut lite information angående betäckning och mer foton på honom under Avelshingst samt flyttat årets föl till Unghingstar och lagt in årets betäckningar under Föl.

 

2014-11-08

Till vår stora glädje kan vi nu gå ut med nyheten om att topphingsten Olivier van de Amstelhof RS 675 kommer att stå på station hos oss 2015. En hingst som lämnat otroligt bra i Holland och som gjort sin första säsong i svensk avel i år. I Holland är han far till bland annat två godkända hingstar där Tango van de Amstelhof är den mest kända, Tango är far till Another Color van de Amstelhof (körchampion i Holland), Allegro van de Belschuur (bästa nygodkända i Holland) och Black King van de Belschuur (champion grote maat) och flera framstående ston. Olivier är även far till inte mindre än 43 stycken 1:a premieston, detta ger honom ett av de högsta avelsindexen, 16,08.


Olivier van de Amstelhof
fotograf: Annette Wadman

Som far finns matadoren Friso van de Heuvelshof, preferent och som nog inte behöver någon närmare presentation. Mor är Fediola van de Römer (u. Simone van de Koxkampen) som blivit champion inte mindre än fem gånger i Holland och som nu finns i Sverige. Morfar är Balade van de Römer och som mormorsfar finns en annan matador, Mustang van Bunswaard. Idel ädel adel! Olivier ägs av Dalsgårds stuteri i Laholm och kommer således bara att finnas i denna del av Sverige under en säsong.

Olivier kommer i första hand att betäcka våra egna ston men självklart kan ett antal utomstående ston välkomnas, för mer info och bokning kontakta oss på info@kilskogen.com eller via telefon.

Mer info och bilder på Olivier finns på ägaren Dalsgårds stuteris hemsida: www.dalsgardsstuteri.com och hos uppfödaren: www.stalamstelhof.nl/hengsten/olivier.html  

Jag ska göra i ordning en egen sida till honom med mer info lite längre fram.

 

2014-10-18

Förra helgen åkte Fendi till sitt nya hem. Hon hamnar hos en erfaren uppfödare i Uppsala, nära nog för att vi kommer att kunna följa hennes framtida utställningsresultat och förhoppningsvis även karriär som avelssto. Ponnyantalet är nu nere på 11, jag skulle gärna ha ännu några färre men vet inte riktigt vem jag kan tänka mig att sälja. Något av avelsstona i första hand. Jag VET att jag egentligen borde kastrera och sälja Terror (Glock) men jag är alldeles för förtjust i honom, han kommer eventuellt få en chans till på hingstpremieringen, jag tycker att han är så fin och han skulle verkligen passa våra ston perfekt! Jag har fem unghingstar i dagsläget och han är den jag helst skulle använda i vår avel med tanke på stam, storlek och de förtjänster han har skulle komplettera våra ston.


Kilskogens Glock

Samtidigt som Gozzi kastrerades passade vi på att ge alla ponnyerna deras årliga vaccination för influensa, någon fick stelkramp också och så fick Malva, Loppan och Beatrix sina tänder raspade. Jag låter veterinären kolla på de vuxna ponnyerna vartannat år och det var bara Beatrix som behövde en enklare raspning av lite vassa kanter. Loppan som är extremt spruträdd efter sin sjukhusvistelse förra året undersöktes utan lugnande, kloka ponnyn förstod nog vad som gällde och stod snällt med munstegen i munnen under hela undersökningen. Igår var hovslagaren här och verkade alla, ett lass hö är hämtat, hösilaget och strö är hemma sedan flera veckor, nu är det mesta klart inför hösten/vintern!

Stona med föl är släppta på nytt höstbete, vi får se hur länge de kan gå där. Där finns en hel del gräs kvar men också bra med träd och skydd. Ligghallarna är uppströade och ponnyerna har tillgång till dem också men de föredrar än så länge naturens skydd. De får lite hö morgon och kväll och Beatrix stödfodras med kraftfoder, det har gjort gott både för henne och hennes föl som båda är runda och fina.

Har också fått lite rapporter från Gozzi, allt verkar fungera bra och inkörningen ska påbörjas nu när han landat i sitt nya hem, ska bli så spännande att följa honom framöver.

 

2014-10-05

Gozzi kastrerades för ett par veckor sedan, läkningen gick fint så vi lade ut honom till försäljning. Samma kväll hörde ett 10-tal spekulanter av sig varav en stack ut och kändes extra seriös (mail som bara innehåller "vad kostar ponnyn" faller bort naturligt...), dagen efter kom dom och tittade på honom och allt kändes rätt så han såldes direkt, 24 timmar efter annonsen kom ut, ibland går det fort! Jag har redan fått se lite bilder på honom i sitt nya fina hem och är övertygad om att han hamnat på bästa tänkbara plats. Stort lycka till Felicia med familj med alla planer ni har för "kungen" i framtiden, det ska bli kul att följa er.

Även Fendi är tingad men åker först nästa helg, även hon kommer till ett kanonhem, mer om det senare. Eventuellt finns fler ponnyer till salu även om ingen finns utannonserad, vid seriöst intresse kan det mesta diskuteras!

 

2014-09-27

Nya foton från sommarens utställningar samt alla resultat finns nu på ponnyernas respektive sidor.

 

2014-09-16

Hänt en hel del sedan sist. Gozzi visades en andra gång på hingstpremieringen. Jag tyckte att han utvecklats massor och grovnat sedan han visats sist. Vi har tränat massor och skrittat en halvmil om dagen för att stärka skritten och mamma har longerat honom för att få upp flås och muskler. Han fick samma rad som förra året, dvs 88779=39. Jag hade verkligen hoppats att han skulle räcka till, en skäck undan Gazette hade varit roligt att använda i aveln. Intresset utomlands har varit stort men efter en veckas beslutsångest har jag bestämt mig för att han ska stanna kvar i Sverige där jag vet att han får leva vidare och förhoppningsvis bli en mycket uppskattad (och väldigt vacker!) valack. Han kommer att vara till salu efter kastreringen till gott och varaktigt hem. Gärna till både bruks, för det är en väldigt positiv, rörlig och pigg ponny och utställning där han säkerligen kan plocka en massa Championat som valack.


Kilskogens Gozzi

Desto roligare var det att vår uppfödning Kilskogens Gentzel skulle visas fram på generalmönstringen och det gick alldeles utmärkt. Han blev än en gång ringetta i klassen för de yngre mönstringshingstarna med 98889=42 poäng. Gentzel sålde vi i våras och han var i ett alldeles utmärkt skick och det var en ära att visa fram honom åt nya ägaren. Jag är så glad att han används i både bruks och aveln mer än vad vi kunde göra här där han är besläktad med nästan alla våra ponnyer.


Kilskogens Gentzel RS 539

I söndags styrde vi mot Borlänge med Loppan, Beatrix och Paragraf i släpet. Paragraf kunde inte visas pga domarjäv. Det var ovisst om vi skulle komma iväg alls, jag var sjuk och Eva hade jobbat sent. Jag lyckades i alla fall bada och göra i ordning ponnyerna på lördagskvällen och kände mig ganska okej på morgonen så vi åkte. Loppan visades på förmiddagen och vann sin klass med guld och var välkommen tillbaks senare för att tävla om championatet. På väg ner till transporterna får jag ett samtal om att min katt Gullis blivit påkörd och dött, verkligen inget besked man vill ha 25 mil hemifrån! Älskade katt! Hon ligger nu begravd hemma på gården.


Beatrix van Bunswaard

Trots illamående, blodsockerfall och dåliga besked lyckades jag visa fram Beatrix som även hon vann sin klass med guld samt provade på agility-banan felfritt! Hon har aldrig sett rockringar eller prasselband och allt annat som banan bjöd på men tog det hela med ro. I championatet fick vi hjälp av Josefine som visade Beatrix och jag gick med explosiva Loppan som faktiskt var ganska lugn denna gång. Loppan vann där och räckte sedan hela vägen till Best in Show samt Bästa Nordponny.


Kilskogens Lancôme


Kilskogens Lancôme


BIS Kilskogens Lancôme & R-BIS Wilfred van de Zandhoeve


Loppan innan finalen, bästa uppladdningen

Tack Shetland Nord för en trevlig dag! Det var så fint väder att vi kunde vara utomhus, trots att det dammade en del var det skönt att fortfarande kunna vara utomhus. Både Loppan och Beatrix fick 99888=42 poäng. I och med dessa resultat är Beatrix klar för SUCH med 3x42 poäng och en Champion-titel och Loppan är klar för Super-SUCH! Min första uppfödning som får den utmärkelsen, det är stort!

Årets föl är nu chipmärkta och har fått 16-veckors avmaskningen. I morgon kommer veterinären för den årliga influensavaccinationen och så ska några av ponnyerna få tänderna kontrollerade och Gozzi ska kastreras.


Det är såhär vi kommer minnas Gullis, en livsnjutare som alltid spann,
vila i frid och tack för de 7 år vi fick tillsammans

Avslutar med några foton från fotografen i Gärtuna, superfina bilder!


Kilskogens Mynta
fotograf: Tuss Bennergård


Kilskogens Mynta
fotograf: Tuss Bennergård


Kilskogens Lancôme
fotograf: Tuss Bennergård


Kilskogens Mynta & Kilskogens Lancôme
fotograf: Tuss Bennergård


Kilskogens Mynta
fotograf: Tuss Bennergård

2014-08-26

I söndags anordnade vi för andra året i rad en shetlandsponnyutställning i Rimbo, i år valde vi att ha holländskt tema, dels ville vi göra något speciellt eftersom Shetland Nord firade 25-årsjubileum men främst för att hedra en duktig holländsk uppfödare och god vän till mig som inte längre finns med oss, hans favoritdomare var mr. Libertus Alderkamp så val av domare var lätt, tillsammans med sin svenska kollega Maria Jansson dömde de ett 60-tal ponnyer (72 anmälda).


KIlskogens Lanson f. 2013
e. Almnäs Mahogny u. Kilskogens Lancôme

Vi valde att ha championat i anslutning till respektive klasser var färdigbedömda, jag hörde bara positiva kommentarer om detta och jag tycker också att det är väldigt smidigt eftersom championaten annars tenderar att "skyndas igenom" i slutet av dagen när alla (även hästarna) är trötta. Först ut av våra ponnyer var ettåriga Kilskogens Lanson, han utställningsdebuterade och det gick bättre än vi någonsin kunnat drömma om. Han var visserligen själv i klassen men fick guld och senare Champion unghingst-titeln. Han skötte sig jättebra hela dagen, jag är så stolt över honom.

Lanson är en andra generation Kilskogen och för er som brukar läsa här kanske minns hans tuffa start i livet då han föddes med ett allvarligt felläge och sedan hade en väldigt sjuk mamma under hela sommaren och hösten.


Kilskogens Lanson

Något som var väldigt trevligt var att domaren stod vid varje ponny och gav sin kritik muntligt (självklart fick man det skriftliga protokollet också), väldigt uppskattat och jag tror alla oavsett placering och poäng uppskattade att få några ord från domaren om just sin ponny. Lansons kritik var "Mycket god typ, mycket bra harmoni och överlinje. Bra underarm, vackert huvud, bra längd på halsen, bra bredd i pannan. Välbenad, välmarkerade torra ledgångar, korrekt. Rör sig genom kroppen och korrekta rörelser i skritt. Välbalanserad trav". Vi rekommenderades att spara och visa fram honom på hingstpremieringen när han har åldern inne.


Kilskogens Mynta f. 2012
e. Almnäs Tromb u. Almnäs Malva

Näst på tur stod ungstona, vi hade Mynta med oss som vann sin klass med kritiken: "Excellent rastyp ("11"), harmonisk. Superb hals och huvud, vackra ögon, excellent överlinje, något sluttande kors. Bra kvalitet på benen, står väl på benen, nice view from behind, korrekt. Taktmässig och vägvinnande trav. Välbalanserad trav". Hon utsågs senare till Champion ungsto. I den muntliga kritiken sa domaren bland annat att han bara kunde ge henne en 10:a men om det hade varit möjligt hade hon fått en 11:a!


Kilskogens Lancôme

Under förmiddagen hanns valacker, unghingstar, ungston och en del av miniklasserna avverkas, efter lunch fortsatte vi med minisarna, hingstarna i både mini och standard för att sedan gå över till standardstona där vi visade Loppan, även hon vann sin klass: "Excellent rastyp ("11"), elegant, mycket feminin, utmärkt sida. Vackert huvud, välansatt hals, välformat kors, utmärkt överlinje. Önskvärt med grövre ben men acceptabelt, korrekt. Lätt, vägvinnande skritt. Välbalanserad trav, kunde röra sig något mer i korset". Hon fick också en 11:a på typen som ni ser :-) Massor med beröm för sitt fina skick och utmärkta hull och rekommenderades till BIS-finalen. Om Loppan sades också att hon skulle kunna vinna klasser i både Holland, Norge, Finland med flera länder, en topponny!


Kilskogens Lancôme f. 2009
e. Levi van de Schaapshoeve u. Young Love van Stal Wilcas

Därefter visade vi Beatrix van Bunswaard i fölstoklassen. Beatrix var långt ifrån sitt bästa skick med föl vid sidan men jag ville så gärna ha en bedömning av både henne och hennes föl så döm av min förvåning när hon placerades som tvåa med 98889=42 poäng och fin kritik: "Mycket god typ. Bra längd på halsen, bra överlinje, kort sluttande kors. Välformade hovar, gracil, nice view from behind. Vägvinnande lång skritt. Bra balans, vägvinnande trav".

Sedan var det fölens tur, vi hoppades på en andraplacering som bäst för lilla Kilskogens Paragraf så vi kunde ställa in dem i transporten och förbereda alla priser, protokoll med mera inför finalen och tvåa var precis vad han blev :-) Han fick: "God typ. Stark överlinje, vackert huvud, fin front. Benad för storleken, instabil bak. Tillräckligt lång skritt. Lätt trav med bra mekanik och balans". 88789=40 med extra plus för den fina traven var omdömet. Instabil kanske inte låter så jätteroligt men domaren förklarade att de gärna fick vara lite instabila som föl, då blir de inte låsta/korta i rörelserna som vuxna. Eftersom vi skyndade in med Beatrix och Paragraf i transporten hann vi inte med att fota dem, om någon på plats fick någon bild på dem så vill jag gärna köpa dem.

Tack vare våra eminenta funktionärer så flöt allt på bra och BIS-finalen kunde starta direkt efter att sista ponnyn bedömts. Alla Champions och Loppan samt ett treårssto som också rekommenderats vidare välkomnades in i ringen. En efter en plockades ut, slutligen var sex ponnyer kvar, BIS-6 blev Kilskogens Lanson med otroligt fina 99888=42 poäng. Vet inte om någon ettårshingst fått så höga poäng tidigare? Det sätter press på mig att förvalta honom på bästa sätt framöver. Sedan plockades ytterligare ponnyer ut innan BIS-3 skulle utses, det blev Loppan som fick ett jättefint pris skänkt av Stuteri Källarbacken, en superfin ljuslykta pimpad i holländska färger, tack Johanna! Loppan fick återigen 109888=43 poäng.


Kölnäs Omega med Gunilla och Hanna med Kilskogens Mynta
fotograf: René Timmermans

Kvar var Kölnäs Omega som blev reserv-BIS och därmed utsågs Kilskogens Mynta till Best in Show. Myntas fantastiska poäng var 109898=44 poäng! Fantastiskt fina poäng på en blott tvåårig ponny. Det kändes så overkligt, tror inte jag förstått det än. Min fina lilla ponny som ger mig rysningar bara av att jag ser henne i hagen, så otroligt vacker! Mynta blev också Bästa Nordponny och Bästa Svenskfödda ponny. Tack Shetland Nord och Pettersbacka Stuteri för de hederspriserna.


Dagens vinnare med domarparet Maria Jansson och Libertus Alderkamp
fotograf: René Timmermans

Nedan en bildbombning av Mynta. Ett stort tack till Siv och Folke som skötte parkeringen på bästa sätt samt hjälpte oss med hästhållning med mera under dagen samt Eve och Josse som alltid har stenkoll på priser och skötte prisutdelningen på bästa sätt. Tack underbara Cattis Reeves för din insats i sekretariatet tillsammans med mamma, vilken klippa du är! Pappa som ställde upp med musik, lunchkörning, hästhållning och allt-i-allo. Stort tack till Linnea som hade koll på allt i ringen och var domarsekreterare. Tack alla sponsorer, utställare, dagens domare och alla andra som på något sätt gjort denna utställning möjlig! Jag fick frågan direkt efter utställningen om vi kunde tänka oss att anordna även nästa år, då kändes det osäkert efter all slit men nu med ett par dagars perspektiv är jag inte omöjlig. Ett särskilt tack till snälla René Timmermans för de fantastiska bilderna på Mynta.


Kilskogens Mynta
fotograf: René Timmermans


Kilskogens Mynta
fotograf: René Timmermans


Ärevarv, Mynta in action


Kilskogens Mynta
fotograf: René Timmermans

En underbar person som förtjänar det största möjliga tack utav flera anledningar är förstås Ingrid, utan dig hade det inte gått, tack för allt!

Efter utställningen ville Libertus se våra ponnyer så vi gick runt en lång stund i alla hagarna och tittade på ponnyer och pratade stammar, intressant att lyssna och lära av någon som är så kunnig på stammar och avel. Som brukligt blev det sedan "after horse", dvs grillkväll med massa god mat och dricka. Det blev ponnyprat sent in på kvällen.

 

2014-08-03

Det är inte tätt med uppdateringar nu, det beror till största delen på det fantastiska vädret vi har, riktig högsommar och alldeles underbart!

Vi börjar med det roliga, igår var det utställningsdags igen, Södertälje och Gärtuna närmare bestämt. Vi hade med Lancôme (Loppan) och Mynta. Mynta visades först, hon skötte sig riktigt bra inne i ringen och vann klassen med guld, strax efteråt var det Loppans tur. Loppan vann dagens största klass med guld även hon. Sen var det många timmars väntan på finalerna där Loppan blev skrämd i finalen om Champion sto och inte visade många travsteg, det kanske inte hade gjort någon skillnad men så himla tråkigt ändå. Mynta blev Champion ungsto och senare Bästa svenskfödda ponny och reserv-Best in Show! Som om det inte var nog med det blev Loppan BIS-3 på exakt samma rad som Mynta: 109888=43! Dagens enda 10:or som delades ut och helt fantastiska poäng. I finalen hade Mynta ledsnat rejält och visade lite av sitt temperament som tack och lov visar sig mer och mer sällan. Tack snälla Annalena för hjälpen. Egentligen helt galet med 10:a och dom siffrorna på en tvååring, hon är så fantastiskt fin bara när hon går i hagen att jag kan få gåshud av att bara titta på henne. Hon är dessutom världens keligaste och snällaste lilla ponny, precis som sin mor men när det inte passar henne har hon en jäkla temperament men jag tror (hoppas) att hon växer i det också så man kan vända det till något positivt.

Stort tack till arrangörerna med Linnea i spetsen för ett kanonbra arrangemang och till Gullsmyra Stuteri och Pettersbacka Stuteri för de fina hederspriserna vi fick med oss hem, bilen var full med priser, man blir verkligen bortskämd. Vilken fantastisk känsla, dessutom med två egenuppfödda ponnyer, det är stort och firades med skumpa på kvällen :-) Jag är så otroligt glad i mina fina små ponnyer.


Kilskogens Mynta
109888=43, Champion ungsto & res-Best in Show


Nu har jag semester och planeringen inför vår utställning i Rimbo är i full gång, det mesta har jag koll på redan, vi är lite kort om funktionärer om det är någon som känner sig manad. Utställningen är full och det kommer bli en kanondag, det är jag helt övertygad om.


Kilskogens Lancôme
109888=43 & BIS-3

Andra roliga saker är att Olinda har visats på flera utställningar i England, jag tror att hon aldrig varit sämre än tvåa, hon faller verkligen de engelska domarna i smaken och det är förstås jättekul att som uppfödare få sälja en av sina uppfödningar till hemlandet och att de hamnar hos duktiga människor som visar och tar hand om dem så bra. Både Malva och Gucci är konstaterat dräktiga med gentlemannen Almnäs Etapp. Jag är så nöjd med årets föl så vi kör en favorit i repris med förhoppning om åtminstone ett sto denna gång...

En tråkig sak har såklart hänt också, Moët fick kort efter att han kom hem igen en hornhinneskada på ena ögat. Tyvärr fick han för dålig medicinering i början och ögat hann bli sämre innan vi bytte medicinering och tillsatte serum var tredje timme dygnet runt, det var några tuffa dygn med heltidsarbete på det men allt går om man vill och nu ser det riktigt bra ut och behöver "bara" behandlas två gånger på dygn.

 

2014-07-12

Nästan en månad sedan sist, tiden flyger iväg! Vädret är alldeles fantastiskt! Gucci har brunstat om och är betäckt igen, jag vågar inte hoppas men i och med att hon var infekterad och har behandlats är det egentligen helt naturligt att hon gått om. Malva och Moêt är hemma igen och ska kollas med ultraljud om ett par dagar.

Planeringen av vår utställning är i full gång, det blir holländskt tema, mer om det när allt är klart. Det är två veckor kvar till sista anmälningsdatum men det har rasat in anmälningar och är nu bara ett 15-tal platser kvar innan det är fullt, så skynda om ni vill komma till Rimbo och visa er ponny för en av Hollands mest uppskattade domare.

Nästa utställning för vår del är i Järna, dit har vi anmält två ponnyer. Därefter väntar Rimbo och någon mer i höst eventuellt samt hingstpremieringen. Höskörden är avklarad, alltid lika skönt när det är klart. Ska bara köpa in lite torrhö och halm, alltid bra att ha lite hemma.


Graffiti och Paragraf aka Robben och Suarez - den ena filmar och den andra bits :-)


Ponnyerna lider ingen brist på gräs...


Kilskogens Paragraf

Kilskogens Olinda fortsätter att göra succe i England och radar upp den ena fina placeringen efter den andra. Här på Mountain & Moorland Show. Stort grattis till Lucy med familj, jag är stolt uppfödare!


Kilskogens Olinda
fotograf: Lucy Hutchinson

En annan snygging är Malvas son Almnäs Utopi efter Perigueux van Isala som nu åter finns i Norge efter ett par år på shetlandsöarna, ska bli spännande att följa denna hingst som bara blir bättre och bättre för varje år.
 


Almnäs Utopi
fotograf: Ann Linda Haugen

 

2014-06-16

Malva är lämnad hos hingst och Gucci är redan betäckt, nu håller vi tummarna!

Till salu-sidan är uppdaterad.

 

2014-06-07

Igår tillbringades dagen på Shetland Östs jubileumsutställning i Norrköping, hela 77 ponnyer var anmälda. Vi hade anmält Loppan och Fendi som gick i samma klass och som var ute efter samma sak - en sista 41-poängare för att säkra SUCH:et. Visningarna gick bra, det är två laddade damer fulla av härlig energi och framåttänk. Fendi placerades som 3 av 9 med 99888=42 poäng och jättefin kritik: Rastypisk, harmonisk med fina linjer. Bra framparti och kors, något öppen. Torrbent, rättställd. Framåtgripande skritt. Lätt trav med bra energi.


Kilskogens Fendi
fotograf: Ingrid Jaldin

Som etta i samma klass gick Loppan (Lancôme), hon blev sedan Champion sto och då kom tårarna. Allt vi varit med om de senaste 11 månaderna svepte över mig. För dom som inte läste här då hade Loppan ett komplicerat felläge vid förlossningen och det tog väldigt lång tid innan vi fick ut fölungen. Loppan drabbades av både livmoderinflammation och bukhinneinflammation. Livmoderinflammationen läkte ur ganska snabbt medan bukhinneinflammationen var mer komplicerad och långdragen. Veterinärerna gav henne en överlevnadschans på någonstans runt 25% och när hon slutade äta såg det riktigt mörkt ut. Vi åkte till djursjukhuset varje dag, plockade en stor säck med gräs från gården och då helt plötsligt började hon äta. Dessutom hade hon en riktigt ful nervskada i bak som gjorde att hon inte kunde röra sig fortare än i skritt. Hon var fruktansvärt bredspårig bak i 7-8 månader, svag och omusklad men nu är hon tillbaks med besked, älskade lilla häst! En riktig fighter! Loppan fick mycket beröm över sitt fina skick vilket såklart är extra roligt med tanke på bakgrunden, dagens enda 10-poängare!


Kilskogens Lancôme
fotograf: Ingrid Jaldin

Loppans kritik var: Utmärkt rastyp med långa linjer, elegant. Välformad hals, utmärkt bål och överlinje. Harmoniskt benad, rättställd. Avspänd och naturlig skritt. Taktmässig trav.

Epus fick mycket beröm när hans dotter Pettersbacka Ruta visades, sånt värmer gammelmattes hjärta. Epus är tillbaks i Danmark sedan ett par år men man får säga att han hade en riktigt bra dag som fadershingst med Fendi som blev klar för SUCH och guldbelönade Ruta. Grattis Annelie med familj!


Pettersbacka Ruta
e. Stjernens Epus RS 449

Sedan sist har också årets sista föl fötts, den 30 maj fölade Gabbana 12 dagar innan beräknat datum. Jag tog in Malva och Beatrix med föl och sedan väntade hon in mig innan hon lade sig ner och fölade ensam ute i hagen. Det var en normal förlossning och hon är en riktig hönsmamma. Det blev triss i grabbar i år, så otroligt skönt att allt gått bra i år och att alla mår bra. Gabbanas son ska heta Kilskogens Graffiti. Jag är jättenöjd med årets föl, lite extra fin är nog Beatrix fölunge, Paragraf. Han är så otroligt elegant med härlig uppsyn.


Kilskogens Gabbana & Kilskogens Graffiti

Stort tack till Shetland Öst för en trevlig utställning. Ett ännu större tack till min fantastiska vän Ingrid för all hjälp!

Moëts sår ser jättefint ut och allt svallkött försvann av sig själv. Skönt! Vad som var mindre skönt var att han fick in en klockren spark i huvudet på mig vid ett bandagebyte, det gick blixtsnabbt och resulterade i en hjärnskakning. Avslutar med en bild på Paragraf, en alldeles underbar fölunge som ställer sig på låren om man sätter sig ner i hagen och sedan nästan klättrar upp på axeln.


Hanna & Kilskogens Paragraf

 

2014-05-28

I lördags kväll fölade Beatrix ute i hagen. Jag kollade till hästarna, gick in och tog en snabbdusch och åt en sen middag, det tog max 45 minuter, jag gick sedan ut igen för att ta in de som skulle in och gå min kvällsrunda. Då låg Beatrix ner och fölet var nästan helt ute. Bakom stod Gabbana och slickade på fölet, överlycklig... Jag fick ringa efter hjälp och kunde därefter bära in fölet i en halmad box så mor och son fick umgås i fred. Beatrix var ganska brysk och bet på sitt föl för att få upp honom, det var nog bra för han gjorde sig ingen brådska med att vilja resa på sig. Sen hittade  han snabbt mjölken, fick lite Microlax som hjälp på traven och då släppte all tarmbeck så vi äntligen kunde få och lägga oss en stund. En jättefin liten hingst efter Almnäs Etapp med den minsta mulen jag sett och så näpen och elegant. Han ska heta Kilskogens Paragraf och mätte 60 cm. Han är total orädd och väldigt social och kryper gärna upp i famnen om man sätter sig ner.


Kilskogens Paragraf
e. Almnäs Etapp u. Beatrix van Bunswaard

Återigen fölar ett av våra ston utan några som helst förvarning. Beatrix hade inget juver att tala om, hon gick lugnt och betade 45 minuter innan förlossningen och visade inte på något sätt att det var dags. Helt ärligt trodde vi faktiskt att hon gått om och tagit sig i en senare brunst just eftersom hon inte alls var redo trots att hon var sex dagar över tiden. Malva hade heller inga direkta tecken på fölning mer än att hon tre dagar innan började dra sig undan från flocken och tillbringade väldigt mycket tid inne i ligghallen. När vi bara hade Gazette och Fixy vakade vi 1-2 nätter/föl, de hade alla tecken ett sto kan ha och var omöjliga att missa.


Beatrix & Paragraf

Samma lördag som Beatrix fölade tillbringades i Norrtälje och på RPAFs vårutställning där jag sitter i styrelsen och för dagen valde att vara domarsekreterare, en väldigt rolig och lärorik uppgift, intressant att se andra raser även om shetland ligger mig varmast om hjärtat så är en bra ponny alltid en bra ponny och dagens vinnare var ett fantastiskt vackert russto.


BB-avdelningen

Moët såg helt plötsligt gigantiskt stor ut jämfört mot lilla Paragraf. Som vanligt verkar Malva ha grädde i juvret för han är snudd på fet redan... I söndags tog vi stygnen på honom, det har läkt väldigt fint men bildats en del svallkött så om en vecka får veterinären komma ut en (förhoppningsvis) sista gång och skära bort det.

 

2014-05-12

För snart en vecka sedan fölade Malva, det blev en svart hingst efter Gentzel. Han är ännu odöpt. Det var ett felläge där ena frambenet var vikt i karpus. Jag upptäckte det direkt och gick in men fick ändå inte tag om framhoven som låg svårt till mot bäckenkanten. Veterinären var på plats efter en halvtimme, under tiden kämpade både vi och Malva utan framgång. Med veterinärens hjälp kunde vi hålla Malva på benen och få fatt i frambenet och fick snabbt ut fölet som föddes ur en stående Malva rakt in i mina armar. Fölis var direkt väldigt pigg och hittade efter en stunds letande äntligen mjölkbaren. Dagen efter valde vi att skölja Malva för säkerhets skull och har tills nu haft noga koll på tempen ifall det skulle bli en inflammation efter att vi varit inne i henne men tack och lov så mår hon bra. Vi passade även på att göra en foalcheck eftersom refraktometern "bara" visade på good och det tog ett tag innan han hittade rätt men han hade fått i sig bra med antikroppar, skönt att veta! Då har vi i alla fall gjort allt vi kan för att ge både mor och son en bra start i livet.


Kilskogens Moët
e. Kilskogens Gentzel u. Almnäs Malva

Lite andra roliga nyheter är att Olinda gjort utställningsdebut i England och det med en klassvinst! Vi är mycket stolta uppfödare till detta fina sto. Bilder kommer har nya ägaren lovat. Ett tredje glädjeämne är att vår första uppfödning Kilskogens Glamour fått sitt femte föl, efter fyra hingstar kom äntligen ett efterlängtat stoföl. Glamour finns sedan några år tillbaka i Norge hos Merethe, stort grattis till önskefölet!


Kilskogens Glamour
fotograf: Merethe Birk


Kilskogens Glamour & Melody fra Hubertus
fotograf: Merethe Birk

Vi har också mottagit flera hälsningar och bilder från Gentzel som uppför sig som den gentleman han är, känns bra! Verkligen roligt när köpare till våra ponnyer hör av sig och berättar hur det går.

 

2014-05-03

För första gången på 10 år har vi ingen avelshingst på gården. Igår reste vår hingst Kilskogens Gentzel till sitt nya hem. Det var ett av de tuffaste besluten jag tagit när det gäller hästarna. Gurra och jag har gått igenom så mycket tillsammans, många fina minnen och resultat, han var speciell redan från födseln. Anledningen till försäljningen är flera, hästantalet ska ner och vi ska inte betäcka så mycket de kommande åren. Nu löste det sig på allra bästa sätt, han blir kvar i Sverige, jag känner ägaren som har fina ston och som jag vet tar lika väl hand om honom som vi gjort. Dessutom tror jag att han kommer användas till både avel, ridning och körning vilket jag tror Gurra själv uppskattar. Vi har kvar ett par betäckningsrätter i honom. Stort grattis och lycka till med vår guldklimp!

 

2014-04-25

Ny bild på Lanson som idag blir 10 månader. Han mäter 90 cm.

Glocks kritik från avelsvärderingen har kommit. Glömde skriva hans mått sist jag uppdaterade, fina 93,5 och hela 16,5 cm i skena.

 

2014-04-11

Nya foton finns på Glock >>


fotograf: Pernilla Persson

 

2014-04-06

Igår ringde väckarklockan 02.00 och en timme senare var hästarna lastade och vi rullade mot Tenhult och vårens avelsvärdering för hingstar. Jag hade anmält Glock, kanske var det inte rätt med facit i hand men jag tycker att han är så himla fin. Det har blivit ganska många framvisade hingstar genom åren, både egna och framförallt andras och jag har tyckt att Glock varit den bästa. Han fick fina 38 poäng men tyvärr räcker det ju inte. Jag är dock väldigt stolt över hans fina uppförande, inga problem att lasta på och av flera gånger, åka 80 mil t/r och ha ett brunstigt sto bredvid sig i transporten, han brydde sig heller inte om att man visade alla hingstarna på hårt underlag precis vid vår transport och att han hade högtalaren precis bakom sig som emellanåt lät väldigt illa. Inne i ringen skötte han sig exemplariskt, visningen kunde inte ha gått bättre, vi kunde inte ha gjort något annorlunda eller bättre på något vis.

Ska jag vara kritisk så tar jag på mig att han var i lite för högt hull och inte lika avfälld som de andra hingstarna. Jag vill dock att de ska få leva ett normalt hästliv dvs gå ute och utan täcke och med de vintrar vi har här jämfört med de som bor söderut, ja då är det inte konstigt att man inte hinner fälla av. Nu väntar inkörning, det borde inte vara några större problem med hans fina psyke.

Vi hade även med oss Young Love som levererades till sina nya ägare, det kändes jobbigt att lämna henne men det är rätt beslut, jag hade inte betäckt henne i år heller och hon ska ha föl, hon är alldeles för bra för att gå gall år efter år. Jag önskar de nya ägarna all lycka framöver med utställningar och framtida föl. Jag vet att hon har fått det bästa möjliga hem och det känns gott i hjärtat.

Väl hemma igen var klockan närmare 22 och då väntade lite häst- och stallfix innan vi äntligen kunde gå och lägga oss. Tack alla inblandade för en jättetrevlig dag! Foton på Glock kommer när jag fått dem från fotografen.

Till salu-sidan är uppdaterad, jag har lagt ut Gentzel till försäljning, vi kommer inte avla så mycket framöver och beslutet att dra ner antalet står fast. Tillfälle för den som vill avla på Marshwoods bästa linjer!

 

2014-03-21

Young är nu såld, det gick snabbt och samtidigt som det känns tråkigt så känns det ändå bra i hjärtat att hon hamnar hos någon som kommer använda henne i aveln i större utsträckning än jag kan göra. Ett så fint sto ska såklart ha föl. Fler ponnyer kommer säljas framöver.

Idag har hovslagaren varit här och verkat alla ponnyerna. Våren verkar göra ett försök igen, nästan all snö som kommit under veckan har försvunnit under dagen, solen har skinit och det har blåst hela dagen. Hoppas den får stanna denna gång!

Jag vill också passa på att tipsa om Roslagens Ponnyavelsförening som snart har årsmöte med färg och genetikföreläsning, senare i vår blir det studiebesök på polisrytteriet, vårutställning och visningskurs. I sommar blir det en utställning och i september talangjakt, treårstest och kvalitetsbedömning. Vi finns både på Facebook och hemsidan www.rpaf.dinstudio.se

Har också gjort en engelsk version av hemsidan då det funnits önskemål om detta, den är lite enklare men alla ponnyer finns i alla fall presenterade.

 

2014-03-11

Vi ska försöka dra ner på hästantalet framöver. Inga ponnyer kommer att "slumpas" bort men är man seriöst intresserad av fina ponnyer så är man välkommen att höra av sig. Till salu-sidan är uppdaterad, vi säljer bland annat vårt kanske mest framgångsrika sto i utställningsringarna, Young Love van Stal Wilcas.

I tisdags fölade Gucci, hon var 8,5 månader gången. Det är så fruktansvärt tragisk att komma ut och hitta ett dött föl i boxen.

 

2014-02-06

Vi börjar med en sammanfattning av 2013:

Hästnyheter
Inga nya ponnyer har köpts in men två stycken har sålts, Rhianna samt Olinda som exporterades till England. Det var otroligt roligt att få sälja en egen uppfödning till England! Olinda verkar trivas och de nya ägarna med henne, i år ska hon göra utställningsdebut på engelsk mark.

Föl
Årets fölningssäsong går till historien som den sämsta någonsin, jag väljer att fokusera på det positiva - Lanson. En underbar hingstunge efter Mahogny och Lancôme. Lancôme gick illa åt i förlossningen men är efter lång tid helt återställd och lika fin och positiv som alltid. Extra kul att hinna få en avkomma till Mahogny innan han gick till Norge.

Gården
Bor man på gård finns alltid att göra, förutom småfix och vanligt underhåll har alla vallarna sprutats och plöjts upp med förhoppning om bättre skördar framöver. Vi har renoverat badrummet och byggt en stor foderhäck med tak i stohagen samt hägnat in en jättehage hos grannen där ponnyerna fick gå på sommar/höstbete samt fyllt upp med grus runt foderplatser och grindhål.

Utställningar/premieringar
Årets utställningssäsong har varit framgångsrik med fina poäng och många titlar för våra ponnyer. Först ut var som vanligt trevliga Kristinehamnsutställningen där Fendi vann sin klass, blev Champion ungsto med fina 42 poäng och sedan BIS-6, Young blev BIS-3 med fantastiska 43 poäng. Första sommarutställningen var på Rockelstad, alltid en favoritplats att återkomma till. Fendi höll sviten och tog hem klassvinst och Champion ungsto och BIS-5. Young vann även hon sin klass och Champion sto-titeln och sist på dagen Best in Show och blev därmed klar för Super-SUCH. Därefter var det dags för Fendi igen, lite av ett hattrick då hon återigen vann klassen och blev dagens bästa shetland på sommarpremieringen i Österbybruk. På tur stod Riksen i Köping där mor och dotter, Malva och Mynta deltog. Malva visade att hon håller än trots att hon var äldst i klassen och belönades med 42 poäng. Dottern Mynta vann sin klass, förvånade oss alla och vann Champion ungsto mot sina äldre konkurrenter! En dryg vecka senare var det dags för Rimbo, utställningen som vi arrangerade och vilken succé det blev. Jättebra plats och bara massa positiva kommentarer från deltagarna. Det är en superanläggning att vara på och därför har vi bestämt oss för att köra en utställning där även i år. Resultatmässigt var det också en succé för oss, Gucci fick visserligen sitt första silver i vuxen ålder men vann sin klass och njöt att av få visa upp sig igen. Gozzi utställningsdebuterade med guld, klassvinst, Champion unghingst och BIS-5. Mynta vann sin klass, tog titeln Champion ungsto och slutade som BIS-3 i finalen. Malva vann dagens största klass, utsågs till Champion sto och Best in Show med 43 poäng. Sedan var det återigen dags för en premiering, denna gång i Storvreta utanför Uppsala där Beatrix visades fram med 41 poäng och G. Hingstpremeringen är alltid ett nervöst moment, vi hade anmält Gozzi som var snubblande nära med 39 poäng, han sparas ett år så får vi se om han ska visas fram igen eller kastreras, jag gillar ju honom... Istället fick vi glädjas med Annalena med familj som fick igenom sin Douwe som jag hade äran att visa fram, en supertrevlig liten hingst. Som om detta inte räckte för året så avslutade vi med en dubbelhelg, Norrköping på lördagen där Beatrix utställningsdebuterade på svensk mark och det med besked, klassvinst, Champion sto och BIS-3! Tvåårshingsten Glock är bara visad som föl men fick en guldplakett och sedan titeln Champion unghingst i konkurrens med godkänd hingst bland annat och BIS-6. På söndagen var det då dags för årets sista utställning i Norrtälje som vi hjälpte till att arrangera, av den anledningen hade vi "bara" anmält Gentzel som gjordes iordning mitt i natten, han fick en fin guldplakett, Bäst i Rasen och BIS-3.

Övrigt
Året inleddes med en resa till Holland och tillsammans med Annalena hade jag en superhelg med god mat, många skratt och fantastiska hingstar, favoriten var inte helt otippat Black King van de Belschuur som blev Champion grote maat. Jag fick också delta på en av mina allra bästa och finaste vänners bröllop, Ingrid och Alex gifte sig i strålande solsken och lika fantastiskt var hela bröllopet, vilken underbar helg det blev, den glömmer jag aldrig. I övrigt fick Olinda och Young SUCH.

Tack till alla som på något sätt hjälpt oss under året, ingen nämnd, ingen glömd. Nu ser vi fram emot vad 2014 har att erbjuda.

 

2014-02-04

Kommer snart att uppdatera här men fokuserar just nu på att få ut all info och bilder på ponnyerna :-)

 

2014-02-01

Välkomna till vår nya hemsida!

 


Klicka här för att se tidigare år:

~ 2003 ~ 2004 ~ 2005 ~ 2006 ~ 2007 ~ 2008 ~
~
2009 ~
2010 ~ 2011 ~ 2012 ~ 2013 ~ 2014 ~