Senaste nytt

2019.12.03

Tiden och faktiskt intresset att uppdatera hemsidan varierar :-)

Stella och brorsan Casper (R. Echoes of Love) har gjort MH, bägge med 1:a på skott och utan kvarstående rädslor. Syster Grace (R. Everlasting Love) har tagit tre raka 1:or i öppen klass varav ett spår med HP! Och är därmed Svensk Viltspårschampion. Grattis Christina! Näst på tur hundmässigt är lite utställningar så vi har hunnit med ett par ringträningar.


Maja och Mynta

Läste att EHV-1 härjar igen, på så sätt känns det väldigt skönt att vi sedan många år väljer att hålla oss hemma höst/vinter och bara låta hästarna mer eller mindre vara. Att det ska vara så svårt att tänka smittskydd på hästgårdarna är för mig obegripligt... Lille Guinness hade gaskolik för någon vecka sedan, lite pyssel att gå promenader med ettårshingst och barnvagn men allt går och det släppte tack och lov ganska fort.

Livet som mammaledig rullar på, vi går långpromenader med Stella varje dag och får dagarna att gå i rasande takt utan att jag riktigt vet vad vi gör om dagarna. Vi har varit på en weekend i Estland och förra helgen åkte jag, Maja, Christian och hundarna till Öster Malma slott på viltjulbord med vänner, mysigt att bo på hotell med hundarna!

 

2019.09.25

Hänt massor sedan sist...

Störst av allt är att min och Christians efterlängtade, älskade och underbara dotter föddes 18 augusti. Hon ska heta Maja och har vänt upp och ner på vår värld. Hon mätte 50,5 cm och vägde 3120 gram. Så mycket kärlek i en så liten kropp!

I juli flyttade Mojito till sitt nya hem, han finns nu i västra Sverige. Hoppas stoägarna passar på att använda honom, en väldigt komplett hingst men sin typ, grova ben och rörelser och så stammen förstås! Jag har kvar två betäckningsrätter för jag vill gärna behålla blodet också även om jag inte har möjlighet att behålla honom. Lycka till önskar vi nya ägaren!

Betäckningssäsongen går nog till historien som en av de sämsta någonsin. Det började med att Kungen blev sparkad på ena bakknäet av ett sto, ett sår stort som en hov sprack upp och flikade sig. Det tog lång tid att läka och var en utmaning att hålla fritt från insekter. Tur i oturen så var ett par av hans ston färdigbetäckta och övriga hade inte kommit hit ännu så det påverkade inte hans arbete nämnvärt. Kort senare blev Lanson smittad med godartad beskällarsjuka, han hade däremot tre brunstiga ston som skulle betäckts och istället blev det nästan en månads time out tills det läkt ut. Tack och lov läkte det fint (men var säkert mycket smärtsamt för Lanson) och han fungerade bra när han läkt ut men det blir tyvärr sena föl efter honom nästa år av den anledningen. Det var väldigt tufft just då med allt eftersom jag dessutom var höggravid och hade utöver mina egna hästar ett gäng gästston att ta hand om som inte kunde betäckas. Som hingsthållare kan man fundera över om det är värt pengarna att ta emot ston kontra arbetet och riskerna man utsätter sin besättning för.


Kilskogens Monsun, Kilskogens Milan & Nightingales Kingsman

Min duktiga hund Stella gick anlaget och tre öppna spår under sommaren med genomgående raka förstapris = champion! Så nu heter hon SE VCH Riddarängens Endless Love i officiella sammanhang. Så stolt över henne som lyckats med detta bara ett år gammal och med en gravid matte i spårlinan :-) Var i väg och röntgade henne för ett par veckor sedan och det blev bästa möjliga resultat, HD AA och ED 00. Jag var iväg och kikade på ett MT i Norrtälje på brukshundsklubben så nu vet jag vad nästa mål är för Stella, hon är ju dock för ung än men det är bra med både lång- och kortsiktiga mål.


Riddarängens Endless Love - viltspårschampion

Vi har varit på två utställningar med samma ponnyer, Kungen och Mynta. I Norrköping blev bägge klassvinnare och Champion hingst respektive sto och i finalen stod Kungen som Best in Show med 1010888=44 poäng och Mynta BIS-3 med 910888=43 poäng. Vi arrangerade som vanligt utställningen i Rimbo, detta var definitivt sista året, i alla fall på några år. Allt flöt på bra tack vare våra funktionärer. Jag hade tre veckor kvar till förlossning och agerade speaker på förmiddagen och visade mina ponnyer på eftermiddagen. Kungen blev BIS igen, hans femte raka BIS-titel! Denna gång med högsta poängen hittills, 1010988=45 poäng. Mynta blev Champion sto och reserv-BIS med 109889=44 poäng. En dubbelvinst!


Nightingales Kingsman i Rimbo


Nightingales Kingsman BIS & Kilskogens Mynta R-BIS
fotograf: Emmy Zandin


Kilskogens Mynta
fotograf: Emmy Zandin

Gucci har tyvärr varit halt mer eller mindre hela sommaren, en gigantisk hovböld i ena framhoven som spökat. Vi fick verka upp en stor del av hoven och gipsa och bandagera hoven (och gör fortfarande), boxvila i flera veckor men nu kan hon gå ute när det är torrt i backen. Mycket jobb för oss med bandagebyten och lidande för Gucci såklart som är måttligt road av att stå inne stora delar av dygnet. Av den anledningen är hon tyvärr inte betäckt i år, nu har hon visserligen inte något lysande resultat att stoltsera med då hon har problem att bära fram fölen men jag hade gärna försökt med Kungen. Kanske nästa år. Men vi har de andra tre stona konstaterat dräktiga:

Kilskogens Mynta x Kilskogens Lanson

Kilskogens Lancôme x Nightingales Kingsman

Kilskogens Guess x Nightingales Kingsman

Kilskogens Modell har deltagit i kvalitetsbedömning med nya matte Linnea och visades i Rimbo och Köping med guld. Kilskogens Glock har flera vinster/placeringar i parkörning under sommaren. Så roligt med våra duktiga uppfödningar och deras duktiga ägare! Tack!


Kilskogens Modell
fotograf: Linnea Ornstein

I övrigt är det fullt upp med chipmärkningar av årets alla föl. Jag försöker åka ut så mycket som möjligt trots mammaledighet. Vi har målat färdigt vårat hus två gånger och haft det årliga besöket av studenter från SLU.

Avslutningsvis var Kungen kallad att visas igen på avelsvärdering i och med att han nu är fyra år. För att göra en lång historia kort blev han dagens högst bedömda hingst och gick således etta med 99988=43 poäng, höjdes till GI tack vare sina meriter och mätte 102-17,5 cm.

 

2019.07.04

Sommar och full fart! Snart dags för årets höskörd, det ser lovande ut på vallarna.

Massor har hänt, försöker ta det i ordning så jag inte missar nåt... Modell är såld och har flyttat, i sitt nya hem är inkörning påbörjad och förutom matchning för utställningar finns plan på start i kvalitetsbedömning i höst och en framtid som kombinerat avelssto och tävling i sportkörning. Vår sista uppfödning ur B-kullen är röntgad, Bugatti med fina resultatet A/0. Tack alla valpköpare för att ni röntgat era hundar!

Jag åkte på SSS årsmöte i Nyköping men eftersom det inte var någon speciellt trevlig upplevelse väljer jag att inte skriva mer om det, den som är intresserad kan finna info på sociala medier. Sedan var det dags för MH-test med Champis (Riddarängens Champagne) i Märsta, hon gjorde det bra med tanke på förutsättningarna och är skottfast och utan rädslor.

Love Bite (Lusen) kastrerades efter visningen på Grevagården och är såld som barn- och körponny till Sollefteå, har fått flera meddelanden från nya ägaren och allt verkar gå bra, förväntade mig inget annat, det är en riktig toppenkille! Equiterapeuten har varit ute och fick gå igenom Guess och Lanson, Guess hade inga problem alls medan Lanson var mycket bättre i sin länd sedan förra besöket. Han och en annan hingst rök ihop rejält förrförra vintern och det har satt sina spår men nu verkar han alltså så gott som återställd igen.


Kilskogens Love Bite

Loppan visade tydligt att fölning var på gång den 21/5 så det blev ett kort vak. Kl 02 föddes Kingsman första föl, en kolsvart hingst som ska heta Kilskogens Lancaster. Lanc... efter mamma Lancôme och så är det ju ett engelsk kungahus, passande när pappa heter Kingsman och kallas Kungen.


Kilskogens Lancaster

Sen var det några intensiva dagar igen... På lördagen var jag domarsekreterare på RPAFs utställning på Väddö, det är något jag skulle vilja göra mer av för det är otroligt lärorikt och intressant. På nationaldagen åkte jag, Christian och Stella till Norsholm med Lanson och Kungen i släpet. Dom gick i samma klass där Kungen placerades som etta, Lanson som tvåa och även han rekommenderades till BIS. På tredjeplats gick Kilskogens Paragraf som vi sålde i fjol med guld. Det var totalt fyra godkända hingstar med och tre Kilskogen-ponnyer i topp (Kungen räknas dit men är såklart född hos Thiffanny). Kungen blev sedan Champion hingst, bästa svenskfödda och Best in Show med 99888=42 poäng och därmed var både SUCH och Super-SUCH i hamn för honom! Lanson fick finfina 99788=41 poäng och slutade 4:a i BIS! Vilken dag!


Nightingales Kingsman - Champion hingst & BIS Norsholm
fotograf: Annette Wadman

På nationaldagen vann Kilskogens Gozzi nationaldagsgaloppen på Gärdet, stort! Loppet sändes i TV4 med efterföljande intervju. Videoklipp finns på vår Facebook-sida.

Söndag var det dags för Stella att göra utställningsdebut i officiella sammanhang, hon är visad på en inoff som valp. Och som hon gjorde det! Hon vann först juniorklassen blott 11 månader gammal, vann sedan bästa tik över bl a en Championtik som vunnit massa tävlingar och fick tävla om BIR. När vi travade om BIR blev det dock mest bus och skutt så hon fick se sig slagen av en Championhane. Domaren sa dock att hon hade vunnit om hon travat som hon gjorde under den ordinarie visningen, lite surt men glad att jag har en lycklig hund. Excellent, ck, certifikat, bästa tik, bästa junior och BIM blev således resultatet, ingen dålig debut av min lilla räka!


Riddarängens Endless Love - excellent, ck, bästa junior & BIM

Dagen därpå var det dags för Stella igen, denna gången spårprov, vi var sist ut av anlagshundarna och alla innan hade blivit underkända, jag var SÅ nervös! Stella löste det dock galant och blev godkänd, nu siktar vi mot öppen klass under hösten. Duktiga lilla hund! Ett par veckor var det systern Grace (Riddarängens Everlasting Love) tur, även hon klarade anlaget. Grattis Christina! Tredje systern, Sia (Riddarängens Eternal Love) har gjort godkänt doftprov i nosework. Grattis Maja!

Glock har varit ute och tävlat i parkörning med placering (2:a i dressyren och vinst i precisionen!) och jag vet att fler starter är inplanerade, grattis och lycka till Kristina och Sune.

Betäckningarna är i full gång, både våra egna ston och några utomstående, av personliga skäl tar jag inte emot jättemånga ston utifrån i år men hingstarna har fått ett par var i alla fall och båda sköter det kanonbra med både betäckningar och tar hand om sina flockar och medföljande föl.


Kilskogens Lanson - Champion hingst i Söderhamn
fotograf: Cattis Öhman

Söderhamnsutställningen har blivit en tradition och eftersom det var utlovat sommarväder stannade Christian hemma och målade på vårt hus. Jag lastade Lanson och en väldigt brunstig Gissa (betäckes senare på kvällen) och körde själv dit. Tur att jag har så snälla hästar att både transportera (trots betäckande hingst och högbrunstigt sto!) och last i och ur dom flera gånger. Lanson visades först och vann hingstklassen med tre deltagare - samtliga tre födda på Kilskogen, det var maffigt! Lanson fick 99878=41 poäng och blev Champion hingst och slutade som BIS-5. Tvåa gick Kilskogens Gentzel med guld och trea Kilskogens Graffiti med silver, dock med 99 i början. Mer träning och lite equiterapeut-behandling så sitter guldet där, han hade nämligen också haft närkontakt med en annan hingst och var kort i rörelserna. Kilskogens Guess vann största klassen, gallston med samma rad som Lanson, 99878=41 och i och med det var hon klar för SUCH vilket var målet med visningen men hon var inte klar där och vann även Champion sto och slutade som BIS-4. Även Lanson är klar för SUCH i och med sina fina poäng i Norsholm och Söderhamn.


Kilskogens Guess - Champion Sto i Söderhamn
fotograf: Cattis Öhman

Idag fyller vår E-kull 1 år! Grattis alla sex!

Även Mojito är såld men går kvar här ett tag till. Han går dock ensam nu när kompisen är såld och de andra hingstarna betäcker så jag hoppas han snart kan åka till sitt nya hem och sina nya arbetsuppgifter som avelshingst.

 

2019.04.12

Ett halvår sedan sist! Vi har i princip inte gjort annat än jobbat, tagit hand om djuren och byggt, målat, handlat, skruvat, fxat m.m. till vårt nya hus. För tre veckor sedan flyttade vi äntligen in, helt fantastiskt!

I helgen var vi på Grevagården med Mojito och Love Bite. Båda har sett fina ut under vintern, ju närmre vi kom desto mindre trodde jag på Lusen (Love Bite) som halkade efter i utvecklingen, jag har försökt fodra på honom men han äter inte kraftfoder! Köpt många olika sorter att truga med men han är totalt ointresserad. Jag var dock tvungen att visa honom och hoppades på 38 poäng för att meritera föräldrarna men det slutade på 36 poäng... Tvungen så till vida att jag inte har någon möjlighet att visa honom i höst och jag har fullt med yngre hingstar till nästa år, vi får ju bara hingstföl... Jag tror egentligen på honom men nu får det bli en fin valack av honom istället.

Mojito har sett bra ut hela tiden och hans rörelser är något alldeles extra. Visningen gick bra och han rekommenderades till veterinären, det besöket gick också bra och han kunde senare godkännas med 98789=41 poäng och avelsvärdeklass G. Så himla roligt och det känns lite extra eftersom vi förlorade hans mamma Malva i somras. Härligt att hennes blod får leva vidare genom honom.

Kort i övrigt så har Gucci sin vana troget kastat, ett svart stoföl efter Kingsman. Så ledsamt men jag blir tyvärr inte förvånad längre. Jag ska ta ett nytt snack med min veterinär hur vi ska göra med henne, om det är lönt att betäcka om henne. Kingsman betäckte tre ston sin första säsong, tyvärr kommer det se väldigt tråkigt ut i statistiken eftersom Malva dog dräktig och Gucci kastat. Lancôme är definitivt dräktig så vi hoppas allt går bra med den fölningen i alla fall. Gozzi galopperade i Friends under Stockholm Horse Show även 2018 och fortsätter sin karriär på galoppbanan. Glock tränar för fullt inför parkörningssäsongen, duktiga bruksvalacker!

Även hundarna är det full fart på. Grace (Everlasting Love) har varit på 3 utställningar med HP+BIR i Gagnef, HP+BIM i Mora och BIS i Gävle! Grattis Christina och Janne! Vilken pärla hon är! Vår egna Stella (Endless Love) är visad med HP, slagen av brorsan Casper (Echoes of Love) som blev BIR. Taxen Doris är visad med very good i juniorklass. Tre utav de äldre valparna är röntgade nyligen: Bentley A/0, Bouzy A/0 och BMW A/0. Tack vare detta har vi fått ett väldigt trevligt index med flera Riddarängen-hundar i toppen på både HD och ED-statistiken.


Best in Show - Riddarängens Everlasting Love

Dagen innan vi flyttade in i huset tvingades vi avliva vår katt Lillis som fått njursvikt, riktigt tungt, vi har hängt ihop i 10,5 år även om hon på senare år övergett mig för husse :-)

Paragraf är såld och har redan flyttat till sin nya matte. Även Modell är såld och flyttar nästa helg. Alltid tufft att säga hej då till sina uppfödningar som man haft i några år men eftersom det blir lite förändringar här framöver så är det nödvändigt, båda har dessutom fått femstjärniga hem och jag kan följa dem på nära håll så det känns kul. Mojito är till salu som hingst och Lusen är till salu som valack lite längre fram.


Kilskogens Paragraf RS 735

 


Klicka här för att se tidigare år:

~ 2003 ~ 2004 ~ 2005 ~ 2006 ~ 2007 ~ 2008 ~
~
2009 ~
2010 ~ 2011 ~ 2012 ~ 2013 ~ 2014 ~
~ 2015 ~ 2016 ~ 2017 ~ 2018 ~